Temat:
KGHM
Chciałem przypomnieć optymistom że miedz trzeba wydobyć, przetworzyć, przewieść, sprzedać. Wiec wzrost ceny miedzi nie przekłada się 1-do-1 na zyski firmy wiec nie wiem skąd taki entuzjazm. To ze jej cena lekko rośnie niekoniecznie przełoży się na większe zyski źle zarządzanej firmy która prawie wcale nie inwestuje w rozwój i jest bardzo politycznie obsadzona. W większości ceny sprzedaży miedzi są zakontraktowane na wiele miesięcy do przodu.
|
|
Temat:
PEIXIN
Jako czarnowidz Peixinu dodam od siebie: na stronie głównej http://www.peixin.com news top z 2014.03.21 z wizyty PKO BP. To taki top news jak wiadomości o pogodzie w lecie z zimy. Poza tym dodali zdjęcie w pokazie slajdów z przedstawicielami PKO (dodam, że rozmazane i jak widać tylko jedno). Równie dobrze można sobie zrobić zdjęcie z Putinem albo Obamą i wstawić na swoją stronę. Jako uwiarygodnienie. Sorry, ale widać na kilometr, że firma to lipa niestety. Tak wiem - milionowe obroty, nowe kontrakty, a strona dalej z szablonu (po roku) za 50zł (choć mniemam że pewnie za darmo ściągnięta). Może tną koszta i oszczędzają na informatyku. Pewnie więc i na księgowych, przedstawicielach - pewnie dlatego wychodzą te milionowe zyski i nowe kontrakty. Jak ja bym pisał sprawozdania to też mogę dać nawet i 1mld zysku. Co mi tam
|
|
Temat:
PEIXIN
Odpowiem brutalnie, ta firma to trup. Sam sprzedałem swoje akcje z lekką stratą. Dziś bym stracił chyba z 70%. Nikt nie chce tego kupować jakie by nie było. Znacie chiński? byliście w chinach? widzieliście fabryki? No sorry ale nawet stronę www peixin ma beznadziejną - mniej więcej jak szablon www za 50zł, http://www.peixin.com/ nawet nie mają przetłumaczonej strony na polską!sic! W zakładce kontakt nie ma adresu ani mapki!!!! Ludzie ta firma, przepraszam powiem dosadnie: to śmierdzący capem trup. W zakładce newsy ostatni wpis jest z maja! I najlepsze: siedziba firmy:  kliknij, aby powiększyćJak dla mnie flagi są kanadyjskie, chińskie i jakby japońskie (może to ambasada albo cholera wie co) Dla uważnych na jednych zdjęciach są napisy nad budynkiem (szklanym) na innych nie. Może się czepiam ..... może..... jedne stare.... może fotoshop :) a może jak wygląda budynek mieszkalny po prostu. Ta strona www nie zmieniła się od czasu kiedy kupiłem ich akcje - pomyślałem sobie, że może nie ma zmian bo nie potrzebowali itp. ale po prawie roku czasu kiedy inwestorzy tego wymagają jest to skandal i świadczy o trupstwie firmy. Jakiś rok czasu temu napisałem, że pewnie komunikacja jak w Covecu - i wynika, że miałem rację. Firma raporty może wyssać z palca, nikt nie zna chińskiego (poza garstką oczywiście) dlatego trudno takie informacje zweryfikować. Może ta ich firma to jakiś barak - jak w filmie Wilk z Wallstreet :)
|
|
Temat:
PEIXIN
Na stronie http://www.peixin.com/ wykaz produktów. Patrząc na wyniki spółki widać potencjał w tej spółce, jak i dobre wyniki na starcie na GPW. W końcu małe rączki chińskie robią produkty najtaniej i najwydajniej. A w razie strat, zmian koniunktury związki zawodowe nie istnieją, jak i inne gwarancje...
|
|
Temat:
PEIXIN
Debiut dziś był. Poszło w górę o 25%.
Pytanie tylko czy jeżeli firma jest z Chin, sprzedaje wszędzie tylko nie w Polsce, to po co wchodzi u nas? Szuka inwestorów albo frajerów :) Wydaje mi się że komunikacja spółki z inwestorami, będzie tak trudna jak Covec'a z podwykonawcami :)
|
|