Chciałem złożyć W-8BEN za pośrednictwem mojego brokera (siedziba Cypr).... zadałem pytanie jak to zrobić i otrzymałem odpowiedź, że klient indywidualny z UE z automatu ma potrącane 15%. Czy ktoś może mi to potwierdzić z własnego doświadczenia.
|
jeśli w Kanadyjski US dostał od dywidendy płaconej przez kanadyjską spółkę 25% to oznacza z dużym prawdopodobieństwem, że nie złożyłeś odpowiednika kanadyjskiego (W-8BEN). 25% to stawka podstawowa dla dywidend dla nierezydentów w Kanadzie
Tak jak 30% w USA dla nierezydentów.
|
umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z Kanadą i z USA mówi o stawce 15%, w Polsce stawka wynosi 19%. Treść samej ustawy to nie wszystko. Musisz spojrzeć jeszcze w umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania (cóż za ironia, czyż nie) w USA pobrali ci 15%, w Polsce dopłacasz 4% w Kanadzie pobrali ci 25% ale umowa o unikaniu wskazuje 15% więc w PL dopłacasz 4%!!!!! i sprawdzasz w prawie skarbowym Kanady czy jest ewentualna możliwość odzyskania nadpłaconego podatku
podobnie będzie z USA gdy nie złożysz W-8BEN, pobiorą ci 30% a w PL dopłacisz 4% bo w umowie o unikaniu jest mowa o 15% i sprawdzasz w prawie USA czy jest możliwość odzyskania nadpłaty
Możesz wystąpić o indywidualną interpretację w PL i być może uzyskasz odpowiedź inną niż ta powyżej a może nie uzyskasz ...
|