zbqsknvt
Advertisement
PARTNER SERWISU
dgngmveu
Gregorio

Gregorio

Ostatnie 10 wpisów
Czy ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na pytanie: jak (cena nieisotna) sprzedać obligi EKA, żeby zrobić stratę podatkową? Wystawiam zlecenia sprzedaży, po drugiej stronie jest oferta kupna, a transakcji brak. Wiem, że chodzi tu o widełki, ale jeżeli są strony chętne do transakcji po 2% to dlaczego nie można jej zawrzeć? Jakieś rady od dobrych ludzi?

Dla EKA1115 w arkuszu po stronie K jest oferta kupna po 2%, wczoraj widziałem też ofertę sprzedaży PKC. Mimo tego do transakcji nie doszło. Czy ktoś zorientowany mógłby odpowiedzieć dlaczego? Domyślam się, że chodzi o widełki, ale czy w tej sytuacji przy takich poziomach cen w ogóle może dojść do transakcji?

Wpłynęło wszystko: nominał, premia i odsetki.

Potwierdzam w BOS jest, w mBanku jeszcze nie.
Jak policzę to napiszę czy wpłynęło wszystko co powinno.

W mBanku też jest kupon od MVP0613

Dexterowski napisał(a):
Wydaje mi się, że ten śmieszny skup po kilka akcji ma swoje uzasadnienie - polecam lekturę warunków emisji do obligów sierpniowych 2013, pkt 16.2e. Mamy tam wymieniony przypadek naruszenia jeśli kapitalizacja spadnie poniżej 332 mio PLN. Przy ok 37 mln akcji daje to jakieś 9 zł/akcja. A najbliższa Data Ustalenia Ceny Akcji to 28 luty. Nie można też wykluczyć, że w jakiejś umowie kredytowej taki przypadek też jest wpisany.

Czy ktoś może to wyjaśnić, bo mam jednak wątpliwości co do tej tezy. Skup akcji własnych, zwłaszcza za 1300 zł, nie ma żadnego wpływu na kapitalizację spółki. Przecież kapitalizacja to ilość wyemitowanych akcji * cena rynkowa jednej akcji. To miałoby sens tylko wtedy, gdyby spółka skupiła bardzo dużą liczbę akcji, powodując - poprzez duży popyt - wzrost ceny akcji. Wtedy kapitalizacja rzeczywiści wzrośnie.

U mnie to samo... Zmiana nazwy nic nie dała, brak zleceń.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 3 czerwca 2015 17:14:57
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,183 sek.

rkorfzhe
isijvjji
cnayedod
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fpiwcnoy
tnpneibu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat