Raczej tak:
Wchodzi Majka do taksówki. - Do siedziby spółki proszę. - Nie ma takiego adresu
:)
|
|
Witam szanownych. Panowie wybacza, za spora przerwe. Sprawy zawodowe zaabsorbowaly mnie do reszty. Ale wracajac do NGS. Zaczne od tego, ze brak mi slow, rece mi opadly i chyba ostatecznie musze przyznac niektorym racje - prezes Majka to najzwyklejszy oszust. Chcialem tu bronic spolki, przede wszystkim ze wzgledu na pracownikow, potencjal gry (bardzo lubie sf) i szane, ktora miala po zmianie rady. Ale czas powiedziec stop. Jesli komus nie idzie ale sie stara to jedna sprawa (wydawalo mi sie, ze tak jest w przypadku NGS) ale jesli komus nie idzie bo oszukuje wszystkich do okola to juz zupelnie co innego. Jak juz wiadomo EPIC wypowiedzial umowe w maju. W sierpniu byla wymiana rady, weszli ludzie ktorzy chcieli cos zmienic, pomoc prawnie, sprowadzic inwestora, wyciagnac spolke no i oczywiscie zarobic. Wyobrazcie sobie, ze prezio nic im o tym nie wspomnial. Cos nieprawdopodobnego - przychodza ludzie, ktorzy podaja reke, chca ci pomoc, wprowadzic inwestora, ktory wrzuci pare baniek, zaplaci dlugi i sfinansuje najblizsza przyszlosc a on ich oszukuje. Wyobrazacie sobie? Oszukiwac kogos kto chce cie wyciagnac z czarnej dupy. Dla mnie niepojete. Nie bede juz wspominal o tym, ze niektorzy akcjonariusze rozmawiaja z prezesem i on kazdemu z nich mowi co innego, jakby nie zdawal sobie sprawy, ze oni rozmawiaja tez miedzy soba i wiedza, ze klamie. Tlumaczenia tez sa dobre - bo sad/EPIC/komornik/etc. wysylali pisma na stary adres i ja nie wiedzialem. Jakbym slyszal 5letnie dziecko. Oczywiscie komunikatu o zmianie adresu spolki nie bylo, zapewne "zapomnial". Co do platnosci z EPIC'iem to zostaly one uregulowane jednak oczywiscie dopiero po tym, jak sie zrobil dym w sadzie. Z tego co wiem to nie byly jakies gigantyczne, milionowe kwoty, gdyz EPIC bieze kase od sprzedanych sztuk (okolo 15-25%), a ze sprzedaz nie idzie w miliony to i koszty licencji nie byly srogie. Wiec pisanie o miliardach dolarow za UDK mozna wlozyc miedzy bajki. NGS bedzie chcial ugody z EPICiem tak samo jak EPIC z Nicolasem. To sie bedzie dzialo teraz na dniach. EPIC wiecej skorzysta z tego jak Afterfall wejdzie na Steam niz z tego, ze wbija NGS gwozdz do trumny i oni o tym doskonale wiedza, wiec kwestia ugody i nowej umowy jest raczej pewna. Natomiast cala ta sytuacja bardzo wstrzasnela ludzmi przychylnymi spolce. Chyba tylko Gozdziu dalej wyznaje racje prezesa. Ja juz nie, bo widzialem to co widzialem, bo wiem to co wiem. Jednak mimo wszystko jestem optymista jesli chodzi o Steam. W Polandii sie nie spodobal ale rzesza zwolennikow tej gry na greenlight nawet mnie pozytywnie dziwi bo jest ich ponad 180 tysiecy. Wiec nawet jesli polowa czy 30% ich kupi to i tak bedzie sukces. Na prawde, ta gra nie jest taka zla, fabularnie jest bardzo ok, tylko prezes nie nadaje sie do zarzadzania firma i przepuscicl kase zamiast zrobic ja porzadnie.
Inna sprawa jest za to fakt, ze ktos wyniuchal ten pozew w stanach w blyskawicznym tepie. Niby, ze siedzi calymi dniami w necie i co 5 minut wpisuje w google "NGS vs jakastamfirma"? Nie sadze.
Do slabego obrazu calosci mozna jeszcze dorzucic jakiegos czlowieczka, ktory zamowil artykul na gadzetomani.pl, siedzi calymi dniami w necie i chce wszystkich przestraszyc. Nie zdaje sobie sprawy, ze jesli spolka padnie to najbardziej dostana pracownicy i akcjonariusze. No ale to juz taka polska natura - sam nie mam to inni tez nie. Eh
Koncze ten przydlugi post. Sytuacja jest kiepska ale do uratowania. Mam nadzieje, na prawde mam nadzieje, ze Afterfall sie dobrze sprzeda na Steam, ludzie dostana swoje zalegle pieniadze, ktore im sie naleza, wyznawcy odrobia straty a rada nadzorcza odsunie prezesa od zarzadzania firma. Niech on sobie pilnuje robienia gier ale od biznesu niech sie trzyma z daleka. Czego wszystkim zycze. Moze spotkamy sie na koljenym bankrucie z branzy czyli Citi Interactive. W tym kraju chyba tylko Techland i CD Projekt potrafia ogarnac ten biznes i tworzyc hiciory na skale swiatowa.
Pozdrawiam
Ps. Nie mam nic wspolnego z osoba o nicku "kobieta z lasu", nie wiem kim jest i czemu poczepila sie pod moj nick. Jesli mialo byc zabawnie to sie nie udalo.
|
|
Temat:
NICOGAMES
|
|
Temat:
NICOGAMES
Oj, mozna bylo wsiorbac troche po te 3-4 grochy, jesli sie bacznie obserwowalo. Poza tym, na tej spolce jest gro osob, ktore nie inwestowaly sporo lub nie maja wiele pieniedzy na gieldowe zabawy i dla nich nawet pare tysiecy akcji to jest jednak troche. Nie sadze aby byl to powod do szydery. Wracajac do spolki - prezes teraz sam nic nie zrobi jesli chodzi o sfere finansowa i prawna, wiec samowolki na gieldzie nie bedzie. Czy reanimacja spolki sie powiedzie - to sie okaze. Licze na jakies informacje przed walnym.
@scarry
Ilosc farmazonow w twoim skasowanym poscie was too damn high! Doprawdy zabawne jak wysysasz niestworzone historie z najprostszych informacji. Jak masz jakis uraz do prezia/spolki to pojedz sobie na walne. Bedziesz mogl wyrzucic z siebie wszystkie zale i ochlonac. [***cenzura***]
|
|
Temat:
NICOGAMES
rybeusz napisał(a):Dziękuję uprzejmie za informacje. Co do ptk 3 - wiesz może czy jest to poziom zamówień ze sklepów czy sprzedaży produktu do użytkownika końcowego? To jest liczba sztuk w rekach graczy. Nie zalicza sie do tego wersja z CD Action. @wapkil Widmo kolejnej emisji jest bardzo wyrazne, to prawda. Wszyscy wiemy, ze to brzmi komicznie w przypadku NGS lecz spolka jest na skraju bankructwa i cos trzeba zrobic. Jest kilka czynnikow, ktore nadadza tej potencjalnej emisji wydzwieku bardziej pozytywnego (wiem wiem, zadna kolejne emisja nie jest pozytwna) lub bardziej negatywnego. Tak jak pisalem wczesniej, bedzie woz albo przewoz.
|
|
Temat:
NICOGAMES
Cytat:- co się obecnie dzieje w spółce i jakie są plany ratowania biznesu - czy spółka podtrzymuje plany rozwoju rodziny produktów w oparciu Afterfall, - czy spółka ujawniła w końcu jak wyglądała sprzedaż AI (plotek było sporo, jednak podawanych albo przez dziennikarzy, albo przez internautów na różnych forach, ale nigdy nie było to poparte żadnym wiarygodnym źródłem), - czy sprzedaż dostała zapowiadanego kopa po wprowadzeniu liftingu, - ilu pracowników zostało obecnie w spółce... 1 - Nie moge zdradzic. Akcjonariusze obecni na poprzednim walnym ustalili, ze spolka bedzie informowala tylko o faktach poprzez komunikaty/raporty biezace. Wszystkie dzialania, ktore sa w toku a nie sa zakonczone (z sukcesem lub nie) nie beda ujawniane. Zeby potem nie bylo, ze "ale obiecaliscie". Przykladowo Lace Mamba poinformowala dzisiaj, ze Afterfall bedzie dystrybuowany w pudle na nowych rynkach w Q4 2012. I to jest fakt :) 2 - Tak, projekt SAND jest przygotowany i gotowy do rozpoczecia produkcji. 3 - Tak, niecale 60 tysiecy na dzien walnego. W rosji zszedl caly naklad, ok 27 tysiecy. Dane nie sa precyzyjne, gdyz spolka dostaje informacje co miesiac/kwartal, zaleznie od platformy/dystrybutora. Prezes mowil o tym w ktoryms wywiadze na tvncnbc. 4 - danych o sprzedazy z wersji rozszerzonej jeszcze nie bylo. 5 - 6 osob na etacie + kilkanascie na kontraktach. Za friko pracuja tez, czy raczej ucza sie, studenci na praktykach. Bedzie woz albo przewoz. Warto czytac komunikaty ze spolki i obserwowac rynek. Przykladowo, City Inter podalo w tym tygodniu informacje ze rozwiazalo oddzial katowicki firmy. Ten fakt moze miec znaczenie dla NGS. @Scaryy Poczytaj sobie swoje farmazony zanim czepisz sie kogos innego, k?
|
|
Temat:
NICOGAMES
Scarry napisał(a):okrutnik z lasu napisał(a):Scarry napisał(a):@kobieta z lasu
jaki za przeproszeniem kretyn zainwestuje TERAZ w spółkę bankruta, która na dodatek nie umie robić gier a pieniędzmi inwestorów bawi się na giełdzie ??
Zapraszam na walne, jesli chcesz sie dowiedziec. a po jakiego grzyba mam jechać na walne żeby popatrzeć na bankruta i zdenerwowanych inwestorów? Takie teksty mają w domyśle " ha... a na walnym to bomba będzie i wszystkich zaskoczy", co ma nagonić trochę niedoświadczonych inwestorów na "podstawienie" się z kasą na zakup żeby kolejny inwestor mógł wyjśc ratując choć trochę kapitału. A po jakiego grzyba wylewasz tu swoje zale? Jesli masz akcje to nieobecnosc na walnym jest glupota. Jesli nie masz akcji ale uparcie tu siedzisz to moze byc jakies zaburzenie, jakas wariacja syndromu sztokholmskiego? Swoja droga zabawnie sie czyta te wasze wypociny. Pojecia nie macie co sie dzieje w spolce i jaki jest plan jej ratowania ale uparcie wylewacie te pomyje na NGS. Jak dzieci we mgle. Doslownie bankier 2 :/ Obecne komunikaty sa poklosiem ustalen ostatniego walnego i wyglada na to, ze wszystko idzie zgodnie z planem. Jesli sie nie uda to owszem, moze byc bankructwo. Ale jesli sie uda bedzie wrecz przeciwnie.
|
|
Scarry napisał(a):@kobieta z lasu
jaki za przeproszeniem kretyn zainwestuje TERAZ w spółkę bankruta, która na dodatek nie umie robić gier a pieniędzmi inwestorów bawi się na giełdzie ??
Zapraszam na walne, jesli chcesz sie dowiedziec.
|
|
Ale co ty pleciesz? Na prawde myslisz, ze ktokolwiek w Polsce kupi wersje na xboxa po tym jak mogl miec za darmo na PC z CD Action? No to zycze powodzenia :) Teraz mowimy tylko i wylacznie o sprzedazy world wide. Swiatowa sprzedaz gier na konsole to ok. 85%-90% wiec na PC zostaje 10%-15%. Zobacz jak sprzedal sie np. Sniper na PC a jak na konsole. Albo Dead Island. W Polsce gry na PC sciaga sie z pajretbeja a konsolowe sa drogie (w stosunku do zarobkow). Zapewne w Polsce sciaga sie nielegalnie wiecej gier niz na zachodzie ale nawet szef Ubisoft podkresial niedawno, ze wiekszosc gier na PC jest piraconych (dla tego wieszcza sukces systemowi free 2 play). Teraz liczy sie rynek swiatowy. Dlatego greenlight, dlatego rozmowy z wydawcami na xbox. A co do sprzedanej liczby egzemplarzy do tej pory to tak, sprzedalo sie niecale 60 tysi wersji pudelkowych. Nie liczac CD Action. Oczywiscie mozesz powiedziec, ze prezes klamie. Ja przekazuje to, co powiedzial.
|
|
Kolejna bzdura. To tylko pierwszych 10, za jakis czas bedzie kolejnych 10, ktore beda mialy dobre wsparcie od graczy. Bo, jak sie okazuje, to positive reating moze byc nawet 12-14%, zeby sie dostac. Troche nie kumam co kieruje Steam'em, skoro akceptuja gry takie jak MC Pixel? Przeciez te gre mozna legalnie, za darmo sciagnac z pajratbeja, bo autor tam ja reklamowal. Ciezko mi powiedziciec jak Steam chce zarobic na darmowej grze Tak czy inaczej Afterfall jest w grupie Steam Jewels, wiece apeluje o wiecej wiary :)
|
|
Zarzad to sie nie zmienil, o ile mi wiadomo. A co do nowej rady to ja w niej nie siedze, nie wiem jak druga osoba z lasu :) Na poczatku miala byc Burzuazja, jednak NGS sie przeliczyl bo to bylby bardzo duzy projekt i nie daliby go rady zrobic w rozsadnym czasie. Wiec powstal Afterfall, znacznie porostszy w konstrukcji, bo musieli cos wydac. Abstrachujac od prezia i jego rodzinki a patrzac na sama gre to ona jest sredniakiem, takim 5/10. Potwierdzaja to tez recenzje na zachodzie oscylujace w okolicy 4-6/10. Nie ma dramatu, jak to niektorzy by chcieli. Czekam az wejda w koncu na Steam, bo inaczej na sprzedazy pecetowej mozna postawic krzyzyk.
|
|
Scarry
Tak, to jest oczywiscie glowny problem - gra jest srednia. Nie jest fatalna ale srednia. Fabula ja ciagnie, grafika daje rade, muzyka jest spoko, ale nie ma napiecia, dzwieki nie buduja atmosfery, mnogosc broni jest bez sensu a animacje obsysaja na calej lini. Jesli odpalisz sobie zaraz po tym dead space to nawet nie ma o czym gadac. W Polsce gra zostala zjechana strasznie ale przykladowo w Rosji sprzedal sie caly pudelkowy naklad i bedzie kolejne tloczenie, wiec nietrafne jest stwierdzenie, ze nikt jej nie kupuje. Problemem bylo tu tez pozycjonowanie gry jako produktu za 40 dolcow a powinien byc za 20, akcja one dollar itp itd. No, bledow w tym calym procesie bylo tyle, ze wlos sie na glowie jerzy. A wisienka na torcie jest koniecznosc stania na preziem z batem, jak nad jakims szczylem, i pilnowanie go zeby nie wywiozl gdzies kasy. Teraz nie chodzi o to, zeby dac szanse preziowi tylko RN. Rada gier oczywiscie nie bedzie klepala, ale ma inne plany. Dawaj lapke w gore na steamie :)
|
|
Cytat:Niestety okazało się, że nie wystarczy założyć konta, trzeba posiadać jeszcze jakąś steamową grę, co automatycznie wyeliminowało 99% bankierowych ekspertów od rynku gier 99% powiadasz? Ale to informacja poparta jakims badaniem czy wydumana ze szklanej kuli? @111496 1. Tak, prezes wierzy w spolke, wolno mu. On ma jeszcze inne firemki wiec raczej wywalenie go z nicolasa nie skutkowaloby staniem pod posredniakiem 2. Sprawy finansowe beda badane przez RN (w stylu lewe faktury za lewe uslugi) 3. Teraz wyprowadzanie kasy bedzie raczej niemozliwe ze wzgledu na kontrole rady 4. Resplitu nie bedzie bo rada zdaje sobie sprawe ze skutkiem bylby dramatyczny zjazd w dol. 5. Jesli insajderzy by sprzedawali to bys mial o tym informacje w raporcie biezacym. Insajderzy nie maja w tym interesu zeby teraz sprzedawac. 6. Obecnym czlonkom rady nie przysluguje wynagrodzenie. Heh, nikt preziowi nie wierzy, dlatego teraz bedzie kontrola. Dajmy szanse nowej radzie.
|
|
@Scarry Widzisz... jestes prawdopodobnie jedna z wielu osob, ktore nie odrozniaja nazywania rzeczy po imieniu od agresjii. Zyjemi w takim kraju, ze poprawnosc polityczna i brak odpowiedzialnosci za swoje slowa posunely sie do tego stopnia, ze powiedzenie prawdy prosto z mostu jest uznawane za agresje. Bo nie jest takie, no, delikatne i ulizane. Jesli chciales zobaczyc agresywnych akcjonariuszy to trzeba bylo jechac na ostatnie walne, niektorzy byli dosc nerwowi :) A jesli uwazasz, ze informacja o tym czy prezes spolki stojacej na krawedzi bankructwa ma akcje czy sie ich pozbyl, jest nieistotna pierdola to soooorrrry ale takie stwierdzenie jest uber farmazonem z kosmosu. Jakby prezio wywalil te swoje niecale 10 baniek, ktore ma to tu bylby zjazd do 1 grosza w gora dwa dni. Nie wiem skad wytrzasnales pozostale rewelacje w swoim poscie, bo ja tej spolki nie bronie tylko, w przeciwienstwie do niektorych tu piszacych, przedstawiam fakty. A ze wiem co sie dzialo na walnym to pewnie znam ich nieco wiecej. Kazdy wie, ze albo bedzie steam i xbox albo bedzie zwijanie interesu. Wiec zamiast tu moralizowac moze lepiej warto nieco pomoc bo wlasnie dzisiaj ruszyl greenlight -> steamcommunity.com/sharedfiles...Dajcie lapke w gore :) @111496 Dzisiaj to bylo raczej przewalanie z wora do wora. Ktos mial ustawione pakietowe zlecenie i gdy tylko 3 grochy zostaly skupione od razu pojawialo sie nowych kilka tysi na sprzedaz. No albo przypadkowo popyt pojawil sie dokladnie w tym czasie , w ktorym podaz. Na pewno nie sprzedawal nikt z nowej rady ani prezes. Jesli ktos z nich dokupil to pojawi sie info.
|
|
Ty mi chcesz mowic o merytorycznej rozmowie..? Z postow w tym watku wylewa sie klamstwo za klamstwem a masz do mnie pretensje? Nejpierw jeden pisze, ze prezio NGS pozbyl sie akcji co jest klamstwem a teraz kolejny, ze na GPW scalenie akcji nigdy nie przynioslo wzrostu kursu, co tez jest oczywiscie klamstwem. Wy to specjalnie robicie czy nie macie pojecia o czym piszecie?
|
|
Kolejny farmazon. Zerknij sobie na pierwsze scalenie akcji na GPW, jaka to byla spolka, kto ten resplit przeprowadzil i jak zachowal sie kurs.
|
|
Jest nieprawda to co Pan pisze, moge wiedziec dlaczego?
|
|
No to ja poprosze te numery do lotto, skoro to Pan jest ta istota decydujaca o losach swiata. BTW poki co gra sprzedala sie w okolo 60 tys egzemplarzach na ograniczonym rynku, nie liczac nowych krajow dostepnych dzieki Lance Mamba. Pan zdecydowal, ze sprzeda sie 10 tysi wiec cos tu nie zagralo. Panie mathu, prosze na moja prosbe, zdecydowac zeby weszli na Steam, ok?
|
|
Prezes byl osobiscie, nie bylo nikogo z nieistniejacej juz rady nadzorczej. Do wersji xbox sa robione achievements i to jest ostatni klocek z ukladanki pod wersje gotowa do certyfikacji. Ma to byc skonczone w niecaly miesiac. Prowadzone sa rozmowy z 3 dystrybutorami dla wersji pudelkowej jak i cyfrowej.
Panie mathu, widze, ze Pan juz zdecydowal co sie stanie ze spolka wiec nie ma o czym dyskutowac. Prosze jeszcze tylko podeslac mi na priva numery czwartkowego losowania totka, skoro posiada Pan wiedze absolutna. Rownie dobrze moga napisac, ze gra sprzeda sie swietnie na Steamie i Xboxie i akcje beda po 20, ba, nawet po 50 groszy. Poki co jest nowe rozdanie. Zakladam, ze rada wymusi na prezesie zmiane standardow. Wedlug mnie zmiany na walnym to ruch w dobra strone. Za kilkanascie godzin bedzie raport wiec sami ocenicie.
|
|
Cala rada wymieniona, resplit zablokowany, kapital docelowy nawet nie glosowany. W radzie sa teraz ludzie, ktorzy pare milionow akcji kupili za swoje pieniadze znacznie powyzej aktualnej ceny i chca wspolnymi silami zaradzic obecnej sytuacji. Co z tego wyjdzie - zobaczymy ale raczej nie bedzie nudno :)
|
|
Tak, zapowiada sie na ponad 20 osob osobiscie + kilkanascie dalo pelnomocnictwa. Bedzie sie dzialo, wait for it :)
|
|
Witam Jeszcze nic nie zostalo uruchomione. Poki co spolka nie powiadomila kdpw o walnym, wiec domy maklerskie nie moga wystawic imiennego zaswiadczenia osobom, ktore chca tam pojechac i wybic preziowi z glowy chore pomysly. Takie tam uniemozliwienie akcjonariuszom pojechania na WZA. KDPW o tym juz wie wiec ciekawe jak prezio z tego wybrnie - jesli bedzie przeciagal sprawe to nie pojedziemy na walne i przepchnie sobie co tylko mu sie podoba, jednak nie zrobi resplitu i nie nadrukuje akcji bo mu kdpw tego nie zatwierdzi. A jesli poinformuje kdpw o walnym to my tam pojedziemy i oprotestujemy te jego wybryki, wiec tez do resplitu i emisjii nie dojdzie. Tak czy inaczej bedzie zabawnie :) BTW, moj pierwszy post, wladowalem sie w NGS gdy uczylem sie grac na gieldzie pare lat temu i tak to juz zostalo - usredniam, hehe. Tak tak, jestem ofiara gry bez stop lossa :P No ale nic sie nie stalo, za bledy mlodosci trzeba placic, nauczke mam a teraz sytuacja na NGS robi sie interesujaca bo wiele osob powoli ma dosc. Zobaczymy jak bedzie. Pozdrawiam szanownych uzytkownikow forum :) Kod:mod: witamy i tak dalej - ale to nie jest wątek o Tobie. prośba o przeczytanie regulaminu i przeniesienie rozmów o swoich transakcjach, odczuciach i postępach na swoją Kronikę - posty stąd zostaną skasowane
|
|