PARTNER SERWISU
babaqzpb
juhas99

juhas99

Ostatnie 10 wpisów
Gorzej jak W4 pójdzie w tą stronę w którą poszedł serial Netflixa. Oni też mocno pchają LGBT i różnorodność, co nie do końca odbiło się na uwielbieniu widzów co do 2. i 3. sezonu.

Ten wątek, JSW i kiedyś jeszcze Mercator, to zdecydowanie moje ulubione do poczytania, jeżeli chodzi o słowne przepychanki pomiędzy różnymi grupami inwestorów (tutaj do końca nie jestem przekonany kto ma akcje, a kto ich nie ma ale mniejsza o to):

- psychofani spółki, zawsze w różowych okularach i na falach bezkresu oceanu oraz piętrzących się sukcesów. Do każdego komunikatu spółki, pokazanego planu lub wypowiedzianego przez zarząd słowa dorabianych jest kilkadziesiąt teorii o tym, ile to spółka nie zarobi i jaka będzie wtedy jej wycena, a każdy kto śmie wątpić ten frajer i za burtę. Codzienna analiza rejestru pozycji krótkich jest jak pacierz dla gorliwego katolika - obowiązek. W CDP zdecydowanie większa liczebność tej grupy aniżeli w JSW, może temu że węgiel kiedyś się skończy, a pomysły na nowe gry nie!

- wieszczyciele armagedonu, apokalipsy, braku szans i perspektyw rozwoju, docelowo spadku notowań do 0,01zł i bankructwa,

- ubrani na górce lub zrobieni w balona prywatyzacji spółek skarbu państwa i obietnic dobrodzieju akcjonariatu obywatelskiego (tutaj przewaga JSW, a u takiego akcjonariusza JSW aktualna cena węgla koksującego jest na wykresie dynamicznego pulpitu i nie ma znaczenia to że wiele razu udowodniono brak jakiejkolwiek korelacji z ceną akcji),

- trzeźwo myślących i podchodzących do spółki "na chłodno", szukających szans ale widzących zagrożenia - Ci są w mniejszości i skutecznie zagłuszani przez pierwsze 3 grupy.

Żeby nie było, sam akcji CDP obecnie nie posiadam i nie będę posiadał w przyszłości. Kiedyś kupiłem po 4zł, wyszedłem po 9zł. CDP zasponsorował mi wtedy dobre wakacje. W sumie po czasie trochę żałuję, bo zamiast wakacji mogłoby być spore mieszkanie ale analiza wsteczna zawsze skuteczna...

Ciekawe jaki komentarz powinni wystawić właściciele gry w wersji na PS4, którzy kupili podstawkę w pre-orderze? compress
Nie dość że CDP przed premierą ich bezczelnie oszukał jak naczelny pinokio Liar , to teraz jeszcze zostali pozbawieni darmowej aktualizacji, którą otrzymali wszyscy inni.
W sumie się zastanawiam co na to rzecznik praw konsumenta ale pewnie nic, bo produkt Cyberbug na PS4 oraz Xbox One to nie to samo co produkt Cyberbug na PC i mocne konsole.

support.cdprojektred.com/pl/cy...

Przebiło w czerwcu, przebiło też w lipcu, niczego to nie zmieniło.

Cytat:
Na szczęście popularność Phantom Liberty można ocenić po rankingu Steam Bestsellers. To, czy jeden użytkownik forum z drugim dostrzega marketing, czy też zamawia gry w preorders, nie ma znaczenia.

Tak, zgadza się i z tym nie polemizuję. Odnoszę się do wpisu, że absolutnie każdy użytkownik Steam spotyka się z Phantom Liberty, co jest po prostu nadużyciem lub nieprawdą. Każdy = 100%.
100% minus nawet tysięczne promila ≠ każdy. To jest co najwyżej "prawie każdy".

Korzystam ze Steam i jakoś jeszcze nigdy nie widziałem nic o Phantom Liberty - poważnie.

Whislista - tak jak pisze Rufusinski, wrzucam jak widzę że może być ciekawe, żeby dostać info o promocji. Never ever pre-order i zaraz po premierze, to lekcja wyniesiona dzięki CD Projektowi :)

Wiesław, wzorem innych krezusów bananowej giełdy, dobrze wie jak wycisnąć z nadzwyczajnych dla siebie i spółki okoliczności, tj. covid-19, jak najwięcej dla siebie, pozostawiając resztę akcjonariatu z okruchami.

To ciekawe, bo ja widzę rozbieżność.
- wersja polska: "w 2022 r. lub 2023 r."
- wersja angielska: "2022 and/or 2023" co oznacza "2022 i/lub 2023"

Tymczasem Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych zawiadomiło KNF o możliwych nadużyciach w dostępie do informacji poufnych i ich wpływu na ostatnie notowania TIM:

"Zawiadomienie
o podejrzeniu naruszenia przepisów w sprawie nadużyć na rynku":
www.sii.org.pl/static/img/0162...

www.sii.org.pl/16240/ochrona-p...

le rom napisał(a):
angry3 ...co poniektórzy tworzą tu różne narracje aby uderzyć w PKN albo w polski Rząd. Zastanawiam się dlaczego? Zda się obstają przy swoich tezach bez względu na oczywiste fakty sprzeczne z tymi tezami.
Co do cen paliwa, to mamy tu rynek o silnej konkurencji:
W Polsce obecnie działa ok. 7860 stacji paliwowych z czego PKN posiada 1840 stacji + 185 (od Lotosu)=2025 jednostek.
Oznacza to, że posiada 1/4 ilości stacji a 3/4 jednostek(stacji paliw) jest w ręku konkurencji. A jest to konkurencja o potężnym kapitale (wprost ogiery np. BP czy Shell) w stosunku do ( źrebaka tj PKN ).
Czołówka graczy na polskim rynku wygląda bodaj tak:
[1]. PKN - 2025 stacji p.,
[2]. BP - 563 stacji p.,
[3]. SHELL- 444 stacji p.,
[4]. MOL - 417 stacji p.,
[5].Circle -386 stacji p.,
[6].Moya - 379 stacji p.
..................................
Pozostali Gracze -3646 stacji p.
Takie są fakty.
Zatem czy 75% rynku można tak sobie zlekceważyć i dokopywać tylko temu 25% i tylko dlatego, że akurat narodził się nad Wisłą?

Tyle, że 75% paliw tankowanych na wszystkich ~7860 stacjach pochodzi z rafinerii Orlenu, także hurtownik jest monopolistą i to on dyktuje wszystkim ceny.

BP, Amic, Shell, CircleK część paliw sprowadzają z zagranicy ale co ciekawe niektóre paliwa premium, takie jak BP Ultimate czy podobne z CircleK dostarcza Orlen.

Maakay napisał(a):

Niezależnie od tego zgodnie z zasadą lex retro non agit wydaje mi się, że zysk za 2022 jest bezpieczny.

Ten rząd już wiele razy pokazał że lex retro non agit ma bardzo głęboko gdzieś, więc nic mnie tutaj nie zdziwi. Idzie poważny kryzys, dziura w kasie rośnie, a w roku wyborczym na kiełbasie oszczędzać nie można, bo to prosta droga do przegranej.

Jak gracz grałem w W3 (super, jedna z lepszych gier jak dla mnie w ogóle, cały czas mam zainstalowaną na konsoli) i Cyberpunka na PS4 - tutaj masochistycznie przeszedłem grę po premierze z całym bagażem jej początkowych błędów i jakoś nie mam ochoty jej włączyć jeszcze raz, nawet po wszystkich obecnych aktualizacjach i dodatkowo posiadając obecnie PC które uciągnie grę w wysokiej jakości, a którego nie miałem w momencie premiery.

Zastanawiam się obecnie, znając z autopsji wtopę CDP z Cyberpunkiem oraz czytając o w pewnym sensie podobnych problemach z W3 next gen:
- dziurawa lub niedziałająca kontrola jakości,
- podejście spółki: na pohybel - jakoś to będzie,
czy rzeczywiście spółka wyciągnęła prawidłowe wnioski po premierze Cyberpunka i wprowadziła jakieś skuteczne i działające zmiany w modelu i sposobie zarządzania czy aby jednak nie wpadła w pułapkę sporej korporacji.

W ostatnim wywiadzie Kiciński powiedział że wprowadzenie zmian wymaga kilku lat - tutaj się zgodzę, ale mam też wrażenie że w całym tym godzinnym wywiadzie jest zdecydowana większość korpobełkotu (który niestety znam z doświadczenia) i studio pomimo wielkich planów i ambicji będzie miało notoryczne problemy z ich realizacją.

Cytat:
A to NS1Z/00058940/0 jest w Kościelisku. - czy ten obiekt nie był częścią afery reprywatyzacyjnej w Warszawie (Willa Salamandra)?

NS1Z/00058583/9 i NS1Z/00022247/1
- "W2 CORE DEVELOPMENT Sp. z o.o." ma ROSZCZENIE O ZAWARCIE UMOWY PRZYRZECZONEJ SPRZEDAŻY NIERUCHOMOŚCI

Pochdzę z Zakopanego i ogólnie jak słyszę "Salamandra" to od razu mam skojarzenia tylko i wyłącznie z przekrętami. Właścicielem terenu i pozostałości (ruiny) po dawnej perle turystyki był ,albo cały czas jest ,pewien lokalny biznesmen owiany nienajlepszą sławą - Andrzej S., notabene bohater jednego z ostatnich wydań programu "Państwo w Państwie".

Ciekawe jaki pomysł i jakie zamiary związane z Salamandrą ma pan prezes Mercatora...

W dzisiejszym sprawozdaniu o wypłacalności i kondycji finansowej:

biznes.interia.pl/gieldy/rapor...

jest podana kwota dywidendy za 2021 2,27zł na akcję jako założona do kalkulacji w sprawozdaniu oraz 1,94zł na akcję jako minimalna dywidenda zgodna z wytycznymi KNF.

Nie mogę wkleić tego z PDF ale można zerknąć na stronę 69 w sprawozdaniu z powyższego odnośnika.

Co prawda firma w sprawozdzaniu nie podaje podziału pracowników względem kraju pochodzenia (strona 37):
mirbud.pl/media/asset/7e3b0bab...
ale można się domyślać że sporo zatrudnionych pracowników pochodzi z Ukrainy. Wielu z nich wróciło właśnie do kraju w trybie pilnym, także może brakować rąk do pracy (głównie w sektorze budowlanym ze względu na charakter pracy i preferowaną płeć do pracy fizycznych) lub wpłynąć to na koszty pracy.

dominior5 napisał(a):
Tą niewidzialną ręką są sprzedający, czyli my - zwykli inwestorzy - dzisiaj odgrywa największą rolę element psychologiczny. Ludzie nie wytrzymują presji i uruchamiają kolejne zlecenia sprzedaży coraz po niższych cenach. Jak rynek się uspokoi ceny znowu powoli będą się piąć w górę ... chyba że ogłoszą lockdown gospodarki.

Akurat z perspektywy PZU to lockdown, albo też lepiej: kolejne przeniesienie wszystkich pracowników na home office tam gdzie tylko jest to możliwe, jest czymś co powinno wpływać na wyniki pozytywnie. Mniejszy ruch samochodów w mieście -> mniej kolizji -> mniej wypłat odszkodowań, a OC każdy musi płacić i nie ma znaczenia czy auto jeździ, czy też nie.

Cytat:
Przyszły rok powinien obfitować w pozytywne informacje.
- można założyć, że premiera Cyberpunka na PS5 będzie oznaczać koniec problemów jakościowych gry na wszystkie platformy i poskutkuje wzrostem średnich ocen w recenzjach,
- serial Cyberpunk: Edgerunners –Netflix, 10 odcinków,
- minimum jeden dodatek do Cyberpunka 2077,
- może drugi dodatek do CP2077 na koniec 2022 roku i premiera Złotej Edycji,
- odświeżona edycja Wiedźmina 3 na sprzęty nowej generacji,
- o rok bliżej będzie do kolejnej dużej premiery gry AAA,
- spółka ogłosi w 2022 roku, że zakończyła już restrukturyzację i rozpoczęła prowadzenie dwóch projektów AAA jednocześnie.

Może będzie to uszczypliwe no ale cóż: to wygląda jak typowy "high level" plan lub strategia którą pokazuje się na prezentacjach w korpo. Zrobimy to, zrobimy tamto, ogólnie będzie super i wzrost będzie x% r/r.
A co z tego wychodzi to wszyscy wiedzą, bo co roku trzeba pokazać nowy plan na sukces :)

Jako że pracowałem już kilku korporacjach to wiem jak to wygląda i co z tego wychodzi niestety. CDP jest korporacją z wieloma problemami z tym związanymi, co udowodniło podczas premiery CP2077. Moim zdaniem, jakby zrealizowali w pełni dwa punkty z tej listy to będzie dobrze. Jaki to będzie miało wpływ na kurs? Tego nie wiem.

Cytat:
CP2077 należałoby wedlug mnie traktować jak W1 - pierwszą grę z serii :)

Może i wolno traktować to jako pierwsza grę z serii ale porównywanie CP2077 do W1 przy takim budżecie produkcyjnym i marketingu który nakręcił niesamowity "hype" wśród graczy jest moim zdaniem nie na miejscu. Moim zdaniem skali sukcesu, a przede wszsytkim progresji serii z każdą kolejną cześcią, CDP na pewno nie powtórzy, m.in. ze względu na pozycję startu (1. hype - reklamy CP2077 były dosłownie wszędzie, 2. doświadczenie i wielkość studia) oraz rozczarowanie względem oczekiwań graczy, poniekąd wygórowanych ale CDP sam sobie ustawił poprzeczkę tak wysoko, głównie przez marketing na ogromną skalę.

Cytat:
Czy nei wystarczy że kod aktywacyjny zostanie dezaktywowany.? W takim wypadku nic tej osobie po płycie jeśli nie będzie mógł jej aktywować.

Posiadając wersję pudełkową na PS4 nie jest potrzebny żaden kod aktywacyjny żeby uruchomić grę. Tak długo jak posiadasz fizycznie płytę tak długo można grać.
To jest też w pewnym sensie przewaga wersji pudełkowej na konsole w porównaniu do kupionej przez PS Store, że można grę kupić, pograć i bez problemu sprzedać dalej.

Cytat:
Póki co to mam wątpliwości, co do otwarcia. Nie mogę ani zmodyfikować złożonego zlecenia ani go anulować, A złożone nowe zlecenie nie aktywuje się tylko wisi jako wprowadzone. Nie wiem czy to tylko u mnie taki problem, tylko w mbanku, czy też w innych biurach jest podobnie ?

mbank ma dziś problemy z emaklerem, chociaż teraz już działa u mnie

www.cdprojekt.com/pl/inwestorz...

Cytat:
Zarząd CD PROJEKT S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej jako „Spółka”) przekazuje do publicznej wiadomości decyzję Sony Interactive Entertainment (dalej jako “SIE”) dotyczącą usunięcia do odwołania cyfrowej wersji gry Cyberpunk 2077 ze sprzedaży z PlayStation Store.

Myślę że to jest bardzo negatywna informacja która stawia dalszą sprzedaż na PS4 w perspektywie miesiąca, dwóch pod ogromnym znakiem zapytania.

www.xtralife.es/playstation-3/...

Takie jest info-plotka, że we wrześniu ma się pojawić Wiedzmin 2 na playstation. Czy jest to prawda - czas i wypowiedzi zarządu pokażą.

Na stronie Empiku jest już podana data premiery 15.02.2012 oraz cena 183,99zł.

www.empik.com/wiedzmin-2-zaboj...

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 września 2025 23:32:37
Liczba wpisów: 24
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,476 sek.

dmahsxaw
qgcyskrx
oitqyjje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xjlvptiv
qnukbjmv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat