Temat:
JUPITER
Poproszę o podanie przynajmniej jednego powodu dlaczego kurs Jupitera miał by rosnąć? Z mojej perspektywy wygląda to tak że Grzegorz Hajdarowicz chce wycofać tę spółkę z giełdy i to jak najniższym kosztem. Nie potrafię inaczej zinterpretować niekorzystnej dla mniejszościowych akcjonariuszy emisji która to tylko spowodowała utratę wartości każdej akcji. Była tylko jedna osoba dla której to było korzystne. Zbijanie kursu po kilka akcji też nie wygląda mi na pracę animatora a raczej celowe działanie. Udzielanie pożyczek, przedłużanie ich spłaty w nieskończoność, emisja obligacji(chyba pod pożyczki tylko), podnoszenie kosztów zarządzania(dla firmy której właścicielem jest wspomniana osoba), wyznaczenie walnego w niekorzystnym terminie ma chyba tylko na celu obniżenie kursu, zniechęcenie inwestorów i po jak najniższych kosztach przejęcie wszystkich udziałów. Wytłumaczcie też laikowi jak to jest, że Jupiter nie zatrudnia pracowników, a przecież posiada zarząd i radę nadzorczą. Czy oni nie są zatrudnieni?
|
|
Temat:
JUPITER
19.2. Wszczęcie postępowania przez KNF
W dniu 1 sierpnia 2011 r. Fundusz otrzymał postanowienie wydane w dniu 25 lipca 2011r. przez Komisję Nadzoru Finansowego o wszczęciu z urzędu postępowania administracyjnego wobec Jupiter NFI S.A. oraz wobec podmiotu dominującego Trinity Management Sp. z o.o. w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej w związku z podejrzeniem naruszenia art. 69 w związku z art. 87 ust.1 pkt 5 i ust. 4 pkt 4 ustawy o ofercie w związku z posiadaniem akcji spółki Jupiter NFI S.A. Postępowanie jest w początkowej fazie i Fundusz nie jest w stanie przewidzieć czego konkretnie dotyczy i czy będzie mieć wpływ na sprawozdanie finansowe.
|
|
Temat:
KCI
Nigdy nie jest tak tanio aby nie mogło być jeszcze taniej? KCI najlepszym przykładem.
|
|
Temat:
JUPITER
wypakowujcie się z akcji Jupitera, jak tylko to zrobicie zobaczycie jak pięknie rośnie ;)
|
|
Temat:
JUPITER
Chalmi napisał(a): Okazyjnie to ostatnio znajomy kupił samochód - później wyszło że drugie tyle musiał zapłacić w warsztacie - tak najczęściej jest z okazjami.
Oczywiście, mógł też kupić antyk - wart o więcej niż się sprzedawcy wydawało. Chalmi napisał(a): Coś w tym musi być że spółka jest tak, a nie inaczej wyceniana. Można przyjąć dwa sposoby rozumowania tłumaczące duże różnice w wycenach naszej prywatnej i rynkowej: Albo cała masa inwestorów (tych dużych i tych małych) wie albo zdaje sobie sprawę z czegoś czego samemu się nie dostrzega, albo samemu się wie to czego nikt inny nie wie...
Wiadomo, że wycena akcji nie bierze się z kosmosu. Ja jednak swoją teorię podałem(lepszą lub gorszą), jeśli masz lepszą to chętnie ją poznam :)
|
|
Temat:
JUPITER
Widziałem te zabawy TKO - nie pierwszy już raz na tym papierze. To tylko dowodzi tego że ktoś chciałby kupić taniej niż papier jest wart - czasem nawet skutecznie jest kurs zbijany, jak wynika z moich obserwacji.
|
|
Temat:
JUPITER
Wartość księgowa 5.83, premia wieczysta 12.42, wartość likwidacyjna 3.99. Każda cena poniżej 3zł to megaokazja. To jak płacenie 5zł za banknot 10zł. Niska cena na giełdzie to tylko i wyłącznie wynik niskich obrotów. Grubasy i rozsądni trzymają te akcje - więc niewiele pozostaje w obrocie ;)
|
|
Temat:
JUPITER
dżupiter rośnie i to pomimo spadającego WIGu i popaprańca który sprzedaje po 1-10 akcji aby obniżyć kurs.
P.S. Admina proszę o usunięcie OFFowych postów - a do płatności SW się już przyzwyczaiłem ;) Pierwsza reakcja była po prostu zbyt emocjonalna.
|
|
Temat:
GOBARTO
wyszedłem po 1,60, ale jeszcze wrócę - nie wiem tylko czy się uda po 1,3 po 1,1 czy 0,4 :)
|
|
Temat:
JUPITER
ARTHMAEL napisał(a):WatchDog napisał(a):rmz napisał(a):Od kiedy to "Skaner" na SW jest płatny? Od 20 października, a już tak definitywnie to będzie od 16 listopada, jeśli użyłeś kodu, który dostałeś mailem. Cytat:Sorry ale 366zł za oglądanie tego to lekkie przegięcie Ja też sorry, ale sprawa jest prosta: jak nie zaczniemy zarabiać, zamykamy serwis. Więc tak czy tak nie będziesz miał tego skanera, jeśli zakładasz zerokosztowe pozyskiwanie wiedzy i danych o spółkach. Watchdog za twoją robotę niewątpliwie należy ci się jakaś kasiura, tym bardziej, że ponosisz określone koszty za utrzymanie strony itd. Proponuję ci zamiast abonamentu wprowadzić jednorazowe opłaty na smsa odnośnie określonej spółki, tak jak to funkcjonuje na parkiecie. Jest to o wiele lepsze i bardziej funkcjonalne rozwiązanie. Pozdrowienia Arthmael No tak, ale ja jestem prostym konsumentem. Ze skanera korzystałem raz, a gdy po paru miesiącach chciałem drugi raz to poproszono mnie o 366zł. Część osób może zapłaci, ja niestety jestem skąpy ;) Dla mnie cena usługi musi być adekwatna do jej wartości.
|
|
Temat:
JUPITER
Obroty nadal marne, ale powiało optymizmem. PS Od kiedy to "Skaner" na SW jest płatny? Sorry ale 366zł za oglądanie tego to lekkie przegięcie
|
|
Temat:
JUPITER
mam po 2,50 i trzymam, przy tak niskich obrotach nie oddam za bezcen.
|
|
Temat:
GANT
jak to zwykle w piątek - spadki i małe obroty - czuć weekend ;) ale w poniedziałek już mogą zacząć się wzrosty ;)
|
|
Temat:
GANT
Też mam problem z NOL3 w Alior, tylko pierwsza transakcje mi podaję w tabeli - przez cały dzień mam cenę GANTA 21,00. W Sidomie wszystko natomiast mi działa.
|
|
Temat:
JUPITER
Też mam to coś - 20% mojego portfela.
|
|
Temat:
GOBARTO
Inne infa też były wcześniej znane, ale np. zatwierdzenie układu przez sąd miało wpływ(może mały i na krótko - ale zawsze) choć o tym wiedziano już wcześniej, podobnie inne pozytywne infa. Skoro pozytywne informacje o znanych już faktach wpływają na kurs to czemu negatywne nie miały by? Inwestorzy to wiele osób, różnie zaznajomieni z sytuacja spółki(szczególnie jak ich wiele w portfelu) i gdy niektórzy zobaczą takie info to nie zawahają się sprzedać ;)
|
|
Kupić za 100% portfela jedna spółkę, obserwować. Efekty: -30%, stres, odrobienie strat(ufff), dywersyfikacja portfela.
|
|
Temat:
GOBARTO
myślicie że info o karze dla prezia bedzie miało wpływ na kurs? jeśli tak to jaki?
|
|
wracając do sedna sprawy: ten portal jest najlepszy, ale polecam też: money.pl bankier.pl pb.pl AT jest fajnie zrobiona na stronie mBanku (zaznaczone sygnały kupna i sprzedaży - dobre dla poczatkujących takich jak ja) bossa.pl
z płatnych: rsg.pl (podobno - z opinii, nie z autopsji)
czekam na info co dodać do tej listy ;) bo też chętnie skorzystam
|
|
Czy wykorzystując jakiś program (lub konto maklerskie z taką opcja) jest możliwe automatyczne składanie zlecen na GPW? Chodzi mi aby obrać jakąś strategię i zlecić komputerowi stosowanie jej. Podobnie jak to jest na Forex w XTB(chyba tak to działa bo dopiero się zacząłem temu przyglądać na koncie demo).
|
|
Szujając mozliwości inwestowania w USA znalazlem: www.fio.pl/docs/Cennik_podstaw...może warto uwzględnić? lun zrobić zestawienie brokerów giełd USA działających w PL?
|
|
Temat:
GOBARTO
A ja wyszedłem dziś z dudy, to dobra spółka - ale chyba będzie taniej. W piątek pójdzie do góry - ale tak samo jak przy innych infach - na chwilę.
|
|
linkBardzo bym prosił o komentarz. W szczegolnosci czy ta oferta jest korzystna i czy są lepsze?
|
|
Temat:
GOBARTO
Chyba tak("Zasłona ciemnej chmury") jutro poznamy przewagę AF od AT gdy sąd zatwierdzi układ ;) Śniło mi się parę dni temu że zarobie na dudzie - sprawdzę.
|
|
Temat:
GOBARTO
będzie dobrze, ile dni pod rząd WIG może spadać? nawet przy spadkach musi być korekta - np jutro ;)
|
|
Temat:
GOBARTO
Jaka mogła być przyczyna tego, iż OPOKA pozbyła się akcji DUDY? Skoro wartość papieru ma rosnąć, to po jaką cholerę sprzedaje go fundusz? Może ktoś w takim razie w Opoce wie lub domyśla się że będzie papier tracił wartość? Możliwe przyczyny które przychodzą mi do głowy: 1. Wiedzą że emisja serii H będzie wznowiona i zbierają kasę na 1,1zł za akcje. Co nie było by fajne bo to by było wykorzystanie poufnej informacji. 2. Zmienił się zarząd i przewidują iż nowy dowie się/wykryje coś co sprawi iż kur poleci na łeb. Co nie było by fajne bo to by było wykorzystanie poufnej informacji.
Dwie pierwsze propozycje wykluczam bo było by to nielegalne. Wiec pozostaje: 3. Coś innego. Ale co?
|
|
Temat:
GOBARTO
A jednak 11 baniek jednak im zostało jeszcze do zrobienia wyprzedaży,
z pkt. 3: "Na dzień sporządzenia niniejszego zawiadomienia, Fundusz wraz z innymi podmiotami wskazanymi w Zawiadomieniu posiada łącznie 10.915.910 akcji Spółki, które stanowią 11,22% udział w kapitale zakładowym Spółki, oraz dają prawo do wykonywania 10.915.910 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 11,22% udział w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki."
|
|
Temat:
GOBARTO
plynacyzrynkiem napisał(a):tak mnie zastanawiaja Wasze dyskusje, skadinad merytorycznie bardzo ciekawe nie lepiej poczekac, jak inni sie wypstrzykaja, rynek pokaze sile i sie zwyczajnie dolaczyc? no chyba, ze juz zaleliscie pozycje, i zamiast szukac czerwonych lampek to racjonalizujecie zasadnosc transakcji? Mam pozycje po 1,59 i to za gruba kasę jak dla mnie. Dlatego cały czas się zastanawiam czy wyjść z tego. Trochę głupio umoczyć 20%, wyjść a potem się gapić jak kurs rośnie. Z drugiej strony perspektywa poniżej 1zł też nie wygląda Ciekawie.
|
|
Temat:
GOBARTO
chwila, chwila Na dzień dzisiejszy emisja H (z PP) jest zawieszona. Jedyna aktualna emisja to seria I dla banków która defakto jest zamianą drogiego długu na tańszy. Oczywiście są spekulacje na temat odwieszenia emisji H(sam je rozpocząłem na tym forum) ale są to tylko spekulacje. Wg ostatniego komunikatu ta emisja została zawieszona ze względu na "układ" który w międzyczasie się pojawił.
|
|
Temat:
GOBARTO
podsumowywać, kurs może spadać bo: -akcjonariusze są niedoinformowani, polityka informacyjna firmy(+właściciele+OPOKA) jest wątpliwej jakości. Nie każdy inwestor wnikliwie analizuje każdą spółkę - wystarczy hasło "upadłość", "sąd", "emisja" lub tym podobne aby zniechęcić do zakupu. Przykłady: Do tej pory nie wiadomo czy będzie emisja akcji serii H. Opcje walutowe. Ostatni komunikat OPOKI. -DUDA będzie skupować własne akcje więc z oczywistych względów chce to zrobić jak najtaniej -zgodnie z "układem" wyższa cena akcji oznacza droższe finansowanie(1,1zł+7% lub cena rynkowa minus 30% - wyższa z dwojga) -ogólna sytuacja na rynku
może rosnąć bo: - obniżono koszty finansowania po przez zamianę kredytów na akcje dla banków - będą rosnąc przychody, nawet nie biorąc pod uwagę eksportu do Rosji - firma jest skrajnie niedowartościowana - groźba bankructwa została definitywnie zażegnana - przynajmniej na trzy lata - duda wchodzi do mWIG40 - wyniki za 3Q będą na 100% dobre (o ile info o opcjach i tym ze straty z nich były w całości uwzględnione w pierwszym półroczu było prawdziwe)
co przeoczyłem?
|
|
Temat:
GOBARTO
a czemu ten komunikat OPOKI jest taki lakoniczny? bez jakichkolwiek liczb - tak można? chcą taniej dokupić i straszą? czy to z pośpiechu bo mają ograniczony czas na takie komunikaty?(nie wiem czy mają jakiś limit czasowy)
|
|
Temat:
GOBARTO
Legalne, nielegalne - nieważne, prezes firmy zdecydowanie wie więcej niż osoby spoza firmy. A że prezes jest współzałożycielem TFI Opoka - cóż.
|
|
Temat:
GOBARTO
JAG napisał(a): Banki zostawiam na boku, co do zalania rynku to jest to kwestia bardzo prosta: ile jest wartych 100 twoich akcji gdy nagle pojawi sie 100 takich samych akcji??? A wartość spółki jest taka sama?
Powiedział bym że 1/2 tego co było. Ale jeśli nowe akcje maja iść na buyback to cena zostaje neutralna. W tym przypadku nawet cena powinna wzrosnąć bo akcje stanowią przypływ kapitału - przypływ tańszy niż kredyty.
|
|
Temat:
GOBARTO
Może po prostu fundusze mają info że zawieszona emisja akcji H po 1,1 będzie kontynuowana. Wtedy rachunek prosty oddać po 1,3 i kupić po 1,1. To by jednak oznaczało długą zawieszkę w okolicach 1,1.
|
|
Temat:
GOBARTO
Wycofanie się funduszy z DUDy to złe info bo: 1. Może to świadczyć iż mają info o czymś o czym my nie wiemy, szczególnie dotyczy to Opoki która to "powstała z inicjatywy członków rodziny Duda"(ze strony TFI OPOKA) - kto ma mieć info do poufnych info jak nie oni? 2. Fundusze nie działają na swoją szkodę, wniosek jest prosty - spodziewają się spadków. Gdyby nie to zwiększały by a nie zmniejszały zaangażowanie
Ale to tylko moje zdanie - wprowadźcie mnie z błędu bo jestem zapakowany dudą na maxa.
|
|
Temat:
GOBARTO
i jest raport, wyniki dobre, będą duże wzrosty
|
|
Temat:
GOBARTO
Czy ktoś wie czy wyniki będą przed czy po sesji w poniedziałek opublikowane? Ja tam przewiduje wzrosty po ogłoszeniu wyników, a Wy?
|
|
Temat:
GOBARTO
tak, widziałem to 130k swoja drogą koleś ma sporo kasiory, może ktoś z zarządu chce tanio dokupić ;)
|
|
Temat:
GOBARTO
ja się obkupiłem 50k mam
|
|
Temat:
GOBARTO
no właśnie - może to na pokaz, a w rzeczywistości sprzedadzą 31 sierpnia - komunikat będzie później
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Moja wycena tych akcji jest następująca: Wartość księgowa 1,84 + zysk bieżącego kwartału ok. 0,06 czyli minimum 1,9 za samą wartość księgową. Przy nieco niższej wartości księgowej rok temu kosztowały te akcje ok.4zł (po split 5:1) Firma cały czas przynosi zyski, czym nie mogą się pochwalić inne firmy a ich wartość jest wyższa. Dochodzi do tego połączenie tej firmy z Gastel co może podnieść jej przychody o 200%. Podsumowując wartość tej firmy to minimum 3-5zł, a jeśli fuzja się uda to nawet 20zł.
edit: jeśli mi nie wierzycie zobaczcie co pisałem o Amice gdy kosztowała 3zł, a teraz dochodzi do 10zł
|
|
Temat:
AMICA
zobaczcie co pisałem przy kursie 3,37 ("kupujcie"), następnym razem mnie słuchajcie
|
|
Temat:
AMICA
spadło - ostatnia okazja aby tanio dokupić, raczej tak tanio już nigdy nie będzie
|
|
Temat:
AMICA
to jeszcze pojedzie do góry - nie ma sygnałów aby ta firma miała bankrutować, sama marka jest wiele warta
|
|
Temat:
AMICA
ale jak narzazie jest moja strata ;(
|
|
Temat:
AMICA
jest ryzyko, jest zysk
|
|
Temat:
AMICA
więc co proponujesz? nie bawić się w kupowanie i sprzedawanie tego? czy ktoś z tego forum ma te akcje? Ponadto więksi akcjonariusze się nie wyprzedają - a kupili to sporo drożej.
|
|
Temat:
AMICA
taniością, analizą techniczną, dla bezpieczeństwa poniżej 3.2 będę jednak sprzedawał, jak na razie 800 zeta jestem do tyłu
|
|
Temat:
AMICA
KUPIŁEM - czekam na zyski
|
|