Ja również otrzymałem pismo z Secusa i wysłałem swoje żądanie wykupu obligacji serii A do spółki jak i do secusa. myślę, że jest nas więcej, ale nie wszyscy są aktywni na forum.
Ciekawy jest wątek "nabywania" nieruchomości pod zakup obligacji. Religa, żeby zdobyć pieniądze, zawierał umowy kupna nieruchomości opłacając jedynie jakąś część (ok. 1/3) jej wartości, umawiając się że zapłaci pozostałe pieniądze w kolejnym roku.
|
Tak już zacząłem działać ze swoją kancelarią. Secus jak na razie wstrzymuje się, jest pasywny pomimo że minął tydzień od wymagalności kuponu. Myślę, że jeżeli wszystko pójdzie źle i będzie trzeba egzekwować dług trzeba będzie dokładnie nadzorować proces wyceny i licytacji gruntów, sposobowi wyodrębnienia hipoteki z masy upadłościowej itp.
|
Jestem również za postawieniem obligacji w stan wymagalności. Nie ma na co czekać, gdyż nie wierzę że Religa pozyska jakiegokolwiek inwestora. Nikt o zdrowych zmysłach w to nie zainwestuje. Spółka ma masę długów i niedokończonych projektów, chociażby Swojczyce, którego termin oddania jest przekładany od września ub roku. BRE jest na wielu hipotekach, nie tylko zresztą BRE, ale i Nordea, Noble BOŚ, chyba jeszcze investorsi ze swoim funduszem hipotecznym (do sprawdzenia). Według moich wyliczeń wartość długów znacznie przekracza wartość aktywów spółki, w tym nieruchomości. Spółka nie ma sprzedaży w tym roku. Miałem tą "przyjemność" że poznałem Pana Religę pożyczając mu pieniądze, na działalność developerską w ubiegłym roku z terminem spłaty na listopad 2011. Pieniądze odzyskałem w marcu kolejnego roku, po ogromnej walce i egzekucji komorniczej, wynajmując kancelarię prawną która ciężko pracowała z komornikiem weryfikując wszystkie możliwe opcje. Obietnic spłaty pieniędzy od Religii było bardzo dużo, ale żadna się nie ziściła. dlatego nie wierze w układanie się ze spółką i z jej prezesem. Zresztą przeczytajcie na forach np Gazety, jakie problemy mają ludzie którzy próbują odzyskać pieniądze wpłacone na mieszkanie, nie sądzę żeby z nami było inaczej. Posiadam Obligacje A. Zabezpieczenie wydaje mi się sensowne, według wyliczeń może to być około 3,9mln PLN, wartość emisji obligacji to chyba około 2,5 mln PLN, gdyż wpis jest na 2,85 mln PLN. także wydaje mi się że będzie można odzyskać kwotę albo większą część z niej. Proponuje się zastanowić jak do tego tematu podejść, porozmawiać z Secusem, który zgodnie z Umową zawartą z Religą jest administratorem hipoteki i powinien nas reprezentować.
|