mankomaniak napisał(a):No dobra, ostatni komentarz.
"If you reinvest the dividends, you get a "double compounding" effect. On the one hand, with reinvested dividends, your dividends pay dividends. On the other hand, the dividends Altria pays get bigger every year".
Strasznie długi ten temat i obie strony mają racje co najlepsze: Jeśli spółka jest w stanie generować ROE przy niezmienionej strukturze kapitałowej, które daje spółce zwrot większy niż akcjonariuszom daje stopa dywidendy przy aktualnym kursie, to spólka powinna nie wypłacać dywidendy tylko reinwestować. Wiążą się z tym równiez korzyści podatkowe, o których powyższy cytat nie wspomina. Spółka płaci podatek dochodowy, a inwestorzy którzy dostają dywidendę podatek od zysków kapitałowych - podwójne opodatkowanie. Bardziej optymalnym podatkowo rozwiązaniem dla inwestora, jest skup akcji przez spółkę lub reinwestowanie przez nią zysków w rentowny biznes, tak jak pisałem wyżej. Rozumiem podejście maniaka, który woli mieć cash dziś niż obietnice na jutro, ale należy mieć przy tym na uwadze perspektywy biznesu, być może firma może zarobić na tym cashu więcej niż inwestor - dlatego z resztą powierzamy jej pieniądze jako jej udziałowcy. I jeszcze jeden argument, który przemawia za dywidendą (ale przy założeniu że dividend payout ratio<1): Były kiedyś takie badania z rynku amerykańskiego - czy faktycznie dywidenda podcina skrzydła rentownemu biznesowi. Wyniki były zaskakujące, spółki (kursy) wypłacające dywidendę rosły bardziej niż wskazywałby na to model gordona ze stopą wzrostu dywidendy, wynikało to z tego że częściowo wypłacony zysk w formie dywidendy ograniczał Zarządom Spółek możliwości i w związku z tym zmuszał do bardziej efektywnego wykorzystania pozostałego cashu i lepsze inwestycje. To chyba rzecz, o której nie było tu mowy.
|
|
Ok dzieki, a skad wziac historyczne wskazniki P/E albo kapitalizacje spolek? Szukam szukam i znalezc nie moge
|
|
Przy analizie porownawczej mozna oprzec wskazniki do porownan na dwoch latach hiostorycznych i jedynie jednym roku prognoz? Poniewaz wycena jest robiona na okres kryzysu finansowego, niepewnosc co do przyszlych wynikow, moim zdaniem uzasadnialaby takie podejscie. Jak mysliscie?
|
|
Ok, inne pytanie. Jezeli robie prognoze przychodow, a wiemy ze spolka wchodzi na gielde i za uzyskany kapital powiekszy aktywa i wiadomo jaki bedzie mniej wiecej generowac dzieki temu przychod to nalezy wziac ta prognoze do obliczen czy uznac to jako zdarzenie jednorazowe i wysnuc prognoze przychodow na podstawie tendencji historycznej?
|
|
Musze przyznac, ze faktycznie zabawne, ale nadal potrzebuje odpowiedzi :/
|
|
Mam problem: licze FCF jako roznice NOPLAT-Capex-zmiana Kapitału obrotowego netto. Mam prognoze przychodow w oparciu o srodki jakie spolka uzyska z IPO, wiem tez jakie inwestycje beda dokonywane w aktywa trwale i obrotowe z tych srodkow. Na nastepne lata przyjmuje wzrosty srodkow trwalych i obrotowych o sredni wzrost w stosunku do sprzedazy za okres sprzed debiutu (w oparciu o nowe wielkosci po inwestycji srodkow z IPO). Wzrost sprzedazy prognozuje w oparciu o sredni wzrost sprzedazy sprzed debiutu liczony jako CAGR (rowniez w oparciu o prognozowany wzrost przychodow po IPO). Problem polega na tym, ze przeplywy wychodza mi ujemne... Co mozna z tym zrobic? Model chyba zaklada, ze wszystko bedzie rosnac w oparciu o sprzedaz z ktorej beda finansowane nowe inwestycje. W momencie, gdy kapital na inwestycje pochodzi z emisji wszystko zaczyna szwankowac...
|
|
Spółka to Bumech S.A. i jest juz na gieldzie od 2008 r. Chcialem dokonac jej wyceny na danych historycznych poprzedzajacych debiut i sprawdzic jak ta wycena miala sie do faktycznej wartosci rynkowej na przestrzeni lat. Bedzie ciezko nie sugerowac sie danymi finansowymi za kolejne okresy, dlatego mialem nadzieje skorzystac z jakiegos wzoru. Podchodzac intuicyjnie do wynikow, gdzies tam podswiadomie bede miec na uwadze te juz opublikowane....
|
|
Jak w takim razie proponowalbys obliczyc ta 5 letnia stope wzrostu? Przypomina mi sie wzor g=ROE x (1-Dividend payout ratio), ale chyba nie znajdzie tu zastosowania tym bardziej, ze spolka nigdy nie wyplacala dywidendy...
|
|
Jednak pokuszę się o DCF. Skad mozna wziac prognozy wynikow spolki, w prospekcie nie znajde chyba takich na 10 lat do przodu. Czy mozna przyjac, ze spolka bedzie rozwijac sie w takim stopniu w jakim srednio rosla sprzedaz za ostatnie trzy lata i przyjac reszte wynikow w sprawozdaniu jako procent od sprzedazy?
|
|
Dlaczego akurat 20% dyskonta?
PS Widze co robicie i naprawde doceniam :)
|
|
Chciałem dokonać wyceny pewnej spółki z sektora górniczego z okresu jeszcze przed jej upublicznieniem. Nie wiem jaka wycena będzie w tym przypadku najbardziej adekwatna biorąc pod uwagę branże, w której operuje. Stawiałbym na DCF, ale jeśli się mylę to poprawcie :). Postawiłem sobie za zadanie skonfrontować wyliczoną wartość wewnętrzną akcji spółki przed IPO i rynkowy kurs tych walorów na przestrzeni czasu (jak często wartości te były zbieżne).
|
|
Witam Wie ktoś, czy i gdzie można znaleźć schemat według, którego można wycenić spółkę jedną z metod (może to byc DCF lub porownawcza). Chcialbym dokonac wyceny pewnej spolki na wlasna reke w oparciu o dane historyczne, ale nie za bardzo wiem od czego zaczac. Znam teorie, ale potrzebowalbym jakiegos narzedzia. Moze ktos moglby mi pomoc i podrzucic jakiegos linka lub program, ktore mogloby mnie naprowadzic po kolei na przejscie przez ten proces. Zalezy mi na podejsciu etap po etapie, a ze wzgledu na ogrom zmiennych ktore trzeba uwzglednic, nie wiem w czym najpierw rece zamoczyc... Mialem nadzieje, ze pakiet w abonamencie umozliwi pobranie takiej wyceny, ale dostepne sa jedynie wyniki ostateczne. Z gory dzieki za pomoc :)
|
|
2 grudnia w godzinach 17-20 w hotelu Arsenal Palace w Chorzowie organizowane będzie spotkanie z dr Mariuszem Staniszewskim. DLA KOGO:Seminarium skierowane jest do ludzi inwestujących w fundusze, jak również tych którzy chcieliby dopiero zacząć swoją przygodę w tej dziedzinie. TEMATYKA:-jak samodzielnie zarządzać pieniędzmi na rynku funduszy, -gotowe strategie inwestowania nie wymagające specjalistycznej wiedzy i nadmiernych nakładów pracy, PONADTO PORUSZONE ZOSTANĄ ZAGADNIENIA:- co się będzie działo na rynkach finansowych przez najbliższe 5-7 lat, - jak skuteczne chronić kapitał przed wierzycielami i komornikami, - jak zabezpieczyć się przed bankructwem firmy, - jak trwale podnosić swoje dochody. Poświęć jeden wieczór, a dowiesz się-jak bezpiecznie pomnożyć swój kapitał na rynku byków i niedźwiedzi, -co w inwestowaniu jest mitem, a co prawdą, -iż popularne stwierdzenie większe ryzyko - większy zysk nie zawsze jest prawdziwe. Zainteresowani proszeni są o kontakt drogą mailową: mszmal@gmail.com
|
|