Temat:
PEKAES
Czy nikt naprawdę nie obserwuje tej spółki? Może to i dobrze...
PEKAES kupił dziś Spedcont i wchodzi na rynek przewozów intermodalnych. Perspektywa połączenia kontenerów i TIRów spółki wydaje się ciekawa.
W każdym razie dobrze, że w końcu spółka zagospodarowuje z głową swoją gotówkę.
|
|
Temat:
PEKAES
Noo aż takich wyników się nie spodziewałem: gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...Właściwie wszystkie pozycje mocno w górę, dobrze, że w końcu w górę poszły przychody (12%). Rentowności także. Wynik EBTIDA prawie 6 mln. Nic dziwnego, że pojawiają się pozytywne rekomendacje.
|
|
Temat:
PEKAES
Widzę, że niewielu interesuje się spółką, a po dzisiejszych wynikach za półrocze robi się ciekawie - nawiązując do powyższego raportu, tym razem prawie wszystkie wskaźniki in plus - jest w końcu czysty zysk, bez względu na jakąś sprzedaż nieruchomości czy innych. Wzrasta rentowność, EBITDA, jest zysk z działalności operacyjnej.
Szkoda tylko przychodów, ale spadek nie jest duży - 5%, a pamiętajmy, że spółka sprzedała przecież spółki zależne.
Wg mnie w końcu się dzieje, oby dowieźli wynik do końca roku. Do tego, wciąż wiszą akwizycje - 110 mln zl gotówki jest do wydania.
Good.
|
|
Temat:
PEKAES
Półrocze, półroczem, a mamy już raport za III kwartał. Ja uważam, że nie jest źle, a nawet dobrze - w kontekście notowanego kursu na GPW. Wynik netto na plusie (2,5 mln), EBITDA też, narastająca EBITDA też. Trochę spadły przychody niestety, ale w kontekście tego, co zapowiadał prezes - rentowności, można na tę chwilę przymknąć na to oko, szczególnie, że Europa spowalnia, więc nei ma co się dziwić. Kod:mod: usunięto zdanie sugerujące decyzje inwestycyjne
|
|
Temat:
PEP
gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/new...(opis) No to już wiemy jak co i za ile:) Czyli kontrola nad PEP przejęta, wg mnie wychodzi to jakieś niecałe 60% w akcjonariacie, jeśli się nie mylę... Pieniądze są, inwestor jest - ciekawe, co wyjdzie z tej synergii - czekam na informacje o postępie projektów.
|
|
Temat:
PEP
Do 1 pazdziernika będzie musiał zdradzić ile kupili, ale skoro podali, że będą mieli kontrolę - to zgadza się, wezwanie im się udało.
|
|
Temat:
PEP
|
|
Temat:
PEKAES
Zmiana prezesa w PEKAES: www.pekaes.com.pl/pl/press-roo...Machocki zrezygnowal ze stanowiska, natomiast spolka kierowac bedzie Bachman. Ciekawe co tego wyjdzie. W sumie to specjalista od finansow (jest CFO), rentonownosci - pewnie bedzie wiec zwracal uwage na zyskownosc i koszty...w Budimexie poszlo mu dobrze.
|
|
Temat:
PEKAES
Nic sie nie dzieje widze od ostatniego mojego wpisu, a dzis PEKAES podal wyniki kwartalne: www.pekaes.com.pl/pl/relacje-i...Jak dla mnie najwazniejsze, ze spolka idzi w gore, mozolnie, ale idzie. Kwartal do kwartalu ebitda, ebit i zysk ladnie sie zwiekszaja, choc niestety - wciaz na minusie. Przeczytam dokladniej raport i dam znac wiecej... C/WK 0,64, C/Z 4,2 a zysk na akcje rzedu 1,5, po sprzedazy zbednych aktywow..
|
|
Temat:
PEKAES
Grupa poprawila przychody r/r o 21%. Wzrosly tez przychody z TSL spolki, o ponad 14 proc. Tu nalezy zwrocic uwage na lepsze zarzadzanie kosztami sprzedazy i w tym roku powinno byc ok. Jak dla mnie 4,5-krotny wzrost EBITDA r/r pokazuje potencjal i dobry kierunek - w doborze spolek patrze bardziej wlasnie na potencjal, niz nominalne, aktualne wartosci. Rewelacyjnie wygladaja wskazniki zadluzenia, plynnosci itd. Oczywiscie,ze tu wplyw ma sprzedaz nieruchomosci i spolek zaleznych - w koncu PEKAES od dwoch lat porzadkuje strukture. Dla mnie to kolejny plus - 84 mln gotowki, juz po buybacku. Deklarowana dywidenda, ale i tak te pieniadze powinny znalezc ujscie gdzies jeszcze...czekam wiec na przecieki z opracowywanej nowej strategii, ze slow prezesa wynika,ze cos tam sie dzieje...
A, nie wiem czy ktos zwrocil uwage na duze przejecie TNT przez UPS - prawie 7 mld USD. To oczywiscie nie jest stricte logistyka, ale pokazuje wzrost aktywnosci i niskich wycen na rynku. Pytanie czy to PEKAES kogos, czy ktos PEKAES ;) Ja czekam na dalsze wiadomosci i mam nadzieje,ze firmy popracuje jeszcze nad kosztami.
|
|
Temat:
PEKAES
Nie tyle przeksztalcen, co po prostu naprawy biznesu, do czego juz wczesniej zobowiazal sie zarzad. mi podoba sie,ze pomalu robia cos z rentownoscia, gotowke nadal generuja systematycznie. Wszystko fajnie, jeszcze tylko, zeby kurs poszedl w gore, chociaz rynek jest, jaki jest..
|
|
Temat:
PEKAES
PEKAES skupi akcje po 8 zl - to 40% premii. Widac, ze maja pomysl jak dzielic sie z akcjonariuszami:) ciekawe czy wlasciciel odpowie na wezwanie. W kazdym razie - 8 zl to powinna byc fair value. pulsinwestora.pb.pl/2506841,64...
|
|
Temat:
PEKAES
PEKAES zrealizował to, co zapowiadal - wlaczyli do siebie De Point, pozbywajac sie wczesniej dwoch duzych nieruchomosci: logistyka.wnp.pl/pekaes-przeja...Mam nadzieje,ze skupienie sie tylko na TSL wkrotce przelozy sie na wyzsze marze, bo poki co przychody ida w gore.
|
|
Temat:
PEKAES
piotro1995 napisał(a):Moim zdaniem po tak dobrym i obiecujacym polrocz 2011r. kurs spolki powinien skoczyc o jakies 10 - 15%. W dodatku jak widac kurs nie moze wyjsc ponad bariere 6.00zł :(. Mam nadzieje ze w najblizszym czasie jednak spolka pokaze ze stac ja na wiecej. Spolka juz to pokazala, wlasnie w wynikach - szczegolnie operacyjnych. A kurs to inna sprawa - dzisiaj bank holiday w UK, wiec i mniejsze ruchy na calej GPW. Jesli dobrze ubije sie te 6 zl, bedzie to dobry poziom do wyjscia w gore.
|
|