W jaki sposób liczy się podatek przy zakupie i sprzedaży w różnych latach? Przykładowo: - kupiłem za 1000zł akcje w 2014r - Teraz t.j. w 2016r. sprzedaję je za 900zł. A więc mam stratę w wysokości 100zł.
Rozumiem, że 900zł jakie otrzymałem nie jest opodatkowane (bo nie było zysku), czy tak? A gdyby nastąpił zysk i sprzedać za 1100zł to podatek będzie od zysku: tj. 100zł a nie do przychodu: 1100zł - zgadza się?
W jaki sposób jest odnotowana informacja o zysku? Czy jest tak, że Dom Maklerski "śledzi" każdy walor i gdy Iksiński kupi walor za 1000zł i sprzeda za 900zł to nie ważne kiedy nie będzie podatku. Innymi słowy jest zawsze wiązana transakcja zakupu i sprzedaży? Natomiast jeśli Iksiński kupi walor za 1000zł a sprzeda za 1100zł to ma podatek 19% od zysku czyli 100zł. Zgadza się? Jeśli coś pomieszałem to wyprowadźcie mnie z błędu.
Do kiedy jest czas (ostatnia sesja w 2016) aby sprzedać "nietrafione" akcje w 2016, aby pomniejszyć sobie tegoroczny zysk ?
|
Temat:
Podatek
Dzięki! To jest logiczne, ale że w naszym kraju nie wszystko bywa logiczne, postanowiłem się upewnić ;)
Czyli system "śledzi" konkretne akcje i dla nich bada tylko i wyłącznie czy nastąpiła strata/zysk, niezależnie od terminu zakupu.
|
Temat:
Podatek
Mam takie pytanie o podatek. Czy jeśli ktoś zakupił przykładowo akcje w 2013roku za 2000zł i sprzeda je w 2015 roku za 1900zł to będzie miał 100zł straty w 2015? czy 1900zł zysku? Zakładamy, że nie było żadnej innej operacji.
|