Temat:
MEDICALG
Pokusi się ktoś o ocenę dzisiejszych obrotów na perełce?
Co prawda to niecałe 1,5% wszystkich papierów ale takich obrotów to jeszcze nie było. Jakoś nie przemawia do mnie, że było to podyktowane info o złożeniu wniosku o wyznaczenie 1 dnia notowań na głównym. Dla mnie interesujące jest kto wyrzuca tyle akcji?
|
|
|
|
to był mój post, analizuję dlaczego został skasowany jednakże ponownie podaję link do analizy wyników za IV kw opracowanej przez DM Trigon www.trigon.pl/wiedza/trading-n...szczegóły w dostępnym pliku .pdf
|
|
Temat:
EFH
EFH chyba próbuje pozyskać noclegowiczów. Dzisiaj otrzymałem reklamówkę mailingową z ofertą hoteli Król Kazimierz, Masuria i Łeba. O ile sam pomysł może przynieść wymierne efekty, bo skierowany do grupy biznesowej to forma i treść przesłanej korespondencji poniżej krytyki. Ten kto to tworzył nie ma elementarnej wiedzy o html, a nawet nie potrafi napisać prostego maila. Zainteresowanym mogę przesłać na PW. Od firmy notowanej na giełdzie wymaga się większego profesjonalizmu.
|
|
Temat:
ZUE
ZUE już po raz drugi z rzędu nie wypłaci dywidendy. Pomimo wzrostu zysku w 2011r w stosunku do 2010r firma nie kwapi się do podziału kasy z akcjonariatem. Potwierdza się opinia, że ten papier to martwe aktywo. www.stockwatch.pl/przeglad-pra...
|
|
Temat:
PBG
Cytat:Ja mam (prawie) pewność, że płaci w terminie. Gdyby tak nie było, musiałaby płacić karne odsetki i komuś prędzej, czy później postawionoby zarzut niegospodarności. To się zdarza, ale nie w tak ewidentny sposób. Nie zgodziłbym się z tą tezą. Moje ostatnie prace komisji odbiorowej trwały 6 tygodni. Prace były już oczywiście zakończone. Budynek stał pusty, zamknięty na 4 spusty a komisja się zbierała, debatowała, przesuwała kolejny termin podpisania protokołu, w międzyczasie znajdywała jakąś ryskę na ścianie i tak to trwało i trwało. Nie masz protokołu-nie wystawisz faktury. Nie wystawisz faktury-nie biegnie termin płatności-nie masz kasy. W takiej sytuacji GW jest pod ścianą i biegnie do banku po kolejny kredyt lub transzę pod przyszłą fakturę. Może jeszcze iść do Inwestora i klękać o skonto np. w 7 dni - ale to kosztuje - czyli zysk spada. Z faktoringu też nie skorzystasz jak nie masz faktury. To powoduje zatory finansowe. Dostawcy dzwonią za kasą, podwykonawcy robią strajk włoski. Miałem jeszcze jeden przypadek, gdzie decydent od Inwestora publicznego powiedział mi wprost, że teraz nie zapłacą tylko z prawie miesięcznym opóźnieniem bo założyli lokatę i nie będą jej zrywać przed czasem. Faktem było że prace skończyliśmy przed czasem-czego oni nie przewidzieli. Więc polemizowałbym że tak wspaniale płacą.
|
|
Temat:
PBG
Dużo racji rafsty. W Zurychu byłem w 2010 roku, a wtedy u nas w McSyf zwykły hamburger kosztował 2 PLN a u nich 2 CHF. Byłbym ostrożny z porównaniami społeczeństw tych dwóch krajów. To w jaki sposób coś u nas się buduje nie wzięło się samo ani nie wymyślił tego pan Józek od betoniarki tylko przyjechało z Niemiec, Austrii wraz z firmami, które dzisiaj wygrywają najważniejsze i największe kontrakty. Pytanie tylko czy my umiemy się od nich uczyć i wyciągniemy z tej nauki wnioski. Osobiście działam w branży budowlanej i stwierdzam, że nie umiemy pracować tak jak oni. Jedyne czego się nauczyliśmy to odwlekać płatności i wyszukiwać powody aby nie zapłacić lub zapłacić mniej. Odbiegam od tematu PBG, lecz nie jestem zawistny i życzę spółce jak najlepiej. Może już otrzymała te zaległe płatności i pokarze dobry cashflow na koniec kwartału. PZDR
|
|
Temat:
PBG
Piszesz że wtopili po 70 - 80%. Ok wtopili. Ale w każdym TFI jest wojsko, które coś tam liczy i sztab, który to analizuje. Padła decyzja, że sprzedajemy bo trafiła się inna okazja do zarobienia 100-200%. Potrzebowali cashu, a że PBG było płynne to najłatwiej sprzedać niż czekać na nowe wpłaty od klientów. I wierz mi że zarobili lub zarobią te 100-200%. Tam liczą się tylko cyfry. A teraz scenariusz II Sprzedali ze stratą 80% po kursie 40-50 PLN. Odkupują po kursie 35-40 PLN. PBG rośnie do przyjmijmy około 80-100 PLN w ciągu roku. Zysk z inwestycji wynosi 130-150%. Dyskontujesz stratę i zostaje Ci na czysto połowa. Typowy oscylator. PZDR
|
|