PARTNER SERWISU
fkmafnoc
Peetee

Peetee

Ostatnie 10 wpisów
Witam.

Więc tak jak w temacie: jak zaczynaliście swoją przygodę z giełdą? Dlaczego akurat giełda? Skąd wzięło się to zainteresowanie i w jaki sposób zaczynaliście je rozwijać? Książki? Znajomi? Programy tv? Czy można na tym w ogóle zarobić bez skończenia studiów w tym kierunku? :P

Powiedzmy że przede mną jeszcze długa droga, ale sam temat wydaje mi się bardzo interesujący więc na razie zacząłem od patrzenia na kursy i przeglądania serwisów takich jak ten. Nie ukrywam jednak że chętnie poszerzałbym swoją wiedzę bo na razie wszystko jest pięknie jednak jeśli chodzi o wykresy to nie widzę NIC :P Nie mam pojęcia w jaki sposób przewidywać czy wzrosną czy spadną. O wskaźnikach mogę czytać i wiedzieć co znaczą, ale o wykorzystaniu tej wiedzy w praktyce nie ma co marzyć :P
Jeśli chodzi o funkcjonowanie giełdy - nie mam o tym pojęcia.
Tak, tak, wiem - głupi okres sobie wybrałem na naukę, ale polećcie coś od czego można zacząć ;)

PS. Przy okazji tego pierwszego mojego posta chciałbym już na wstępie zadać kilka idiotycznych pytań: :P
1) Z tego co się orientuję to ogólna zasada to kupić tanio, sprzedać drogo. Czy to jednak możliwe żeby znalazł się ktoś kto będzie chciał kupić akcje po wyjątkowo wysokiej cenie, która najprawdopodobniej za chwilę i tak skoczy w dół? Albo z drugiej strony czy znajdzie się ktoś kto będzie chciał sprzedać akcje które strasznie spadły, skoro kiedyś prawie na pewno będą musiały podskoczyć? (tak, wiem że będzie się chciał ich pozbyć, żeby móc zainwestować w co innego, ale przecież w ten sposób można strasznie dużo stracić...)
2) Co oznaczają te % widoczne przy kursach na stockwatch'u? Czego jest to procent? Kiedy patrzę na kursy np. na gpw.pl to tam podane są wartości kursu w zł...
3) Jak to jest z tymi notowaniami? Czy kursy akcji uaktualniane są w każdej sekundzie? Mi się wydawało że uaktualnia się je po każdej transakcji, ale co jeśli np. przy danej cenie są dwa zlecenia? Któreś chyba nadchodzi pierwsze, prawda? I co wtedy? Kurs akcji się zmienia i wtedy to drugie przepada?

Wiem, że pytania mogą wydać się śmieszne, ale trochę mnie nurtują... :P
Jeszcze raz witam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 11 listopada 2009 22:32:06
Liczba wpisów: 1
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,438 sek.

igqehpab
krqlduab
sjoenbae
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kjawzcaq
bvlezcwj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat