atipgxaa
Advertisement
PARTNER SERWISU
lhpcgqll
guzio

guzio

Ostatnie 10 wpisów
Witam,

Jako, iż powoli zbliża się termin rozliczenia z fiskusem, a chciałbym sam to zrobić, proszę o wyjaśnienie co należy wpisać w załączniku G Informacja o dochodach (przychodach) wykazywanych na podstawie art. 45 ust. 3c ustawy dokumentu PIT38.

Po delikatnym przeszukaniu sieci:

Cytat:
rt. 30a. Pobranie 19 % zryczałtowanego podatku dochodowego
1. Od uzyskanych dochodów (przychodów) pobiera się 19 % zryczałtowany podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 52a przepis przejściowy,
1) z odsetek od pożyczek, z wyjątkiem gdy udzielanie pożyczek jest przedmiotem działalności gospodarczej;
2) z odsetek i dyskonta od papierów wartościowych;
3) z odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku podatnika lub w innych formach oszczędzania, przechowywania lub inwestowania, prowadzonych przez podmiot uprawniony na podstawie odrębnych przepisów, z wyjątkiem środków pieniężnych związanych z wykonywaną działalnością gospodarczą;
4) z dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych;
5) od dochodu z tytułu udziału w funduszach kapitałowych;
6) od kwot wypłacanych po śmierci członka otwartego funduszu emerytalnego wskazanej przez niego osobie lub spadkobiercy:
a) w rozumieniu przepisów o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych,
b) z subkonta, o którym mowa w art. 40a subkonto w ramach konta ubezpieczonego, ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych;
7) od dochodu członka pracowniczego funduszu emerytalnego z tytułu przeniesienia akcji złożonych na rachunku ilościowym do aktywów tego funduszu;
8) z tytułu zbycia prawa poboru akcji nowej emisji przez pracowniczy fundusz emerytalny w imieniu członka funduszu;
9) od kwot jednorazowo wypłacanych przez otwarty fundusz emerytalny członkowi funduszu, któremu rachunek funduszu otwarto w związku ze śmiercią jego współmałżonka;
9a) od kwot jednorazowo wypłacanych przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych z subkonta, o którym mowa w art. 40a subkonto w ramach konta ubezpieczonego, ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, w związku ze śmiercią współmałżonka ubezpieczonego;
10) od dochodu oszczędzającego na indywidualnym koncie emerytalnym z tytułu zwrotu albo częściowego zwrotu, w rozumieniu przepisów o indywidualnych kontach emerytalnych, środków zgromadzonych na tym koncie;
11) od dochodu uczestnika pracowniczego programu emerytalnego z tytułu zwrotu środków zgromadzonych w ramach programu, w rozumieniu przepisów o pracowniczych programach emerytalnych;
12) od kwoty wypłaty gwarantowanej, o której mowa w art. 25b wskazanie osób do wypłaty gwarantowanej ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440 i 1717).

Czyli rozumiem, że mam wpisać tutaj mój dochód po odprowadzeniu podatku w wysokości 19%?

Dam prosty przykład i proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumuję:

Hipotetycznie posiadałem w 2013 roku 10 akcji firmy X, która wypłacała dywidendę w wysokości 10 zł na akcję:
10 akcji x 10 zł=100 zł (zysk brutto)
100 * (0,19*100)=81 zł (zysk netto po opodatkowaniu)

Co w takim wypadku powinienem wpisać w wierszu załącznika G:
81 zł czyli mój dochód netto, czy też dochód przed opodatkowaniem?

Jak w w takim przypadku miałaby się sprawa funduszów inwestycyjnych?
Hipotetycznie kupiłem jednostki warte 3000 zł, sprzedałem za 3100 zł i otrzymałem 100 zł zysku brutto (81 zł netto). W jaki sposób uwzględnić to w tym załączniku?

Proszę o pomoc i wyjaśnienie, mam nadzieje, że mój opis jest wystarczająco zrozumiały dla wyjaśnienia istoty problemu ;)

Ciekaw jestem Twojego zdania na temat debiutu Energi. Podzielisz się opinią?

Ciekaw jestem Twojego zdania na temat debiutu Energi. Podzielisz się opinią?

mógłbyś wyjaśnić co oznacza parametr oznaczony sEVA?

dzięki za wyjaśnienie wątpliwości.

Witam
Zastanawiam się nad pewną kwestią, troszkę nawet poszperałem w sieci na ten temat, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Dla lepszego zobrazowania podam przykład (kwestię prowizji pomijam):
transacja 1)zakupiłem 10 akcji po średniej cenie 100 zł, a następnie sprzedałem je po cenie 110 zł.
Zysk = 10*(110-100)=100 zł
podatek=0,19*100=19 zł

transakcja 2)dokonałem kolejnego zakupu akcji również w ilości 10 szt po 100 zł, a następnie sprzedałem je ze stratą po średniej cenie 90 zł
zysk=10*(90-100)= -100zł
podatek=0zł

I tutaj pojawią się moja wątpliwość. Czy wartość podatku, który będe musiał zapłacić na za dany rok jest obliczana dla każdej z transakcji z osobna tzn. będe zmuszony zapłacić 19 zł podatku? Czy też wartość podatku obliczana jest dla sumy zysków transakcji, która w tym przykładzie wynosiłaby 0 zł, co skutkowałoby faktem , iż wysokość podatku do zapłaty wynosiłaby 0zł?

Prosiłbym o wyjaśnienie tej kwestii, będę bardzo wdzięczny :)
Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 16 kwietnia 2014 21:41:55
Liczba wpisów: 6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,259 sek.

ccevvqtv
eqjpqjol
ofruznfi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
euwbybsi
rqgaplkn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat