plynacyzrynkiem napisał(a):MACD to oscylator, oparty na srednich
impet to w najprostszym wydaniu roznica dwoch cen zamkniecia, np dzisiejszej i sprzed 10 sesji
ale zasada jest podobna: szukamy dywergencji Ale jeśli już znajdziemy dywergencje to co one nam dają?
|
Więc taka sytuacja wskazuje zmianę trendu?
|
W książce psychologia rynków finansowych przeczytałem: ,,Pozycja jest otwierana, kiedy linia MACD przecina linię sygnału oraz występuje jedno z poniższych zjawisk: a) impet nie potwierdza ostatniego dna cenowego (w przypadku kupna) lub szczytu (w przypadku sprzedaży); [...]''
Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób impet potwierdza lub nie potwierdza ostatnie dno/szczyt cenowy? z góry dziękuję za odpowiedź
|
Witam Czytam właśnie książkę ,,Psychologia rynków finansowych'' i nie mogę do końca zrozumieć o co chodzi z cyklami o których pisze Plummer. Mają one służyć do prognozowania punktów zwrotnych. Moja wiedza na temat giełdy jest raczej mała więc proszę o wyrozumiałość i odpowiedź: jak się wyznacza te cykle (czy są jakieś wskaźniki analizy technicznej wyznaczające cykle?) i do czego służą te cykle? z góry dziękuję za odpowiedź
|