ptqdsioj
Advertisement
PARTNER SERWISU
lgsofrjg
Bartek3City

Bartek3City

Ostatnie 10 wpisów
Witam,
śledzę wątek na bieżąco i widzę że niewiele osób ma serię E.
Ja jestem posiadaczem takich obligacji i ich status jest następujący:

"Sporządzony został operat szacunkowy dla nieruchomości:
 objętej księgą wieczystą nr JG1J/00076767/5 – stanowiącej zabezpieczenie serii E – wyceniona na kwotę 287.000,00 zł
 objętej księgą wieczystą nr JG1J/00084643/9 – stanowiącej zabezpieczenie serii D – wyceniona na kwotę 420.350,00 zł

Jak wynika z przeprowadzonej bezpośrednio z Komornikiem – p. Dariuszem Bijowskim – rozmowy, operaty zostaną dziś wysłane przesyłką priorytetową.

Dodatkowo ustaliłam, iż – co znajduje potwierdzenie także odnośnie nieruchomości stanowiących zabezpieczenie pozostałych serii obligacji, a objętych postępowaniem upadłościowym – że podobnie jak i tamte nieruchomości, także i te dla serii D i E:
a) mają utrudniony dostęp do drogi publicznej (brak drogi asfaltowej)
b) są nieruchomościami rolnymi bez dostępu do żadnych mediów
c) nie są objęte planem miejscowym
d) sąsiadują z dużym zakładem produkcyjnym
e) nie ma możliwości zaopatrzenia nieruchomości w media z Jeleniej Góry, bo nieruchomości administracyjnie przynależą do innej gminy, a stamtąd przyłącze mediów byłoby b kosztowne
"

Teraz Secus sugeruje ze ze wzgledu na informacje zawarte w wycenach, które to ukazują działkę jako rolną i stosunkowo nieatrakycjną nie odwoływać się od tych wycen tylko umożliwić licytację.

I tutaj pytanie do posiadaczy E a także i D jak uważacie co w tej sytuacji najlepiej zrobic?

Bartek

Witam,
przeglądam wątek od dłuższego czasu. Posiadam obligacje serii E (czy wiecie moze dlaczego tak rzadko ta emisja pojawia się w rozmowach w tym wątku?)
Na razie działam zgodnie z wytycznymi poseednika czyli gold finance. Do tej pory wysłałem zadanie wykupu, upowaznienie dla secusa i jeszcze jeden dokument który jak dobrze pamietam stwierdza ze jestem wierzycielem (dokument ktory umozliwia secusowi dochodzenie srodkw w moim imieniu). Na razie cisza, chociaz pakiet dokumentów i informacji jakie otrzymalem z secusa pozwala twierdzic ze firma ma zaplecze by skutecznie dochodzic swoich racji. No ale z drugiej strony co innego mieliby powiedziec. Z ciekawszych rzeczy wyczytałęm tam że sprawa zabezpieczenia obligacji hipoteką jest stosunkowo nowa w Polskim prawie, stad tez procedowanie calosci moze zajac wiecej czasu, choc niesie tez wymienione przez Was niezaprzeczalne plusy.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 21 listopada 2013 11:28:12
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,183 sek.

mtokpeby
egynzvhe
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 934,96 zł +394,67% 98 934,96 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iymezqqm
nawiwwfw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat