Rzeczywiscie masz rację tak też zrobię. Nie pójdę tą drogą jak Ludwik i Saba :)
|
|
Hmm no jest napisane wyraźnie przecież w artykule: "Exponential moving average applied to DM+: [ADM+] = EMA([+DM]) And exponential moving average applied to DM-:" Dlatego ja próbowałem to liczyć ze wzoru: upload.wikimedia.org/wikipedia...A użyć średniej jakiej uważam ? hmm No próbowałem zastosować średnią 13 l dniową liczoną według wzoru który podałem w linku dla ADM i ATR. No ale zgodnie z tym trochę będę musiał poczekać na rezultaty jak powiedzmy bym chciał mieć na koniec wyliczony wskaźnik ADX z 14 dni. Właśnie dlatego pytam jakich tych okresów użyć, żęby to było miarodajne. Pytam ponieważ stosuję to pierwszy raz. Macie jakieś propozycję ? Możę jakoś to potestować ? Od jakiego okresu zacząć ?
|
|
Witam, chciałem sobie zaimplementować wskaźnik ADX. Robię to na podstawie formuły podanej na stronie : www.marketvolume.com/technical...Pojawia się pytanie dla jakiego okresu obliczać [ADM+] = EMA([+DM]) oraz [ADM-] = EMA([-DM]) (krok 2 formuły) ? Czy w kroku 3 do obliczenia ATR użyć tego samego okresu i też średniej EMA ? I w końcu ostatnie pytanie. Jakiego okresu użyć do wyliczenia średniej, która daje nam wskaźnik ADX: [ADX] = EMA([DX])? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam
|
|