Ciekawy pomysł obligacja zamienna na mieszkanie. Opulentia SA (osiedle w Markach po cegielni) Koszt calkowity projektu 20mln. Wartość emisji: 6.150.000 zł Nominał jednej obligacji: 10.000 zł Kupon: 3 miesięczny WIBOR + 6,5 % Wypłata odsetek: Kwartalnie Okres do wykupu: 28 miesięcy Objęcie lokalu na preferencyjnych warunkach : konwersja obligacji o wartości nominalnej 410.000 zł na lokal mieszkalny o wartości rynkowej 542 000 zł Cena sprzedaży 1m2 lokalu przez xxxxxxx na wolnym rynku : 6 500 zł/m2 Cena objęcia 1m2 lokalu przez posiadacza obligacji : 4 900 zł/m2 Korzyść finansowa dla posiadacza obligacji obejmującego lokal : 131 000 zł
|
|
Szykuje sie nowa emisja, Nominał 10tys (zapis od 1 obligacji) 2 latki 14% Zabezpieczone hipoteka Cel: Kupno działki , podział , przeksztalcenie i sprzedaz Na moje kaprawe oko choc tego poki co nie podano (po niedzieli) to nic innego jak Religa Development.
|
|
Dzisiaj bardzo duży obrot na obligacjach. Co bystrzejsi wzięli po 101,5%, Trzeba tez pamietac iż pierwszy okres odsetkowy to wyjatkowo 122dni
|
|
Hmmm moglby ktos mi udowodnic iz kupienie dzisiaj po 102 daje wiekszy YTM niz kupienie po wyplacie odsetek 30.09.2011 po 103. Bo mi wychodzi iz brac po 102 az sie kurzy warto.
|
|
Oczywiscie.... ale moja strategia jest zasadniczo taka 1) Kupowanie obligacji z terminem do wykupu powyzej 2 lat 2) Rentownosc powyzej 12% stałe (lub WIBOR+marza min 7%) 3) Jesli jest mozliwosc sprzedac korzystanie przed wykupem w okresie od 6-7 mies przed wykupem 4) Maksymalna cena zakupu 1% za kazdy rok do wykupu czyli jesli 2 lata to maks cena rynkowa 102% Oczywiscie po spełnieniu tych warunków nastepuje selekcja szczegolowa. Moj portfel na teraz to ROD0813 FRR0514 MER0614 PCZ0514 oraz nie spelniajacy tych wymogow stary WDK0512 do zakupu widze tylko na dzis MSA0613 tak wiem nie spelnia 2 lat ale za 101% moge wziasc
|
|
Opłaca sie wiec sprzedac a nie trzymac do wykupu po wiecej niz 100,19, patrzac na notowania wydaje sie iz optymalny jest okres 6-9 miesiecy przed wykupem. Zyski sa dwa wysoka cena i zysk opodatkowany w PIT38, laczana cena sprzedazy raczej bedzie wyzsza niz kupna przy kupnie tuz po okresie odsetkowym. Trzymanie wiec do wykupu jest bez sensu. Dowod PCM0312 jest dzisiaj po 100,6%
|
|
Jak rozumiem gdy kupie obligacje z odsetkami powiedzmy za 1050zł po kursie 100% w tym 50zł naliczonych odsetek. Nastepnego dnia jest wypłata odsetek to dostane 40,5zł (bo podatek) Ale sprzedajac nastepnego dnia po 1000zł przy kursie 100% wygeneruje strate podatkowa 50zł na PIT-38. Tak samo jest chyba w wypadku wygasniecia gdzie generuje strate na PIT-38 ktora trzeba by wliczyc w YTMa obligacji.
|
|
Moim zdaniem ta efektywnosc podatkowa zakupu nie ma znaczenia. Jesli kupie z odsetkami sprzedam bez (wygasniecie) to wygeneruje strate do odliczenia z wyniku giełdowego. Jesli odwrotnie to wygeneruje zysk na rachunku maklerskim. Tak czy siak podatek albo zaplace teraz z kuponu, albo na koniec roku roznicy kupna/zbycia. Tymczasem pod koniec okresu odsetkowego mozna wyrwac nawet 200pb taniej
|
|
Kupione do portfela :) Spełnia wszystkie założenia mojej strategii. Ale ta plynosc na Catalyst zabija....
|
|