PARTNER SERWISU
nqhtcewq
pkozlowski

pkozlowski

Ostatnie 10 wpisów
Czy dostajecie może jakiekolwiek informacje od Sądu w tej sprawie (np. daty rozpraw)?

Pytam, ponieważ o ile w 2015 byłem pośród osób reprezentowanych przez SII przy składaniu przez SII zawiadomienia do Prokuratury Rejonowej ws. osób związanych z PCZ i widniałem tam jako osoba poszkodowana (właściciel obligacji) to właśnie zauważyłem, że rok później byłem przesłuchiwany przez policję nie jako poszkodowany, ale jako świadek i od tego czasu zero komunikacji ze strony jakichkolwiek instytucji w kwestii sprawy karnej. Z tego co się orientuje to jako osoba pokrzywdzona powinienem być chociaż poinformowany o złożeniu aktu oskarżenia.

Czy ktoś wie może jak mogę potwierdzić tę kwestie? Znacie może sygnaturę sprawy w Sądzie Okręgowym i/lub Prokuraturze, abym mógł u nich potwierdzić, że widnieje na tej długiej liście pokrzywdzonych?

Dzięki!
PK

Panowie i Panie, proszę wybaczyć jeżeli moje pytanie wynika z ignorancji, ale do kogo najlepiej zwrócić się ws. update'u nt. sytuacji restrukturyzacyjnej spółki (tj. ewentualnej częściowej spłaty obligacji)?

Pytam, ponieważ mam 5 szt. PTI1115 i jedyna czynność dokonana przeze mnie póki co to żądanie natychmiastowego wykupu obligacji do zarządu Spółki w 2015 r. Kluczowym dla mnie jest aspekt ew. odzyskania czegokolwiek z tej inwestycji, ale także chętnie przyłącze się do działań mających na celu pociągnięcie odpowiednich osób do odpowiedzialności karnej.

Innymi słowy, odkopuję moje zaangażowanie w obligacje PTI i szukam informacji gdzie najlepiej zacząć "kopać".

Z góry bardzo dziękuje za pomoc i wskazówki,
Piotr

Panowie i Panie, proszę wybaczyć jeżeli moje pytanie wynika z ignorancji, ale do kogo najlepiej zwrócić się ws. update'u nt. sytuacji restrukturyzacyjnej spółki (tj. ewentualnej spłaty części obligacji)? Zimmerman? Jaka jest jego funkcja tutaj?

Pytam, ponieważ mam 6 szt. PCZ0416 i jedyna czynność dokonana przeze mnie póki co to zgłoszenie wierzytelności do Sądu Rejonowego we Wrocławiu. Czy coś jeszcze powinienem tutaj zrobić, aby zwiększyć szansę na (chociaż częściowy) udział w restrukturyzacji?

Dawniej tą sprawą interesował się chyba także SII i składał odpowiednie zawiadomienia do prokuratury - wspomagałem ich poprzez złożenie zeznań na policji jako pokrzywdzony. Czy macie może informacje aby jakkolwiek działali w tej sprawie?

Innymi słowy, odkopuję moje zaangażowanie w obligacje PCZ i szukam informacji gdzie najlepiej zacząć "kopać".

Z góry bardzo dziękuje za pomoc i wskazówki.

Piotr

Panowie i Panie, czy ma ktoś może jakiekolwiek informacje nt. restrukturyzacje obligacji PC Guard? Mam 19 szt. PCG0415 i zastanawiam się czy cokolwiek w tym temacie się dzieje, czy sprawa jest już zupełnie martwa? Ktoś wie o toczącym się postępowaniu (upadłościowym/likwidacyjnym/restrukturyzacyjnym czy innym)? Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje (nawet szczątkowe), abym wiedział gdzie zacząć szukać i dołożyć odpowiedniej presji (działania prawne itp).. Pozdrawiam, Piotr

Komunikat PTI: Nabycie i umorzenie obligacji własnych

Cytat:
Zarząd Powszechnego Towarzystwa Inwestycyjnego S.A. (...) informuje, że w dniu 06 maja 2015 roku (...) Spółka nabyła 1920 szt. obligacji własnych serii C o kodzie PTI1115 po średniej cenie jednostkowej 480,00 zł.

We wczorajszym komunikacie spolka "chwali" sie, ze w srode (tj. 06/05/2015) nabyla 1920szt. obligacji serii C (PTI1115) za 480zl sztuka. Innymi slowy, zaplacila 96.00 (480/500) w obrocie pozagieldowym za obligacje, ktore na gieldzie w tym dniu byly do nabycia za 80.00!

Przy tej okazji nasuwaja sie dwa pytania:
- czy nabycie obligacji 20% powyzej ceny rynkowej to juz dzialalnosc na szkode spolki,
- kto sprzedawal obligacje po tak zawyzonej cenie i jakie sa jego (ewentualne) powiazania z wladzami/wlascicielami spolki.

Kwota jest relatywnie mala (w sumie PTI "przeplacilo" o ok 150k PLN), ale tego typu dzialanie jest niezrozumiale i pozostaje miec nadzieje, ze spolka nie tak prowadzi pozostale swoje inwestycje i przeplacanie o 20% nie lezy w jej strategii inwestycyjnej.

Zdaje sobie przy tym sprawe, ze 1920szt to dosc duzy wolumen, ale od poczatku roku niemal 1000 szt obligacji zmienilo wlasciciela w obrocie gieldowym ze srednia (wazona wolumenem) cena 77.33! Tym samym mozna zalozyc, ze spolka bez problemu znalazlaby sprzedawcow obligacji na gieldzie nawet w duzej ilosci i to za znacznie nizsza cene niz 96.00

Nie mam doswiadczenia w takich sprawach, ale moze ktorys z forumowiczow orientuje sie czy powyzsze kwalifikowaloby sie do dzialania na szkode spolki i jak ewentualnie wyglada sprawa zlozenia doniesienia do prokuratury (?) w tej sprawie

Teraz juz wiem. Nadal jestem jednak w szoku po moich (relatywnie pozytywnych) doswiadczeniach z krajami takimi jak Argentyna, Ekwador czy Wenezuela, jezeli chodzi o "problemy" z emitentami. To co sie dzieje na Catalyst to juz nawet nie jest Republika Bananowa, czy "Kamieni Kupa".

No nic, machina ruszyla i znowu trzbea zadzwonic do prawnika...

Jedna rzecz, ktora mnie szczegolnie zastanawia to jakim prawem PC Guard zbyl (czy tez jak sie okazuje "oddal za darmo" spolkom na Cyprze) akcje, ktore byly zabezpieczeniem serii obligacji PCG0415?

Jako osoba, ktora zawodowo zajmuje sie obrotem papierow dluznych, ale pod prawem angielskim, i po kilku latach "prywatnej" obecnosci na polskim rynku obligacji (m.in. poprzez ukochany Gant Development) musze przyznac, ze jestem w glebokim szoku jak niewydolny jest polski system oraz jak latwo ukryc i ukrasc 5, 50 czy nawet 500m PLN. Do tego w majestacie "prawa" i bez zadnych konsekwencji...

Wszelkie zabezpieczenia sa chyba niezbyt wiele warte, ale musze przyznac, ze liczylem chociaz na egzekucje z zabezpieczenia serii AX (dzialka we Wroclawiu).

Przejrzalem dzisiaj ponownie ksiege wieczysta zabezpieczenia w EUKW (nr. WR1K/00101368/5) i zauwazylem nastepujace wpisy:
- w "aktualnej tresci KW" (aktualne wpisy) w Dziale IV widnieje jedynie zapis o hipotece umownej na 37.13m PLN z tytulu zabezpieczenia obligacjI (seria AX);
- w "zupelnej tresci KW" (historia wpisow) w Dziale IV widnieje w sumie 16 roznych wpisow do hipoteki.

Wpisy w "zupelnej tresci" opiewaja w sumie na kwote 187.4m PLN, ktore (wg mojej wiedzy) oprocz ostatniego sa nieaktualne, tj:
- 0.5m PLN podatki do Gminy Wroclaw i ZUS,
- 0.2m PLN rachunki z elektrowni,
- 34.5m PLN kredyty bankowe BPS i BZ WBK,
- 17.5m PLN zabezpieczenie zadatku od GANT Development SA,
- 37.5m PLN zabezpieczenia innych obligacji przez KRWLEX,
- 60m PLN zabezpieczenia innych obligacji przez Polski Hunfusz Hipoteczny,
- ostatni wpis: 37.13m PLN - zapezpieczenie obligacji AX przez KRWLEX

W celu potwierdzenia - o ile sie nie myle "zupelna tresc" to historia KW, czyli wszystkie wpisy jakie sie tam pojawialy od poczatku istnienia KW i wpisy na szarym tle sa nieaktualne a "aktualna tresc KW" pokazuje tylko obowiazujace wpisy. W tym wypadku wszystkie wpisy powyzej oprocz zabezpieczenia serii AX sa niewazne (tj. sa szare w "zupelnej tresci" i jako jedyny wystepuje w "aktualnej treasci") i na hipotece nie ciaza inne zabezpieczenia?

Czy ktos ma moze jakies informacje dotyczace egzekucji z tego zabezpieczenia - ostatnia informacja jaka otrzymalem od prawnika byla na poczatku maja i mowila o prawomocnym tytule wykonawczym przeciwko Arrada Sp. z o.o. i zlozeniu wniosku do komornika o wszczecie postepowania egzekucyjnego, ktory z kolei wyslal pismo do dluznika o zajecie nieruchomosci. Nie ma jednak jeszcze wpisu w KW o wszczesciu egzekucji...

Moze warto polaczyc nasze sily tutaj - chetnych zapraszam na forum lub na priv

Drodzy forumowicze,

Jestem posiadaczem >100k PLN w roznych seriach obligacji Ganta i po kolejnym przesunieciu terminu emisji obligacji konsolidacyjnych oraz konsekwentnym brakiem komunikacji z inwestorami, zupelnie stracilem zaufanie do emitenta.

W zwiazku z tym planuje skorzystac ze wszystkich mozliwosci prawnych jakie przede mna stoja (w tym wniosek o upadlosc), w celu egzekucji naleznosci od Ganta.

Prosze o informacje czy jestescie zainteresowani polaczeniem sil. Powinnismy koordynowac nasze dzialania - zmniejszy to nie tylko koszt dzialan prawnych, ale i postawi nas w lepszej (ewentualnej) pozycji negocjacyjnej w rozmowach z emitentem.

Pozdrawiam,
Piotr Kozlowski

... i tym samym IR wprowadzil mnie ewidentnie w blad (potwierdzajac 23/05 jako termin) na chwile przed wypuszczeniem komunikat powyzej

Przed chwila rozmawialem z IR Gantu - potwierdzili to o czym pisaliscie wczesniej: dzisiaj/najpozniej jutro do obligatariuszy AI zostanie wyslana oferta rolowania w 3 letnie obligacje konsolidacyjne.

W razie nie zaakceptowania oferty Pani z IR powiedziala, ze obligacje serii AI zostana wykupione we wczeniej zakomunikowanym terminie (+odsetki ustawowe).

GNT0313 maja ladny pull to par, ktory zdaje sie pokazywac, ze "rynek" wierzy w ich wykup.(EDIT: w sumie nie az tak bardzo wierzy - zapomnialem, ze 0313 maja ta premie 62.50 PLN per note za brak konwersji, wiec zdaje sie redemption jest tak na prawde 106.25, a nie 100)

Ciekawsze sa nastepne na krzywej GND0513, ktore wlasnie zmienily wlasciciela za 80.00 - 20pkt za 2 miesiace!

Ogolnie te obligacje sie niesamowicie wyrozniaja na calej krzywej. Rozumiem, ze 0613 i 1013 sa zabezpieczone co moze sugerowac pewna premie do reszty krzywej, ale np. 0513 vs 0313 czy 0813 to jakis kosmos.

Czy jest cos specjalnego zwiazanego z GND0513 co mi umyka, czy tez to po prostu technikalia i ktos z nich musi "wyskakiwac"?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 25 stycznia 2019 22:52:23
Liczba wpisów: 12
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,136 sek.

mxecvtug
fhrdinko
gbafydof
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kzpdtisl
yuabohuq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat