kztehtzc
Advertisement
PARTNER SERWISU
zrgkehxi
easy5

easy5

Ostatnie 10 wpisów
Najprościej zarzucić komuś stronniczość niż samemu poświęcić trochę czasu i poszperaćShame on you Niemniej, skoro zostałem wywołany do tablicy, to kilka słów wyjaśnienia:
1. Nigdy - co można sprawdzić w archiwalnych wpisach - nie pisałem o spółce li tylko i wyłącznie pozytywnie.
2. Że temat jest znany, nie znaczy że wyjaśnia wszystkie wątpliwości. I tu jeżeli chcesz poznać moje zdanie, to uważam, że owa należność jest nie do odzyskania przez spółkę - tak mi podpowiada intuicja. Chcesz wiedzieć więcej pytaj spółkę.

Poniżej masz link do czata w którym padło owe cytowane przez ciebie pytanie:

www.stockwatch.pl/czat-inwesto...

a pełne pytanie i odp.brzmiało w następujący sposób:

"Marc niepotwierdzony: Gratuluję udanego roku! Mam pytania dot. naelżności od spółki Vratislawia Investment na 5 mln zł, które przewijają się w raportach rocznych od kilku lat i co roku ich spłata jest przesuwana. 1. Co to za podmiot i Wratislavia Investment jest w jakiś sposób powiązana z akcjonariuszami TFO lub z osobami zasiadającymi w Zarządzie/Radzie Nadrorczej TFO. 2. Czy TFO otrzymuje z tyt. tych należności odsetki? 3. Co jest powodem corocznej rpolongaty spłąty tego zadłużenie? 4. I wreszczie czy TFO zawiązywała na tę należność rezerwę na złe długi? Pozdrawiam
Wiesław Żywicki: Ad. 1 Jest to podmiot niepowiązany. Ad 2. Tak, otrzymuje. Ad. Charakter systematycznych spłat. Ad 4. Należność jest obsługiwana i monitorowana."

A żeby nie ułatwiać ci szczególnie życia dodam, że jak dobrze poszukasz w necie to znajdziesz coś więcej w temacie. Bez rewelacji, jakieś luźne dywagacje postronnych osób....

To tyle w temacie piaru dla spółki z mojego punktu widzenia Speak to the hand

Temat znany i omawiany m.in podczas czatu na niniejszym forum z przedstawicielami spółki. Zachęcam do zerknięcia do archiwum.

Mnie ciekawi z kolei inna rzecz. Zazwyczaj tu na forum pojawiały się po wynikach w miarę szczegółowe analizy jej standingu finansowego. Z jakiś powodów zaprzestano tego, byc może spółka nie jest na tyle ciekawa i szkoda na to czasThink

Panie Pawle,

na wstępie dziękuję za stanowisko Zarządu w sprawie. Pozwolę jednak wyrazić swoje niezrozumienie w kwestii przytoczonego wyjaśnienia. Otóż stwierdzacie Państwo" "Mając na uwadze znaczącą ilość opublikowanych w IV kwartale 2013 roku komunikatów bieżących, dotyczących realizowanych umów handlowych oraz relacji prasowych związanych ze wzrostowymi efektami rynkowymi, Zarząd zdecydował o zaniechaniu publikowania wstępnych szacunków kwartalnych wyników jednostkowych sprzedaży za IV kwartał 2013 roku." - przepraszam, co to ma wspólnego z podjęciem decyzji o publikowaniu lub nie publikowaniu raportu sprzedaży? Przepraszam, ale ja tego nie pojmuję bandhead Czy mam rozumieć, że jeżeli byłaby 1 informacja prasowa i dajmy na to ze 2 komunikaty ze strony spółki o jakiś produktach, to wówczas informacja o sprzedaży miałaby miejsce?

Nadal nie odpowiedział Pan na pytanie, dlaczego spółka w poprzednim roku publikowała cyklicznie owe raporty choć mogła się z ich publikacją wstrzymać do momentu upublicznienia raportów okresowych. Proszę nie traktować nas jak idiotów, tylko rzeczowo odpowiedzieć na pytanie.

pozdrawiam

Panie Pawle,

dziękuję za wyjaśnienie w przedmiotowej sprawie. Niemniej proszę o rzeczową odpowiedź w następujących kwestiach:
1. Czym kierował się Zarząd podejmując decyzję o nie publikowaniu raportu sprzedaży za IVkw poprzedniego roku? Wyjaśnienie że dane zostaną zaprezentowane w przyspieszonym raporcie rocznym mnie nie przekonuje. Zgodnie z zapowiedziami raport będzie publikowany 20.03 - więc o jakim przyspieszeniu Państwo piszą? Może chodzi o przesunięcie terminu publikacji raportu w roku poprzednim z końca marca na 21? Jeżeli tydzień wcześniej poznamy dane, to dla inwestora jest to żadna zmiana.
2. Dlaczego spółka publikowała w ubiegłym roku kalendarzowym raporty sprzedażowe, skoro można było z nimi się wstrzymać do publikacji kwartalnych raportów finansowych? Jaką logiką wówczas kierował się Zarząd publikując te dane? Wówczas Wam to nie przeszkadzało?
3. Czy nie uważacie Państwa za zasadne podanie oficjalnego komunikatu, czy będziecie publikować w bieżącym roku dane sprzedażowe, a jeżeli tak to kiedy? Pytanie wydaje się jak najbardziej zasadne bo jak widać z powyższego, trudno znaleźć jakąkolwiek konsekwencje i logikę postępowania spółki w stosunku do inwestorów.

Chyba zbyt optymistyczne założenia przyjąłeś, ale chętnie przeczytam co Pan Paweł zdradzi w tym temacie.
Pamiętam z rok temu wiceprezes mówił, że słaby punkt robi obrót około 20tyś, a bardzo dobry około 50-60tyś na miesiąc. Jeżeli coś pokręciłem, to proszę Pana Pawła o korektę.

Obstawiam, że Teletorium ma gdzieś w granicach 1-2tyś miesięcznie od punktu, co rocznie i tak daje pokaźną kwotę, która stabilne zasila rachunek spółki. Zwróć uwagę, że są tu 2 istotne podmioty, które zżerają zysk z punktu tj. galeria handlowa - z tytułu opłat (nie małych jak podejrzewam
) i przedsiębiorca, który prowadzi cały ten interes (i z pewnością nie będzie tego prowadził przez prawie 350 dni w roku za 2-3 koła miesięcznie).

Pamiętaj również, że spółka spłaca kredyty i w miarę swoich możliwości inwestuje w rozwój nowych produktów, tak więc to co zarobi teletorium jest właśnie m.in na to przejadane.

Panie Pawle, zapraszamy do dyskusji.
Pozdrawiam

Co Pan Panie Pawle na to? Co chwilę wychodzą jakieś kwiatki, a to w postaci pisma KNF, którego spółka nie powieliła inwestorom, a to zapasy, a to sprzedaży akcji przez samego prezesa p;rzez grzeczność nie rozwinę itd. Proszę z racji pełnionej przez Pana funkcji o jakieś odniesienie się do tematu - tylko proszę nie pisać/mówić wzorem viceprezesa, że macie organiczny, systemtyczny rozwój, bo to już jest nudne. Tu jest potrzebny przełom i czy spółka jest w stanie sprostać oczekiwaniom w tym zakresie co poniektórych jeszcze inwestorów? Za przeproszeniem na chwilę obecną robicie wszystko - jak zawsze zresztą- aby zniechęcić do siebie na każdym kroku.

WatchDog napisał(a):
W przyszłym tygodniu planujemy czat z najwyższymi władzami TelForceOne. Szczegóły wkrótce.

może sam prezes zaszczyci nas swoją obecnością wave Z przyjemnością poznam odpowiedź na pytanie, dlaczego jak kurs był w okolicach 1zł żaden z pracowników nie skorzystał z możliwości nabycia akcji w tak okazyjnej cenie? Przecież mieli "rynkowy" drugi program motywacyjny - nikt nie kupił, a za to jeden najważniejszy sprzedawał choć o tym nie wiedział salute

Tomasz Rostowski napisał(a):
W kontekście powyższej dyskusji może warto przeczytać poniższy artykuł. Wiceprezes Abratański też "nie wiedział" że sprzedawano jego akcje.

28.09.2011, 10:42

"Bank sprzedał akcje prezesa"

Spadające kursy akcji stanowią problem dla wielu inwestorów, także tych z grubszym portfelem, którzy chętnie wspomagają się kredytem. Jeśli spada wartość pakietu akcji, równocześnie bank żąda dodatkowego zabezpieczenia lub po prostu sprzedaje zastawione akcje, o czym przekonał się Rafał Abratański, wiceprezes Domu Maklerskiego IDM SA.

Spółka opublikowała komunikat, w którym czytamy:

"Pan Rafał Abratański (dalej: Zawiadamiający) informuje, iż pozyskał informację o dokonanej w jego imieniu i na jego rzecz sprzedaży akcji Emitenta. Przedmiotem sprzedaży było łącznie 783.667 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,10 zł (10/100) każda, których emitentem jest Dom Maklerski IDM S.A. Transakcje były realizowane na rynku regulowanym, przez bank, na rachunek i w imieniu Zawiadamiającego, na podstawie pełnomocnictwa. Wszystkie ww. transakcje były realizowane w okresie 3.11.2010 – 15.09.2011 r., za średnią cenę 2.08 zł.

Jednocześnie Emitent informuje, że otrzymał informację o nabyciu przez Zawiadamiającego, w imieniu własnym, w dniach 23 i 26 września 2011 r. 450.000 szt. akcji Emitenta. Ww. transakcje zostały zrealizowane na rynku regulowanym. Średnia cena w ww. transakcji wyniosła 1.48 zł. Ponadto Zawiadamiający poinformował o zamiarze nabycia w najbliższym czasie kolejnych 330.000 szt. (trzysta trzydzieści tysięcy sztuk) akcji DM IDMSA, w celu osiągnięcia poziomu posiadania akcji sprzed transakcji, o których mowa na początku niniejszej informacji."

Zaskakuje, że wiceprezes do tej pory milczał, chociaż jego akcje sprzedawano na rynku już od listopada ubiegłego roku. Jak oświadczył "Parkietowi": – Okazało się, że był problem z przepływem informacji z bankiem i o sprzedaży papierów dowiedziałem się zbyt późno..."
www.biztok.pl/Bank-sprzedal-ak...

być może i tu tak było, ale spółka stoi twardo na stanowisku ze swoim lakonicznym komunikatem i szczegółów nie podaje. Think

Panie Pawle, proszę wybaczyć moją wylewność, ale 4 duże piwka robią swojeBoo hoo!
Co Pan na to? Ja osobiście się cieszę, że nie ujdzie Wam to na sucho i nie można bezkarnie mniejszościowych traktować jak śmieci. Daliście się już poznać z każdej strony, od momentu wydojenia akcjonariuszy w momencie debiutu, do sprzedaży akcji przez "nieznanego pełnomocnika" po historycznych minimach. Inne etapy rozwoju jak opcję, przez grzeczność pominę. Tak swoją drogą to Prezes Sawicki powinien podziękować owemu pełnomocnikowi, że nie pozbawił go większości głosów Dancing To jest po prostu mistrzostwo świata i wielu światłych i znanych, a nie poważanych "inwestorów" sporo od Pana Prezesa może się dokształcić.

Karkołomna odbudowa wizerunku trwa...To był żart oczywiścieBoo hoo!

Czy czymkolwiek pozytywnym jesteście jeszcze w stanie nas zaskoczyć? I proszę pominąć teksty w stylu ograniczonego wzrostu rozwoju firmy, jak zapewne powiecie po raz n-ty po wynikach za Ikw., bo rynek - jak widać po kursie od kilkunastu miesięcy - oczekuje zupełnie czegoś innego. Wszystkiego dobrego życzę Panie Pawle, a Prezesowi kary o wartości co najmniej wartości sprzedanego pakietu.

www.myphone.pl/Biuroprasowe/In...

Jak to jest Panie Pawle z tą Waszą komunikacją - to w końcu pozbyliście się tych dual simów, czy też nie? A może problem tkwi we mnie i zbyt dużą wagę przywiązuję do szczegółów, albo źle czytam i rozumiem Wasze komunikaty?

Panie Pawle,

dziękuję za odpowiedź, nie zamierzam dalej ciągnąć tematu choć przyznam, że odpowiedź w całości mnie nie satysfakcjonuje.
Jedyne pozytywne wnioski jakie można przytoczyć z Pana wypowiedzi to:
- nie ma już pełnomocnika,
- Prezes nie zamierza zmniejszać zaangażowania.

Niestety niesmak nie po raz pierwszy zresztą z Państwa strony pozostaje i musimy uznać to za rzecz normalną. A akcjonariusze, cóż muszą zachować najwyższą czujność i mieć oczy do około głowy na nie dające się przewidzieć komunikaty i wyjaśnienia ze strony spółki. Proszę ode mnie pozdrowić Prezesa.

Wszystkie dobrego życzę
Easy

"Pragniemy rozwiać Pańskie wątpliwości i zapewnić, że dopiero w dniu 8 kwietnia 2013 roku Spółka powzięła wiedzę na temat transakcji sprzedaży akcji, ponadto również dopiero w tym dniu wiedzę taką pozyskała osoba zobowiązana do poinformowania Spółki i KNF. Sprzedaż akcji - zgodnie z treścią komunikatu - nastąpiła w wyniku działań ówczesnego pełnomocnika."

Przyznam szczerze, że nie wiadomo czy po takiej informacji bardziej się śmiać, czy płakać? Całe szczęście, że cofnięto już to pełnomocnictwo, bo jeszcze pozbawiliby pana Sawickiego całości pakietu i dowiedziałby się o tym z półrocznym opóźnieniem. Oczywiście otwartym pozostaje pytanie, czy jest nowe pełnomocnictwo i jakie niespodzianki może nam zaserwować nowy pełnomocnik. Sprawa jest proszę pana bardzo poważna i proszę nas nie zbywać ogólnikami. Pozwolę sobie zadać Panu kilka pytań w przedmiotowej sprawie:

1. czy akcje były lub są przedmiotem zastawu/zabezpieczenia i czy ostatni komunikat o zbyciu akcji ma z tym jakikolwiek związek?
2. czy Pan Prezes ustanowił nowego pełnomocnika do dysponowania jego akcjami, a jeżeli tak to w jakim zakresie?
3. jakie jest stanowisko Prezesa w zakresie posiadanych pakietów akcji - czy zamierza redukować swoją pozycję?

Szanowny Panie Pawle, swój image jako spółki macie nadszarpnięty do granic możliwości i nie będę tu się znęcał bardziej nad Panem. Proszę w związku z tym uspokoić inwestorów odnosząc się do moich wątpliwości.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 11 stycznia 2015 20:48:16
Liczba wpisów: 12
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,328 sek.

yvsmmzdb
nxjkrqln
jpjrenfa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xxiwnusk
cbanxaot
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat