Witam, śledzę wątek na bieżąco i widzę że niewiele osób ma serię E. Ja jestem posiadaczem takich obligacji i ich status jest następujący:
"Sporządzony został operat szacunkowy dla nieruchomości: objętej księgą wieczystą nr JG1J/00076767/5 – stanowiącej zabezpieczenie serii E – wyceniona na kwotę 287.000,00 zł objętej księgą wieczystą nr JG1J/00084643/9 – stanowiącej zabezpieczenie serii D – wyceniona na kwotę 420.350,00 zł
Jak wynika z przeprowadzonej bezpośrednio z Komornikiem – p. Dariuszem Bijowskim – rozmowy, operaty zostaną dziś wysłane przesyłką priorytetową.
Dodatkowo ustaliłam, iż – co znajduje potwierdzenie także odnośnie nieruchomości stanowiących zabezpieczenie pozostałych serii obligacji, a objętych postępowaniem upadłościowym – że podobnie jak i tamte nieruchomości, także i te dla serii D i E: a) mają utrudniony dostęp do drogi publicznej (brak drogi asfaltowej) b) są nieruchomościami rolnymi bez dostępu do żadnych mediów c) nie są objęte planem miejscowym d) sąsiadują z dużym zakładem produkcyjnym e) nie ma możliwości zaopatrzenia nieruchomości w media z Jeleniej Góry, bo nieruchomości administracyjnie przynależą do innej gminy, a stamtąd przyłącze mediów byłoby b kosztowne "
Teraz Secus sugeruje ze ze wzgledu na informacje zawarte w wycenach, które to ukazują działkę jako rolną i stosunkowo nieatrakycjną nie odwoływać się od tych wycen tylko umożliwić licytację.
I tutaj pytanie do posiadaczy E a także i D jak uważacie co w tej sytuacji najlepiej zrobic?
Bartek
|
Witam, przeglądam wątek od dłuższego czasu. Posiadam obligacje serii E (czy wiecie moze dlaczego tak rzadko ta emisja pojawia się w rozmowach w tym wątku?) Na razie działam zgodnie z wytycznymi poseednika czyli gold finance. Do tej pory wysłałem zadanie wykupu, upowaznienie dla secusa i jeszcze jeden dokument który jak dobrze pamietam stwierdza ze jestem wierzycielem (dokument ktory umozliwia secusowi dochodzenie srodkw w moim imieniu). Na razie cisza, chociaz pakiet dokumentów i informacji jakie otrzymalem z secusa pozwala twierdzic ze firma ma zaplecze by skutecznie dochodzic swoich racji. No ale z drugiej strony co innego mieliby powiedziec. Z ciekawszych rzeczy wyczytałęm tam że sprawa zabezpieczenia obligacji hipoteką jest stosunkowo nowa w Polskim prawie, stad tez procedowanie calosci moze zajac wiecej czasu, choc niesie tez wymienione przez Was niezaprzeczalne plusy.
|