Temat:
POLNORD
|
|
Temat:
POLNORD
Podziwiam Twoją empatię.
|
|
Temat:
POLNORD
|
|
Temat:
POLNORD
Myślisz, że jak ktoś czeka tyle lat to przyjmie to wezwanie, po tej samej cenie? Przecież to jest kradzież moich pieniędzy. Zobaczymy co bedzie dalej.
|
|
Temat:
POLNORD
Pod warunkiem, że tych 2,08% nie maja juz dogadane.
|
|
Temat:
POLNORD
1ketjoW napisał(a):Możliwości są dwie. Wezwanie, a o tym prezes nie mógł nic powiedzieć w wywiadzie przed komunikatem. Tylko co komu po komunikacje dziś jak info wyszło.
Starosta z Legionowa podjął decyzję w sprawie odszkodowania albo jakaś sprawa sądowa się zakończyła pomyślnie dla spółki.
Najlepszy byłby wyrok w sprawie braku podwyżki za wieczyste użytkowanie, na które spółka robiła rezerwy. Na jedno "pa" ponad 100 mln zł na plus. a może po prostu spekuła gra pod kolejne wezwanie. Nie ważne, czy coś wie czy nie. Mali na nie liczą.
|
|
Temat:
POLNORD
W podobnych okolicznościach na GTC w 2015 NN sprzedał ze stratą. Patrząc tylko na średnie ceny zakupu/sprzedaży.
|
|
Temat:
POLNORD
No to szybko zrobili te due dilligence. W jeden dzień już wszystko wiedzą :)
|
|
Temat:
POLNORD
Cordia zbada co z Polnordem Opr./edited TSG 12 lutego 2020 Tomasz Łapiński, członek zarządu Cordia International i dyrektor finansowy grupy Cordia POLSKA Zanim Cordia zdecyduje, co zrobić z Polnordem, dogłębnie przebada polską spółkę – zapowiada Tomasz Łapiński, członek zarządu Cordia International i dyrektor finansowy grupy Cordia. Po tym jak węgierska Cordia przejęła ponad 65 proc. akcji polskiego dewelopera giełdowego zacznie się dogłębne badanie kondycji zadłużonej spółki. – Wszystkie decyzje w zakresie strategii Cordii wobec Polnordu będą poprzedzone odpowiednią analizą aktywów spółki i realizowanych projektów – podczas przygotowań do transakcji nie mieliśmy możliwości przeprowadzenia pełnego due dilligence, które zazwyczaj ma miejsce przy tego typu przejęciach. W związku z tym, że Polnord jest spółką notowaną na GPW nie mamy jeszcze do dyspozycji wszystkich niezbędnych danych, a co za tym idzie jest jeszcze zbyt wcześnie aby podejmować strategiczne decyzje w tej kwestii – mówi Eurobuildowi Tomasz Łapiński, członek zarządu Cordia International i dyrektor finansowy grupy Cordia. Zakup giełdowego dewelopera nie oznacza też dla Węgrów końca zakupów nad Wisłą. – Nie wykluczamy możliwości kolejnych akwizycji. Jednak na ten moment skupiamy się na Polnordzie, przeprowadzeniu due delligence i opracowaniu pełnej strategii dalszych działań. Jesteśmy też gotowi, żeby wesprzeć Polnord finansowo i pomóc spółce odzyskać stabilność, jeśli zajdzie taka potrzeba. Im większe to ewentualne wsparcie będzie, tym mniejsze będą możliwości innych akwizycji. Prognozujemy jednak, że poziom zadłużenia spółki po zaksięgowaniu środków z nowej emisji będzie niewielki. Natomiast bez zmian pozostaje plan ekspansji Cordii do innych polskich miast. Nasza strategia dynamicznego rozwoju na rynku pozostaje w mocy – przekonuje Tomasz Łapiński. eurobuildcee.com/?page=news&am... Zabawa w chowanego dalej trwa.... Tu nawet kolejna emisja jest możliwa.
|
|
Temat:
POLNORD
To jest albo ustawka, albo stara gwardia próbuje coś ugrać. Cena jest trzymana pod wezwanie. Mam nadzieję, że w max. dwa tyg. się wyrobią.
|
|
Temat:
POLNORD
Pytanie, czy Ci duzi, co zostali chcą wyjść. Może ten program 500+ SP naprawdę będzie tu realizowany? Tylko wtedy nie składa się pozostanie w składzie HP. Zastanawiałem się też nad ich wyjściem poprzez CF, politykę dywidendową na przykład, ale to się kłóci z 500+. Nie wyobrażam sobie bowiem, że na tym będą dobrze zarabiać. Cordia i HP w 500+? Jedni chcą gruntów, drudzy cashu. a SP co chce.. 500+? Może jednak zdejmą Poldka i później rozparcelują? Ciężko to odgadnąć.
|
|
Temat:
POLNORD
A czy to nie jest tak przypadkiem, że jak nabędą akcje pośrednio ( w tym przypadku poprzez nowa emisję) i przekroczą próg 33% to obowiązkowo muszą zrobić wezwanie w terminie 3m? Co więcej jak wtedy po nim przekroczą 66% ( co jest bardzo prawdopodobne) to będzie kolejne na zebranie pozostałych akcji. Zakładam, że przed emisją nie mają żadnych akcji, bo wtedy od razu mają 66% po objęciu i będzie tylko jedno wezwanie. Jeżeli tak jest to pytanie po ile to wezwanie/wezwania będą.
|
|
Temat:
POLNORD
1ketjoW napisał(a):Z faktami nie dyskutuje. Mój błąd. A co do Ciebie Anty. Mógłbym pokazać kilka Twoich błędów. Wiem więc że wielokrotnie lepiej niż ja znasz historię z mieczem. Natomiast biorąc pod uwagę samą informację jestem wygrany a w poniedziałek będę wiedział ile i nawet Twój komentarz post factum tego nie zmieni. Tak więc ten miecz ma dwa ostrza. Cześć, każdy ma prawo do błędów. Pisałem o drugim dnie. Wydaj mi się, że właśnie wyszło. Proponuję przekierować teraz energię na odpowiedź co dalej. Nowy będzie miał niewiele poniżej 66%. Do końca lutego, kiedy obejmie akcję może być wezwanie. Obecna średnia to ok. 4.30 zl za 6m. PZU nie wiemy ile teraz ma. Mogą mieć: OFE blisko zera a TFI niewiele ponad 5%. Albo właśnie na odwrót. Blisko poprzednich progów. Rysiek się może jednak wysypal? Po ile sprzedadzą? Jakie są Wasze przewidywania? Bo może wezwania nie będzie i taka HP zostanie już z nowym? Wtedy to byłaby już bajka.
|
|
Temat:
POLNORD
Tak przekazana informacja znowu pachnie drugim dnem. Moim zdaniem znowu wykorzystają ją pod wywalanie akcji. Po co się pozbywają teraz poniżej ceny emisyjnej? Czyżby obawiali się zaskarżenia uchwały i generalnie powodzenia całej tej akcji? Dlaczego dzisiaj nie podali ilu się zapisało? Dno.
|
|
Temat:
POLNORD
Jeżeli sprzedawaleś od powiedzmy 5.0 zł to sprzedając teraz troche poniżej 2zł nadal jesteś ze średnią do przodu. Jeżeli taki był plan lub nawet, jak coś nie wyszło po drodze (np. ktoś się wycofal).
Może PZU miało nie brać udzialu w emisji w takiej skali. Teraz sprzedają żeby objąć więcej, albo faktycznie uciekają. A może mają nakaz po prostu sprzedać (zabijając cenę) i spadać stąd? Ciężko to odgadnąć, a informacje i przekaz od spółki są tragiczne.
|
|
Temat:
POLNORD
To miom zdaniem był powód zamieszania z przekazywaniem informacji, o których pisałem wyżej. OFE miało sprzedać, ulica wziąć. Pytanie po co.
|
|
Temat:
POLNORD
Dzisiaj poprawili datę podpisow na z 5 na 6 grudnia.
|
|
Temat:
POLNORD
Dla mnie na pierwszym miejscu jest dalej kłótnia akcjonariuszy. Kto stoi za Briarwood CP LC, jak myślicie... pytanie trochę retoryczne.... patrzac na to co wyrabiali informacyjnie. Przypomina mi to petrola. Teraz te szopki zarządu. Przeciagają, albo na wykończenie akcjonariusza niewygodnego, albo faktycznie upadłość. Tylko wtedy z podziałem tortu będzie dużo trudniej. A tam stoi ponad 20% HP i SP zapakowanego prawie po 10zl/szt. Zakładam zbicie ceny pod emisję za grosze. Może też być tak, że teraz robia taki szum informacyjny, żeby wywalić powyżej 2zł, bo i tak sobie dodrukuja taniej. Jesteśmy, ci mali, w czarnej d.... Możemy sobie tylko wymyślać scenariusze, potrzeby, powody, czy liczyć kasę.
Jednak, jak to z reguły bywa odbicie spekulacyjne jeszcze jedno pewnie będzie.
|
|
Temat:
POLNORD
|
|
Temat:
POLNORD
podpisy zarządu pod informacją o obligacjach są z 5 grudnia. Dlaczego nie podali tej informacji wczoraj razem z info o pekabexie? wygląda to na celową żąglerkę informacjami w celu wywalenia w rynek akcji. Bardzo słabo to wyglada jeżeli nie podadzą kolejnej informacji co z emisja akcji przed poniedziałkiem.
|
|
Temat:
POLNORD
oni się chyba z tym Noble próbują ułożyć. i pewnie coś nie za bardzo idzie.
|
|
Temat:
POLNORD
Coś nie tak idzie z emisją akcji. Może boją się zaskarżenia tej uchwały o emisji bez pp?
Stąd pomysł na obligacje.
A może dalej kłócą się z HP?
|
|
Temat:
POLNORD
|
|
Temat:
POLNORD
zarowno spółka ma prawo wykupić - do określonej daty jak i obligatariusze mają prawo zażądać wykupu - jak będzie emisja akcji.
To mi na pierwszy rzut oka wygląda na podział pomiędzy obligacje i nowe akcje pomiędzy wiekszosciowymi.
albo..... ryzyko, że nie zdążą z emisją akcji. Tylko po co wtedy te bonusy na obligach?
Idealnie jakby HP kupiła obligacje, a SP akcje ( lub jeszcze jakiś branżowy). Samo oprocentowanie obligacji przez 5 lat da ok. 32% ( na szybko licząc bez % skladanego) plus bonus... Pewnie wyjdzie z 50%, czyli ok. 10% rocznie minimum. Po co te szopki? Może matematyka daje wybór co wolisz, a zarobisz tyle samo? Średnia HP po objęciu calosci przyslugujacych akcji to byłoby 4.5zł plus 50% z powyższych wyliczeń to 6.75zł. Czy po tyle mogliby sprzedać w wezwaniu? Albo nie brać akcji tylko w zamian obligi?
Niemniej możliwości pojawiło się jeszcze więcej. Teraz teoretycznie mogą zebrać nawet 300 baniek. Choć nie rozumiem tego zapisu: "przy czym wykup Obligacji dokonywany będzie proporcjonalnie do wielkości emisji akcji serii T." bo to może oznaczać, że razem z obligów i akcji ma nie być więcej niż 150mln. Tylko jak to zgrać w czasie?
Trzymają kurs za mordę: to by znaczyło, że nowe akcje będą. I mają być tanie. Pytanie właśnie ile i dla kogo?
Oprocentowanie obligów jest wysokie i dodatkowo bonus nieznany - to może być okradanie malych akcjonariuszy. Kredyt pod inwestycje jest dużo tańszy. Tylko skąd te inwestycje teraz wziąć?
Bądź mądry i pisz wiersze...
|
|
Temat:
POLNORD
Opcja Polnordu, jako inwestora tylko i wyłącznie w Mieszkanie+ jest przerażająca. Niemniej w tych linkach jest wskazany jako inwestor w fazie już inwestycyjnej.
Ten Kętrzyn dla przykładu najem (średnio) 15zł/m2. Rocznie 180zł. Koszt wybudowania i wyposażenia 5000zł. Stopa zwrotu brutto 3.6%. Do podziału z miastem i Warynskim i pewnie PFR. Dla przykładu rynkowe yieldy w głównych miastach są powyżej 7.0%. I to netto od strony kosztowej na nieruchomości.
Tu też nasuwa się pytanie skąd equity na te bloki? PFR?
Jeżeli mieliby zabudowywać tak również swoje grunty to byłoby kolejne okradanie mniejszosciowych. Nie sądzę też, żeby mieszkanie+ miało być głównym zadaniem Polnordu. Czas wkrótce pokaże.
|
|
Temat:
POLNORD
Argumenty słuszne. Pytanie po jakiego kija HP ładowala się w kooperatywę z SP przejmując akcje m.in od Murapolu? Może za chwilę poznamy branżowego, pod rękę z HP? A może faktycznie zostanie sam SP, albo będzie trójca z wiekszościowym branżowym?
|
|
Temat:
POLNORD
Jak będzie zaskarżenie to z tego co rozumiem mają plan B, czyli emisja z prawem poboru.
Mnie średnia akcji HP przy emisji po 2zł to wychodzi coś koło 4.5zł. Zakładam, że teraz mają średnią 9zł.
Niemniej ja dalej uważam, że to HP ogłosi wezwanie. Inaczej nie pozbywaliby się WOP.
|
|
Temat:
POLNORD
Dziękuję za informację. Wiadomo ile akcji i po jakiej cenie emisyjnej?
|
|
Temat:
POLNORD
Moim zdaniem 1) w połączeniu z 2). Ma ktoś teraz po coś odkupywać od spekuły. Jedni i drudzy mają w tym interes. To by oznaczało, że dodruku będzie mniej. Pytanie po jakiej cenie.
|
|
Temat:
POLNORD
Dzieki za info. To by wyjaśniało te zagrywki. Zagrywki czysto spekulacyjne. Teraz czekamy na 23/10. Tutaj już trochę powinno się wyjaśnić co HP, jak przeglosuja emisję bez PP.
|
|
Temat:
POLNORD
A czy to nie dzisiaj jest 7 października data wymieniona w uchwale? To by tłumaczyło ostatnią zagrywkę. No chyba, że będą liczyć stan wg. przepisów GPW.
Czy ktoś to rozgryzł?
|
|
Temat:
POLNORD
Deweloper nie jest po to żeby sprzedawać grunty. Raczej je kupuje. Ma je zabudowywać. Natomiast ten zarząd moim zdaniem nie jest powołany do działalności operacyjnej. Ma realizować zadania właścicieli, które przy tym składzie raczej z deweloperką niewiele mają wspólnego. Co innego HP lub branżowy. Taki stan rzeczy nie może trwać wiecznie. Ktoś do tych gruntów się dobierze. Dlatego obstawiam, że to nastąpi przy tej emisji.
To jest dogadane. Pytanie kto i za ile. Czy to co się wydarzyło przez rok z działalnością i gotówką wystarczy SP. Moim zdaniem HP sama lub z branżowym lub sam nowy branżowy odkupią akcje po emisji od SP. Tak, czy inaczej HP zostanie zaproszona do emisji. Tak obstawiam. Może być jeszcze tak, że np HP obejmie i sprzeda do branżowego, który zostanie z SP.
Mali obejdą się smakiem lub dawno już ich nie ma. Podobnie było na GTC w bodajrze 2015 jak Lone Star trzepał. Wtedy już na wezwaniu po emisji sprzedawał NN.... Wytrzymałem tą sztuczną burzę, nie sprzedałem. Kurs z 4.5pln poszybował do 10. Emisja była po 4 pln z tą znaczącą różnicą, że było to z PP.
|
|
Temat:
POLNORD
to, czy ma pieniądze okaże się dzisiaj pewnie późnym wieczorem. jak zwykle.
Moim zdaniem, akcje obejmie w większości HP lub jak nie obejmie to odkupi w wezwaniu od SP, tak aby jeszcze trochę zarobił SP. Moim zdaniem pod taką opcję jest ta gra od roku. HP za cicho coś siedzi.
|
|