PARTNER SERWISU
lgbghfcb
Real Trader

Real Trader

Ostatnie 10 wpisów
Czytałem dzisiaj ich sprawozdanie i uważam, że prowadzą "konserwatywną" politykę wyceny aktywów.

Poza tym, warto spojrzeć na wykres: dzisiejszy ruch wygląda na próbę wyjścia z przedłużającej się konsolidacji.

Kod:
mod: do nowych Użytkowników forum:
- nie komentujemy kursu, tym bardziej nie zgadujemy kursu
- nie gawędzimy między sobą
- nie informujemy o własnych transakcjach czy zamiarach

IQ Partners potraja zyski: www.iqpartners.pl/pl/27/1/komu...

Kurs: +30%

Wygląda na poważną próbę zmiany trendu na wzrostowy.

Co wy na to?

Dziękuję za odpowiedź.

Nigdzie nie napisałem, że nisko oceniam zarząd. Jestem po prostu zaniepokojony sytuacją w spółce - jest za dużo PR, a za mało konkretów, rozchwiane wyniki (to akurat da się wytłumaczyć specyfiką działalności) oraz dziwne inwestycje (moje osobiste zdanie).

Kod:
mod: usunięto informację o własnych zamiarach inwestycyjnych z powodu naruszenia regulaminu

"Gdybym miał podobny osąd do Pańskiego dotyczący jakiejkolwiek spółki, której akcje posiadam - natychmiast bym je sprzedał." - tutaj Pan trochę przesadził... Jako akcjonariusz lub potencjalny inwestor mam prawo wypowiedzieć się nt. spółki giełdowej. Przedstawiłem merytoryczną krytykę i dziwię się, że przedstawiciel spółki publicznej pisze coś takiego.

Panie Wojtku,

w tej chwili większość inwestorów jest zaniepokojonych sytuacją w spółce oraz jej dalszymi perspektywami (co widać po kursie akcji).

Poza Screen N. i potencjalnie Igoria (tak na marginesie, kto wymyślił tak głupawą domenę jak trejdoo) naprawdę ciężko znaleźć jakiś sensowny projekt w Państwa portfelu.

Wiem, że dotacje mają swoje ograniczenia, ale IQ Venture mogłoby przecież zainwestować w coś większego i bardzie przyszłościowego.

Jak akcjonariusz (od 2009 r.) naprawdę życzę dobrze spółce, ale mam coraz większe wątpliwości co do jej potencjału - to jest wina Zarządu spółki. Akcjonariuszom nie wystarczy informację, że zainwestujecie XYZ PLN w XYZ spółek. Potrzebujemy zaprezentowania szerszej strategii funkcjonowania, polityki podziału zysków itp.

Jeszcze jedno.

Zauważcie, że Masashi się ostatnio uspokoiło. Nie ma pakietówek - to pewnie przyczyna niskich obrotów. Taka cena im też nie jest na rękę (pomimo, że objęli akcje tak naprawdę po 1 gr).

Wydaje mi się, że warto poczekać jeszcze pół roku i spokojnie obserwować sytuację. Jeżeli do końca roku nic się nie wyjaśni to będzie oficjalny trup.

@irfy - Dziękuję za tą wypowiedź. Jest to pierwsze poważne potraktowanie tematu od kiedy pojawiłem się na tym forum.

Od 10 lat inwestuję na GPW, a od roku poważnie rozpocząłem interesować się tą spółką. Nie jestem naiwniakiem, ani marzycielem. Mam po prostu bardzo dużą skłonność do ryzyka (niektórzy nazywają to głupotą).

"Grunt, że przynosi ona gigantyczne środki, które mogą zapewnić "drugie biznesowe życie". To oczywiście tylko przykład, w rzeczywistości można wymyslić wiele podobnych sposobów.
Co chcę przez to powiedzieć? A to mianowicie, że czcigodny Wielki Drukarz raczej nie będzie dzielił się zyskami z warszawską ulicą, bo mu się to zwyczajnie nie opłaca."
- takiej sytuacji się najbardziej obawiałem i obawiam, że taki scenariusz jest możliwy.

Kwestia jest taka czy RK może się zeszmacić aż tak bardzo.

Mam kontakt z ludźmi z jego otoczenia (PI) i zapewnili mnie, że w/w scenariusz jest mało prawdopodobny, ale jak będzie zobaczymy...

irfy: "@real trader (choć powinienem raczej dosco polo - witaj z powrotem)" - widzę, że jesteś tak samo sprawny w dochodzeniach i spiskach jak Ziobro ścigający Mazura za Papałę...

Ogólnie mówiąc cieszy mnie ten straszny pesymizm i brak wiary.

Jeżeli chodzi o moją teorię dot. kapitalizacji to uważam, że od 2008 r. jest ona celowo trzymana w trendzie horyzontalnym.

Zapominacie wszyscy, że dynamiczne zmiany cen akcji (nawet po kilka tysięcy %) nie są czymś nadzwyczajnym bez mocnego uzasadnienia fundamentalnego - przykłady można było zaobserwować już w tym roku na innych dziwnych spółkach...

Poza tym: moim zdaniem, jest szansa, że przy poprawie ogólnej koniunktury na giełdzie w PL, OIL będzie rósł bardzo szybko.

Najistotniejsze: ta firma nie jest jeszcze trupem, ale jest duże prawdopodobieństwo, że tak się stanie - tak jak wcześniej pisałem: oszacowałem je na 50%

Tyle i aż tyle.

OIL stanowi tylko jakąś część mojego portfela.

Nie napaliłem się na nic i biorę pod uwagę stratę (tak jak napisałem w 50%).

Zastanawia mnie ten zmasowany atak na pierwszą osobę, która od przynajmniej kilku miesięcy na tym forum nie jest pesymistą oraz nie zaklina rzeczywistości.

Będzie zysk będzie dobrze, będzie strata trudno. Taka jest prawda.

W swoim pierwszym poście przedstawiłem tylko czyste argumenty i na nic nie naganiałem.

Współczuję wam postawy - może kiedyś wam się coś uda, z dużym podkreśleniem na może...

Powtarzam trochę pokory.

Jak ktoś kupował po 20 zł i wyżej to może pożegnać raczej pożegnać się z zyskami.

"Shirak wielka niewiadoma,wyjaśni się za kilka miesięcy czy coś tam jest i czy nadaje się do przemysłowego wydobycia."

Bardzo inteligentne... W mojej wypowiedzi i szacowaniu ryzyka właśnie o Shirak chodzi.

Będziesz kupował gdy okaże się, że to strzał w dziesiątkę???

O tym jak wyjdzie opróbowanie dowiemy się kilka tygodni wcześniej (po zachowaniu kursu) przed publikacją oficjalnych informacji...

Nie można zarobić bez ryzyka.

Do kolegów:

1) Scarry - nigdy nie napisałem, że kurs pójdzie w górę. Napisałem, że moim zdaniem zmienia się sytuacja fundamentalna spółki oraz, że jest 50% szans na to, że będzie można sporo zarobić.

2) Krewa - te wykresy są zupełnie bez sensu. Nie można opierać się na analizie technicznej kursu akcji tej spółki, ponieważ były emisje. Od końca 2008 r. spółka jest w trendzie horyzontalnym jeżeli chodzi o kapitalizację:

stooq.com/q/?s=oil_mv&c=mx...

Trochę pokory...

" Kolega Real Trader wybaczy,
ale Twoje prognozy urągają powadze tego forum. "

Proszę moderatora, żeby upomniał i zbanował użytkownika krewa za łamanie regulaminu forum. Tak jak część moich wypowiedzi jest cenzurowana i usuwana...

Kod:
mod: tutaj nie jest stosowana cenzura. stanowczo odrzucam takie sugestie - jest to pomówienie.
zaledwie sprzątamy po ludziach, którzy nie chcą stosować się do reguł porządkowych

Zapewne nie posiadacie akcji.

Kod:
[mod: usunięto zdania związane z opisem własnych transakcji; następnym razem będzie BAN za pernamentne  naruszanie regulaminu]

Jeżeli chodzi o Petrol to sytuacja wygląda następująco:

Po pierwsze trendy się zmieniają - spadkowy się zmieni wtedy gdy pojawią się przesłanki oddalenia bankructwa spółki. A te moim zdaniem się powoli pojawiają.

Kapitalizacja spółki jest lekko powyżej 300 mln zł - jeżeli dziura w Kazachstanie nie jest pusta to można założyć, że jest szansa na dynamiczne odreagowanie i średnioterminową zmianę trendu.

Po trzecie nie pamiętam tylu istotnych i korzystnych fundamentalnych informacji z tej spółki. I nie chodzi mi tu jakieś wróżby czy zapowiedzi Zarządu.

Moim zdaniem sytuacja jest 50/50, czyli 50% na akcje po 10 groszy i 50% szans na 500-1000% wzrost. Z tego wynika, że relacja zysk do ryzyka przedstawia się korzystnie i warto zaryzykować. Wszystko zależy od skłonności do ryzyka.

Ps. Tylko w Polsce jest tylu specjalistów od wszystkiego.

Witam,

Pojawiają się coraz lepsze informacje:
- spłata i zrolowanie kredytów
- pozyskanie kapitału przez Silurian Hallwood
- sprzedaż gruntów

Wydaje mi się, że wreszcie nadejdzie zmiana trendu na wzrostowy. Warunek jest jeden: Koniec nowych, bezsensownych emisji.

Kod:
mod: usunięto informację o własnych transakcjach.
witamy nową osobę i prosimy o zapoznanie się z regulaminem forum.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 września 2013 11:07:08
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,316 sek.

dymsgytk
utgizivx
ztbgdhof
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jzaagmbm
nvufhgkt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat