Temat:
JSW
bezrobotny drwal napisał(a):A dlaczego zyski sa nadzwyczajne? Cena za wegiel koksowy utrzymuje sie juz taka od dluzszego czasu i wyglada ze bedzie sie utrzymywala na tym poziomie. JSW nie zarabia na ludziach bo cos ludziom sprzedaje tylko na tym co na swiecie sie dzieje. A to ze wegiel tak wystrzelil to nie z powodu tego ze na ludziach zeruja i im cos sprzedaja po zawyzonych cenach ( jak na przyklad paliwo ). Jak zaleje Australie i ceny znow poleca do gory to co znow bedzie sie mowilo ze sa zyski nadzwyczajne?
A jakie ma znaczenie dlaczego zyski są nadzwyczajne ? Ważne jest tylko to że w tym ustroju i kraju w każdej chwili spółkę w białych rękawiczkach można z tych zysków okraść, a w kolejce trzeba spełnić oczekiwania związków bo "im się należy" i niektórzy nawet na tym wątku i forum nie widzą w tym nic dziwnego że akcjonariuszom mniejszościowym literalnie pluje się w twarz.
|
|
Temat:
JSW
etam napisał(a):Tyle napisał(a):Zaczyna to słabo wyglądać. Inwestycje ogromne, podatek przed spółka, a CF już ujemny za H1, niestety gotówki zacznie ubywać od przyszłego kwartału... a związku dalej rozszarpują truchło :)
Póki co ACF pozwala im utrzymać peryskopowa, pytanie na jak długo.. Ręce opadają. Jsw notuje kolejny raz jedne z najwyższych wyników finansowych w historii, a ty piszesz, że Jsw to trup. Ile razy można pisać, że podatek to jednorazowa sprawa już dawno uwzględniona w cenie. To chyba dobrze, że inwestują. Jedne z najwyższych wyników w historii.Chcesz powiedzieć że wyniki JSW w 2023 też są nadzwyczajne ?
|
|
Temat:
XTB
ZygmuntW napisał(a):to może kolega wskaże przykłady spółek które odmówiły wejścia do indeksu? Kolega opacznie interpretuje moją wypowiedź. Myślę że pozostali czytelnicy nie będą mieli takich problemów. Tym niemniej, zaznaczam że moja wypowiedź nie odnosiła się do spółki XTB a wyłącznie do pryncypiów.
|
|
Temat:
XTB
ZygmuntW napisał(a):to nie działa tak że spółka chce czy nie chce :) jeżeli spełnia kryteria to wchodzi i tyle. XTB na ten moment nie spełnia kryteriów ale kto wie. Spółka z całą pewnością może chcieć spełniać te kryteria a może nie chcieć.
|
|
Temat:
JSW
A jaki wpływ opisana wyżej hipoteza miałaby mieć na działalność wydobywczą JSW w przedmiotowych kopalniach ? Swoją drogą dzisiaj było na zachodzie Polski relatywnie mocne trzęsienie ziemi na głębokości 5km pod ziemią (o sile 4.5 Richtera, w okolicach miejscowości Rudna), ciekawe czy wspomniane wyrzuty metanu mogły być z tym jakoś związane, czy raczej upłynęło za dużo czasu żeby łączyć te fakty?
|
|
Wszystko zgodnie z planem i oczekiwaniami. Pozostaje sobie zadać pytanie czy to spółka jest patologiczna, czy może rynek ?
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Np resurs czołgu to tylko ok 300 km i kapitalny remont Wiem że to nie forum militarystyczne ale mimo to wtrącę pytanie, skąd kolega ma tak absurdalne informacje ?
|
|
Temat:
XTB
to znaczy że jak będzie podaż to pójdzie jak przez masło
|
|
Krewa, dzięki za sugestię na temat tego jak powstaje wykres - sprawdzę to. Ale idąc tym tokiem rozumowania, jeżeli spread jest zmienny i określony tylko jako minimalny, co stoi na przeszkodzie żeby broker zmieniał spread do dowolnej wielkości i aktywował dowolne zlecenia SL ? Byłem przekonany że wykres jest kształtowany przez ceny transakcyjne, a nie ofertowe. Pozdrawiam.
|
|
Ale co ma spread do aktywacji zlecenia SL ? Spread jest liczony w momencie składania zlecenia kupna/sprzedaży. Z kolei zlecenie SL jest aktywowane zawarciem na rynku transakcji po cenie SL. Czyż nie ?
Jeżeli knot bara wskazuje najwyższą cenę transakcji X, to jak mogło być aktywowane zlecenie SL X+13 ?
Podkreślam, nie mówię o cenie zamknięcia transakcji, która była X+30, tylko o samym aktywowaniu zlecenia SL.
|
|
Witam,
Uprzejmie proszę któregoś z bardziej doświadczonych użytkowników o ustosunkowanie się do informacji którą otrzymałem od brokera, że wykres ceny na platformie forex jest indykatywny. Wdg BOK oznacza to że przy dużych i gwałtownych zmianach cen, mogą być zawierane transakcje po cenie innej (niższej lub wyższej) niżby na to wskazywał wykres (świeczkowy). Innymi słowy, jeżeli platforma w interwale M1 pokazuje knot górny sięgający ceny X, jest możliwa sytuacja że aktywowane jest zlecenie SL o większej wartości np X+13 pipsów. W uproszczeniu: duże wahnięcie ceny i aktywowany jest SL którego wartości nie sięga knot świeczki w interwale M1. Czy to możliwe, czy ktoś mnie robi w balona ?
Dziękuję.
|
|