PARTNER SERWISU
dcpnhxec
sunday82

sunday82

Ostatnie 10 wpisów
Hej, w jakiej sali ta rozprawa?
Podjadę posłuchać...

Informacja od syndyka jest następująca:
Nieruchomość o numerze kw WR1E/00048162/5 nie została jeszcze sprzedana. Postanowieniem z dnia 06 lutego 2017 r. Sędzia-komisarz zezwolił na sprzedaż nieruchomości za cenę nie mniejszą niż 698.000,- zł. Sprzedaż zostanie ogłoszona w najbliższych dniach z terminem na składaniem ofert w pierwszej połowie kwietnia 2017 r.

To zabezpieczenie obligacji serii F.
Jeśli znacie kogoś chętnego na grunt w dobrej cenie albo macie trochę wolnej kasy to bardzo proszę.

I jak z tą upadłością?
Jakies grunty juz zlicytowali?
Jak sprawa karna? Jest szansa na to, że rudy i babsko od wycen kiedykolwiek pójdą siedzieć?
Pewnie nie...

Czy ktoś się orientuje kiedy licytacja nieruchomości z zabezpieczenia serii F?

Czy ktoś ma informacje jaki jest status zabezpieczeń obligacji serii F? Kiedy licytacja nieruchomosci pod zabezpieczenie tej serii? Dzięki

Uciekł aż do Włocławka?
www.krs-online.com.pl/przedsie...

Czy ktoś się orientuje jak obecnie wygląda sprawa tego przekrętu? Czy rudy ma postawione jakiekolwiek zarzuty prokuratorskie?
A tak poza tym jak się ma sprawa licytacji zabezpieczeń np. seria F lub zmiany upadłości?
Dzięki

Hanselka, kto Ci naopowiadał, że będziesz musiała do czegoś dopłacać?
Nie wprowadzaj ludzi w błąd, zwolnij może jeszcze zabezpieczenia Panu Relidze skoro tak mu wierzysz... A Rudy siedzi, pije piwko i się z Was śmieje:)
Ale z jednym się zgodzę, najedzą się komornicy, sądy i rudy, a nie Ci którzy są najbardziej poszkodowani. Chory kraj, dziki zachód albo raczej trzeci świat...

Kiedy wreszcie zrozumiecie, że złodziej pozostanie złodziejem?
Jakie układy? O czym Wy mówicie. Złodziej znowu Wam coś naobiecywał, a Wy znowu lecieliście w ciemno, a teraz znowu płaczecie.

Zlicytować wszystko co ten rudy wieśniak ma łącznie z działkami stanowiącymi zabezpieczenia, jak najszybciej. Tylko tak odzyskamy cokolwiek.

Bajanie o układzie to mżonki złodzieja i jego doradców, którzy chcą Was okraść drugi raz. Właśnie na to liczą: przeciągać w czasie w nieskończoność, a w tym czasie wyparuje reszta tego co zostało. Najedzadzą się sądy, urzędy, komornicy, Rudzielec sobie dług zredukuje i będzie czysty, a Wy zostaniecie z obiecankami.

Pogódźcie się z tym, że ta kasa jest już stracona. Zlicytować, wziąć co zostało i pojechać za to na wakacje, a Rudego posadzić do pierdla. Tylko wtedy wyjdziemy z tej wtopy z twarzą i czystym sumieniem.

Dziękuję, miłego tygodnia

Więc tak sobie myślę, że ja napiszę do sądu wniosek żeby nie rozpatrywał ponagleń bo nie zostały przedstawione wierzycielom konkretne propozycje układu.

Dokładnie Czosnek tak jak piszesz.
Kolejna więc prośba do osób, które tak reklamują ponaglanie sądu o układ - przedstawcie proszę konkrety tego układu bo wszyscy na tym forum chcielibyśmy je poznać.
I skoro macie taką wiedzę to podzielcie się informacjami co wydarzyło się w Sądzie Gospodarczym na spotkaniu 16 stycznia w piątek.
Dziękuję

Ohoho, cóż za oburzenie:)
"Skontaktuj się z prokuraturą" - a co to jakieś ściśle tajne informacje nt. działań prokuratury macie, o których nie możecie napisać na forum? dziwna tajemnicza grupa osób przez Was i prokuraturę szantażowana wyłoży kilkanaście baniek żeby komuś zrobić dobrze? nie rozśmieszajcie mnie:)

Prawda jest taka, że grupa ludzi wydymała grupę innych ludzi, a na koniec jeszcze na całej sprawie chce się dorobić trzecia grupa ludzi albo/i pierwsza drugi raz:)

Cyt. Johanna:
"Osoby, ktore zaplacily za mieszkania i nigdy ich nie wybudowano, maja nikle szanse na odzyskanie jakichkolwiek pieniedzy. Budowa jest w ruinie i mozna ja tylko zburzyc. Dlatego warto, zeby sie zgodzily na upadlosc ukladowa.

Ktos zapytal, skad Religa wezmie pieniadze? Oprocz Religi, w cala afere z budowa i obligacjami, zaangazowane sa inne wysoko postawione osoby, ktore maja wiele do stracenia - siedzi im na karku prokurator. Dlatego pieniadze sie znajda. Jesli znacie nabywcow, ktorzy zakupili mieszkania warto z nimi nawiazac kontakt w tej sparwie i zmotywowac do wyrazenia zgody na upadlosc ukladowa."

WTF? Mi to generalnie rybka czy będzie układ czy nie bo zabezpieczenie na mojej serii akurat przekracza 50% i przy sprawnej likwidacji majątku sporo bym odzyskał, a przy układzie będzie tak jak pisze Czosnek - tyle samo albo i mniej kasy odzyskam w ratach przez 20lat itp. itd.:)
A powyższy cytat, mimo, że nie znam do końca sytuacji ludzi którzy kupowali od niego mieszkania brzmi na moje: zgódzcie się na układ bo i tak nie odzyskacie, a my Wam sprzedamy te same mieszkania drugi raz.
Generalnie na ich miejscu skoro miałbym odzyskać nic albo na waciki to wolałbym, aby tych parę wysoko postawionych osób , o których piszecie umoczyło, przynajmniej miałbym ubaw:)

Moje pytanie więc nadal pozostaje aktualne - kto tą kasę ma wyłożyć i jaki jest jego plan działania/budowy?
Albo miejcie przynajmniej tyle honoru żeby napisać: nic odzyskacie to przynajmniej dajcie nam zarobić:)

Johanna to możesz zdradzisz trochę więcej nt. działań prokuratorskich i całego modelu bo widzę, że strasznie naganiasz na układ. Zdradź trochę szczegółów bo póki co to z moich informacji wynika, że prokuratura nie kiwnęła palcem, a cała idea związana z układem polegać miała na jakimś zagranicznym inwestorze, który w zamian za kasę przejmie nieskończone budowy.
Dlatego dziwi mnie Twoje naganianie do zawierania układu, ciekawe jaki masz w tym cel...

A czy ktokolwiek otrzymał jakiekolwiek oficjalne potwierdzenie takich informacji?

Ktos już odzyskał jakiekolwiek pieniądze?
Otrzymaliście jakąś korespondencję od syndyka lub kuratora ostatnio?

Jakieś wieści co nowego Dariusz porabia?

Kabaret. Ciąg dalszy dobrze zaplanowanego przekrętu.
Z oszustami się nie negocjuje, a przynajmniej nie przyjmuje ich durnych propozycji. Mamy to (nie) szczęście, że zrobi to za nas sąd... W pięknym kraju żyjemy. Mam nadzieję, że ktoś się wkurwi i zapnie rudego oraz jego doradców finansowych i po lesie przewiezie.... Może się rekiny finansjery nauczą szanować pieniądze (ciężko zarobione) innych....

No myślę, że jeszcze z 5 lat upłynie, a potem sprawa sie przedawni:) W końcu łaskawie dostałem odpowiedź. Poza tym otrzymalem info, że ma nastapić zmiana upadłości z likwidacyjnej na układową... Także pobujamy się z Rudym i naszymi urzędasami jeszcze 10 lat, a potem sprawę będzie mozna umorzyć... Tak się robi biznesy w tym kraju:)

A nie wiecie jak to wygląda od strony prawnej? Czy prowadzący postępowanie upadłościowe, syndyk i kurator nie mają obowiązku informowania zainteresowanych o statusie postępowania? Przecież w tej sprawie nie można uzyskać jakiejkolwiek informacji bo kontakt jest niemożliwy i pozostaje bez echa... Chyba, że jest to robione celowo bo sprawę trzeba zamieść pod dywan...

A czy ktoś wie jak sprawy mają się z serią F?
Dzięki

Cisza... Czy ktoś ma jakieś nowe informacje nt. postępu sprawy czy już wszyscy pogodzili się z tym, że zostali wydymani przez rudego i jego świtę finansistów, którzy siedząc wieczorami przy szklaneczce whisky się z Was śmieją?

A jak myślicie po co ten wniosek? Sprawa ma się przedawnić i tyle.
Rudy i jego grupa finansistów, która Wam sprzedała te obligacje i polski wymiar sprawiedliwości już tego dopilnują... Mydlenie oczu to podstawa.

Kontakt z kuratorem graniczy z cudem... Generalnie wszyscy ten przekręt mają w d...pie albo są po prostu w zmowie, a rudy i jego wspólnicy z facetką od nieruchomości i bandą sprzedawców mieniących się specjalistami finansowymi się z nas po prostu śmieją. Taka jest prawda, żyjemy w kraju oszustów i przekrętasów.

Ad BeataD

A do czego potrzebne są Ci te dane?

Ludzie, pamiętajcie, że do forum ma dostęp każdy więc uważajcie co podajecie, żeby sprawie nie zaszkodzić.
Dajmy popracować policji; mam nadzieję, że również dostanę wezwanie... Z przyjemnością pojadę nawet do stolicy zeznawać.

Kod:
mod: usunięto personalną wymianę zdań. chyba skierowaliście swoją złość nie w tę stronę

Aha, i skoro jest to "Oszacowana wartość rynkowa nieruchomości" to walenie banialuk, że wycena działki obejmowała potencjalne budynki, które tam miały powstać ale nie powstały bo się Religa nogami nakrył to czyta kpina i o pisemną opinie w tej sprawie wystąpię do innego Rzeczoznawcy Majątkowego, który to potwierdzi.
Pozdrawiam

Czosnek, jakoś nie jestem zaskoczony ale miałeś rację.
Operat szacunkowy dla zabezpieczenia serii F działka w Kiełczówku - wykonanie Pani AGNIESZKA CHOROCIEJ z Wrocławia.
"Oszacowana wartość rynkowa nieruchomości": 1 890 0000 zł. Data sporządzenia 12 marzec 2012r.

Wartość oszacowana przez Rzeczoznawcę w postępowaniu upadłościowym to 698 tyś zł netto.

Brawo. W ciągu 1,5 roku wartość działki spadła o 60%. Nie wiedziałem, że taki kryzys w nieruchomościach był:) Jakoś nie odczułem. Ale pewnie Pani Chorociej zna się świetnie na swoim fachu i liczeniu pieniążków.

Czosnek, jesteś zainteresowany zrzutką na ocenę operatu sporządzonego przez Panią Chorociej przez Stowarzyszenie Rzeczoznawców Majątkowych? Bo ja zamierzam wykorzystać wszystkie możliwe sposoby na odzyskanie swoich pieniędzy i nie mam zamiaru płacić za czyjąś celową lub nie niekompetencję.
Pozdrawiam

Otrzymałem informacje od syndyka. Wynika z nich, że Religa zostawił ponad 47mln zł długu, a wartość całej masy upadłościowej to 9,9mln zł.
Jeśli chodzi o obligacje serii F o wartości 1,3mln zł zabezpieczone na gruncie w Kiełczówku - wartość oszacowana przez biegłego rzeczoznawcę w postępowaniu upadłościowym wynosi 698 tyś zł netto.
Biorąc pod uwagę, że pewnie nie będzie chętnych na tą działkę w pierwszej licytacji i pójdzie "po kosztach" za pół ceny to odzyskamy jakieś góra 1/3 zainwestowanych pieniędzy z tej serii.
Nie mam ochoty sprawdzać teraz kto wyceniał działkę pod to zabezpieczenie ale z tego co pamiętam było to 2-3 razy więcej od wartości obligacji. Wniosek taki, że w Kiełczówku w ciągu 2 lat nastąpiło załamanie na rynku nieruchomości kilka razy większe niż parę lat temu w USA...
Rano to dokładnie sprawdzę w papierach i podam Wam jaki to rzeczoznawca tak świetnie zna się na swojej robocie. W tej kwestii i na bazie Waszych poprzednich opinii będę się konsultował z prawnikiem co możemy jeszcze zrobić w tej sprawie bo to jest proszę Państwa jawny przekręt w państwie prawa.
Przewidywany czas trwania postępowania upadłościowego szacowany jest na 2 lata.
Pozdrawiam

Czy coś nowego wiadomo Wam nt. serii F? Syndyk niestety nie odpowiada na moje pytania...
Dzięki

czosnek
To czeski film w takim razie bo przedwczoraj na moje pytanie dostałem taką odpowiedź z PFH, który był administratorem:
W odpowiedzi na Pana maila, informujemy, że w związku z ogłoszeniem
przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VIII
Wydział Gospodarczy ds. Upadłościowych i Naprawczych postanowieniem z
dnia 7 listopada 2012 r. upadłości obejmującej likwidację majątku
dłużnika Religa Development S.A. we Wrocławiu, Polski Fundusz Hipoteczny
S.A. nie jest uprawniony do dochodzenia roszczeń Obligatariuszy
wynikających z obligacji serii F spółki Religa Development S.A. z
siedzibą we Wrocławiu ze stanowiącej własność upadłej spółki
Religa Development S.A. nieruchomości, położonej w miejscowości
Kiełczówek, gmina Długołęka, powiat wrocławski, dla której Sąd
Rejonowy w Oleśnicy, V Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę
wieczystą nr WR1E / 00048162 / 5.

Z powyższego wynika, że jednak ta działka była ich własnością, więc skąd masz to info z końca lipca?

Dzięki. A czy ktoś wie na ile wyceniona została działka pod zabezpieczenie serii F? Z tego artykułu wynika, że to zabezpieczenie wchodzi w skład masy upadłościowej? Wydawało mi się, że ta działka na dzień przydziału obligacji była w rękach niejakiego Pana Wysoczańskiego więc chyba w skład masy wchodzić nie powinna. Chyba, że w międzyczasie się coś zmieniło. Czy w wypadku jeśli działka wchodzi w skład masy upadłościowej to obligatariusze będą zaspokajani w pierwszej kolejności?

Czy ktoś ma jakieś nowe informacje? Co słychać z gruntami dotyczącymi serii F?
Dzięki

Czy zainteresowali Państwo tą sprawą jakąś gazetę albo telewizję? Bo w zainteresowanie jakichkolwiek służb nadzoru czy prokuratury już dawno w tym kraju zwątpiłem. Pytam zupełnie poważnie, zrobi się głośno to i urzędasy się zainteresują swoją pracą jak należy (patrz Amber Gold). Bo pewnie z pozostałymi seriami obligacji będzie podobnie i w sumie będzie to prawdopodobnie przekręt na kilka ładnych baniek...
W to, że obligatariusze danych serii się nie zjednoczą wiedział chyba każdy od początku z Panem Religą na czele bo to fizycznie nie możliwe. Sugerowałbym też poczekać na wyceny pozostałych działek pod zabezpieczenia innych serii. Będzie więcej chętnych (a może i wszyscy), niezależnie od serii i miejsca zamieszkania podjąć wspólne, właściwe kroki prawne przeciwko Rzeczoznawcy i dochodzenia odszkodowania z tego tytułu.
Bo do tego, że pieniędzy nie odzyskamy z tych licytacji chyba już się przyzwyczailiście, a za to co się dzieje możemy podziękować naszym wspaniałym doradcom i analitykom finansowym, którzy nie potrafią zadbać o pieniądze, które im powierzamy...

Jestem do dyspozycji.
Proponuję na miejsce spotkania Wrocław.
I proponuję zaprosić na to spotkanie syndyka...
Dzięki

kopi tropi napisał(a):
I co to zmieni w porównaniu z doniesieniem złożonym przez jedną osobę? Prokuratura musi sprawę rozpatrzyć doniesienie niezależnie od tego, jak duży komitet obywatelski się pod nim podpisał.

Może to, że doniesienie jednej osoby może być zlekceważone, a doniesienie kilkudziesięciu osób może już nie bo ktoś będzie bał się konsekwencji jak np. w sprawie Amber G...
Chcecie odpuszczać tak łatwo Relidze i tym przekrętom czy za dużo pieniędzy macie?
Każdy sposób uważam jest dobry, żeby sprawę nagłośnić czy to 50 wniosków indywidualnych czy jeden duży zbiorowy... Ale jak tam chcecie... Pan Religa pewnie teraz świetnie się bawi za Waszą kasę:)

Może złożymy zbiorowe doniesienie do prokuratury? Co Wy na to? Kto byłby zainteresowany?

mindek napisał(a):
We Wrocku mówią, że te działki to były mocno przewartościowane jako zabezpieczenie. może się i tak skończyć, że pójdą za 20% wartości z zabezpieczenia.

Więc kolego może uściślisz swoją wypowiedź bo nie zapytałem: Kto "mówi" i na jakiej podstawie?
O konkrety prosimy, a jeśli ich nie masz to nie zabieraj głosu.

@wakpil

To sprawdź o jakich gruntach mówimy. Bo ja wiem, że we Wrocku już teraz jest spora grupa ludzi, którzy się tymi działkami interesują i czekają na ogłoszenie sprzedaży (zarówno osoby prywatne, jaki inwestorzy branżowi z Niemiec) bo są to naprawdę niezłe lokalizacje więc myślę, że nie będzie źle...
Więc generalnie jak piszesz o odpisie 37% w przypadku Robyg-a to nie mówmy o 20% wartości jak pisał poprzednik...

Poza tym jak wspomniałem we wcześniejszym poście, ciekawy jestem w takiej sytuacji kiedy nasza prokuratura i CBA raczy się zająć takimi rzeczoznawcami od wycen, którymi się posłużył np. Pan Religa i firma Gant bo widzę , że to ostatnio nagminna praktyka... Znowu będą szukać kozła ofiarnego jak zrobi się afera w mediach i będzie na wszystko za późno jak w przypadku Amber Gold...

Cenę to chyba ustali syndyk. Więc nie piszcie głupot, że pójdą czy są warte 20% wyceny. Bo może w ogóle nie pójdą co na dzień dzisiejszy nie byłoby złe bo generalnie rynek nieruchomości rzeczywiście siadł ale raczej nie tak. Takie opowiadanie bajek to zostawcie dla siebie, chyba, że jakiś interes macie w sianiu takich plot?!
A jak chcecie odzyskać kasę to skupcie się na znalezieniu inwestorów na te grunty, które bądź co bądź są w bardzo dobrych lokalizacjach.

Przypilnować to trzeba najpierw Panie i Panowie tego, aby nie okazało się zaraz, że Pan Religa albo ktoś z jego otoczenia kupuje licytowane działki w którejś kolejnej licytacji za 30% jej wartości albo jeszcze niżej. Gość jest z Wrocławia, Sąd z Wrocławia, Komornik pewnie tez wrocławski ale ja niczego nie sugeruję. Chciałbym odzyskać jak największą część swoich pieniędzy, a wszyscy przekonywali na czele z Prezesem itd., że grunty są wyceniane bardzo rzetelnie (nie były zawyżane) i wyceny często stanowiły 2xkrotne zabezpieczenie obligacji. Nie powinno być więc kłopotów z otrzymaniem całości jeśli działki uda się "normalnie" sprzedać.
Rozumiem, że rynek gorszy itd. ale powinniśmy być zaspokojeni w około 100% przy takich wycenach.
Ale jeśli się nie uda to radzę dobrze patrzeć wszystkim na ręce... Bo zacznie to pachnieć kolejną aferą i trzeba będzie wtedy pomyśleć o postawieniu zarzutów prokuratorskich zarządowi i rzeczoznawcy, który wtedy wydał takie wyceny...

A wiadomo coś nt. serii F?
Dzięki

A macie może konkretne informacje czy został wyznaczony już syndyk i kto nim jest? Gdzie dokładnie udzielają informacji nt. przebiegu i postępów w tym procesie?

Również wydaje mi się, że jako obligatoriusze, a równiez osoby występujace jako akcjonariusze powinni zgłosić działanie Pana Religi na szkodę spółki. Gdzie są te wszystkie pieniądze z obligacji? Przecież oni nic nie robią na żadnej z inwestycji. Nawet Swojczyc skończyć nie potrafią... Nie dzieje się tam nic. Chyba, że na papierze pana Religi...
Drugie Amber Gold, aczkowliek jak patrzę na rynek budowlano-finansowy w tej chwili to w połowie spółek takie wałki odchodzą teraz... Pora "za fraki" aby właściciele odpowiadali za swoje złodziejstwo i kombinatorstwo, a nie myśleli jak tu położyć firmę zarabiając przy tym kosztem innnych i ich okradając, a za chwilę gość otwiera firmę pod innym szyldem i jedzie dalej. Tylko u nas w kraju to możliwe. Do paki na pół roku niech sobie delikwent przemyśli w jaki sposób należy prowadzić firmę...

Seria F. Wartość emisji 1,3mln. Emisja 28.03.2012. 15%. Zabezpieczenie oczywiście hipoteka na gruncie w Kiełczówku należącym do niejakiego J. Wysoczańskiego na kwotę 1,83mln. W księdze wieczystej jest jednak zapis, że nieruchomość może "powrócić" do firmy JW Investment, która jednak uznaje obciążenie hipoteką na rzecz tej serii obligacji, którą to zgodę przedstawiła firma Religa Development.
Nie ważne kto ma jaką serię... Nie będziemy tu biadolić...
Kto może polecić kancelarię prawną, która zna temat?
Dziękuję!

Witam,
Zastanawia mnie tylko co Pan Religa zrobił z pieniędzmi, które pozyskał z obligacji?
Projekt Zielone Swojczyce, na który dziś sobie podjechałem, jest naprawdę bliski ukończenia gdyby się postarać. Do wstawienia stolarka okienna i drzwiowa, ocieplenie, tynki wewnętrzne, korytarze i plac. I można by to jakoś oddać do użytku i sprzedać... Na moje oko potrzeba do tego max. 1-1,5 mln zł. A tak stoją budynki, które zaczynają popadać w ruinę... Na połowie z nich nie ma okien dachowych, a otwory są niezabezpieczone. Efekt będzie widać już niedługo. A w zasadzie już to zaczyna straszyć... Nie rozumiem takiego postępowania.
Podobnie na osiedlu K7 - tam budynki pozostałe do kupienia straszą z daleka niedoróbkami (ale jak zaznacza deweloper wykończenia prowadzi po zakupie mieszkania - wniosek jeden: kompletnie nie mają pieniędzy; nie mówiąc o chaszczach jakimi zarosły te nieruchomości-jak oni to chcą komukolwiek sprzedać?!).
Naprawdę można byłoby ten interes chociaż trochę popchnąć do przodu ale widać Panu Relidze się nie chce z jakiegoś powodu... Dlatego zastanawia mnie co zrobił z pieniędzmi z obligacji? Jak wynika z forum na gazeta.pl - nie przeznaczył ich na zwrot należności osobom, które zrezygnowały z zakupu, nie wznowił też jakiejkolwiek budowy... Powinnien się tym chyba KNF zainteresować... A na biuro w najlepszym biurowcu Wrocławia to go stać...
Pytanie do Państwa - z jakiej kancelarii prawnej korzystacie przy odzyskiwaniu pieniędzy z obligacji? Proszę o podanie namiaru - chętnie skorzystam z kancelarii, która zna już sprawę i tok postępowania. Jestem posiadaczem obligacji serii F.
Dziękuję!

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 6 czerwca 2017 22:38:37
Liczba wpisów: 50
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,341 sek.

jkmprnqj
qbcmslwz
zkbriyze
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 429,91 zł +382,15% 96 429,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rnysgggv
aldbxwsf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat