Chciałbym zapytać o coś w temacie stopy wolnej od ryzyka przy Wacku. Najczęściej przyjmuje się stopę jakiś DS-ów - tak przynajmniej spotkałem - pytanie jakich? Z najświeższego przetargu, pokrywającego okres prognozy?
Przykład z dzisiaj.
DS0725 DS0725 2025.07.25 3,25 DS1023 DS1023 2023.10.25 4 DS1021 DS1021 2021.10.25 5,75
Rozbieżność ogromna
|
|
To wracam do punktu wyjścia czyli jak i czy w ogóle uwzględnić dodatkowo w koszcie kapitału własnego wypłaconą dywidendę zwłaszcza gdy spółka nie jest publiczna.
|
|
Co mnie osobiście dziwi to, to że wypłata np. 1 mln dywidendy co roku (przy średnim stanie gotówki np. 2.5 mln) nie spowoduje w modelu wyceny obniżenia wartości spółki, choć kasa odpływa. A ten sam 1 mln przeznaczony na inwestycje np. w majątek trwały - już będzie widoczny przy wyliczaniu FCFF i wpłynie na wynik wyceny to samo się stanie gdy tą kasę przeznaczymy na zapasy, spłatę zobowiązań itp.
|
|
a w modelu wyceny w sensie sprawozdaniu nie majstruje się?
|
|
To ja żeby nie zakładać nowego tematu...
Jak w FCFF licząc uwzględnić ew. wypłaconą dywidendę??
Bo rozumiem że skoro wypłacę x kasy w okresie prognozy to ten wypływ kasy powinien obniżyć wartość przedsiębiorstwa??
Ale jak liczę FCFF to w zasadzie mam KON i wydatki inwestycyjne które mogą wpłynąć na wycenę ujemnie.
Jeśli ręcznie odejmę bilansie np. w 3 okresie prognozy dywidendę czyi "-" gotówka i w pasywach w kapitale własnym to odpowiednio również ujmę to nic to nie daje.
Chyba że źle rozumiem sam fakt wpływu wypłaconej dywidendy na wartość spółki.
|
|
Ten zysk zatrzymany w polskich warunkach bardzo często zasila kapitał zapasowy i rezerwowy i rzadko widuje się go jako pozycję "zysk/strata z lat ubiegłych" "Zysk zatrzymany – wg rozumienia Altmana to skumulowany wynik finansowy w ciągu całego okresu jego funkcjonowania przedsiebiorstwa. W uproszczeniu za skumulowany wynik finansowy uznaje się sumę kapitału/funduszu zapasowego i rezerwowego oraz nie podzielonego wyniku finansowego (zysku ze znakiem plus, a straty ze znakiem minus)." Co mnie również wydaje się logiczne i w pełni uzasadnione
|
|
Nie mogę edytować postu powyżej dlatego piszę by doprecyzować tutaj. Zysk zatrzymany we wzorze EM Score to: Wynik finansowy netto Kapitał zapasowy Kapitał z aktualizacji wyceny Pozostałe kapitał rezerwowe Zysk/strata z lat ubiegłych
|
|
EBIT i przychody jak mniemam, a bilansowe z bilansu :)
Ok, dziękuje za podpowiedzi.
Czy słyszał Pan coś o "modelu poznańskim" czy też Hamrola?
Jakieś doświadczenia w jego stosowaniu?
Pozdrawiam
|
|
Jasne, dziękuje za odpowiedź.
Rozumiem że chcąc pokazać zmianę wskaźnika miesiąc po miesiącu, najobiektywniej liczyć go metodą TTM(Trailing Twelve Months) jeśli takowe dane są oczywiście dostępne. Licąć go metodą YTD duży wpływ może mieć sezonowość np. okresów zimowych itp.?
|
|
A co z tym wzorem dla spółek nie notowanych?
ZA = 0,717*x1 + 0,847*x2 + 3,107*x3 + 0,420x4 + 0,998x5
Warto go stosować dla spółek niegiełdowych? Czy skoro z Em Score wyeliminowano wartości rynkowe to lepiej trzymać się Em Score?
Mam kilka spółek niegiełdowych które chcę zbadać, wybrałem tzw. model poznański i zastanawiam się który z tych Altmanów wybrać.
|
|