Jeżeli kupon nie został wypłacony w terminie, zgodnie z art 24 p.2 ustawy o obligacjach:
"Jeżeli emitent nie wypełni w terminie, w całości lub w części, zobowiązań wynikających z obligacji, obligacje podlegają, na żądanie obligatariusza, natychmiastowemu wykupowi w części, w jakiej przewidują świadczenie pieniężne."
można żądać natychmiastowego wykupu obligacji jeśli dobrze rozumiem.
Czy ktoś próbował tego zapisu? Ciekawi mnie też co prawnie oznacza 'natychmiastowy'?
|
|
ja dostałem (DM Alior)
|
|
A propos zabezpieczenia Miraculum: "Obligacje nie są zabezpieczone w rozumieniu ustawy o obligacjach, spółka jednak zobowiązuje się do niezwłocznego ustanowienia zabezpieczenia obligacji w postaci zastawu rejestrowego na znakach towarowych o wartości co najmniej 200% wartości obligacji, które zostaną objęte. Taka zmiana konstrukcji zabezpieczenia rzeczowego obligacji ma na celu umożliwienie inwestorom szybsze objęcie obligacji i szybsze wprowadzenie ich do zorganizowanego obrotu. Uregulowanie za pomocą emisji kwestii najbardziej kosztotwórczych zobowiązań znacznie zmniejszy obciążenie finansowe dotychczasowego kapitału dłużnego, jak również zwiększy moc sprzedażową poprzez powiększenie aktywów obrotowych, podaje spółka." Więcej tu: www.corporatebonds.pl/newsy/21...Strasznie kusi ten wysoki kupon :)
|
|
Witam, czy ktoś mógłby skomentować spółkę MEW S.A.? Za chwilę będzie emisja obligacji serii B. Zajrzałem tutaj www.stockwatch.pl/gpw/mew,wykr... ale nie ma tu dużo informacji.
|
|
yayurek napisał(a):a jaki jest wg. CORPORATEBONDS minimalny zapis na RICHTERA? Chyba jako pierwszy dałem na tym FORUM linka na CORPORATEBONDS, ale przyznam, że osobiście tam się nie zarejestrowałem, aby mnie nie kusiło... ale chyba trzeba się w końcu jednak zarejestrować Minimalny zapis to 50k PLN (wg. CORPORATEBONDS) i nie planują wprowadzać obligacji na Catalyst co jest sporym minusem.
|
|
Czy ktoś może skomentować Richter Med i emisję obligacji, których zapisy właśnie ruszyły? Wg. mnie wyglądają solidnie i są warci zainteresowania. Planowany jest też debiut na NC w tym roku, jeżeli się nie mylę.
|
|
Panowie,
dziękuję za odpowiedź odnośnie PPG SA. Pytanie brzmi czy w takim razie warto wchodzić kwotą 200k PLN w te obligacje czy lepiej zdywersyfikować portfel i kupić obligacje niepubliczne 4 spółek po 50k każda?
|
|
Witam,
czy ktoś może skomentować emisję poniższych obligacji (szczególnie pod względem ryzyko/rentowność)?
Spółka jest notowana na NC.
Platinum Properties Group Spółka Akcyjna planuje przeprowadzić w sierpniu 2011 roku emisję obligacji zwykłych na okaziciela o wartości do 7 milionów złotych, której organizatorem jest NWAI Dom Maklerski Spółka Akcyjna. Pozyskane środki zostaną przeznaczone na finansowanie działalności inwestycyjnej Emitenta. Poniżej prezentujemy skrót informacji na temat emisji obligacji serii A: Wartość programu Emisji nie ustalono
Maksymalna wartość emisji 7 000 000 zł Typ obligacji obligacje zwykłe Częstotliwość wypłat kuponu półrocznie Wysokość kuponu Wibor 6M + 7,50% Zapadalność (dzień wykupu) 13 sierpnia 2012 r. (12 miesięcy) Nominał Obligacji 1 000 zł
|
|