Czy nikt nie jest w stanie/ nie chce rzucić, chociaż nikłego światła na moje wątpliwosci zwiazane z tym instrumentem?
|
Witam
Mam kilka niejasnych kwestii dotyczących certyfikatów knock-out, może ktoś mógłby mi pomóc w ich wyjasnieniu.
Pierwsza kwestia dotyczy bariery. Na stronie GPW znajduje się informacja, że: "Wbudowany w instrument mechanizm "KNOCK-OUT" pozwala zabezpieczyć inwestora przed stratami większymi niż wartość zaangażowanego kapitału w przypadku chybionych transakcji, przy możliwości wykorzystania dźwigni finansowej.", czy w takim razie brak bariery powodowałby większe straty dla inwestora, przewyższające zainwestowany kapitał? inwestor musiałby wtedy ponieść dodatkowe koszta? Nie do końca rozumiem funkcję jaką pełni bariera...
" W przypadku, gdy kurs instrumentu bazowego spadnie (dla certyfikatu "long") lub wzrośnie (dla certyfikatu "short") do poziomu tej bariery, obrót certyfikatem jest automatycznie zawieszany i produkt znika z giełdy a wartość takiego instrumentu jest bardzo bliska 0 zł." Bardzo bliska zera czyli nie tracimy całości zainwestowanego kapitału, ale tylko znaczną większość? Odnosząc sie do przykładu zamieszczonego na stronie GPW: (zakładam, że kupuje 10 certyfikatów) przy poziomie bariery 27,50zł, cenie finansowania: 26zł, cenie akcji 33,60zł, musimy zainwestować 7,60zł i teraz jeśli cena spadnie do poziomu bariery to czy wartość certyfikatu będzie równa 0? czy pozostanie nam 1,50zł (różnica między barierą a strikiem)? bo matematycznie powinno zostać właśnie 1,50zł. Jak dokładnie wycenia się certyfikat przy uderzeniu w barierę?
|