Witam, Prubuję sobie obliczyć wskaźnik P/E z I kwartału 2009 dla KGHM, lecz wychodzą mi jakieś totalne bzdury. Kożystam ze standardowego wzroru P/E = cena rynkowa akcji/ EPS EPS = zysk netto/ilość wyemitowanych akcji dane podstawiam ze skonsolidowanego raportu I kw. 2009, oto link www.kghm.pl/_files/Report/QSr_...zysk netto= 705 006 ilosć akcji= 200 000 000 rynkowa cena akcji z 31 marca 2009 = 45,78 zł po podstawieniu: EPS = 705006/200000000 = 0,0035 P/E= 45,78/0,0035 =13071,42 czy może podstawić tak jak z bilansu "zysk za jedną akcję" = 3,53 i wtedy: P/E=45,78/3,53 = 12,96 Proszę o pomoc pozdrawiam
|
|
o rachunkowość się nie martwie, bo dłuższego czasu się nią zajmuje :) poporstu chodzi mi tylko przykład żeby rzucić okiem
|
|
Nie szukam gotowca :) sam wszystko chcę zrobić, szukam jakiegoś przykładu obojętnie jakiej spółki, żeby mieć mniejwięcej podląd, wsparcie by dobrze wykonać moją analizę. Myślałem również o okresie najciekawszym dla KGHM pod względem fundamentalnym jak i technicznym. Wybrałem okres od 1 stycznia 2010 do 1 stycznia 2012 (ciekawy ponieważ okres ten jest w dość dynamicznym trendzie wzrostowym, można rozpoznać wiele formacji technicznych, pod względem fundamentalnym - dużo informacji płynących ze spółki i z rynku, sprzyjające kwartalne raporty finansowe) co o tym myślicie?
|
|
Tak, patrzyłem również na te rekomendacje. Problem z nimi jest taki, że opierają się na analizie obecnego momentu spółki (brane są pod uwagę głównie dane z bierzących wydarzeń), a ja potrzebuję zrobić analizę bazującą na raportach np. kwartalnych albo rocznych. Potrzebuję przykładowej analizy przeprowadzobej od A do Z, potrzebuję typowo "podręcznikowej analizy" punkt po punkcie np. :
1. Układ i treść bilansu 2. Wstępna analiza bilansu 3. Struktura kapitałowo – majątkowa 4. Rachunek zysków i strat 5. Wstępna analiza rachunku zysków i strat 6. Rachunek przepływów pieniężnych 7. Wstępna analiza rachunku przepływów pieniężnych 8. Zestawienie zmian w kapitale własnym 9. Analiza wskaźnikowa 10. Wycena
|
|
Witam, Jak w temacie, szukam przykładowej pełnej analizy fundamentalnej obojętnie jakiej spółki. Potrzebuje wzorca, który przedstawi przeprowadzoną analizę fundamentalną na bazie jakiejkolwiek spółki począwszy od dancyh makro do mikro. Będe wdzięczny za pomoc, gdyż szukam od paru dni w internecie przykładowych analiz fundamentalnych i nic nie mogę znaleźć.Potrzebuję tego gdyż chciałbym zrobić kompletną analizę fundamentalną spółki KGHM w jak najlepszy sposób, a taka poglądowa analiza bardzo by mi pomogła Pozdrawiam
|
|