oafvkprm
Advertisement
PARTNER SERWISU
duhrhlti
wm

wm

Ostatnie 10 wpisów
Scarry nawet scalając wszystkie akcje spółki (ile by ich nie było) w jedną, cena najniższa zostaje 1 grosz. I taka może być minimalna cena - 1 grosz. Tylko mi nie pisz że mogą wyemitować nowe akcje po takim scaleniu. 100 % jest nie do ruszenie, nie można mieć wartości mniejszej przy stracie wartości, musisz to zrozumieć jak chcesz zarabiać na giełdzie. I daj już spokój z "takim przypadkami", bo taki przypadek jak Twój to też tylko na takich spółkach jak KOV.

Kod:
mod: kozetka kozetką ale proszę powstrzymać się od uwag osobistych i zaczepek

Scarry po scaleniu dalej cena nie może być mniejsza niż 1 grosz, i ja tak zrozumiałem rabbita, dlatego napisałem o procentach, ale widzę że dla Ciebie to jest za trudne.

Scarry przemyśl to jeszcze raz, nie ma mniejszej jednostki monetarnej w Polsce niż 1 grosz i nie denerwuj się tak bardzo.

Scarry więcej jak o 100% nie spadnie, a może wzrosnąć o 200%, 300% itd. Nie przypisuj komuś swoich błędów.

Moim zdaniem mozliwy jest i taki scenariusz: sytuacja na rynku nie sprzyja spolkom wchodzacym na AIM, rowniez na tym forum ktos wspominal o tym ze nikt nie zaplaci za nowe akcje wiecej niz za obecne. Dlatego odbieram post Redface jakos tak: mozemy wam (instytucjom z Londynu) zaoferowc akcje w cenie np. 3 x obecny kurs na GPW, oni mowia ze moga te akcje kupic trzy razy taniej w Warszawie, no to kupujcie ale bez Nigerii. Negocjacje tocza sie caly czas. Moze zarzad KOV tez juz jest zmeczony ciaglym dolowaniem spolki i teraz chce pokazac ze tanio sie nie.sprzeda. Ale to jest tylko moia opinia.
No i prosze was z pretensjami i pouczaniem Korczaka jak prowadzic PR spolki to jest moim zdaniem infantylizm. Czytam to forum juz.prawie rok i Redface dosyc czesto powtarzal ze nie bedzie koloryzowal faktow jak to ma w zwyczaju inna spolka.

Obecna cena jest ceną na GPW, bez nowych przeszacowań, bez nowej emisji, bez OML42 - ryzyka oraz potencjalnego zysku w przypadku nabycia tej koncesji. Dlatego uważam że mówienie o potencjalnych nabywcach akcji z Londynu,że mogą kupić teraz za 1,15 (jutro może być 0,8 lub 1,2) więc po co mają kupować drożej, podczas prawdopodobnej (jak zakup OML42) emisji na AIM, jest błędem lub celową manipulacją.
KOV jest spółką o jednym z wyższych współczynników ryzyk, tak że premia za to może być adekwatna (lub strata), taka jest moja opinia którą nie należy traktować jako rekomendacji do zakupu lub sprzedaży akcji spółki.
Dzięki Redface za udzielanie się na tym forum, mam nadzieję że po udanym debiucie na AIM to się nie zmieni.

Scarry, ale Ci się Funky spodobał, nie wierzę że nie możesz sobie wyobrazić ceny 2 PLN?

@ Bagik @ Tytan
Z tego co pamiętam (a była o tym mowa na forum), to KOV za gaz rozlicza się w dolarach amerykańskich $. Są inne zagrożenia, ale moim zdaniem ich skala jest porównywalna z innymi krajami europejskimi.

A czy za akcje trzeba płacić gotówką, nie można aportami rzeczowymi?

Pozdrawiam Irfy, bardzo miło czyta się twoje posty.

Z kredytowania w EBOiR korzysta również PGNIG:
info z zeszłego tygodnia:

"..Tauron, który wspólnie z PGNiG będzie realizował projekt budowy bloku gazowo-parowego w Stalowej Woli, liczy, że decyzja Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju o przyznaniu do 700 mln zł kredytu zapadnie w ciągu tygodnia, dwóch tygodni - poinformował PAP w środę prezes Tauronu Dariusz Lubera..."

energetyka.wnp.pl/tauron-liczy...

Pierwszy dochód z tej inwestycji pod koniec 2014 r.

Policzmy ile łyżeczek gazu wydobywa spółka na Ukrainie. Strzelam - miliard na godzinę. Ależ ogromna liczba, jaki ten KOV wspaniały, a post równie merytoryczny co szanownego kolegi Funkytown.
Onochi - moja propozycja - jeżeli ktoś jest nastawiony negatywnie niech przelicza wydobycie i rezerwy na tankowce i gazowce, dla tych optymistów przelicznik na łyżeczki

Funkytown ja nie widzę optymizmu na tym forum.
Może podaj nam Twoje wyliczenie wartości jaką mają aktywa KOV na Ukrainie, bo pisanie że coś jest niewielkie (wydobycie gazu) do mnie nie przemawia (mam napisać że moim zdaniem jest wielkie?). Może dzięki Twoim wyliczeniom ktoś nie kupi akcji KOV, a to przecież jest Twoim celem?
Moim zdaniem na obecną cenę nie ma i nie będzie miało wpływu prawie żadne info (z Ukrainy, Syrii czy Brunei), czy to pozytywne czy negatywne, ponieważ większość dużych inwestorów czeka na Nigerię i wejście na AIM. Koszt zakupu tej koncesji, którego obecnie nie znamy, może być równy obecnej kapitalizacji spółki.

Cytat:
Czyli za jakieś 1,61. Zastanawiam się teraz czy to taka dobra informacja...

Mi wyszło ok. 1,83 za akcje

Do moich wyliczeń wziąłem średni kurs z NBP (2,7683), i oprocentowanie z półroczną kapitalizacją w okresie dwóch lat. Nie znamy szczegółów tzn. ceny nabycia skryptów dłużnych przez "Titirus", mogę jedynie spekulować że była wyższa niż to wynikałoby z oprocentowania. Może ktoś bieglejszy w rachunkach i z lepszą znajomością operacji na skryptach dłużnych by mnie poprawił.

@Bagik
Cena nowej emisji nie może być niższa od ceny na GPW

Godzina 11.22 kilka minut po info na ESPI o 70% wzroście produkcji gazu na Ukrainie (czyli 70% wzrost przychodów) ktoś sprzedaje ponad 88 tyś. akcji zaniżając kurs. Tej spółki nikt nie chce i nawet po 10 krotnym wzroście produkcji na Ukrainie kurs mógłby skoczyć może o .... 1%.

Ciekawy jest ostatni akapit dot. Ukrainy i inwestycji w gaz łupkowy

wyborcza.biz/biznes/1,100896,9...

Moim zdaniem KI nie musi aż tak bardzo zależeć na wysokiej cenie akcji (byle była zbliżona do IPO). Potrzebują określoną ilość $, czy w zamian dadzą 400 czy 440 mln akcji nie powinno mieć aż tak wielkiego znaczenia. KI jeżeli chce utrzymać % udziałów w każdym przypadku wykłada zbliżoną wielkość $. Może to jest myślenie: mam tani papier mam więcej na niego chętnych na AIM? W końcu duża część z kasy tam pozyskanej ma pójść na Nigerię co podnosi wartość spółki i dotychczasowi akcjonariusze aż tak bardzo na tym nie tracą. A wszyscy pamiętamy że to jest bardzo ryzykowny biznes.

@sicc
Moim zdaniem akcje które zostały zebrane 20 kwietnia (ponad 9,5 mln w przedziale 1,7-1,86) zostały sprzedane 6 maja, a reszta wysypana dzisiaj. Kupujący nie liczył na wzrost wartości akcji po walnym.

Cytat:
Na czym polega owo "inne" i niestandardowe dzialanie KOVu, ktore pozwoli na osiagniecie tego czego Shell nie zdolal?

Funkytown duże korporacje mają bardzo długą drogę podejmowania decyzji. Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje? Czy jest dla Ciebie zrozumiała?

Moim zdaniem Shell wyszedł z Nigerii ponieważ nie chciał się dzielić zyskiem lub/i ma inne możliwości inwestowania które w jego opinii przyniosą większe zyski.
W każdym rejonie świata inwestycja w surowce obarczona jest ryzykiem - np. upadek rządu, kraju, konflikt z ekologami, związkami zawodowymi itp., Pojedyńcze ryzyko (np. ekologia) może wystąpić (występuje) w Polsce, Francji, Norwegi. Dlatego nie przeceniał bym zbytnio ryzyka w Nigerii.

Jeżeli przy tylu pozytywnych informacjach kurs nie rośnie a wręcz obsuwa się to wg. mnie już niedługo powinno się pojawić jakieś negatywne info które będzie tłumaczyło tak małe zainteresowanie walorem.
Może nie doceniamy jakiejś informacji podanej przez spółkę która jest na tyle zła żeby blokować wzrosty. Niestety Prezes Korczak nie może nam tego podać na tacy.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 22 czerwca 2012 23:00:29
Liczba wpisów: 31
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,367 sek.

tvzewwfr
niynurls
gzslbdqw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ioerzhcf
jgbluhib
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat