W dniu dzisiejszym GANT wypuścił dośc sporo komunikatów o zmianach w składach zarządów spółek zależnych (odwołanie p. Antkowiaka, Brzezińskiego itd. itp. i powołanie p. Radaczyńskiego) oraz o zwołaniu WZA w celu przegłosowania emisji warrantów. Waszym zdaniem to dalsza gra na czas czy tlące się światełko w tunelu? www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
|
|
Zarząd posiadł chyba unikalną umiejętność przenoszenia się w czasie. Też tak chcę :)
|
|
Dzisiaj jest kasa, obligów niet, czyli przygoda z papierami Miraculum zakończyła się szczęśliwie
|
|
W xtb nie ma nic. Znaczy obligi są, kasy nie ma :(
|
|
Byłem i nadal jestem "szczęśliwym" posiadaczem obligacji ANTI i w przypadku tej spółki proces restrukturyzacji i podpisywania ugody pozasądowej to była bułka z masłem w porównaniu do tego, co rzekomo wymyślił Gant. Wysyłałem wtedy tylko mailem informację do firmy zajmującej się procesem restrukturyzacji o ilości posiadanych obligacji i rachunku, na którym są one zdeponowane. Nikt nigdy nie poprosił mnie o świadectwo depozytowe, więc właściwie mógłbym powiedzieć, że wykazali się pełnym zaufaniem do przekazanych przeze mnie informacji, chyba że byli w stanie samodzielnie te informacje zweryfikować. A to by oznaczało, że albo KDPW albo moje biuro maklerskie takich informacji udzieliło za moimi plecami, bez mojej wiedzy, i tym samym bez mojej wyraźnej zgody. Ugodę podpisywałem chyba u notariusza, który potwierdzał własnoręczność podpisu (jakieś 15 złotych) i odsyłałem pocztą do w/w firmy. Calkowite koszty procesu, to zainwestowany czas w napisanie maila, przeanalizowanie proponowanej treści ugody, wizyta u notariusza i na poczcie. W wymiarze materialnym: wówczas jakieś 18,75 zł.
Dało się? Dało... Fakt, że odzyskałem tylko część zainwestowanych środków, ale sam proces był prosty, łatwy i przyjemny. Propozycja Ganta, o której pisał spades, to jakaś masakra.
Off topic: ktoś coś wie, jakie ANTI ma plany odnośnie niewykupionych obligacji?
|
|
SCO0813 wykupione w terminie (bez obsuwy z tytułu nowej świeckiej tradycji)
|
|
Z kronikarskiego obowiązku: WSE0613 wykupione w terminie  Wypada podziękować, bo w ostatnich tygodniach to niestety raczej rzadkość :(
|
|
Pytanie do specjalistów: zakładając na chwilę (choć miejmy nadzieję, że tak się rzeczywiście stanie), że Gant znajdzie w najbliższej przyszłości w jakimś zakamarku walizkę pełną gotówki i przekaże te środki do KDPW, to w jakiej kolejności będą zaspakajane zobowiązania:
Wariant 1. Najpierw GND0513 (kapitał + odsetki), potem jeśli zostanie GNT0513 (kapitał), potem jeśli jeszcze będzie co dzielić GNT0814 (odsetki)
Wariant 2. Przekazana kwota będzie dzielona proporcjonalnie pomiędzy wszystkie przeterminowane zobowiązania i każdy dostanie jakiś ochłap
Wariant 3 Czy może podział nastąpi wg jeszcze innego klucza (np. przyjaciele królika w pierwszej kolejności, a potem reszta albo nikt)?
Są na to jakieś obowiązujące regulacje?
|
|
Przejrzałem dokumenty informacyjne GNT0613 (emisja o wartości 21 mPLN) i GNT1013 (25 mPLN) i wydaje mi się, że w przypadku braku terminowego wykupu GND0513 wystąpią "przypadki naruszeń" tzn. obligatariusze tych serii będą mogli wystąpić z żądaniem przedterminowego wykupu. Czy spółka nazbiera grosiki na taki wykup, skoro ma problem z uskładaniem 10 mPLN + odsetki? Pozostałym seriom się nie przyglądałem, ale mogą w nich być podobne zapisy. EDIT: paniki na notowaniach obligów i akcji nie widać...
|
|
Z kronikarskiego obowiązku: NAV1212 wykupione w terminie. Dziękujemy
|
|
Kupon z SCO0813 dotarł do DM Pekao zgodnie z oczekiwaniami
|
|
Jeszcze nie tym razem. Zgodnie z dzisiejszym raportem, termin wykupu obligacji na okaziciela serii A został przesunięty do dnia 30 września 2011 roku (raport nr 55/2011). mojeinwestycje.interia.pl/news...
|
|