PARTNER SERWISU
zfrtfkcp
trampek

trampek

Ostatnie 10 wpisów
Czekamy na relację z przesłuchania. Ewentualnie poproszę na priv. Mnie to czeka najbliższym czasie więc jestem ciekawy na co się szykować.

Proponuję jeszcze dzisiaj skontaktować się z kuratorem: pan Zbigniew Zając z Biłgoraju
i podać mu ilośc aktualnie posiadanych obligacji.
Nr telefonu znajdziecie bez problemu w googlach.

Mam pytanie do obligatariuszy. Czy konieczne jest zgłoszenie wierzytelności do sądu, czy też można to załatwić inaczej np. przez oświadczenie dla administratora hipoteki? (kto nim jest?)

Czy w przypadku nie zgłoszenia wierzytelności do sądu pieniądze ze sprzedaży nieruchomości nie będą nam przysługiwać?

Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia?
Pytam, ponieważ wygląda na to, że co jedne zbankrutowane obligacje to zupełnie inna droga dochodzenia należności...

Zauwazylem mala panike na obligacjach MNX0414
Przyznam sie od razu ze to ja ja zapoczatkowalem. Po prostu chcialem odmrozic troche gotowki i puscilem jednego dnia 100szt*100zl po nominale i za kilka dni to samo po 99
Ktos sie wystraszyl i sie sypnelo dalej :D

Jesli ktos wie o jakichs rzeczywiscie zlych sygnalach ze spolki to prosze o info.
Swoja droga mamy naprawde plytki i wystraszony rynek na naszym Catalyscie, co ogolnie nie wrozy dobrze na przyszlosc.

Potwierdzam to co pisal ktos wyzej, rowniez dostalem informacje "Istotnym jest kolejność dokonania wpisu do księgi wieczystej - pierwszy wpis zawsze ma większe prawo przed kolejnymi" tak wiec seria TBR1013 jest zdecydowanie bardziej bezpieczna niz TBR0713.
Paradoksalnie jest gorzej wyceniana ale taki juz urok nieefektywnego malo plynnego rynku.

Jedyne pytanie ile trzeba bedzie poczekac na pieniadze w razie ewentualnej licytacji. Jesli ktos chce zaryzykowac to mozna kolo 65 brac do woli.

I to jest dobre pytanie.
Nie mam pod reka podsumowania ktore zrobilem odnosnie zabezpieczen ale teoretycznie najlepiej wygladalo to w przypadku REL1113, emisja byla niewielka: 1 038 000,00 a zabezpieczenie wyceniane gdzies na 2 300 000,00
Obecna cena na catalyst to 65 czyli przy kupnie po tej cenie byla by strata gdyby zabezpieczenie zostalo sprzedane za mniej niz 30% wyceny.
Przyznaje, ze kompletnie nie wiem jaka jest realna wartosc zabezpieczen dlatego tutaj kazdy sam musi ustalic czy oplaca mu sie sprzedac PKC-em obligacje czy kupic ;)

Wlasnie jakas podejrzana cisza zapadla. Dziwne, ze obligatariusze z wieksza iloscia obligacja nic nie robia w kwestii odzyskania pieniedzy.
Ja mam juz gotowe i spelniajace wymogi pismo powolujace sie na art 24 p.2 ustawy o obligacjach. Mialem wyslac je juz dawno ale postanowilem czekac na rozwoj wydarzen.
Nie ukrywam jednak, ze moja cierpliwosc sie juz konczy i najprawdopodobnie wysle je juz dzisiaj lub pod koniec tygodnia. Pismo dotyczy obligacji serii B, C oraz D.
W ogole cala sytuacja sklada do zadania kilku pytan:
Co sie stalo z pieniedzmi z emisji obligacji? Czy zostaly zdefraudowane? Przeciez nie wyparowaly?
Po drugie jak sie maja wyceny zabezpieczen do rzeczywistosci?
Czy razie ewentualnej bardzo duzej roznicy osoby wprowadzajace w blad w tej kwestii nie powinny zostac pociagniete do odpowiedzialnosci?

Jak chodzi o wyprzedaż to planuje nabyć GNT0313, który na chwile obecna wygląda bezkonkurencyjnie i można brać go do oporu po nominale. Tu pytanie do wszystkich - czy możecie polecić coś równie ciekawego, ewentualnie odradzić GNT0313?

Pierwszy dzien notowan: MNX0414

Wartość nominalna (PLN) 100,00
Wartość emisji (PLN) 4 820 000,00
Rodzaj oprocentowania obligacji stałe
Oprocentowanie w bieżącym okresie odsetkowym (%) 12

Zabezpieczenie obligacji serii A stanowić będzie
zastaw rejestrowy na wprowadzonych do obrotu
na rynku NewConnect akcjach większościowych
akcjonariuszy Emitenta (stanowiących powyżej
50% kapitału zakładowego Minox S.A.).

Do zabezpieczenia na akcjach nie przykladalbym wiekszej wagi ale za to rating na Stocwatch jest AAA

A na Stockwatch Religa (dla ostatnich danych z 22 V 2012) ma caly czas rating BBB - czyli strefa bezpieczna (AAA,AA,A,BBB)...

Informacja zamieszczona na http://gpwcatalyst.pl

typ raportu Raport bieżący
numer 17/2012
data dodania 2012-07-04 08:46:57
Podmiot Religa Development S.A.
Odsetki od obligacji serii C i D
Zarząd Spółki RELIGA DEVELOPMENT S.A z siedzibą we Wrocławiu uprzejmie informuje, że z uwagi na przesunięcie w czasie transakcji finansowych Spółki, odsetki na koniec II kwartału od obligacji serii C i D zostaną obsłużone w najkrótszym możliwym czasie wraz z odsetkami umownymi.
Jednocześnie Zarząd informuje, że Spółka dla zapewnienia sobie bezpieczeństwa finansowego aktualnie prowadzi rozmowy z inwestorami strategicznymi.

Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".

Osoby reprezentujące podmiot:

Dariusz Religa - Prezes Zarządu

Zmień od razu na czerwony ;)
Patrząc tylko na informacje z tego wątku wygląda na to, że jeśli zabezpieczenie da się pchnąć powiedzmy za 2/3 ceny szacunkowej, to po uwzględnieniu kosztów egzekucyjnych pokryje około 20% serii C a jeśli doliczyć do tego ewentualnie niewypłacone kupony serii wcześniejszych i odsetki ustawowe za opóźnienia wcześniejszych w kolejce to dla serii C może nie zostać nic.
Może teraz ktoś coś optymistycznego napisze? :D

Możliwość odsprzedaży w przypadku większości spółek na rynku Catalyst jest tylko "teoretyczna" przy obrotach oscylujących koło zera. Kilkudziesięcioma obligacjami można zapchać animatora sprowadzając kurs bardzo szybko na niski poziom i to koniec. Oczywiście aby to zrobić trzeba jeszcze śledzić w miarę na bieżąco wszystkie spółki i być jednym z pierwszych sprzedających.

Przy większych ilościach obligacji i złym rozwoju wydarzeń tylko zabezpieczenie hipoteczne daje szansę na odzyskanie przynajmniej części kapitału a jak dobrze pójdzie to może nawet większości...
Ja osobiście poza drobnymi wyjątkami inwestuję tylko w zabezpieczone papiery (najlepiej hipoteką) za cenę troszkę mniejszej rentowności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi ilość większa niż kilka sztuk.

enroto napisał(a):
Wygląda na to, że będzie niezła wtopa. Na razie czkamy na spóźniony raport za 2011, potem na wypłatę kuponów z REL0913 (koniec czerwca) i już będzie wszystko jasne.

Zgadzam się, że czerwiec powinien sporo wyjaśnić.

enroto napisał(a):
Po prostu dołączymy do grupy wierzycieli. forum.gazeta.pl/forum/w,186,10...
Pray

To forum widziałem już wcześniej. Nie znalazłem w innych zakątkach internetu postów na podobne tematy a niestety w tym wątku od maja cisza. Co jest swoją drogą trochę dziwne?

Z ciekawostek na kupony powinno wystarczyć:
Podczas emisji obligacji serii G Spółka Religa Development S.A. planowała pozyskać kwotę między 1,2 mln. zł a 2,5 mln. zł. W trakcie subskrypcji zostały złożone zapisy przez 37 podmiotów. Wyniku przeprowadzonej subskrypcji zostało objętych obligacje w ilości 2.483 sztuk o łącznej wartości nominalnej 2.483.000,- zł przez 37 podmiotów. Przydział obligacji serii G nastąpił w dniu 30 kwietnia 2012 r.

Jak widać udało się bez problemu uplasować kolejną porcję obligacji. Wygląda na to, że hipotek na zabezpieczenia nie brakuje :D

Czy ktos ma jakies nowe informacje odnosnie spolki, poza zmiana daty przekazania raportu rocznego za rok 2011?
Dzisiaj widze wyprzedaz PKC-em kilka procent ponizej ceny emisyjnej.
Ktos wie cos niepokojacego, czy tez jest to okazja inwestycyjna spowodowana brakiem popytu?
Co ciekawe rating na Stockwatch jest calkiem bezpieczny: BBB
Czy jest szansa na jakas dokladna analize tej spolki?

Ogólnie to jest niezbyt poważne podejście do inwestorów. Nie dość, że odsetki miały lecieć dopiero pięć dni po końcu zapisów, to jeszcze został gratisowo tydzień urwany. Tak więc nasze pieniądze do 12 czerwca pracują na kogoś innego.
Normalnie bym tak nie narzekał ale to już nie pierwszy raz się zdarzyło...
Na plus dołożono aneks odnośnie KDPW i Catalyst, po zwróceniu uwagi o braku takowych zapisów w warunkach emisji.

krishic napisał(a):
Z tego co wyczytalem z propozycji nabycia wynika, ze nie potrzeba calych 4 mln zeby emisja doszla do skutku. Mysle, ze grube ryby sie znajda ze wzgledu na swietne warunki. Spolka jest notowana na gpw, ma rating AAA, daje 11,5% zabezpieczone hipoteka na kilku nieruchomosciach, czego chciec wiecej ?

Zgadzam sie, ze wszystko wyglada az za pieknie, tylko z jakiegos powodu termin zapisow sie ciagle przesuwal a w miedzyczasie byly dokladane dodatkowe zabezpieczenia. Czyzby "grubasy" nie byly do konca zadowolone? Na dodatek obnizono minimalny prog przy ktorym emisja sie powiedzie.

Koniec koncow zapisalem sie, ale tylko na niewielka ilosc z uwagi na cale zamieszanie przy zapisach.

Potencjalny zysk nie powala (z uwagi na możliwy przedterminowy wykup) ale papier wygląda na w miarę bezpieczny, więc łyknąłem kilka sztuk dzisiaj rano.

yodyod dzieki za info!

Na poczatku zaznaczam, ze sprawdzilem tylko serie ktore mnie osobiscie interesowaly:
Informacje z ekw.ms.gov.pl

obligacje seria B zabezpieczenie: JG1J/00080171/1
Wlasciciel / uzytkownik wieczysty / uprawniony : "RELIGA DEVELOPMENT" SPÓLKA AKCYJNA

obligacje seria C zabezpieczenie: JG1J/00063392/1
Wlasciciel / uzytkownik wieczysty / uprawniony : BARANOWSKI J.

obligacje seria D zabezpieczenie: JG1J/00084643/9,
Wlasciciel / uzytkownik wieczysty / uprawniony : PIETRUS T.

Zgodnie z dokumentami ofertowymi w przypadku emisji C oraz D wlasciciele nieruchomosci mieli poddac sie w formie aktu notarialnego egzekucji stosownie do art. 777 § 1 pkt 6 Kodeksu postepowania cywilnego, co do zaplaty kwot niesplaconych zobowiazao z tytulu Obligacji w przypadku, gdy Administrator Hipoteki bedzie dokonywal zaspokojenia w drodze egzekucji sadowej z nieruchomosci zabezpieczajacej.

Sprawdzilem u Administratora Hipoteki firmy Secus Asset Management SA, ze takowe akty notarialne zostaly podpisane (otrzymalem nawet skany). Tak wiec w tej kwesti wszystko wyglada dobrze.

Szacunek jet taki, wspomniana w tym watku nieruchomosc poszla za okolo 30% wyceny hipoteki, ktora zwykle prawie dwukrotnie przewyzsza wartosc obligacji. Z tego wynika, ze okolo 50% obligacji powinno sie dac odzyskac.

Z tym 22 marca 2013 to byl oczywiscie zarcik. No ale skoro FIZ dal im tyle czasu to moze jeszcze nie padna :D

Co to ostatniej czesci wpisu to pytanie jest ciekawe. Jako, ze mnie w pewnej czesci dotyczy to postaram sie je zadac odpowiednim osoba. Jak sie czegos konkretnego dowiem to dam znac.

Oczywiście machnąłem się w poprzednim wpisie w tym wątku.
W razie bankructwa wychodzi na to, że około 50% pieniędzy będzie bez większych problemów do odzyskania (pomijając wypłacone do tego czasu kupony) ale i tak do 22 marca 2013 mamy spokój ;D

Dodatkowo "analiza" na jaką się natknąłem:
www.corporatebonds.pl/analizy/...

Na minus prawie zerowy obrót obligacjami...

Finalnie 10 tys na minimalny zapis wystarczyło.
Papier jeszcze nie został wprowadzony na rynek Catalyst ale odsetki za pierwszy kwartał już wpłynęły.

Jakby nie patrzec sa tez pozytywy :)
Hipoteka wyceniona na: 11.400.000,00 zostala sprzedana po negocjacjach za: 9.89753799
Czyli calkiem optymistycznie, poniewaz kazda seria obligacji jest zabezpieczona hipoteka przewyzszajaca jej wartosc (na niektorych seriach nawet prawie dwukrotnie) lacznie z wszystkimi odsetkami.
A wlasnie realnosci tych wycen nie bylem pewien.

Co do ryzyka jak juz ktos wspomnial, oprocentowanie 14% przy zabezpieczeniu hipoteka nie bierze sie z nikad.

Odsetki za pierwszy okres od TBR1013 wczoraj wplynely na konto.

Chcialem spytac o kondycje spolki: TimberOne S.A.
Pytanie jest spowodowane tym, ze obligacje sa wyprzedawane zauwazalnie ponizej nominalu a kupujących nie ma praktycznie wcale. Przyznam, ze po przegladnieciu prospektu emisyjnego obligacje wygladaly na bardzo dobrze zabezpieczone - nawet w razie ewentualnego bankructwa spolki. Czy cos sie zmienilo?

Ktoś ma może jakieś aktualne informacje odnośnie tej spółki?
Obligacje w dwa tygodnie po debiucie są wyprzedawane zauważalnie poniżej nominału a kupujących nie ma prawie wcale.

Zapis przedluzony do 10 lutego.

Oznaczenie: seria C
Liczba obligacji w ofercie: 3.000
Liczba objętych obligacji: 2.226
Jednostkowa wartość nominalna: 1.000 zł
Cena emisyjna: równa wartości nominalnej
Wartość emisji: 2.226.000 zł
Oprocentowanie: stałe 14%
Odsetki: płatne kwartalnie
Rodzaj oferty: oferta niepubliczna

Zabezpieczenie
Hipoteka na nieruchomości wycenionej przez biegłego na kwotę 4.275.300 zł, której właścicielem jest Jacek Baranowski.

Aktualnie obligacje są do kupienia w okolicach ceny nominalnej z niewielką ilością narosłych odsetek.
Jak sądzicie dlaczego obligacje zabezpieczone hipoteką na dwa razy wyższą kwotę i posiadające oprocentowanie 14% nie cieszą się zbytnim zainteresowaniem?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 12 kwietnia 2020 19:09:37
Liczba wpisów: 28
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,343 sek.

glhfroot
fxuaxqic
fltzacud
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 403,86 zł +387,02% 97 403,86 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yofbhwht
ozrwepae
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat