oafvkprm
Advertisement
PARTNER SERWISU
duhrhlti
ARWENA

ARWENA

Ostatnie 10 wpisów
Panowie jeszcze raz powtórzę swoją tezę. Kov inwestuje w Ukrainę plus wszystkie ręce i siły na pokład w celu wejścia w OML-42 bo tam podobnie jak na Ukrainie już się wydobywa. Bruneii i Syrię dobrze sprzedać a kasę włożyć w Nigerię. Ja już nawet emisję na GPW bym wolał niż czytanie o rozruchach w Syrii i małych nieudolnych rączkach w Bruneii. Przed Kov wielka szansa aby stać się dużym graczem. Czy te wszystkie wielkie głowy w zarządzie nie wiedzą jak zarabiać kasę?

No to ładnie. Wychodzi na to że Kov na chwilę obecną nie ma wyjścia i musi znalezć środki na zakup Nigerii. Syria dupa, Bruneii wtopa bo pozostaje tylko blok L, zostaje super rozwijająca się Ukraina i Nigeria. Kov powinno skupiś wszystkie siły i środki na te dwa projekty czyli Afryka i Ukraina, kilka srok za ogon nie da się trzymać.

Mam pytanko. Czy ktoś z Kolegów z SW próbował znalezć coś na temat tego chińskiego operatora na bloku M. Przecież Oni mieli tyle miesięcy na przygotowanie się do wiercenia że argument o poszukiwaniach wiertni jest co najmniej śmieszny.

Ooo. Dwa miesiące to lepiej wizyta w Nigeri połączona z safari. thumbright

WD Czy możesz powiedzieć jaki najbliższy termin bierzecie pod uwagę?

Exar napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Niestety! Los czasem płata figle, a pogoda jest jego narzędziem.
Nie udało się wylecieć o czasie z Warszawy, przez co cały misterny plan legł w gruzach. Opóźnienie od kilku do kilkunastu godzin niweczy istotę wycieczki.
Nie miało żadnego sensu przedzierać się na miejsce inną trasą, bo nie wystarczyłoby czasu na porządną robotę w terenie. Co najwyżej dałoby się przybić piątkę na dwóch, max trzech koncesjach, zrobić parę zdjęć i wracać. Dlatego zdecydowaliśmy o przełożeniu wyprawy na najbliższy możliwy termin, bo jest to za poważny temat aby go odbębnić po łebkach.

kliknij, aby powiększyć

To już wiem dlaczego dzisiaj zleciało - tym razem o odwołaniu kluczowej wyprawy znów ktoś wiedział wcześniej blackeye

No co Ty Kolego? Chyba przesadzasz. Mała korekta jest wskazana i uważam że z wyprawą ma niewiele wspólnego.

My stawiamy zarzuty firmie że odwiert się przesunął o miesiąc a Oni muszą się zmagać z tyloma czynnikami. Sam prowdziłem w życiu kilka inwestycji i nie zdażyło mi się idealnie trafić z terminem zakończenia który sobie wcześniej założyłem. Dlatego apeluję o więcej pokory i szacunku dla Ludzi pracujących w Kov i zwracam się również z tym apelem do siebie.

Onochi@ Zwykle się z Tobą zgadzam, ale kwestia rekomendacji Erste jest grubymi nićmi szyta. Chyba widziałeś na jakich wyliczeniach opierali swoje wypociny? Miałem wrażenie że mają na myśli wyniki kwartalne a nie roczne. A co do Ukrainy tu też się nie zgodzę bo zanajdz mi drugą taką firmę co to ma 100% celność jeżeli chodzi o odwierty poszukiwawcze i nie mów proszę że jest uzasadnienie aby obcinać rekomendację o 40%

Jak ja czytam o tych poszukiwaniach wiertni i że rozpoczną jak ją znajdą a kiedy to będzie to trudno określić to wszystko blednie i nic już nie cieszy. Czy Pan Panie Kulczyk nie widzi na co idą miliony $ w Brunei?

Wszyscy się cieszą z tej podróży. A co będzie jak na miejscu okaże się że Kov to super biura i kadra kierownicza a w terenie same chłopy w gumofilcach? Oczywiście żartowałem. Ale trzeba brać również negatywny scenariusz i rozczarowanie pod uwagę.

Panie Prezesie zakładam że zagląda Pan na Nasze forum? Dlatego mam pytanie. Czy mógłby Pan skomentować rekomendację Erste?

Fuzja?? Czyli połączenie z Kov i stworzenie czegoś dużego plus ebiut na AIMThink

Tytan@ Kolego myślę że tak właśnie będzie. Do końca marca zobaczymy raport RPS oraz zostanie podana ostateczna decyzja co do wejścia Kov w Nigerię. Finansowanie zapewni Pan Kulczy w jakiej formie to już się okaże. Po znaczącym wzroście wydobycia nie będzie problemu ze znalezieniem chętnego na akcje Kov i spłacie KI. Ale to już napewno nie będzie poziom dzisiejszy.

W Brunei dowiedzieli się jak Chińczycy budowali A2 i nikt im nie chce wiertni wypożyczyć. A jeszcze niedawno Pan Jakub pisał że na zgody Sułtana czekają. Mam nadzieję że teraz Wszyscy wiedzą o jaki bełkot w spółce chodzi. Na mojego nosa jest tarcie między stroną Ukraińską Kov z Panem Korczakiem na czele a całą resztą Panów Wielkich Głów którzy po za pobieraniem pięknych apanaży nie mogą pochwalić się żadnym sukcesem.

Dajcie spokój. Oficjalne info mówiło że Chiński operator na początku roku zacznie wiercić. Teraz okazuje się że zacznie wiercić jak Sułtan się zgodzi a że ma czas to może być jak z Ukraińską zmianą koncesji czyli nikt nie wie kiedy. To że Pan Prezes nic nie pisze na forum wyraznie świadczy że sam nie wie jaka przyszłość czeka spółkę. Najprościej pisać że wszysto przebiega ok. Ale tu nic nie jest takie jak Pan Jakub pisał tj.
1. Nie podłączamy odwiertów bo opłaty za duże i wiemy co robimy
ad1. Już podłączamy mimo braku zmiany koncesji bo robimy to dla dobra akcjonariuszy.
2.Połowa grudnia 2011r patrzcie już wszystko gotowe do rozpoczęcia odwiertu M-21 tylko pogoda-błoto przeszkadza.
ad2. Mija 1.5m-ca pogoda super odwiert nie rusza
3.Nigeria nowa jakość spółki, może nawet notowania zawiesimy bo taki super interes przed Kov
ad3. Nigeria to nic takiego bo operator afrykański, zysk z baryłki 20% ogólnie lipa
ad. ad3 Nigeria już jest super ale czy wejdziemy tego nie wiem bo kasy brak.
4. Brunei cały 2011r przygotowania do wielkiej inwazji przez Chińczyków
ad.4 Będzie poślizg bo może praw operatora nie otrzymają.
Pytam. Co robi cała kadra dyrektorów, prawników, prezesów poza Panem Korczakiem? Czy tylko pobirają pensje i wpatrują się w mapy całego Swiata i myślą gdzie by tu jeszcze kupić koncesje.
Obiecuję że jeżeli wytrzymam z akcjami do kolejnego zebrania akcjonariuszy to nie omieszkam zjawić się na nim i zadać kilka niewygodnych pytań.

To co mówi Pan Korczak to jedno a życie pokazuje drugie. Do końca roku miały być podłączone trzy odwierty a nie podłączono żadnego. Do końca roku miał wiercić M-21 nie wierci do dzisiaj. Pare dni temu podłączono 0-12 i koniec. Z całym szacunkiem Panie Prezesie jedno wystąpienie w TVN nie zmienia faktu że informatycznie Kov umarł.

Panie Prezesie. Czy może Pan zabrać głos w sprawie opóznienia odwiertu M-21?

Tofik@ Jak Tobie wyszły takie kwoty? Może pokażesz sposób liczenia?

Panie Prezesie jak mamy rozumieć informację o uruchomieniu produkcji z 0-12? Przecież to czekało na zmianę koncesji na wydobywczą. Co ze względami ekonomicznymi tzn znaczący wzrost opłaty za zmianę koncesji?

A i jeszcze jedno. Pan Kulczyk nie powiedzial że Kov nie wejdzie do konsorcjum w Nigerii ale powiedział że nie będzie kolejnej emisji na GPW. I to jest zasadnicza różnica in plus.

Bardzo dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedz. Aż miło czytać. Co do pierwszego pytania, oczywiście chodzilo mi o czas do uzyskania koncesji wydobywczej.

Druga polowa to też 31.12.11r. Tak że poślizg dla optymistów to 11dniblackeye
To może pare pytań do Pana Prezesa.
1. Jaki przypuszczalny okres przyjeło Kov na otrzymanie koncesji poszukiwawczej?
2. Co robi Nasz Chiński wspólnik w Brunei?
3. Co Kov robi w Nigerii o ile coś robi?
4. Czy może Nam Pan przypomnieć co robią pozostałe dwie wiertnie techniczne i co z wiertnią główną która miała zostać wypożyczona?
5. Czy jest budowana nowa przepompownia i jakiego rzędu są to koszty?
6. Jak ma się wypowiedz Pana Kulczyka o nie dodrukowywaniu akcji na Gpw do obowiązku udzielania informacji cenotwórczych tylko za pośrednictwem ESPI?
7. Co z informowaniem rynku na temat Nigerii tzn. czy tam nie zachodzą żadne zdarzenia cenotwórcze? Wcześniej pisał Pan że Kov ma obowiązek informowania o takowych.
Dziękuję

Myślisz że to celowa zagrywka przed decyzją o Nigerii i AIM? Czy może masz jakieś inne przypuszczenia?

Panowie.Kov to dosyć spora firma zatrudniająca niemałą grupę dyrektorów i innych pracowników wyższego szczebla. Co ta cała Ekipa robi przez ostatnie pare miesięcy poza pobieraniem wynagrodzenia? Przecież jeżeli wszystkie informacje cenotwórcze świadczące o pracach spółki powinny iść przez ESPI a takowych już długo nie otrzymujemy to uzasadnione staje się moje pytanie.

Krewa@ Mam nadzieję że Nas dotyczy pierwszy przypadek. Tylko wtedy usprawiedliwiona byłaby decyzja o wstrzymaniu podłączenia gotowych odwiertów do czasu zmiany koncesji.

Onochi@ Kolego. Powinniśmy się wszyscy przyzwyczaić do tego że Pana Prezesa na tym forum nie zobaczymy. A wracając do Ukrainy to uważam że przekwalifikowanie nastąpi szybciej niż Nam się wydaje czyli w styczniu. Zauważ że tam są Ludzie którzy odpowiadają głową za rozwój Firmy i taka niegospodarność byłaby dla nich końcem kariery. Jak myślisz na jak długo stać Kov aby nie zwiększać produkcji o 100%?

Co Ty? Przecież wniosek był złożony w 2011r. W styczniu to już optymistycznie patrząc zgodę możemy otrzymać.

Kz@ Ja jestem w stanie przyjąć wszystkie wyliczenia jeżeli one mają określone ramy czasowe, ale w przypadku zmiany koncesji na Ukranie to wielka niewiadoma od 3mcy do roku. Ciekaw jestem jaki okres przy wyliczeniach opłacalności przyjął KOV?

To czy wiercą na poszukiwawczej czy wydobywczej nie ma znaczenia. Liczy się podłączenie i sprzedaż a nie sam fakt znalezienia. A już zastanawianie się dlaczego wiercą w NM a nie w M to chyba przesadzasz, tam jest sztab ludzi-fachowców odpowiedzialnych podejmujących decyzje.

Gaz na Ukrainie taki drogi. A co robi Kov? A no nic. Czeka aż im koncesje zmienią a tu kasa ucieka. Jak już koncesja zostanie zmieniona czyli jakieś dwa-trzy miesiące to wtedy się okaże że wzrost wydobycia zjadł spadek cen. Pan Prezes pisał coś o wzroście znaczącym tzn 200-300% ale czas płynie.

Rabitt@ Ty chyba nie dostrzegasz subtelnej różnicy pomiędzy ma się rozpocząć a rozpoczął się. Tu wyraznie widać ile opóznienia mamy na Ukrainie. Ale to już było wyjaśniane że przyczyną jest pogoda.
Zastanawia mnie kiedy Kov ma zamiar oświadczyć że Nigeria to przyszłość spółki i będzie chciało przystąpić do projektu? Bo dziwnie wygląda transparentność spółki kiedy to Pan Kulczyk mówi że finansowanie dla Kov to nie problem oraz że wydobycie znacząco wzrasta a na ESPI cisza co do wydobycia i planów spółki mimo tego iż Pan Korczak pisał że wszystkie wydarzenia na OML-42 będą podawane na ESPI.
Cisza dotycząca OML-42 po miesiącu prac jest dziwna. Bo że tam coś się dzieje to chyba nie ulega wątpliwości.

Uważam że Kov po doświadczeniach w Syrii nie wejdzie tak szybko w interes w Nigerii. Chyba że otrzyma operatora i co ważniejsze Ktoś naprawdę bogaty zechce odciążyć Kulczyka a tym samym wesprzeć Kov. Dzisiaj przyszła mi do głowy taka oto myśl: że może te wszystkie chłodne i zniechęcające wypowiedzi Pana Jakuba były skierowane do najwierniejszych akcjonariuszy Kov i mają Nam dać do zrozumienia abyśmy się ewakuowali bo będzie emisja i to po cenie duzo niższej od obecnej.

Rabbit@ Ile to tych baryłek do dzisiaj mamy?

Coś w tym jest co napisał kolega Rabbit. Przecież Radwan wcześniej miał wystarczającą ilość akcji żeby nimi sypać w rynek a tego nie robił bo jego stan nie uległ zmianie.

Idąc Waszym tokiem myślenia wychodzi że; Kulczyk niechcąc sypać bezpośrednio w rynek przerzuca na "słupa" a ten sypie w rynek nie mówiąc nikomu bo jest poniżej 5%. Ok. może tak jest ale wtedy to by oznaczało że Kov to blizniak Petrola. A tego chyba Kulczyk nie chce.
Panie Prezesie prosimy o parę słów bo Święta mogą nie być wesołe jak to Pan Nam życzył.

Nie rozumiem. Co tu jest negatywnego w tym info? Kulczyk przerzucił 11mln akcji poza rynkiem do spółki która tworzy fundusz dla dzieci i rodziny KI. Wręcz przeciwnie. To oznacza że Kulczyk wierzy że lokując tam akcje w przyszłości stonowić one będą dobrą lokatę dla bliskich.

PANOWIE I PANIE obecne na forum. Wstałem dzisiaj w bardzo Świątecznym nastroju dlatego proszę przyjmijcie ode mnie życzenia. Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, spokojnych. Żeby negatywne emocje poszły w niepamięć. Serdeczne życzenia również kieruję do Całego Zespołu SW.

Ja już się pogubiłem. Czy Kov ma tylko jedną wiertnię do wykonywania głównych odwiertów?
Onochi@ Czy dlatego że Kulczyk nie wystąpił o zakup Lotosu sądzisz że Nigeria jest bliżej?

Onochi@ Przykro mi ale masz rację. Ukraina miała być lokomotywą która pociągnie całą resztę. Ale widząc spokój Pana Prezesa to chyba faktycznie wszystkiego nie wiemy.

Redface napisał(a):
Tytan napisał(a):

Według mnie, po otrzymaniu zgody na licencję produkcyjną przez kompetentne władze Ukrainy jest podstawą, reszta ( zatwierdzenie) jest tylko formalnością.
Może by to Redface bardziej wyjaśnił?

Witam,
Kwestia jest taka, że zgodnie z doniesieniami mediów jest zgoda na szczeblu lokalnym. Przed nami są kolejne szczeble - regionalny (Donieck) i krajowy (Kijów). Do tego potwierdzenie zgód przez ministerstwa zasobów naturalnych i środowiska. Generalnie przyjmuje się, że najważniejsza jest decyzja na szczeblu lokalnym, ale dopóty, dopóki nie będziemy mieli wszystkich zgód, do tej pory nie będzie to 'done deal'.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Super Panie Prezesie. Czyli musimy uzbroić się w cierpliwość? Ale to przecież My umiemy robić najlepiej. Tylko jestem ciekaw czy Ktoś obliczał jakie straty ponosi spółka nie podłączając istniejących odwiertów plus szczelinowanie. Bo jeżeli teraz przekwalifikowanie kosztuje 3-4mln a to co podłączymy zwiększy wydobycie o 40-60% to rozumiem że wtedy zmiana koncesji powinna kosztować 4.5-6mln. Reasumując czy opłaca się nie sprzedawanie gazu który już od ładnych kilku tygodni mógłby płynąć i generować zyski czy czekać przez bliżej nie określony czas 3-6miesięcy na zgody? Skoro pisze Pan że to są tak wielkie różnice to może jakieś konkrety?

Przepraszam ale chyba zle to interpretujesz. Pan Prezes twierdził że nie podłączyli nowych odwiertów mimo że rury zakopane i gaz czeka ponieważ zwiększenie wydobycia przed przekwalifikowaniem wiązałoby się ze zwiększeniem opłaty o kilka mln dolarów. Fakt zmiany koncesji to skokowy wzrost wydobycia. A to chyba dobre info?

Chyba żeby ogłoszono że przekwalifiowanie koncesji na wydobywczą nastąpiło jeszcze w grudniu.

zbychM-1 napisał(a):
ponieważ nie mają zgody na wydobywcze, a to zalezne jest od uzyskania wyników wierceń. im mniejszy wysyp to mniejsze opłaty za przekształcenie.
Zbyszek

Tak analizując miałoby to sens gdyby opłata za przekwalifikowanie naliczana była od przetestowanych odwiertów a nie podłączonych z których jest już prowadzona sprzedaż. Pan Prezes pisał że nie podłączają żeby nie podnosić opłaty. A po drugie już nieraz mówiono na tym forum że przekwalifikowanie nie zmieni nic od strony finansowej.

rabbit napisał(a):
ARWENA napisał(a):
Rabbit@ mam taką prośb. Czy możesz powiedzieć ile na dzień dzisiejszy Kov otrzymuje za sprzedawany gaz/dziennie. Staram się to liczyć i wychodzą mi dziwne kwoty. Dzięki

Wedlug mnie w 4Q 8USD za mcf czyli 1000 stop szesciennych.Chyba nic nie pomylilem.W 3Q bylo 7 USD z malymi widelkami.W 2Q 5.8 USD a w 1Q 4.8 USD Mi tak wychodzi.

Dzięki Rabbit. Ale chodzi mi o konkretną kwotę jak dziennie wpływa za sprzedany gaz. Nie stawkę tylko końcowa kwota.

zbychM@ Myślisz że aż tak? Też zwróciłem na to uwagę. Ale odpowiedz Pana Prezesa że zawsze podawany jest maksymalny przepływ zbił mnie z tropu. Tylko dlaczego te zwężki są coraz mniejsze?

Rabbit@ mam taką prośb. Czy możesz powiedzieć ile na dzień dzisiejszy Kov otrzymuje za sprzedawany gaz/dziennie. Staram się to liczyć i wychodzą mi dziwne kwoty. Dzięki

Oj tam. To może już 2012r też już jest w cenie?blackeye

Krewa@ Im dłużej jestem na giełdzie tym bardziej to stwierdzenie nabiera sensu. I tak jak dzisiaj polemizowałem z tezami o AT tak teraz w 100% przyznaję Tobie rację. Kov nie jest wyjątkowy? Jest pod względem kiszenia kursu. I nic wyjątkowego na Tej spółce się nie zapowiada.

Dzwoniec@ Nie raz o tym myślałem że taki jest cel. Tylko czy to ma oznaczać że kurs powinien być tak niski bo wtedy znajdą się chętni na zakup akcji? A co z Tymi co obejmowali akcje na IPO po 1.89? Taka zagrywka Pana Kulczyka równała by Go z Panem Krauze. Co z zapewnieniami że z Panem Kulczykiem Nikt nie straci i cytat z ostatnich dni gdy zapewniał żę szykuje niespodziankę dla akcjonariuszy Kov. Chyba że ta niespodzianka to emisja na GPW w cenie 1zł/szt

Jak dla mnie to straszne bagno się tu zaczyna robić. Wszystkie infa zaczynają przypominać wodę w Bruneii. Gdybym nie był tyle w plecy już by mnie tu z Wami Panowie nie było. Ta spółka ma perspektywy? Być może. Ja mogę czekać i trzy lata. Ale jak widzę takie dziwne ruchy na kursie a co ważniejsze ta dezinformacja w komunikatach(raz jest Nigeria celem najważniejszym za chwilę nie wiemy boimy się)to pachnie mi to taką polityczną paplaniną znaną z Naszego sejmowego podwórka gdzie nikt nie mówi prawdy.

Onochi@ Zgadzam się z Twoim stwierdzeniem odnośnie Ukrainy. To dobry przykład jak z dobrych info zrobić średnie. Myślę że to jakiś przemyślany proces. Pan Prezes unika pytań konkretnych które rozwiałyby wiele wątpliwości. Z całego kształtu ostatnich info to nie ta sama Ukraina którą wcześniej Pan Jakub tak się chwalił, pisał że tam jest potencjał i żeby patrzeć w tamtym kierunku. Ta podaż zaczyna również wpisywać się w ten proces mający powstrzymać wzrosty. Tylko po co?

MICZALE@ Myślę że się mylisz. Na ESPI są podawane przepływy przy zastosowaniu zwężek. Już kiedyś Pan Prezes pisał że przepływy podawane nie są maksymalne i mogą ulec zmianie +/-

Rabitt@ Kolego sam sobie odpowiedziałeś. Mniej optymizmu a więcej realizmu. Podchodzmy chłodno bez emocji, czytajmy espi analizujmy i obliczajmy na konkretach. A nie będzie wtedy zarzutów o nie dotrzymywanie terminów i ilości realizowanych odwiertów. Aczkolwiek tu ukłon do Pana Prezesa. Padło wiele pytań między innymi od Kolegi Kastalto na które chętnie otzrymalibyśmy odpowiedz.

Onochi@ Chylę czoła. Tylko takie wyliczenie zakłada że w 2012 już nic nie znajdą i nie podłączą. Ale takie podejście ma taki plus że to co ponad to super info.

Rabitt@ No Ty chyba zapomniałeś swoich chura optymistycznych wyliczeń ile to gazu będzie wydobywał Kov na Ukrainie w 2012r i jakie to z tego tytułu osiągnie przychody. Jeszcze raz powtórzę, zaniżjmy perspektywy a możemy się czasami miło rozczarować a nie odwrotnie.

A może to Wy Panowie w trochę wirtualnym świecie się poruszacie? Trzymajmy się tego co napisane a nie tego co byśmy chcieli zobaczyć. Bo to bardzo dobrze schładza emocje i powoduje mniejsze rozczarowanie.

onochi napisał(a):
@rabbit

Prezentacja mówi o cenie 7,60 USD za 1000ft3 gazu (bez VAT). Jaki VAT płaci KOV?

Na dzisiaj ta cena jest nieaktualna. Pan Prezes pisał że cena na teraz to 11.79$ myślę że brutto.

Nigeria 17550 baryłek x 120$ za baryłkę=2106000$ Nawet gdyby na czysto zostało 20% to i tak jest to prawie 0.5mln $. Tylko że zysk będzie napewno większy bo wiemy że tam wszystkie inwestycje wrzuca się bezpośrednio w koszty bieżące.

Wnioskując z wypowiedzi Pana Prezesa i zamieszczonego zdięcia lada chwila możemy się spodziewać wyników testów z 0-18 i napewno nie będzie to woda.

Redface napisał(a):
ARWENA napisał(a):
Panie Prezesie. Czyli mamy rozumieć że podłączenie do produkcji trzech odwiertów do końca roku to były zbyt optymistyczne założenia?

Tłumaczyłem już wcześniej, że to nie jest kwestia technicznej możliwości. Rury są położone, zakopane, czekamy ze złożeniem wniosku o zgodę na techniczny test przepływu. Czekamy dlatego, że jeśli teraz nam 'skoczy' wydobycie z pola Olgowskoje, będziemy musieli zapłacić znacznie więcej za konwersję koncesji na produkcyjną. Zatem poczekamy na 'przyklepanie' konwersji, a potem uruchomimy produkcję.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Dziękuję Panie Jakubie za odpowiedz. Taka ekipa jak na Ukrainie gdyby pojawiła się jako operator w Nigerii to te 250k baryłek to pikuś. Mam nadzieję że Nigeryjczycy mają tego świadomść.

Panie Prezesie. Czyli mamy rozumieć że podłączenie do produkcji trzech odwiertów do końca roku to były zbyt optymistyczne założenia?

Redface napisał(a):
Tytan napisał(a):
Redface
1.Czy rozważacie emisje na GPW?
2.Czy rozważacie opcję PP?
3.Czy uczestniczy Pan w rozmowach na ten temat z dr Kulczykiem, czy to wyłącznie jego domena?
4. Czy jako dyrektor jest Pan zobowiązany do poszukiwania inwestorów do ewentualnego objęcia części nowej emisji na terenie Europy Środ.?

Witaj,
Poniżej moje odpowiedzi. Zachowuję tryb bezpośredni, zapomniałem już o licznych upomnieniach stawiających mnie na baczność. Mam nadzieję, że rozumiesz konwencję przyjętą na tym forum.

ad. 1-2. Dopóty, dopóki KOV nie ogłosi ostatecznej woli przystąpienia do projektu i planów finansowania, nie mogę, w trybie oznajmiającym odpowiedzieć na pytania 1-2. Rozważamy wszystkie opcje, jest w grupie naszych doradców bank inwestycyjny działający w Polsce, na GPW.
ad. 3 To jest trochę dziwne pytanie... KOV jest spółką, a decyzje dotyczące finansowania są suwerennymi decyzjami władz operacyjnych spółki, które są później przedstawiane do akceptacji radzie dyrektorów. Członkowie kierownictwa dyskutują te kwestie na posiedzeniach rady dyrektorów, a to, co robią poza nimi, nie jest mi wiadome.
ad. 4. Wszyscy ('oficerowie' i 'dyrektorzy') jesteśmy zobowiązani do działania na rzecz spółki, więc także do poszukiwania inwestorów. Ja, z racji funkcji mam z nimi najwięcej do czynienia, czy to w Polsce, czy to w Londynie czy Kanadzie. Jednocześnie proszę pamiętaj, że tak proces pozyskiwania kapitału na spore już projekty nie wygląda. Będzie ogłoszony ostateczny zamiar przystąpienia do Neconde i plan finansowania, to konsorcjum banków działających w naszym imieniu zacznie akcję informacyjną wśród inwestorów.

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Panie Prezesie zanim zadam pytanie. Chciałbym Pana bardzo przeprosić za ostatnie moje wędrówki w stronę Pana osoby. Zupełnie nie były uzasadnione. Na swoje usprawiedliwienie mam niewiele może jedynie to że emocje udzielają się Wszystkim. Być może kiedyś będę mógł zrobić to osobiście.
A teraz pytanie. Jak mamy to rozumieć? Wg tego co na ESPI wynika że Kov posiada 9% udziałów w Nigerii chyba że do 31.03.12 nie uzyska finansowania i wtedy te udziały z automatu przejdą na KI. To jak to się ma do stwierdzenia że Kov dopiero ogłosi chęć przystąpienia do konsorcjum?

Krzysiek9 napisał(a):
@ARWENA,

Jeśli zbytnio się napaliłeś na ropę i zawczasu liczyłeś zyski to już jest Twoja wina... Póki co nie widzę, żeby sytuacja się zmieniła poza tym, że wszystkie formalności związane z tak dużą transakcją udało się w końcu doprowadzić do końca. Nikt nie mówi o braku finansowania, że nie będzie AIM, że będzie emisja milionów akcji na GPW :) To wymysły powstałe na forum a ludzie się tym karmią. Podkreśla się ryzyko, że JEŚLI nie udało by się zdobyć finansowania to KOV nie weźmie udziału w projekcie. A odpowiedzi Redface ... no cóż... każdy je przeczytał po swojemu.

Nikt nie mówi o braku finansowania-a mówi że je będzie miał i skąd? A po drugie Kolego nie mów mi że się nakręciłem na ropę i AIM bo może przytoczę ci troszkę Twoich wyliczeń ile to już powiiny kosztować akcje Kov. Na bankierze razem z kilkoma Kolegami już prawie do kosmosu dolecieliście z kursem. Wkurza mnie to co się wyrabia z akcjonariuszami na Tej spółce. Sam prowadzę firmę i nie dociera do mnie że można tak lekceważyć współudzałowców bo za takiego się uważamShame on you

A teraz to już Kolego spekulujeszi i fantazjujesz. Gdyby patrzeć na entuzjazm wypowiedzi Pana Prezesa i łączyć to z kursem to w poniedziałek powinniśmy mieć odpał.

Redface napisał(a):
kastalto napisał(a):
Niezależnie od tego na jakim etapie negocjacje się znajdują, uważam, że spółka poełniła błąd informując o przedłużeniu negocjacji do 14 listopada. To stworzyło mylne wyobrażenie że sfinalizowanie jest tuż tuż. To napędziło spekułę i przyciągnęło też nowych leszczy którzy ubrali się na górce i już mają pierwsze negatywne wrażenia. Po co to było? Już lepiej się pokisić parę tygodni/miesięcy dłużej i działać na konkretnych informacjach. Jak u mnie - minus dla KOV.
k.

Kastalto
Czy uważasz, że błędem była a) informacja o samej dacie, czy b) przedłużenie do daty (konkretnej)?
Bo jeśli a) to sorry, ale są obowiązki informacyjne i tego nie da się obejść,
a jeśli b) to musisz zrozumieć, że KOV to nie jest taki potentat, który może dyktować warunki negocjatorom. Zejdźmy, drodzy moi, na ziemię. Jesteśmy spółką na dorobku. Negocjujemy z Shellem. Jesteśmy w konsorcjum, gdzie mamy 20% udział. Jeśli zależy nam na transakcji i uważamy ją za atrakcyjną, to zaakceptujemy wiele niedogodności takich jak choćby przedłużanie terminów. Oczywiście można też tupnąć nogą... I co - wtedy dostaniemy plusa?
Powtarzałem to już wiele razy - nie interesują nas krótkoterminowe ruchy kursu akcji, nie patrzymy na to. Biznes E&P jest biegiem długodystansowym, z przeszkodami. Tylko silni przetrwają. Zamierzamy być silni.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Dowód na to że zależało Wam czyli Kov na kupnie OML42. Czyż nie?

Redface napisał(a):
Koledzy, nie bardzo rozumiem, jaki roadshow?
Nic takiego nie miało miejsca, przecież została utajniona informacja o cenie za blok w Nigerii. Jak w takiej sytuacji mielibyśmy prowadzić marketing spółki? Każdy inwestor, w tym Wy, mógłby mieć podejrzenie, ze wybranym ujawniamy to info. Do momentu ujawnienia ceny wstrzymujemy sie z aktywnym marketingiem spółki poprzez roadshow.
Spotkania w Londynie, o których pisałem, były spotkaniami z bankami, które wybraliśmy do konsorcjum oferującego przy wejściu na AIM. Wybraliśmy, ale 'mandatow' oficjalnie jeszcze nie podpisaliśmy, stad na razie nazw nie mogę ujawnić. pracujemy z nimi nad szczegolowym harmonogramem prac, musielismy rozdac zadania poszczegolnym uczestnikom procesu. Dokument ofertowy na AIM, z wylaczeniem zaktualizowanych CPR jest wlasciwie gotowy.
Ja równocześnie pracuje nad wyborem doświadczonego, londyńskiego, branżowego doradcy PR. O jego wyborze także poinformujemy, gdy zapadną decyzje.
W międzyczasie nasi geolodzy pracują juz w Nigerii wraz z firma RPS nad danymi przekazanymi przez Shella, proces opracowania pelnej opinii niezleznego eksperta (CPR) juz sie rozpoczął.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

No a tutaj to już naprawdę widać wydatki jakie Kov ponosił aby przygotować się do zakupu OML42 i pozyskania finansowania. Reasumując. Po Pana wpisach można było wysunąć tylko jeden wniosek. Wchodzimy w ten interes pełną parą tylko kwestią niewiadomą jest kiedy umowa zostanie podpisana.

Redface napisał(a):
hazard napisał(a):

(...)
i czy byłaby możliwość uzyskać Twój komentarz do poniższych pytań?

Witam,
Nie zapomniałem o tych pytaniach, jednak one są na tyle istotne, że wymagają publicznego przekazania odpowiedzi. Myślę, że dobrym powodem do tego będzie WZA.

Zatem będzie otwarty webcast z WZA, gdzie pokażemy prezentację. Szczegóły dostępu będą jutro od rana na naszej www.

Inne pytania muszą poczekać na moment, gdy będziemy mogli ujawnić cenę zakupu OML42 i pokazać pełną ekonomikę transakcji. To jest transakcja, która zmieni KOV. To jest aktywo o niesamowitym potencjale, Wasze obliczenia o ekonomice tej transakcji nawet przy obecnym, śladowym wydobyciu są jak najbardziej uprawnione. Oczywiście jest też ryzyko (chcecie więcej ode mnie na ten temat? ;-)) - ale poprzez odpowiedni dobór partnerów i konstrukcję konsorcjum(o czym pisałem wczoraj) to ryzyko będziemy minimalizować.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Zeby nie było że się czepiam będę przypominał wpisy Pana Prezesa. Bo wygląda że to ja sobie coś wymyśliłem.

menager napisał(a):
wczoraj był dobry moment na sprzedaż akcji tak jak pisałem

nie twórzcie teorii o instytucjonalnych

akcje przez dłuższy czas były były po 1,2-1,35 można było nakupić ile się chciało i sprzedawać wczoraj

nie mówię już o takich zakupionych po 0,90-1,00 bo takie też był sprzedawane

i znowu ulice ubrali

Menagerek@ Łamiesz zasady forum. Mam nadzieję że znikniesz z forum bo twoje naganianie doskonale pasuje do znanego Nam Wszystkim forum. Nie mogłem się powstrzymać. Co za koleś.

zabapinkfloyd napisał(a):
Czyli kasę od dziś bierze KI, czy też idzie ona na specjalne konto z którego po udanej emisji dostaniemy ją do kasy KOV ?

Kasa idzie na konto Kov ale jest zablokowana i nie liczona w raportach jako zysk/strata do momentu spłaty KI. Po spłacie KI pieniążki pomniejszone o odsetki 10% w skali roku zostaną odblokowane. Jeżeli się mylę proszę Pana Prezesa o sprostowanie.

[quote=onochi]@nfs
Czytaj co ludzie piszą. 31 października nie było finalizacji transakcji. Obecnie obowiązująca data to 31 marca 2012. Nawet w ESPI o Nigerii masz to napisane.[/quote

Pouczałeś. A Kto miał rację? Masz odpowiedz u zródła.

A co za tym idzie od dnia disiejszego to Kov powinien otrzymywać kasę z wydobywanej ropy na OML42

To wszystko przestaje mi grać. We wcześniejszych informacjach była mowa o finansowaniu KI zakupu OML42 jak również to że w momencie nie pozyskania przez Kov środków na spłatę KI przejmie udziały w Nigerii. Przecież to wszystko jest w raporcie o bezterminowym przesunięciu negocjacji.

Tak ale Kto powiedział że podpisali w tym samym dniu-godzinie?

Kov ma 24godz na podanie na ESPI od chwili podpisania. A czy do podpisania doszło nie wiemy. Ale pozytywne jest to że Schell chyba zaczyna podpisywać umowy. Według Pana Prezesa to tam leżał problem.

Tylko czy Nigeria wypali to już takie pewne nie jest. Wolałbym już nawet negatywne info w sprawie Nigerii bo psychicznie się można wykończyć nie będąc pewny ani dnia ani godziny. Nie mówiąc o tym że kurs też nie może normalnie rosnąć bo jednak wielu nie podejmie ryzyka zakupu akcji Kov nie wiedząc co z Afryką.

Słuchajcie Panowie nie ma mowy o embargo na informacje z Ukrainy. Już pare razy Pan Prezes pisał że jeżeli wydarzy się coś cenotwórczego wówczas Firma ma 24 godziny na oficjalne info i koniec spekulacji. Jeżeli na Ukrainie cisza to znaczy tylko tyle że nie ma o czym pisać. Podobnie na pozostałych koncesjach.

Mało tego uważam że tym razem to zagrywka która ma na celu wymusić szybszą decyzję Schella. Lokalna społeczność też ma ograniczoną cierpliwość a to chyba najlepszy bat na Schella.

Nic nie wiemy to kolejne przypuszczenia. Nie ma oficjalnego info czyli negocjacje trwają.

Panie Jakubie. Proszę powiedzieć jak się ma wypowiedz Pana Kulczyka o zakupie koncesji w Nigerii do informacji o calkowitym embargo informacyjnym jakie rzekomo obowiązuje dwie strony?

W tej polemice skłaniałbym się ku tezie kolegi Sic. Schell na chwilę obecną jest panem sytuacji i na poparcie tej tezy wystarczy wczytać się w słowa Pana Jakuba który próbował przekazać Nam że problem leży po stronie Schella który pręży muskuły. Ale Schell ma też świadomość że gdyby rozmowy zakończyły się fiaskiem to miejscowi uderzyli by ze zdwojoną siłą.

Tylko powiedzcie mi jakiego asa w rękawie ma Schell że nie kończy tej umowy skoro warunkiem jej zakończenia była zgoda Pani minister a tą przecież mamy. Jestem ciekaw czy Kov rozwaza podanie do sądu arbitrażowego sprawy umyślnego przeciągania decyzji przez Schell. Przecież to są wymierne straty (kaucja która mogła być zainwestowana oraz każdy dzień wydobycia)

Tu nie chodzi o konkretny teren i koncesję. Tu chodzi ogólnie o problem zanieczyszczania środowiska przez Schell w całej Nigerii. Ale oczywistym jest również że takiego frajera Schell nie znajdzie. Musi sam spijać piwko którego naważył. A Kov kontrakt i tak podpisze bo wielkiego wybory a nawet żadnego Schell na dzisiaj nie ma.

A nie przyszło Wam na myśl że właśnie problemem są odszkodowania które będzie musiał zapłacić Schell. Być może Schell próbuje przerzucić odpowiedzialność na nowych właścicieli i oto idzie spór?

Sic@ Pisałem już wcześniej że prawnik nie wyleciał z powodu błędów w Nigerii bo również OML26 jest niedomknięty a to przemawia za tym że nie chodzi o Naszego prawnika. Ale masz rację co do terminu bo przecież muszą być wyznaczone jakieś ramy a pertraktacje niemogą ciągnąć się w nieskończoność.

Podstawą do zawieszenia kursu będzie obawa spekulacyjną grą na kursie Naszej spółki. Drugim argumentem była by wycena akcji. A mianowicie znaczna różnica pomiędzy obecną ceną a ceną na AIM. Ktoś wcześniej napisał że Pan prawnik pewnie wyleciał bo coś poszło nie tak w Nigerii. Mogło by tak być. Tylko dlaczego OML26 też czeka? Czyżby ten sam prawnik?Raczej nie.

Jeszcze raport z niewielkim minusem i dopisek Prośba do Sw. MikołajaDancing

Moment.To w jaki sposób może podpisać umowę na przejęcie OML26 spółka która jest rozwiązana? Czy ja czegoś nie rozumiem czy poprostu zle inerpretuję?

Nic z tego nie rozumiem. Czy może Ktoś to zinterpretować?

Jak można zarzucać Kov ze nie dotrzymuje terminów. Jakiego terminu nie dotrzymali? AIM Pan Prezes podkreślał ze jest warunkowane podpisaniem umowy w Nigerii. Znajdz mi drugą spółkę której Prezes udziela odpowiedzi na forum. Czasami mam własnie wrażenie ze Nasze Kov jest wręcz za bardzo transparentny jak na naszą bananową GPW.

Teraz tylko info oficjalne o zakupie lada dzień zostanie ogłoszone. Kolejny problem to pozyskanie kapitału na AIM na tak ryzykowny zakup. Chyba mamy wytłumaczenie dlaczego kurs jest taki jaki jest bo musi być atrakcyjny dla klienteli z Londynu.

Panowie. Niczego już nie usłyszycie. Jest taka zapora na info że nawet już plotek nie ma. A co za tym idzie info jest tuż za drzwiami. Wiele przemawia za tym iz Pani Minister wyraziła zgodę. Czekajmy na oficjalne info.

Zawsze przed złym info jest dobre info z Ukrainy i zdecydowanie większe zaangażowanie Pana Prezesa na forum. Mam nadzieję że to nie jest właśnie ta sytuacja przed jutrzejszym komunikatem.

Krzysztof musisz przyznać że sytuacja się komplikuje. 31 pazdziernika KI przejmie teoretycznie udziały w Nigerii oczywiście teoretycznie bo co ma przejmować skoro umowy nie będzie. Pewnie jakiś aneks będzie potrzebny. Nerwy napięte do granic wytrzymałości bo wiesz co Nas czeka w przypadku innej informacji niż tej o zgodzie Pani minister. Ciekaw jestem czy Kov poda jutro info o przedłużeniu czasu na podpisanie umowy? Bo że coś powiedzą to nie wątpie.

Krzysiek możesz mieć rację. Ale zachowanie kursu temu przeczy. Coś jest na rzeczy że rynek wie lepiej.

Nie żebym się podniecał Nigerią ale AIM już tak i tego debiutu najbardziej szkoda. Bo nasza GPW ma w .... spółkę z sektora poszukiwawczego nie mówiąc o kuli u nogi jaką jest Wszystkim nam znana spółka.

Onochi@ Masz rację. Tylko niech to się stanie wóz albo przewóz. Musimy się liczyć z tym że nie klepnięcie Nigeri będzie oznaczało duży zjazd wartości akcji a co za tym idzie, pytanie od jakiego poziomu będziemy się dzwigali. Niepowodzenie w Syrii to 10%. A Nigeria? Co z tego że sama Ukraina jest warta więcej skoro tego kursu nie ma kto pilnować.

Ja niestety Panowie coraz bardziej wątpie w Nigerie. Obroty żadne, kurs nie rośnie. Uważam że info o nieudanej tarnsakcji dostaniemy w ostatnim dniu.

Panie Prezesie nie będę orginalny. Ale co z Nigerią i AIM? Czy w razie pozytywnego zakończenia Nigerii jesteście w stanie zdążyć z emisją i spłatą KI?

Wszystko ok tylko skąd OPHIR miałby tyle kasy? Ten sam problem co Kov

Panie Prezesie mam taką wątpliwość. Jest duży potencjał wzrostu na Naszej spółce a wynika on z wyprzedania waloru, pokonania kolejnego minimum, pięciodniowego wzrostu na giełdzie w USA a co robi kurs Kov nie rośnie mało tego najprawdopodobniej spadnie bo co pojawi się sygnał kupna natychmiast Ktoś z ukrytego sprzedaje kolejny pakiet akcji.Moje przypuszczenia są takie że Ktoś wie coś czego nie wiem Ja mały akcjonariusz. Ale może się mylę i tu Pytanie do Pana Jakuba. Czy w sprawie Nigerii kalendarz prac przebiega bez problemów? Dużo Pan pisał o zaangażowaniu przed debiutem na AIM i cisza.Uspokajał Pan Nas że wszystko przebiega bez problemów. Czy może pan na dzień dzisiejszy powtórzyć zapewnienia? Dziękuję

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 11 marca 2012 22:13:56
Liczba wpisów: 383
[0,09% wszystkich postów / 0,07 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,934 sek.

tvzewwfr
niynurls
gzslbdqw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ioerzhcf
jgbluhib
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat