Temat:
JSW
Czy zaczął się short squeeze? Wczoraj piękna sesja przy ładnym wolumenie, dziś też to ładnie wygląda na ten moment.
|
|
Temat:
JSW
Główne zagrożenie czyli produkcja stali hutą na prąd padło. OD samego początku to było do przewidzenia, zdrowy rozsądek to podpowiadał ale kto ślepo wierzy sekcie klimatycznej odrzucając logiczne argumenty ten się pomylił. Wbrew temu co stara się na siłę wmawiać w europie, to węgiel jest ok, nie jest żadną czarną trucizna.
Wczoraj silne wzrosty przy dużym wzroście obrocie. Czy możemy oficjalnie ogłosić zmianę trendu?
|
|
Temat:
JSW
Żebyś się nie zdziwił. W Europie węgiel wraca do łask, huty wznawiają prace. JSW jako jedyny producent w Europie będzie miał rentę geograficzną. Poza tym Chiny tracą na znaczeniu, Indie stają się ważniejsze. .
|
|
Temat:
JSW
Panowie co do polityki, to istnieje życie poza POPISem który rządzi od ponad 20 lat. Potrzebna jest gruntowna zmiana na coś nowego. Mamy ogromne zasoby węgla a zakazuje nam się z nich korzystać. Chiny i Indie stawiają na węgiel, będą tanio produkować wszystko a my będziemy od nich kupować „bo taniej”. Im więcej „darmowej energii odnawialnej” w mixie energetycznym tym droższa cena prądu, nie widzicie tu absurdu?
Jakby ktoś jeszcze nie wiedział to wniosek Niemców jest 1 na liście na koncesję do złoża dębieńsko. Ciekawe że oddajemy ogromne cenne złoże Niemcom zamiast samemu na tym zarabiać.
|
|
Temat:
JSW
Już nawet FED wycofał się z porozumienia klimatycznego www.reuters.com/world/us/feder...Trump jasno wskazał wyraźnie zakomunikował że zakończy „zielona ściemę” Szykuje się zwrot o 180 stopni w tej kwestii. Już nawet Niemcy odpaliły elektronie na brudny i zły węgiel. Potrzebna jeszcze jest zmiana obecnego rządu w Polsce i mam nadzieję że my też szybko wrócimy do węgla, zarówno energetycznego jak i koksowego i będziemy produkować stał.
|
|
Temat:
JSW
Przez sekciarzy klimatycznych w europie mamy najdroższą energię na świecie, nic nie opłaca się produkować. W tym czasie Chiny i Indie budują elektrownie węglowe i się śmieją z idiotow z Europy. Przecież węgiel to surowiec organiczny, który powstał w naturalny sposób. To nie jest żadne sztuczne tworzywo typu plastik. A CO2 to nie trucizna bo wdychamy to w powietrzu a dodatkowo spożywamy to w napojach. Na szczęście Trump skończy z tym szaleństwem, a właściwie to szaleństwo już zaczyna się odwracać wystarczy poczytać co robią duże banki inwestycyjne w USA. Zapowiada się renesans węgla. Niemcy odpalili wszystkie elektrownie węglowe które były gotowe w rezerwach, a huty wznawiają produkcję.
|
|
Temat:
JSW
A tak z innej beczki. Trump przegłosowany i za parę dni 20 stycznia zostanie prezydentem. Nikt nic nie mówi o tym że Trump jasno powiedział że zakończy “zieloną ściemę” ekologiczna i paliwa kopalne wrócą do łask. Wygląda na to że kończymy z sektą klimatyczną i zielonym szaleństwem.
|
|
Temat:
JSW
Kontakty od października w górę, węgiel z poślizgiem zaczyna rosnąć tak jak inne surowce. Dużo wskazuje że dołek na JSW za nami, jak będzie się okaże. Niższe stopy = więcej pieniędzy większy popyt czas rozkręcić europejską gospodarkę
|
|
Temat:
JSW
Ricordare napisał(a):Zadziwia mnie brak siły niedźwiedzi, koksujący w Australii powoli równa się z Chinami 185 vs 170$ Przecież tutaj strata będzie dramatyczna. Za bardzo przeżywasz. Po to jest fiz na takie jak teraz trudniejsze czasy. JSW była po 9 zł jak w kasie było pusto, ACF kosztował chyba mniej niż 100 USD/t i musieli sprzedawać majątek np koksownie Viktoria jak dobrze pamiętam. EBC planuje ciąć stopy, fed też, idziemy w stronę obniżek stóp % przez co koszty kredytów spadną i będzie stymulowanie gospodarek, wszystko znowu zacznie się kręcić. Swoją drogą ciekawe czy premier Indii spotkał się z kimś z JSW, miał niby się spotykać z przedstawicielami spółek w Polsce
|
|
Temat:
JSW
FED zaraz będzie obniżał stopy, dolar spadnie a jak dolar spada to surowce drożeją. Miedź dołki ma już za sobą. Możliwe że ACF też buja się w okolicach dna.
JSW dokańcza sporo inwestycji, oddał nowe ściany w czerwcu, JSW produkuje sam dla siebie energię więc jest szansa (nadzieja) że może koszt jednostkowy wydobycia węgla spadnie.
|
|
Temat:
JSW
Od jakiegoś czasu firmy amerykańskie wycofują się z rynku chińskiego i sporo produkcji jak i kapitału przenosi się do Indii, do tego Indie samie w sobie się bardzo mocno rozwijają i idą w kierunku zastąpienia Chin na rynku światowym jako fabryki świata więc pisanie że następuje spadek popytu na stał w Chinach nic nie znaczy Artykuł z marca 2024 agronomist.pl/artykuly/rynek-s...„ Globalnie motorem wzrostu dla branży pozostawały Indie – drugi największy konsument stali z udziałem w światowym zużyciu na poziomie 6,5% – gdzie wykorzystanie i produkcja stali w ubiegłym roku zwiększyły się o blisko 10%.” Może i stary artykuł ale pokazuje jasno tendencję że to Indie mają duże znaczenie a nie Chiny jeśli chodzi o popyt na stał a przecież JSW już działa na rynku w Indiach. Warto przypomnieć że w Polsce, w UE i na całym świecie mamy od lat wysokie stopy procentowe co oznacza drogi kredyt. Obniżki już się zaczynają i będzie pobudzanie gospodarek. Czy wtedy popyt wzrośnie czy spadnie na stal? Kurs zawsze może spać niżej, ale bardzo prawdopodobne że bujamy się blisko dołka.
|
|
Temat:
JSW
Coś jest na rzeczy, Goldman nie kupuje akcji aby na tym stracić. Do tego Goldman czy BoA czy inny podmiot z USA nieustannie jest liderem obrotów na GPW Kurs JSW jest trzymany na smyczy,
Swoją drogą nie rozumiem tej patologii, Bogdanka pomimo dużo mniejszego zysku jest w stanie wypłacić kolejny rok z rzędu dywidendę, a to też spółka skarbu państwa. W JSW brak jest woli na dywidendę, ciekawe czemu.
|
|
Temat:
JSW
Czas najwyższy dogadać się z ZZ i ustalić jakiś % zysku netto który będzie przeznaczany na premie, w ten sposób każdemu by zależało na maksymalizacji zysków, a w przypadku braku zysku = brak premii. Albo może jeszcze lepiej niech JSW zrobi skup własny akcji a potem akcje daje w ramach premii załodze, wtedy też załodze by zależało na wysokiej cenie akcji i może zrozumieliby w końcu o co chodzi w rynku kapitałowym. Dziś rozliczenie kontraktów, ten kwartał to ewidentna gra na spadki, może kolejny kwartał to będzie czas wzrostów? Zobaczymy
|
|
Temat:
JSW
Jak dla mnie to wygląda na odwrócenie trendu. Nic nie spada wiecznie a spadamy od 80 zł już. Spółka ma 2x cashu niż kapitalizacja. Poza życzeniowym podejściem to brak konkretów które mogą sprzyjać dalszym spadkom. Shorty będą musiały odkupić kiedyś akcje więc mamy pewny odroczony popyt a do tego jak ktoś spróbuje wejść by wycisnąć shorty to mamy argument aby wykres pionowo w górę rósł.
Górnicy i ZZ to problem w JSW ale tak samo wzrost płacy minimalnej to problem w każdej firmie, koszta pracownicze rosną wszędzie.
|
|
Temat:
JSW
Coś ruszyło, wig20 spada a JSW rośnie i już jest większy obrót niż wczoraj przez cały dzień (albo przedwczoraj nie pamiętam już) Sam wystawiłem zlecenie sprzedaży po 100, biorę popcorn i patrzę
|
|
Temat:
JSW
Ostatnio robiłem porządek w telefonie i kasowałem niepotrzebne zdjęcia, znalazłem screena jak JSW rosło na sesji 30%. Niektórzy myślą że walor może tylko mocno spadać, a mocne wzrosty to swera marzeń. Giełda to wahadło raz wychyla się mocno w jedną stronę, po czym następuje ruch w drugą stronę i wychyla się w drugą stronę. Zapowiada się ciekawy okres na akcjach JSW, warto się przyglądać, można wziąć popcorn i patrzeć
|
|
Temat:
JSW
Kto czytał książkę H. Marksa ten wie że rynek nie zawsze ma rację co do wyceny, zdążają się niedowartościowane i przewartościowane walory.
Po zmianie władzy Alior poraz 1 w historii wypłaci dywidendę za 2023, to daje nadzieję że i tutaj zmieni się. Polityka
|
|
Temat:
JSW
Czytając artykuły nt wyników gdzieś przeczytałem że w 2023 roku zatrudnienie wzrosło do 32 tys pracowników z ok 30 tys w 2022. A mimo to produkcja spada. Oby nowy zarząd zrobił czystkę bo to jest duże nieporozumienie. Co jeszcze złego może się wydarzyć? Chyba najgorsze za nami. Myślę że spadek cen węgla nie wchodzi w grę bo zapotrzebowanie na stal jest i będzie, cały świat się zbroi a do tego ożywienie w Chinach, Europie. Koniec wolny na Ukrainie odbudowa Ukrainy też będzie wymagała masę stali. Czas pokaże.
|
|
Temat:
JSW
Węgiel koksujący drożał i był drogi gdy inne surowce np. miedz, ropa, srebro były tanie i nie chciały rosnąć. Ostatnio nastąpiła zamiana, surowce drożeją, ACC tanieje. Myślę że to jest przejściowe. Jak wejdziemy w okres ożywienia to i cena ACC wzrośnie bo ogólnie na świecie jest problem z podażą. Trzeba pamiętać o jednej rzeczy: pieniędzy można sobie nadrukować ile wlezie, surowców się nie wydrukuje, surowce to podstawa jakiegokolwiek wzrostu, rozwoju gospodarczego a stal jest potrzebna wszędzie, od czołgów, amunicji, wiatraków, samochodów po czajniki. Dopóki wojna na Ukrainie trwa to idzie masa sprzętu, amunicji td, jak wojna się skończy to będzie odbudowa. Stal jest do tego potrzebna.
Dla JSW najlepsze co mogłoby się wydarzyć to sprzedanie udziałów przez Skarp państwa prywatnemu podmiotowi i niech to będzie prywatna spółka. Oczywiście to się nie wydarzy bo SPP to idealne miejsce dla obsadzania kolesi, prezes, członkowie RN itd, sporo stanowisk za grube pieniądze a nie trzeba nic robić.
|
|
Temat:
KGHM
Cena miedzi i srebra się rozpędza, nie ma wyjścia i kghm też musi za tym podążać. Dywidendy nie będzie bo z czego?
|
|
Temat:
JSW
Ciekawy może być raport który przedstawi wyniki FIZu, fiz miał być na zabezpieczenie płynności w przyszłości więc w dużej mierze mogą to być obligacje. Jeśli kupili obligacje „Morawieckiego” gdzie ich oprocentowanie zależne jest od inflacji to mogą dać niezły zysk do wyniku rocznego.
Swoją drogą FIZ chyba nie jest w bilansie w aktywach płynnych, bo fiz plus gotówka 7.7 mld to dużo za mało, tego było dużo więcej.
|
|
Temat:
JSW
Dla wszystkich idealnie by było gdyby JSW skupowało akcje własne, a potem te akcje dawali górnikom w formie premii zamiast premii gotówkowej, wtedy nagle górnikom też by zależało na wysokim kursie i wysokich dywidendach a takto górnicy mają w D kurs i w D dywidendę wręcz pewnie uważają że dywidenda działa na niekorzyść spółki. Wiem że to mało realne no ale przy zmiane zarządu zawsze pomarzyć można trochę
Osobiście cały czas uważam że jak zaczną się obniżki stóp % na świecie, wzrost inwestycji i ożywienie cena ACC pójdzie dalej do góry, obecnie w dobie obawy wciąż o recesję gdzie gospodarki np niemiecka leżą na łopatkach Acc ustabilizował się na 300 USD, perspektywy dla cen węgla myślę są korzystne, kwestia tego kiedy to nastąpi. Zbrojenia = zapotrzebowanie na stal Zielona transformacja = zapotrzebowanie na stal Inwestycje, ożywienie gospodarcze = zapotrzebowanie na stal
|
|
Temat:
JSW
A tak z innej beczki. Czy w górnictwie w tym Jsw nie postępuje robotyzację i automatyzacja pracy? Mamy 21 wiek i udział człowieka w wydobytej tonie węgla powinien spadać czyli powinien być wzrost produkcji węgla na górnika czy tylko mi się wydaje? Zna ktoś tą branżę i może się wypowiedzieć?
Druga kwestia może warto importować górników z Ukrainy, oni za połowę polskiej stawki będą zadowoleni z pracy
|
|
Temat:
JSW
Wygląda na to że długo oczekiwana rakieta ruszyła, szorty skracane, kto miał kupić akcje to kupił. Acc trzyma cenę wysoko, dolar już nie spada, wisienka na torcie do wystrzału potrzebne info o dywidendzie
|
|
Temat:
JSW
Budżet się sypie, zadłużenie rośnie, zanim to wszystko w Polsce walnie każdy nie ważne kto będzie przy władzy będzie kombinował by się u władzy utrzymać a to oznacza wydatki, na podwyżki, na socjal, na to i na tamto. Jsw śpi na gotówce więc albo wypłaca sowitą dywidendę albo JSW będzie ratować Węglokoks lub pgg, pytanie czy wtedy związkowcy staną w obronie i będą walczyć o swoją złotą kurę Ceny węgla się ustabilizowały na poziomie ok 300 USD/t to wciąż ogromne zyski dla JSW. Będzie ciekawie w 2024, dużo spółek na ath, mamy rekordy indexow JSW póki co jest szortowane, raczej wszystkie zła ina już w cenie, tutaj grają mocno emocje, jedno info może dać trigger do ruchu, tylko w którą stronę?
|
|
Temat:
JSW
Minie ciekawi jedna rzecz. W latach 2022/2023 mieliśmy wysokie stopy, widmo recesji, ewidentne spowolnienie. W 2024 szykują się obniżki stop % wraz z fazą ożywienia. To po ile będzie węgiel jak wzrośnie popyt przy wciąż ograniczonej podaży na świecie wraz ze wzrostem pieniądza w obiegu? Jakieś prognozy? Mnie nie zaskoczy cena 500 USD za tonę a średnia cena 300-400 to wg mnie minimum
|
|
Temat:
JSW
Warto zobaczyć wykres węgla koksującego, akurat w 3q był w dołku w okolicach 250 usd, od dłuższego czasu mamy cenę ponad 300. Strata wynika z jednorazowej premii i podatku ponad 1,5mld, te paniczne spadki nie mają poparcia w fundamentach. Dla mnie to okazja i sobie dokupiłem bo wyniki za 4q to spokojnie miliard zysku będzie
Bądź chciwy gdy inni się boją. Bój się gdy inni są chciwi
|
|
Temat:
JSW
ZZ to ogólnie rak w każdej spółce, tylko ciekawi mnie czemu w JSW związki są problemem ale w kghm już nie? Nic nie wskazuje żeby ceny węgla koksującego spadły w okolice 100-150 USD, trzymamy sie blisko 300 USD w czasie spowolnienia/ recesji. Jak wrócimy do tego obniżki stop %, dodruku pieniędzy to bardzo prawdopodobne ze ceny węgla mogą być w okolicach 400-500 USD a to gwarantuje ogromne zyski.
|
|
Temat:
JSW
Zaraz zobaczymy 5 z przodu. Poraz kolejny się okazuje że fundamenty i logika góra. Niech no tylko padnie zapowiedź dywidendy w 2024 to może nawet i wycena będzie trzycyfrowa o ile oczywiście ceny węgla będą dalej sprzyjać.
Warto obserwować cenę miedzi która rośnie przy perspektywach wzrostu gospodarczego a ostatnio coś drgnęła do góry
|
|
Temat:
JSW
Ktoś mógłby powiedzieć że za rządów Tuska Jsw było na historycznych szczytach Za rządów PO jsw za 1,5 mld przejęła niepotrzebna kopalnie Knurów co doprowadziło Jsw na skraj bankructwa, może taki był plan żeby wykupić za 1 zł nierentowne Jsw i zamienić w rentowny ale prywatny biznes? Tego nie wiemy. Trzeba mieć nadzieję że coś się zmieni bo gorzej być nie może niż jest obecnie dla drobnego akcjonariusza
|
|
Temat:
JSW
Dolar drożeje, ACF drożeje, złe się dzieje idziemy na minima
|
|
Temat:
JSW
Nie trzeba być alfą i omegą żeby widzieć i wiedzieć ze JSW to rollercoater i bujany się góra dół. Obecnie jesteśmy na dole. Oczywiście może być niżej. Pare miesięcy temu była podoba sytuacja kurs ok 30-33 na forum wrzawa, wieszanie psów na jsw itd a jak kurs odbił do 60-70 to cisza. Teraz to samo od jakiegoś czasu, a jak odbije to będzie cisza Na dniach się okaże czy dziś nastąpiła „zmiana wajchy” i lecimy w górę czy tez nie. Kolega wyżej ma racje, jak nastroje są skrajnie negatywne w temacie jakiegoś waloru to bardzo prawdopodobne jest ze jesteśmy blisko dołka.
Gdyby jsw było prywatne było by warte ze 150-200 za akcje, z uwagi na to ze SSP to cena jest i zawsze będzie niższa ale obecna wycena to absurd która nie ma nic wspólnego z logiczna wycena ale ja jsw to nie pierwsza taka sytuacja.
|
|
Temat:
JSW
Zadziwia mnie czarnowidztwo niektórych osób. Myśle ze JSW mozna porównać trochę do kghm. Tez kopalnie, tez pracują górnicy, tez są związki, tez jest główny udziałowiec SP. Swego czasu władza tylko inna tez chciała „zaorać” kghm i wprowadzili podatek z którym miedziak se poradził i radzi do dziś. Póki co FAKTY są takie ze ceny węgla pozwalają ładnie zarabiać, pare lat temu zysk 1-2 mild rocznie to było coś, teraz jsw robi to co kwartał. Mamy kryzys i spowolnienie, jesteśmy blisko szczytu podwyżek stop procentowych a Acc nie chce spaść później 200 USD za tonę. Choćby nie wiem co wszystkich zysków nie zabiorą, po 2 pracownicy w kghm zarabiają średnio ok 14k wiec szczere nie widzę powodu aby górnik w jsw zarabiał mniej niż w kghm. Fakt kolejny to póki co mamy odczynienia ze straszeniem. Straszyć można cały czas, ryzyko zaorania jest przy każdej spółce przy udziale SP, dziwne się wydaje ze ktoś wytypował akurat JSW do zrównania z ziemia i zrobienia z JSW fundacji charytatywnej która będzie wszystko sponsorować.
|
|
Temat:
JSW
Bądź chciwy gdy inni się boja, bój się gdy inni są chwili znacie to? Uruchomienie Bzie to bardzo dobra informacja. Teraz czekamy na wzrosty bo wycena jest absurdalna. Nie chce bronić w żaden sposób głównego akcjonariusza SP ale ten sam akcjonariusz jakoś nie przeszkadza we wzrostach banków, pzu czy nawet kghm który nie jest wyceniany jak bankrut tak jak jsw wiec to nie jest powód do wyceny śmieciowej. Kwestia czasu i powinna nastąpić zmiana trendu.
|
|
Temat:
JSW
Rynek spada a JSW rośnie. Jest jaskółka oby szybko nie zdechła Logika podpowiada ze spółka jest mega przeceniona i mamy okazje. Czysto teoretycznie gdyby ktoś znał zamiary SP i by wiedział ze planują wypłatę dywidendy to było sporo czasu na podbieranie akcji za pół darmo i zarobienie kupy kasy. Wypowiedzi Sasina i strasznie podatkiem bardzo wpłynęły na kurs, podarku nie ma i chyba nie bedzie w tym roku bo to byłby strzał w kolano w roku wyborczym aby zabrać zyski ze spółek węglowych gdzie przez lata ten sektor był dotowany a jeden/ dwa dobre lata tłuste i okraść spółkę z pieniędzy. Trzeba pamiętać ze górnicy i związkowcy tez maja akcje wiec m dywidenda tez jest na rękę, tak na prawdę dywidenda i to gruba każdemu wyjdzie na dobre.
|
|
Temat:
JSW
Na JSW już wiele razy sprawdzało sie powiedzenie Buffetta: „Giełda to miejsce, gdzie kapitał przechodzi od niecierpliwych do cierpliwych” Zobaczymy jak będzie tym razem
|
|
Temat:
JSW
Logika podpowiada ze to okazja, jest szansa na to ze można kupić spółkę po 42 zł za papier z potencjałem do wypłaty 20-40 zł dywidendy w ciągu 2-3 lat najbliższych. Ryzyko jest jak zawsze. Pytanie czy JSW nie dokona „inwestycji” i pozbędzie się gotówki ktora przepadnie. Węgiel koksujący lekko odbija w górę, wciąż mamy widmo recesji, stopy % wysoko i pieniądz zabierany z rynku. Co może się stać jak wrócimy do dodruku, rozdawania pieniędzy ? Trzeba tez dodać fakt ze cena wegla energetycznego w Polsce skoczyła o 100% od zeszłego roku wiec i na tym polu mamy dużo wyższe przychody.
|
|
Temat:
CIECH
Niech wypłaci dywidendę i 60 za akcje w wezwaniu to można mu oddać
|
|
Temat:
JSW
Polska jako członek UE ma prawo weta w różnych głosowaniach, czy nie mogą zawetować tego syfu metanowego ktoś wie?
|
|
Czegoś nie rozumiem. W 2022 roku wszystkie koncerny paliwowe miały rekordowe zyski na całym świecie wiec i Orlen takie ma. Jakby sprzedawał paliwa za pół darmo aby lud jeździł po taniości to miałby kiepskie wyniki a wtedy byłaby nagonka na Orlen ze wszyscy na świecie zarabiają a on nie. Każda decyzja Orlenu jest zła, co Orlen nie zrobi jest zły.
Jeśli uważacie ze zmiana władzy zmieni Orlen na lepsze to zobaczcie wykresy po ile był Orlen w latach 2010-2015, czy wtedy paliwo było darmowe na stacji? Ówczesna władza chciała sprzedac Lotos ruskim, była rekomendacja Lotosu na 0 zł
|
|
Temat:
JSW
Orlen ogłasza rekordowa dywidendę, a dziś JSW i Kghm rośnie ładnie, czyżby nasz znienawidzony główny akcjonariusz planuje ze wszystkich spółek wyciągnąć rekordowa dywidendę? Brzmi to logicznie, wybory tzn kiełbasę wyborcza trzeba jakoś sfinansować, a dywidenda plus podatek 19% od pozostałych akcjonariuszy wyglada sensownie
ACF i dolar wciąż wysoko, widmo kryzysu nie zbilo ceny, jak wróci dodruk i wzrost gospodarczy to ACF będzie - tak przypuszczam - bić rekordy albo lizać rekordowe wyceny które były ok 600 USD /t
|
|
Wyniki zapowiadają się kosmiczne. Pytanie jaki będzie plan na dywidendę. Obecnie kurs jest dość nisko, info o ładnej dywidendzie było by paliwem do wzrostu. Pytanie jaka jest decyzja polityczna czy dzielimy zysk czy nie dzielimy. Czas pokaże. Ja jestem optymistą.
|
|
Temat:
JSW
Prawo nie działa wstecz, wiec nie opodatkują teraz zysku za 2022, mogą za 2023 ale nie za 22. Związki zawodowe to zakała jsw ale mogą okazać się obrońca Jsw jeśli przyjdzie chory pomysł kupna jakiś kopalń albo innych pomysłów na kupno czegoś co jest jsw niepotrzebne. Węgiel koksujący małymi krokami zbliża się so 400 USD za tonę, dolar mocny.
Władza jest jaka jest ale najłatwiejszy sposób na wyciąganie kasy ze spółki to…dywidenda. Orlen jsw banki pzu itd mogą sypnąć groszem sporym, będzie kasa na kiełbasę wyborcza.
|
|
Temat:
JSW
No no a do tego ACF już 372 USD, do tego dolar odbija. Surowce ogólnie taniały ostatnio, a nasz koksujący trzyma się mocno. Stał jest i długo będzie potrzebna wręcz jest niezbędna. Cierpliwość popłaca. Myśle ze nie zaorają jsw ta dyrektywa z metanem, od lat jsw pracuje nad wyłapywaniem metanu i produkcja energii z tego, chyba ze coś pokręciłem.
W marcu rusza kolejny autozapis do PPK, możliwe ze trochę nowego kapitału na rynku się pojawi
|
|
Temat:
JSW
Pieniądz drogi jest obecnie, straszą recesja a surowce mocne. Strach pomyśleć jakie będą ceny jak wróci dodruk, gospodarka się rozkręci i będzie ożywienie. Pieniędzy przybywa a surowców ubywa wiec efekt tego może być ttylko jeden
|
|
Temat:
BOGDANKA
|
|
Temat:
BOGDANKA
Jakoś Chiny cały czas budują elektrownie węglowe, czy ktoś im każe je budować czy może jednak wg ich wyliczeń to się opłaca? Elektrownie węglowe na świecie długo będą funkcjonowały, w Europie chcą wygasić to ze względu na ideologie a nie ekonomie. To wariactwo kiedyś się skończy.
|
|
Temat:
JSW
Smart money nie śpi, wakacje się skończyły i ludzie wracają do gry. C/Z 0,72 czyż nie w skrajnych sentymentach dochodzi do absurdów rynkowych? Recesja za rogiem a węgiel koksujący przestał spadać i ładnie odbil w okolice 300 dolarów za tonę po rekordowym kursie dolara. Cena dyskontuje wszystkie zagrożenia skumulowane razem, wystarczy dobry nius który da impuls
|
|
Temat:
JSW
Czemu takie problemy spółki nie są poruszane jak cena rośnie po 5-10% dziennie? Jak kurs latał po 70-80 to nie było problemu ze związkami. Dyskusja jest gorąca zawsze w okolicach dołka, jak rośnie to cisza. Chyba każdy się zgodzi ze jsw jest spekulacyjna spółka, ale dała możliwość zarobić wiele razy a o to w tym chodzi czyż nie? Węgiel jest drogi i raczej pozostanie drogi, dolar jest drogi wiec zyski będą i to niemałe. Na rynku jest ssanie na węgiel to są fakty, bez stali nie na jakiegokolwiek rozwoju. Każdy widzi co innego
|
|
Temat:
JSW
A ja w tym wszystkim widzę okazję do zakupu. Nic nie spada wiecznie. Najbliższe lata będą dobre dla surowców, nie ma podstaw aby wrócić do tanich surowców. Waren Buffet powiada bój sie gdy inni są chciwi, bądź chciwy gdy inni sie boją. Obecnie mamy odczynienia ze strachem i paniką. Każdy ma swój rozum i sam decyduje o swoich pieniądzach. Przypomnę tylko ze związki zawodowe i SP w akcjo narajcie jest bez zmian od debiutu, w tej kwestii nie ma nowości. Kapitalizacja 4.46 mld C/Z 0.79
|
|
Temat:
JSW
A jakby Kowalskiemu węgiel koksujący po 1500 zł sprzedawać to byłaby krzywda? Unia się rozleci prędzej czy później bo kierunek który obrała zmierza ku przepaści.
|
|
Temat:
JSW
Ja o przyszły kurs jsw jestem spokojny. Zauważyłem, że jak na forum jest straszny hejt i pesymizm względem JSW to jesteśmy PRZED silnymi wzrostami. Węgiel jako surowiec wraca do łask. Przez ostatnie lata węgiel był be, oczywiście energetyczny był be, ale koksujący dostawał rykoszetem. Europa odwróciła sie o 180% względem węgle, trzeba trzymać kciuki aby to się utrzymało. Zagrożeniem jest przeproszenie się z Rosja i ponowny import surowców. Ale myślę że to nie nastąpi, producenci surowóc, w tym Rosja zarabia teraz kupe kasy na wysokich cenach, wszystkim producentom to jest na rękę a przecież Europa wydrukuje se euro i po każdej cenie kupi to co trzeba.
|
|
Temat:
JSW
Kapitalizacja 5,9 mld, po raporcie za Q2 okaże się pewnie ze podobna kwotę maja w gotówce wliczając FIZ. Europa przeprasza się z węglem, Polska ma ogromne zasoby wegla. Jest ryzyko polityczne to wiadome bo bez tego ryzyka, gdyby jsw była spółka prywatna to wycena byłaby powyżej ceny z debiutu. Nie ma zysku bez ryzyka. Niech każdy myśli samodzielnie. Jsw buja gora dół gora dół niech każdy sam oceni gdzie teraz jesteśmy.
|
|
Temat:
JSW
Pamiętajcie, że JSW sprzedaje po cenie średniej za 5 miesięcy, więc nie sprzedaje po "niskich" obecnie cenach tylko uśrednionych. Przecież to spora anomalia aby węgiel energetyczny był 2x droższy od koksującego! Wg mnie na JSW jest niezła okazja, a w brew panującej opinii 3 i 4 kwartał nie będzie tragiczny bo nawet przy niższych cenach węgla mamy bardzo drogiego dolara co wspiera cene sprzedaży w PLN. Mam akcje więc jestem nieobiektywny.
|
|
Temat:
JSW
A wg mnie te premie to dobre posunięcie, z uwagi na fakt, że w tym roku zyski będą rekordowe więc związki by sie domagały aby spółka tym zyskiem sie podzieliła, więc premia jednorazowa jest dużo lepsza niż podwyżka, bo jak przyjdą gorsze czasy to premii nie będzie a jakby była podwyżka to nikt potem by sie nie zgodził na obniżenie pensji. Przy tak ogromnych przychodach i zyskach w tym roku, ta premia jest do przeżycia, bywały premie/podwyżki w cięższych czasach i wtedy to było realnie DUZO większe obciążenie.
Co do cen węgla to co ciekawe, lecą na łeb ceny na lipiec i sierpień, kontrakty na dalsze miesiące mają sie w miare dobrze a to może świadczyć, że spadek jest tymczasowy, możliwe że obecnie popyt jest mniejszy (np z uwagi na lockdowny w chinach).
Obecnie trwa przepraszanie się z węglem, przy takich cenach to nawet opłaca sie inwestować, wydobywać i sprzedawać węgiel energetyczny który kosztuje ok 330 usd za tone, problem w tym że ten węgiel JSW sprzedaje na polskim rynku po tych chorych cenach polskiego indeksu.
Nie jestem obiektywny bo mam akcje, ale uważam że ostatnie ogromne spadki to okazja do wejścia w JSW, za chwilę C/Z będzie na poziomie 1, a uważam ze jeśli nie nastąpi jakiś "game changer" to cena węgla koksującego nie spadnie poniżej 200 usd, a wręcz przeciwnie, kwestia czasu jak znowu cena wzrośnie. Stal jest potrzebna wszędzie, po wojnie będzie odbudowa Ukrainy itd
|
|
Temat:
PKNORLEN
Lotos rośnie jak na drożdzach a PKN sie kisi. Czyżby nasz wspaniały i kochany rzond (literówka celowa) planował tanim kosztem (akcjami Lotosu) przejąc udziału PKN stosując np parytet wymianyt 1:1? Czy to jest możliwe z punktu widzenia prawnego, giełdowego? Czy może obecnie to czysta soekuła giełdowa. Ja obawiam się, że ktoś coś już wie jaki ma byc parytet i dlatego idzie skup akcji Lotosu i winducje cene. Nie wierze w to że ta wiedza jest tajna i nikt nikomu nie zdradza tajemnicy.
|
|
Temat:
JSW
Nowy miesiąc i mamy ATH U7H22 (Mar '22) 448.50s +20.83 U7J22 (Apr '22) 407.50s +13.17 Ciekawe czy dojdziemy z cena do 500+
Koniec zaklinania rzeczywistości, papier ruszył wczoraj kosmiczne obroty. Ruskie pewnie tez jakiś udział HCC miało na rynku s teraz będzie ban na ich węgiel to wspomoże JSw na rynku europejskim
|
|
Temat:
JSW
Kazdy ma prawo do swojej opiniii, ale nie można zaklinać rzeczywistości. Rzeczywistość jest taka ze ceny HCC są na ATH, jest niedobór tego surowca który jest niezbędny do produkcji stali, a stal jest wykorzystywana wszędzie. Ostatnie lata w UE to była walka z węglem (energetycznym) ale HCC jest wpisany na liste surowców strategicznych. Ryzyko polityczne jest, jest tak jak przy każdej spółce Skarbu Państwa i tylko akcjonariat sprawia że dziś JSW kosztuje 48 a nie 100 zł bo gdyby to była spółka prywatna to już wycena była by trzycyfrowa. KGHM też jest SPP i kiedyś kosztował 5zł, pomimo ryzyka politycznego jest tam gdzie jest. Sporo osób zakłada spadek cen HCC, a co jeśli nie spadnie? W 2 lata wydrukowano biliony dolarów/euro/funtów/jenów itd część tych pieniędzy krąży, wiele pańśtw inwestuje w infrastrukture, inflacja jest i będzie i ceny wszystkiego rosną i będą rosły. Surowców jest ograniczona ilość na ziemi, nie da sie ich wytworzyż z powietrza. Moderator:...regulamin się kłania... Jak spadna ceny HCC to będzie można dywagować jaka cena powinna być. Jestem nieobiektywny bo mam akcje, powyższe info to nie jest porada żadna.
|
|
Temat:
JSW
Buffet powiada ze „ Giełda to miejsce, gdzie bogactwo przechodzi od niecierpliwych do cierpliwych” myśle ze to idealnie pasuje do JSW. Pare miesięcy temu było to samo jak kurs męczył się w przedziale 15-30 gdzie ceny HCC już wystrzeliły. Kto był wtedy cierpliwy miał rajd do 60. Wszystkie znaki na niebie wskazują ze tym razem będzie podobnie tylko z wykresów jak i fundamentów można prognozować ze zasięg wzrostu będzie większy. Ja rozumiem ze wszyscy nie mogą mieć racji, jedni mówią tak inni mówi nie, ale przy takich cenach HCC to myśle ze sprawa jest dość oczywista (z dużym prawdopodobieństwem bo wiadomo ze nikt nie zna przyszłości i może się wszystko zdarzyć )
|
|
Temat:
JSW
Nie robiłbym z planów FEDu póki co game changera, Póki co to są plany, a co będzie to sie okaże. Bodajże w 2018 roku podnosili stopy, była zwała na rynku i się z tego wycofali. Równie dobrze mogą mówić że podniosą stopy bo jest inflacja i każdy tego oczekuje. Przez ostatnie 2 lata wydrukowali kasy tyle ile przez 10 lat wcześniej, inflacja jest na całym świecie przez dodruk i ceny surowców raczej na długo zostaną wysokie. Mogą być korekty jasne, ale szanse że koksujący spadnie poniżej 200 USD są bardzo mało prawdopodobne, musiałoby sie wszystko zawalić w gospodarce, ale wtedy to wszystko zaliczy ogromne spadki.
Każdy ma swoje zdanie, w końcu na rynku nie ma szans żeby wszyscy zarobili, ktoś musi stracić aby inny zyskał.
|
|
Temat:
JSW
Koszty energii dużo nie wzrosną bo JSW sam produkuje energię na wodne potrzeby, nie wiem nie pamietam jaki jest udział produkcji własnej ale jest to bliskie 50% jak nie lepiej, kiedyś czytałem o tym artykuł.
Do całej dyskusji trzeba tez dodać ze JSW produkuje i chce produkować wodór a to jest przyszłość i na tym tez kiedyś będzie zarabiać (jeśli tego ktoś nie zepsuje)
Gdyby jsw była spółka prywatna nie państwowa to dziś kurs powinien wynosić lekko 120-130
|
|
Temat:
JSW
Przy takim dodruku pustego pieniądza nominalnie wszystko musi drożeć, pusty pieniądz krąży nie tylko na górze wśród bankierów, ale od pewnego czasu krąży wśród całego społeczeństwa. Stal jest niezbędna w bardzo wielu branżach. Na WNP był artykuł ze Australia nie ma możliwości zwiększyć wydobycia, nie mają składów węgla, oni zawsze od razu sprzedawali to co wydobyli, dlatego nie sprzedają dużo więcej do Chin po zniesieniu bana. Nadpodaż nam nie grozi z ich strony co będzie trzymać cene wysoko, powinno. Wiadomo że na rynkach nie ma nic pewnego, nie ma tzw. pewniaków, to gra prawdopodobieństw. Szansa na utrzymanie wysokich cen węgla koksującego jest duża, co sie wydarzy? zobaczymy. Na JSW zawsze dużo sie działo, dzieje sie i tym razem :)
|
|
Temat:
JSW
Może nie będzie rewelacyjny raport ale nie kiepski, na Q3 już ceny były dobre, nawet w wywiadach mówili że popyt jest na każdy węgiel JSW i to z różnych miejsc nawet z Chin. Byłoby miłym zaskoczeniem gdyby sie okazało że w Q3 JSW wysłała sporo węgla do Chin, jako że nowy odbiorca to po nowo ustalanych cenach a że chińczyki niedawno płacili w ch...dużo za węgiel to może być miłe zaskoczenie. Ale równie dobrze, z racji tego że to SSP to może byc rozczarowanie
|
|
Temat:
JSW
No i już jest info ze chiny przeprosiły sie z weglem od Kangurów: www.wnp.pl/gornictwo/niespodzi...Na logike tak jak ktoś pisał, cena węgla australijskiego powinna pójść do góry bo zwiększy sie popyt. Powinniśmy dalej sie wspinać do góry.
|
|
Temat:
JSW
Dla wielu wzrosty na JSW były oczywiste, dla innych nie. Każdy ma swoją rację. Pociąg odjeżdza bardzo szybko, jeśli nie będzie krachu//większej korekty w USA to lecimy dalej z tym koksem na północ. Ceny węgla dalej rosną, nie chcą spadać :) W inwestowaniu trzeba być cierpliwym, to złota zasada.
|
|
Temat:
JSW
Guma długo była naciągana, aż w końcu "wyszczeliła". Moze short squeeze też dopomógł. Fajne obroty wczoraj, dziś 35min i 15mln. Ceny węgla rosną cały czas, przy obecnych cenach to nawet węgiel energetyczny sie opłata wydobyć jak chodzi po 150 usd. Dla JSW obecnie zabójcze może być tylko info o przejęciu jakiś kopalni, bez przejęć za dużo ryzyk nie ma. Nawet ZZ nie są w stanie przeżreć zysków jakie idą przy tych cenach.
Pare miesięcy temu pisałem, cały świat drukuje kase i rozdaje ale też inwestuje, są duże inwestycje infrastrukturalne, same USA maja wydać 1 bilion na infrastrukturę, to przekłada się na popyt na stal. JSW jest obecnie jedynym producentem węgla koksującego w UE, obecnie transport ma ogromne znaczenie w łańcuchach dostaw.
Jedno z powiedzeń Buffeta to że giełda to miejsce transferu pieniędzy od niecierpliwych do cierpliwych, przy JSW trzeba być cierpliwym a to zostaje nagradzane.
Pozdrawiam akcjonariuszy
|
|
Temat:
JSW
www.wnp.pl/gornictwo/swiatowe-...Niech no tylko szortujacy fundusz zacznie wychodzić z pozycji i będzie kupował akcje to sie zacznie ciekawie na kursie. Trend is your friend, ceny węgła rosną, czy to koksujący czy energetyczny. Matematyka jest prosta, ceny węgla poszły o 100% do góry, niech cena w sprzedaży wzrosnie o 70% licząc bezpiecznie, a zatem wzrost przychodów o 70% daje ogromne zyski. Wg mnie sprawa jest prosta z górnikami, powinna być umowa że X % zysku idzie na premie dla górników, wtedy będzie im zalezało aby więcej wydobywać. W gorszych czasach bez zysku nie ma premii.
|
|
Temat:
JSW
Co ma wisieć nie utonie, co ma urosnąć to urośnie :) Można zaklinać rzeczywistość na wiele sposobów ale cena akcji JSW zawsze była skorelowania, mniej lub bardziej. z ceną węgla koksowego. Przy cenach 135 USD za tonę to nawet węgiel energetyczny opłaca się wydobywać. Kurs długo był dołowany, za pare dni wyniki, jeśli będą dobre, to wystrzał może być ogromny. .Warto być cierpliwym.
|
|
Temat:
JSW
Q2 powinien być dobry bo już wtedy ceny koksu były bardzo wysokie, a JSW to też sprzedaje. Na wyniki pozytywnie wpłynie też cena zwykłego węgla, to wciąż ok 20% produkcji a zatem sprzedaży, a rok do roku węgiel energetyczny zdrożał o 100% więc z tego tytułu też będą dodatkowe miliony zł. Pani prezes odwołana. Kierunek może być tylko jeden tj północ.
|
|
Temat:
JSW
Zapominacie o jednym. Może i jsw rozlicza się wg cen węgla od kangurów ale do starych umów. Przecież są całe hałdy węgla w zapasie a to daje pole manewru żeby zawierać nowe umowy na lepszych warunkach. Jestem dobrej myśli ze q1 pokaże iskierkę ku lepszemu
|
|
Temat:
JSW
Możemy tak dyskutować i dyskutować, a kurs akcji głównie zalezy od cen węgla koksującego. Kurs węgla odbije prędzej czy później, przy takim dodruku na cały świecie nie ma opcji
|
|
Temat:
JSW
Ładnie kurs rośnie, ale jeszcze "ładniej" spadał przez ostatnie lata. Przy tak masowym dodruku dolarów, wchodząc do Polski z kapitałem 10-20 mld dolarów łatwo i szybko można podnieść wyceny i dobrze zarobić. W USA giełda wróciła do poziomów z przed pandemii, myślę, że u nas też będzie wszystko rosło.
Na całym świecie mamy dodruk na masową skale, te pieniądze w mniejszej bądz większej części idą na rynek, firmy będą inwestować, kupować produkty, a stal jest wykorzystywana wszędzie.
Mam akcje jsw więc nie jestem obiektywny, ale tak samo na poprzednim dołku w 2015 wierzyłem w tą spółke. Mówią, że nic nie zdarza sie 2 razy, ale czasem los płata figle i lubi zrobić coś na przekór.
|
|
Temat:
ALIOR
Warto dodać, że pomimo wielomilionowych odpisów, których nie będzie w 2020 (np tsue kania) obecnie wskaźnik C/Z (ttm)=6.70
Ja mam akcje aliora i wierze w ten bank, najwyżej się przejadę. Jak JSW w 2015 roku latał po 10zł też wszyscy wszędzie pisali ze trup i bankrut
|
|
Temat:
JSW
Nie jestem zwolennikiem pisu ale warto przypomnieć ze to oni uratowali jsw, PO doprowadziła jsw na dno. W związku z tym nie wierze ze uratowali jsw żeby teraz zgnoic znowu na dno. Nie wierze w to, ale z drugiej strony patrząc w naszym kraju wszystko jest możliwe.
Skupiając się na faktach a nie na plotkach to węgiel koksujący odbija w górę. Jeśli trend się utrzyma i ceny wrócą na ~200 dolarów za tonę, dźwignie to kurs jsw do góry. Jsw potrafi szybko spadać, ale tez szybko rosnąć. Wycena 2mld jest śmieszna, ktoś niezłe rozgrywa kurs
|
|
Temat:
JSW
Obecnie węgiel jest wrogiem numer 1 w UE. Tymczasem w Japonii budują elektronie węglowe. Wątpliwe jest to by Japończycy byli debilami, którzy się nie znają. Dodać trzeba, że oni nie mają żłóż węgla tylko bedą importować. wolnemedia.net/japonia-chce-wy...Wrócą czasy węgla i my na tym zarobimy.
|
|
Temat:
JSW
Buffet mówił "bądź chciwy gdy inni sie boją". Ostatnio jak JSW byłó po ~10zł to wszyscy widzieli bankruta, ten kto kupował zarobił. Jak JSW odbiło do 100zł to nagle ludzie kupowali i myśleli że będzie 150/200?. Dziś wycena JSW jest jakby mieli upaść. Sytuacja jest o niebo lepsza niż w 2014/2015 a kurs podobny. JSW robi raczej mądre inwestycje, idą na maxa w węgiel koksujący, do tego zabawy wodorem, zgazowanie węglą itd. O tej spółce za jakiś czas będzie sie mówiło jaka to o na nie jest super.
Dziś Praire rośnie o 32%, więc coś może być na rzeczy albo spekulanci obstawiają ze JSW potrzebuje gotówkę w związku z Praire
|
|
Temat:
JSW
Ten zjazd to podpucha pod info. Przeciez FIZ właśnie po to zrobili, że jak będzie dekoniunktura to będą mieli środki na bieżącą działalność bez konieczności brania kredytów. W poprzednim cyklu JSW miało duże straty, kredytów masa i ograniczone inwestycje. A dziś? z 1,8 miliarda biorą 700 mln, zostaje 1,1mld zapasu, kredytów nie biorą, inwestują spore pieniądze które przyniosą zyski w przyszłości.
Ktoś dobrze zauważył, węgiel koksujący odbija, przypomne że 2-3 lata temu jak były powodzie, czy huragany (nie pamiętam) w Australii to węgiel koksujący skoczył w ciągu paru tygodniu z 200 do 300 dolarów za tone. Teraz mamy odbijcie od ok 135 do 150 usd/t.
W rękach prywatnych JSW dziś by stała co najmniej 60-70zł a podczas koniuktóry i wysokich cen węgla byłoby 150zł za akcje. Niestety jest to spółka państwowa i pieniądze są marnowane.
|
|
Temat:
ALIOR
Tak sie zastanawiam, czy przy obecnym kursie PZU jako główny akcjonariusz nie powinien skupować akcji z rynku? Skoro kupowali po 70-80 (nie pamiętam ile dokładnie) to dzisiejsze ~30zł wygląda na promocje. A skoro nie skupują to może wiedzą to czego my nie wiemy i uważają że jest wciąż drogo i będzie taniej. Może ktoś podpowiedzieć?
|
|
Mialem troche akcji, sprzedalem stracilem i juz ponownie nie kupie tych akcji, ale ostatnio naszla mnie pewna mysl. Cos czuje, ze w pewnym momencie, tuz przed ogloszeniem pozytywnych, mega pozytywnych info, rysiek wykupi sporo akcji i bedzie mial spory udzial % a nastepnie spory zysk. To nie jest moje marzenie, bo jak mowilem nie mam akcji i nie bede juz mial, poprostu cos mi tak intuicja podpowiada ze taki scenariusz jest mozliwy. Wtedy ponownie zarobi krocie Rysiek, a szary inwestor dostanie po dupie.
|
|
Temat:
PETROLINV
WillWrocl napisał(a): nowy wywiad z prezesem do oglądnięcia i przesłuchania, jeżeli ktoś ma wolne 10+ minut:
Bertrand Le Guern - gość Radia PiN
Kreci, oj kreci az mu sie kurzy z nosa. Aktywa wartosci 3mld?????? wiekszej bajki juz sie chyba nie dalo sprzedac. Jesli maja takie bogactwa to czemu Rychu nie wykupi 70%+ akcji za +/- 200-300mln, przebita 10x. A nowa emisje akcji sam powinien objac.
|
|
Temat:
PETROLINV
Mnie dziwi jedno, wszyscy sa zgodni ze Petrol to trup, przekret szyty grubymi nicmi, wszystko jak na talezu. Wszystko takie oczywiste i odczytane. Jakbyscie mieli odznake to juz byscie zamkneli Ryska. Jakos wierzyc mi sie w to nie chce. Czuje w wiekszosci wypowiedzi sporo emocji, tak jakby osoby wypowiadajace sie stracily niemaly grosz na tej spolce i teraz jechaly po niej jak po szmacie. Nie chce tutaj bronic petrola, bo nie w tym rzecz. Chodzi mi tylko o to mega mocne nastawienie na NIE do tej spolki. To czy w kazachstanie jest ropa czy nie, to oni wiedza, nie my, a mimo to z wielu wypowiedzi wynika ze niektorzy dali by sobie reke uciac ze tam jest plynne g*wno, jakiesz szambo, a nie zloze ropy.
Nawet jak bedzie info ze wydobywaja rope, to niektorzy napisza ze kradna od BP albo Lukoil.
|
|
ja mam 1 pytanie:
KTO i w jaki sposob ma objac akcje z nowej emisji. Czy te akcje beda rzucone na rynek dla "plebsu" a co za tym idzie zbicie ceny pewnie do 1-2zl. Czy moze jakis powazny inwestor/funfusz chce objac te akcje? Jesli inwestor to czy to ma byc objete za srodki pieniezne, ktore sa niezbedne i po to jest emisja; czy tez poraz kolejny akcje zostana objete w celu umozenia zadluzenia? bo jesli w celu umozenia to przeciez to nie dostarcza srodkow firmie na rzekoma infrastrukture a co za tym idzie jawne wprowadzanie w blad akcjonariuszy.
Marzy mi sie odpowiedz w stylu: "Tak, koncern Total chce objac akcje i stac sie naszym powaznym partnerem" ;)
|
|
|
|
Jest swiatelko w tunelu. Wczoraj zmienil sie akcjonariat Ryska, obecnie ma 8.58% wiec "letko" wzrosl. Czy nie uwazacie, ze jakby spolka zdychala to by nie zwiekszal udzialu? chyba ze szykuje podbic cene i sprzedac z zyskiem?
Jestem nowy na gieldzie, podzielcie sie spostrzezeniami.
|
|