snzjkitc
Advertisement
PARTNER SERWISU
bxxpgtwp
bucik1986

bucik1986

Ostatnie 10 wpisów
Witam, chciałbym zapytać analityków Stockwatch o potencjalnym wejściu MRC do WIG20, jakie widzicie na to szanse ?

Świeży jestem więc może banalne pytanie ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem lock up na akcje dotyczy nabywcę i zbywajacego czy tylko zbywajacego ( ja to rozumiem tak ze tylko sprzedający akcje ma lock up, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić) z góry dzięki.

WD raczej nie czyta tego co sie pisze. Informacja podana przez WD, ze mozna zadawac pytania pojawila sie 12.02.2012 (niedziela) w informacji tej jasno bylo nasmarowane, ze pytania zadajemy do 14.02.2012 (WTOREK). Wiec nie widze powodu frustracji...

Bujda na resorach, nic konkretnego, fundusze moze i nabeda czesc akcji jesli wyda im sie interesujacy projekt,jednak skala emisji jest tak duza, ze kazdy zdazy to jeszcze zakupic na dodatkowych zapisach, akcji wystarczy wszystkim :). Na moj nos dzisiaj zamkniecie w okolicach 1zl ten kto wywala bedzie mial okazje po wyzszej cenie dzieki pismakom :P.

W poniedzialek zaczna sie pytania odnosnie tego czemu akcje tak mocno stanialy, co to jest PP i co to PDA. Jak juz wszyscy sie wszystkiego dowiedza, to zaczna wyprzedawac PP tak jak koledzy wyzej napisali nawet po 1 gr :P. Wszystko rozgrywane jest jak przy poprzedniej emisji. Mysle, ze Soloz obejmie tak czy inaczej wszystko, tak jak wczesniej bylo to zapowiadane, dlatego sa wszystkie te przetasowania glownego akcjonariusza. Jak nie patrzec to jest ostatnia emisja tej spolki, z tego wzgledu, ze pozyskane srodki beda przeznaczone na infrastrukture i przejecie Aero. Czysty zysk dla MIDASa pozostaje.Poraz pierwszy od kilku lat wypracuja jakis zysk :). W koncu 100mln od cyfrowego na koniec roku wplynelo. Zastanawiajaca jest tez umowa z Polkomtelem, gdzie moze nas zaskoczyc pozytywnie jak i negatywnie :) ( nie wiadomo po jakich cenach sa sprzedawane GB Polkomtelowi i czy w ogole za nie placi:) ).

Moze ktos jest uzytkownikiem LTE ? Ja mam mobilny w Orange i jest do bani, nie polecam go nikomu, bo to porazka, nigdy nie zrywa polaczenia ale kilka razy dzinnie traci zasieg bedac w jednym miejscu...

A moze Solorzowi wcale nie zalezy na tym by kurs urosl, z tego co pamietam broker-ns pisal kiedys, ze Solorz w przypadku gdyby objal wszystkie akcje z niewykupionych PP i przekroczyl prog 66% posiadanych akcji, to ma 3 miesiace na odsprzedanie tych akcji badz wykupienie calej reszty :). Moze byc tez tak, ze juz sie z kims dogadali i ten ktos obejmie akcje, ktore pozostana niewykupione przez nas drobnice :). Mysle, ze zadnego infa nie bedzie bo facet ma wystarczajaco duzo swojej gotowki by wykupic te akcje i nie bedzie gral pod rynek :).

kolokwialny napisał(a):
Już spieszę z wyjaśnieniem:

Odcięcie nastąpi z datą jaka była podawana przez spółkę- 3 dni sesyjne. Będzie ono dość charakterystyczne, gdyż wtedy wszyscy akcjonariusze Midasa zobaczą na otwarciu sesji teoretyczny kurs Midsa na sporym minusie. Ale i tu również bywało w historii GPW, że popyt po odcięciu przewyższał podaż. I wtedy teoretycznie: zamiast np: -40%, może się sesja otworzyć w tym dniu na +40% Tym bardziej jeżeli by brać pod uwagę że Midas jest spółką wysoce SPEKULACYJNĄ...
NIE NALEŻY WTEDY PRZEDE WSZYSTKIM PANIKOWAĆ !!
A wziąć pod uwagę że mimo iż odcięto Prawo-Poboru i kurs zapikował(lub też teoretycznie np. mimo wszystko wystrzeliłbinky ) to PP zostanie ono wkrótce oddane,DOPISANE do rachunku.
Następnie jak tylko KNF zatwierdzi Nową Emisję, powinien również podać termin od którego Prawo Poboru będzie "notowane na GPW". I będzie można je sprzedać, bądź też odkupić od innych.Czyli będzie miało prawo być notowane na rynku regulowanym.

Przypomnę raz jeszcze: że bardziej doświadczeni "gracze" często umyślnie pomijają w rozmowach fakt istnienia, i funkcjonowania w emisjach na GPW tego zjawiska. Jakim jest odcięcie od kursu Prawa Poboru. I wciskają "niewiedzę" że się "coś hipotetycznie straci-utraci"

Działa to tak , że osoby nie uświadomione, post factum wpadają w panikę... A osoby bardziej uświadomione wykorzystując ten fakt,i odkupują od wypłoszonych akcjonariuszy( nie przygotowanych za wczas umysłowo i finansowo) Prawa Poboru = za przysłowiowe grosze ... ( w panice )

Przypomnę że przy ostatniej emisji akcji Midasa serii C, chyba nawet sam "GA" wykorzystał to zjawisko ,i zakupił kilka milionów akcji w zapisie dodatkowym. Prawdopodobnie przez fakt braku świadomości akcjonariuszy, że nie wykupione na czas PP ,lub nie odsprzedane na określony czas, przechodzą na korzyść osób wykupujących (niewykupione PP=akcje) w tzw: zapisie dodatkowym.

Ja nikogo nie chce straszyc :).W ostatnia emisje Midasa sam wchoddzilem z tym, ze wczesniej istnialo "mniejsze" prawdopodobienstwo porazki. Nie zapominajmy, ze spolki Midasa moga nadal stracic czestotliwosci, toczy sie postepowanie sadowe w tej sprawie NSA ma wyznaczyc ( badz tez wyznaczylo) rozprawe,na terminy rozpraw czeka sie okolo roku w Warszawskich sadach a wyrok WSA (nieprzychylny MIDASowi ) zapadl rok temu w lutym. Kazdy, który wchodzi w nowa emisje seri D powinien o tym pamietac, bo moze byc tak, ze zapisze sie na akcje wyda kupe swojej kasy (bo za kazda posiadana akcje do wydania jest 2.80), a w miedzyczasie okaze sie, ze Midasowe spolki utracily czestotliwosc.Nie mozna ustawic stop losa na akcje, ktore nie zostaly jeszcze przydzielone... Niech ludzie wiedza, ze istnieje zagrozenie i to znaczne, o ktorym wiekszosc chyba juz zapomniala, brakuje tu wypowiedzi Taurus80 i broker_ns, ktorzy byli dobrze poinformowani jesli chodzi o spolke.

Prosciej mowiac, jesli cena akcji przed odcieciem bedzie wynosic 1,30 zl to po odcieciu bedzie wynosic 0.82 zl ( 1.30 (stara cena akcji)+ 4x0.7 (tutaj 4 akcje x 0.7zl poniewaz 1pp otrzymamy za jedna akcje, a 1pp upowaznia nas do objecia 4rech akcji z nowej emisji ) :5 ( gdzie 5 to ilosc akcji juz po nowej emisji )= 0.82 zl.

Inaczej mowiac, za jedna posiadana akcje dzisiaj, ktora bedziemy trzymac równiez po odcieciu bedziemy musieli wyłożyc 2,80 zl na wykup nowych akcji aby nie byc stratnym. Zapewne bedzie analogicznie do ostatniej emisji akcji, czyli wszyscy sie obudza i zaczna teraz wyprzedawac, a jesli sie nie obudza teraz to tuz przed wykupieniem i zaczna sie wyzbywac PP gdy zacznaa byc notowane wraz ze starymi akcjami by miec kase na wykup z nowej emisji. Mysle, ze nikt nie poda zadnego super infa bo takiego nie ma :). Gdyby sie pojawiła informacja, ze Plus zaplaci za GB midasowi 500 mln( taki przyklad) to emisja bylaby nie potrzebna. A plus takiej kasy nie wylozy, bo sam ma do splacenia ponad 14mld zl :). Kurs moglby sie uratowac gdyby podali info, ze podpisali umowy z innymi operatorami, a takiej nie bedzie bo jeszcze za slaba maja infrastrukture by inni w to wchodzili, brak jest tez telefonow, ktore by obslugiwaly LTE. To bardzo ciekawa spolka ale jak sie przekonalem na wlasnej skorze bardzo chlonna jesli chodzi o PLNy.
Zeby bylo jasne, nikogo do niczego nie przekonuje, napisalem co wiem i co mysle na temat spolki:).

Nie powiedzialbym, ze Dss pada. Ich zadluzenie tak dlugoterminowe jak i krotkoterminowe powala na kolana, jednak ostatnio otrzymali ponad 100mln i przy wykupie tej obligacji zaoszczedzili 15mln :).Wyniki za 4q 2011r. tez powinny byc "dobre". Jesli dotrzymaja terminu oddania robot to stanie sie lakomym kaskiem bo zysk osiagniety przez spolke w porownaniu z poprzednimi latami bedzie procentowo "ladny". Mnie tez zaskoczyl dzisiejszy obrot :-].

Ktos patrzyl jak te 500-600mln zlotych wplynely by na przychod Biotonu ? Szczerze nie interesuje sie spolka i nie mam o niej zielonego pojecia ale moze ktos wie wiecej :).

Teraz powinno pojawic sie info o tym ile akcji poszlo w rynek :]. A takie piekne wzrosty byly :).Teraz bedzie zapewne staczanie sie ponizej 2zl po czym znow rynek dostanie jakies super informacje :].

dzwoniec napisał(a):
bucik1986 a czy czasem deklaracja Kulczyka, że nie będzie wchodził na giełdę nie wystarczy aby uzasadnić te wzrosty? Przy okazji, czy to czasem nie jest informacja cenotwórcza, bo cena ruszyła dość znacznie. To tak gwoli sławetnej transparentności informacyjnej wokół KOV...

dzwoniec, gdybys czytal wszystkie posty Redface wiedzialbys, ze na razie KOV nie zamierzalo wchodzic na gielde z akcjami, bylo to mowione przez Pana Korczaka, ze w tej chwili nie jest to dobry pomysl i szukaja rowniez innych form pozyskania finansowania na zakup OML42. Gdy takie wypowiedzi padly to bylo to odebrane jako negatywna informacja, bo przeciez tyle sie mowilo o debiucie na AIM, ze to z ludzi sie robi "wala". Teraz mowi to Kulczyk i jest to pozytywne ?:D Kazdy interpretuje jak chce, mi w sumie jest rybka bo trzymam i czekam na efekt koncowy ale staram sie doszukac jakiejs logiki :). Zobaczymy co bedzie za kilka dni bo przyzwyczailem sie juz do windowania o kilkanascie groszy ( czyli kilkanascie procen) a pozniej do wyprzedawania ;-).

Czyzby mialo nas czekac jakies info, czy to kapital spekulacyjny po raz kolejny do nas wita ?

devonuk

ktos wczesniej pisal, ze to bylo cos ponad 50mln USD ale nie pamietam dokladnie ile...

Zaczekajmy do konca dnia z fajerwerkami. :) Zapewne zakonczy sie niewielkim + :) jak to zwykle mamy na KOVie, jednak fakt, ze Kulczyk na razie nie chce emitowac akcji i wszystko wzial na siebie jest pozytywna informacja :). Jesli zamierza w przyszlosci zejsc do poziomu 30% to wyemituje akcje na AIM w czasach gdy wydobycie KOV bedzie wieksze, nie wezmie udzialu w emisji i tym samym zmniejszy udzial do 30%, uniknie w ten sposob sprzedazy akcji na rynku co byloby odebrane jako negatywna informacja :).

Nie zgodze sie, z tym ze Ukraina nie udzwignie KOVu. Nie udzwignie KOVu dzisiaj. Pamietajmy jednak, ze do polowy 2012 roku finansowanie mamy zapewnione. Kolejna sprawa jest czesc odwiertow juz czekajaca do podlaczenia. O-14, ktore czeka testowanie, a jak wiemy wg oceny Pana Korczaka to obiecujacy odwiert.Za pol roku mozeby zaczac sie martwic jesli nie trafia na nic po drodze i nie zwieksza wydobycia na Ukrainie ( co jest malo prawdopodobnym scenariuszem...). Zaraz po przeklasyfikowaniu pol wydobycie skoczy jak to pisano o 50-70%...

Panowie, po co to liczyc w tej chwili ?:). Aktualnie wydobywane jest 240 000 m3 na dzien o ile dobrze pamietam. Wszystkie rury juz leza i kolejne dziurki czekaja juz tylko na zgode urzedasow, wczoraj dowiedzielismy sie, ze z O-18 mamy dodatkowe 30 000 m3 + szczelinowane O-8 (28 500 m3) + szczelinowane O-6 (65 000 m3) + O-12 (230 000 m3).

Przepraszam z gory, byc moze za banalne pytanie ale jesli mozna wiedziec to ile trwaja testy jednego odwiertu ? Jest to od czegos uzaleznione, czy dla kazdego odwiertu ten czas jest inny ?

W komunikacie podane bylo, ze do konca roku wlasciciele OML42 chca zwiekszyc dzienne wydobycie z 15000 do 25000 barylek. Pozniej Pan Kulczyk wypowiadal sie w radiu, ze w 2012 chca zwiekszyc wydobycie do 150 000-200 000 barylek. Jestem bardzo zadowolony, z tego ze spolka postanowila sprawdzic w jaki sposob bedzie dzialal nowy operator. Jesli wszystko bedzie szlo zgodnie z planem i te wydobycie bedzie sie zwiekszac wg zapowiedzi, to KOV bedzie duzo latwiej ocenic atrakcyjnosc pola i latwiej bedzie pozyskac kapital na jego zakup, bo wtedy nie bedzie to juz przyslowiowy "kot w worku".

Pytanie do Redface: czy bedziemy na biezaco informowani o postepach prac w Nigerii? Chodzi mi o to czy spolka bedzie musiala powiadomic akcjonariuszy, o istotnych zmianach ?

ORT napisał(a):
Emisja z PP, oznaczałaby, że KI utrzyma zaangażowanie w spółkę. A skoro ma je zmniejszyć do 30%, to co? "Nadwyżkę" papieru w rynek wrzuci ? Odsprzeda kumplowi od złota w Afganistanie ?

Gdybym mial zmniejszyc zaangazowanie w spolce to na pewno nie po nizszej cenie, anizeli akcje sam zakupilem. W takim wypadku wolalbym przedluzyc finansowanie pomostowe, dac spolce corce mozliwosc splaty , a gdy to by sie stalo, kurs akcji automatycznie bylby na wyzszych poziomach i odsprzedac z zyskiem, w ten sposob zyskalbym podwojnie, bo naliczylbym spolce x% interesow, a gdy zyskalaby na wartosci odsprzedal czesc akcji jakiejs instytucji. Nie oszukujmy sie, jesli zalozenia na 2012 rok beda spelnione tak w Nigeri jak na Ukrainie to spolka nie bedzie mogla kosztowac 1.50 zl za akcje...
Wydobywajac na KOV 13.500 barylek ropy spolka nie bedzie miala aktualnej wartosci...

Tytan, KOV nie ma szans na pozyskanie z GPW takiej sumy.To bylby dodruk wiekszej ilosci akcji, niz jest w tej chwili, jak ty sobie to wyobrazasz? Pozyskanie od "bogatej" GB pieniedzy bedzie prostrze niz pozyskanie ich od "szulerni" GPW (bardzo czesto tak nazywasz nasza gielde :) ). Dlaczego raptem "szulernia" mialaby wylozyc 540mln zl ?:D. To, ze czekaja to normalne. Solorz tez czeka z emisja na Midasie, poczatkowo odciecie do PP zaplanowali bodajze na 9 grudnia po czym przesuneli na 15go lutego ( daty z pamiecie wiec moge sie mylic).To nie jest dobry czas na emisje akcji czy debiut.

W Nigeri szacuja aktualnie zloza, do tego maja zwiekszyc wydobycie do 25000 dziennie, moze jest tak, ze przed prezezntacja na rynku Brytyjskim , chca pokazac ze tam idzie wszystko w dobrym kierunku i te wydobycie rzeczywiscie sa w stanie zwiekszyc. Do tego kazdy wie, ze to jest trudny politycznie teren i dochodzilo tam do zamieszek, wiec jesli przeczekaja 2 miesiace i nic sie nie bedzie dzialo, a wydobycie bedzie szlo w zamierzonym tempie to i inwestorzy nabiora wiecej zaufania.

Nie mialbym nic przeciwko, gdyby emisja byla na dwoch rynkach jednoczesnie, mysle ze wtedy finansowanie na zakup byloby nieco latwiejsze.Co innego jest pozyskac cala gotowke z jednego rynku a co innego podzielic to na 2 rynki.

Wszyscy narzekaja tutaj, ze z ta Nigeria to nic nie jest wiadome, ze to wszystko ma negatywny wydzwiek. Czy nikt nie zauwazyl, ze furtka ktora zostawia nam KI to pozytyw ? Przez 4 miesiace mamy mozliwosc obserwowania, jak ida prace w Nigeri, a zarzad ma czas na przygotowania by pozyskac te finansowanie. Ktos slusznie zauwazyl, ze gdyby KI chcialo nas wyrolowac z interesu to nie przedluzaloby nam finansowania pomostowego i wykluczylo KOV z mozliwosci brania udzialu w projekcie, a tym samym zmusilo KOV do wylaczenia z konsorcjum... Nikt, tez nie powiedzial, ze jesli zajdzie taka potrzeba to KI nie przedluzy tego finansowania pomostowego na kolejny okres ( z tym, ze wtedy mysle, ze policzy sobie jakies dodatkowe pieniadze).

Wiem, ze frudtrujace jest czekanie na efekty, szczegolnie ludzi, ktorzy wchodzili po cenie emisyjnej. Ja czekam ponad 9 miesiecy, inni ponad poltora roku, czy te 4 miesiace, ktore zostaly to tak wiele?:).Spolka jeszcze nie zrobila z akcjonariuszy przyslowiowego "wala"...

Panowie, jak wiemy prawie 50% akcji KOVu nalezy do KI, w interesie KI jest by zapewnic KOV "ustatkowanie sie".Jesli KI odsprzeda KOV 9% OML42 bedzie mialo zapewnione, ze do KOVu wiecej dokladac nie bedzie trzeba :-). Bedzie zarabial na kolejne wiercenia. Naturalnie moze byc tak, ze KOV nie zdobedzie pieniedzy i nie odkupi udzialow:)w to jednak nie bardzo wierze. Ludzie chyba sie tutaj pogubili... Wszystko bylo wiadome od samego poczatku.Wszyscy nakupywali akcji bo mysleli ze bedzie wystrzal o 100% i w ciagu kilku dni podwoja kapital, wystrzalu nie bylo i zaczely sie nazekania... Mnie podobnie jak Rabbita ciekawi fakt co sie dzieje na Ukrainie. Zastanawiam sie czy zdarza podlaczyc odwierty do rurek, jak to bylo planowane ;-).

Panowie,

przyjmijmy, ze nawet przy debiucie na AIM cena akcji bedzie taka jak teraz, i wyemituja ich kolejne 400mln, akcji bedzie duzo tanich jak barszcz, ale jesli wydobycie na OML42 do 2015 bedzie wynosilo 250 000 barylek na dzien czyli 22 500 dla KOVu. To przy cenie 100$ daje nam 821 mln $ nawet jesli czysty zysk z tego wyniuslby 10% to jest 82mln $ uwazacie, ze cena taka jaka jest aktualnie sie utrzyma ? Jesli tak bedzie to spolka skupi w ciagu roku polowe akcji i je umozy :). Nie liczymy Ukrainy, ktora sie rozwija z kazdym miesiacem. Brunei i Syri gdzie moga (wcale nie musza) cos odkryc.

Kwestia jest raczej tego jak bedzie szedl rozwoj tego wszystkiego i jakie beda poslizgi w czasie...

Onochi, kazda sprawa jest indywidualna, wiec ja bym tutaj nie mial powodow do zmartwien, wrecz przeciwnie. Afren ma operatora i sie dogadal, a to pozytywna informacja. Moze, ktos pamieta tez o jakiej cenie pisaly pismaki 13 listopada ? Warto byloby porownac to i zobaczyc czy cena jest zblizona ;-).

Onochi, ja bym sie cieszyl gdyby nie zawieszali i podali info po sesji, to by bylo fer wobec akcjonariuszy posiadajacych akcje, a spekula obeszlaby sie smakiem... Natomiast jak na razie to Afren ma OML26 co nie znaczy ze KOV ma OML42...

Funkytown napisał(a):
1.Nie rozumiem jak mozna twierdzić że się inwestuje długoterminowo w odniesieniu do spółki, która w swoim życiu nie zarobiła ani złotówki, która tylko traci, której przyszłość zależy od łutu szczęścia (znajda ropę albo nie znajdą). Przecież każdy rok dla KOVu zaczyna się od pytania skąd weźmie środki na dalszą działalnosć...

2. Hasło "długoterminowe inwestowanie" pojawia się często tam, gdzie ktos po prostu stracił bo niewłaściwie ocenił perspektywy spółki, a nie chce przyznać się do błędu. Rozwiązaniem jest twierdzenie, że jest "długoterminowym inwestorem", wiec spadek kursu go nie obchodzi.

3. Nawet dla długoterminowego inwestora robi zdecydowaną różnicę czy kupił po 1,89 czy po 0,8.

4. Cóż, ja np. jestem na GPW dla pieniędzy, dla zysku. Rozumiem, że ktos może czerpać satysfakcję z wieloletniego trzymania akcji niezależnie od ich ceny 0 jego kasa i jego satysfakcja. Ja czerpię z wzrostu wartości portfela.

AD1

Na razie maja srodki na inwestycje wiec sie tym nie przejmuje, nie wiem w jakim zawodzie pracujesz i czym sie zajmujesz ale tak jak napisal Kastalto wyzej, ktos kto pracuje w realnej gospodarce bardzo dobrze wie, ze aby cos zarobic najpierw trzeba wlozyc, otworz glupi sklep spozywczy i porozmawiamy za pol roku ile zarobiles...

AD2

Ja zainwestowalem dlugoterminowo w spolke, ktora cos zarabia i nie ukrywam,ze gdyby KOV nie mial Ukrainy to pieniedzy bym w to nie wlozyl... Nie ukrywam tez tego, ze gdy spolka zatraci finansowanie ( co w moim przekonaniu jest malo prawdopodobne ze wzgledu na to, ze ma "opiekuna") to byc moze, bede zmuszony sie ewakuowac tracac czesc zainwestowanych pieniedzy. Inwestujac w te spolke bylem jednak swiadomy tego zagrozenia.

AD3

Owszem robi, dla inwestorow KGHMu tez robi roznice czy zakupili po 190 czy po 126 :). A jeszcze wieksza dla tych co zakupili po 24 a odsprzedali po 190 :). Co z tego wynika ?

AD4

Ja tez jestem dla zysku, jednak w przeciwienstwie do niektorych osob, nie jestem w stanie siedziec w monitorze od 9 do 17.30 i sledzic kurs akcji... Zainwestowalem w spolke z nadzieja, ze przyniesie mi stope zwrotu wieksza niz w banku, bo gdyby bylo inaczej zosstawilbym pieniadze na koncie lub wykupil obligacje co jak dzisiaj widac nie daje zadnej gwarancji zwrotu... Licze na to, ze zarobie wiecej niz na lokacie bankowej i poczekam na to nawet jesli bedzie to trwalo 5 lat :). Jestem jeszcze mlody wiekiem wiec jestem w stanie pogodzic sie z pewna strata pieniedzy. Gdybym mial 50 lat nie inwestowalbym w tego typu spolke, a wybral TPSA, ktora co roku wyplaca dywidende...

Kastalto te tylko 23000 barylek to prawie 11000 barylek dziennie dla Shella, co daje ponad 1mln USD w ciagu jednego dnia :). Sprawa ciagnie sie ponad 200 dni i moze potrac jeszcze X czasu :). Mniejszosc spoleczna siedzi cicho ( bo przeciez maja niedlugo przejac razem z konsorcjum pole naftowe, a Shell spokojnie wydobywa sobie rope przez pol roku bez zadnych zawirowan w rurociagach i buntow ze strony spolecznosci. Kazdy dzien to 1mln dolcow, niech zysk z tego bedzie 50% czyli 500 000 $ przemnozone przez 200 dni daje 100mln $ czystego zysku. A pole odsprzedac moga w kazdej chwili, wiec nie sadze by Shellowi sie spieszylo :).

Nie wiem ile w tym analogi, jesli natomiast Shell aktualnie prowadzi wydobycie z tych pol to spieszyc mu sie na pewno nie bedzie :). Wszystko jest po stronie Shella bo miejscowi siedza cicho, zaliczki podostawali na konta i trzymaja je juz ponad 7 miesiecy, a do tego jesli prowadza wydobycie to zarabiaja dziennie kupe kasy z tych wsystkich pol... Nikt im bomb nie podsadza bo kto chcialby niszczyc cos co niedlugo moze nalezec do niego :). Natomiast to, ze Shell odsprzeda te wszstkie pola jestem pewien ( nie jestem pewien kto je nabedzie :) ). Bo gdyby teraz Shell wycofal sie ze wszystkich transakcji, to te ich rurociagi i rafinerie staly by tylko w ogniu, rebelia by sie do nich dobrala...

Mnie ciekawi nie na jakim etapie sa rozmowy, a w jaki sposob one przebiegaja :). Czy Redface moglby nam powiedziec, czy przedstawiciele obu spolek spotykaja sie twarza w twarz i rozmawiaja na umowionych spotkaniech, z reprezentantami wszystkich firm wchodzocych w konsorcja, czy jest to moze przesylanie sobie przez kurierow warunkow umowy...? Z tego co pamietam, gdy solorz negocjowal przejecie Plusa, to spotykali sie wszyscy raz na tydzien siadali przy stole i gderali sobie az wszystko ugderali...Ciekawi mnie poprostu w jaki sposob sie to odbywa tutaj, a ze spolka traci na akcjach to inna sprawa, w tej chwili przedluzajacy sie termin pozbywa sie spekulantow ze spolki :-). Co nie zmienia faktu, ze zanizony kurs nie pomoze spolce w debiucie na AIM...

Panowie,

Redface podal nam wskazowke, zebysmy obserwowali co sie dzieje z OML26 i jak na razie Afren tez tu milczy, wiec to ile i w jakich ilosciach bedziemy gdybac nic nam nie da :). Zaczniemy sie martwic ( o ile bedzie to powod do zmartwien) gdy Afren poda jakies informacje, a KOV ich nie poda. Spolka poczela zbyt duze przygotowania do tego by sobie odpuscic Nigerie. Odpuszcza ja naturalnie gdyby tam naprawde jakies wielkie turbulencje mialy miejsce :).

Redface,

mysle ze kazdy wie na czym polegaja negocjacje :). Z tym, ze w maju spolka byla w stanie okreslic ramy czasowe, podobnie bylo w Pazdzierniku. Jesli spokla nie chciala po 14stym listopada uwzglednic ram czasowych tylko dlatego by po raz 3ci nie dotrzymac terminu to moge to zrozumiec, ze zrobiliscie to z mysla o to by nie zostac oskarzonym o niedotrzymywanie terminu. Tlumaczenie, ze sie nie da okreslic ma sie troche nijak do sytuacji, gdy poprzednim razem byliscie w stanie te ramy czasowe okreslic. Zeby nie bylo, ze zmieniam zdanie na temat spolki, nadal jestem za KOVem :).

Sicc nie uwazasz, ze gdyby umowa zostala zerwana to zostalibysmy o tym poinformowani ?:)

Nie wazne co i w jakich ilosciach napisza gazety... Wazny jest komunikat ze spolki :).

Scarry zgadza sie, tak tez moze byc i jest to do rozwazenia ale tylko dla spekulantow i to raczej ich powinno interesowac :). Watpie by ktos z dlugoterminowcow uciekal ze statku, ktory mial dziure i po przejeciu OML 42 bedzie w stanie ja zalatac w szybkim tempie :). Raport za 3Q pokazuje na KOVie ze ta dziura tylko z samej ukrainy powoli zaczyna sie latac, do podlaczenia czekaja 3 odwierty i z komunikatow spolki wynika, ze zrobia to do konca roku. Na Ukrainie w 2012 ma byc sajgon jesli chodzi o zwiekszenie dziurek z gazem, przeczytaj raport za 3Q, jestem przekonany, ze jesli chodzi o wyniki finansowe w 2012 to KOV z samej ukrainy wygeneruje je na +. Jesli przejma OML42 to wydobycie dzienne przypadajace na KOV bedzie mialo 2070 barylek na dzien przy ogolnym wydobyciu 23000. Do 2015 maja zwiekszac wydobycie na 250 000 ogolem i 22 500 dla KOV ( w przypadku przejecia oczywiscie).

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... zacznie spadac ?:P dziwne ze daty nie podali do kiedy je przedluzaja :). Moze glupio bylo by pisac, ze przedluzaja negocjacje do jutra :). Bo innego wytlumaczenia na brak daty nie znajde :).

Onochi, tak oplacalny pod warunkiem, ze ten gaz bedzie tam plynal przez jakis czas :).

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... Jest druga dziurka do przodu :) Tylko cienki tam przeplyw wyszedl :/. Mnie zastanawia ile z takiego zloza beda wydobywac ten gaz ? Bo jesli zasobow starczy na mniej niz rok to jest to slabo oplacalny biznes...

Scarry o petrolu pisala Polska prasa (glownie parkiet). Tutaj napisal Reuters i na bank nie napisali tego pod dyktando KOV, ktore ma zaledwie 20% Nigeryjskiej spolki. Ja znam angielski tylko w formie komunikatywnej, mysle jednak, ze jesli ktos sie wczyta dobrze w tekst z Reutersa to nie ujzy tam info ze 100% pewnoscia finalizacji transakcji...

Moja gafa w takim razie , przeczytalem gdzies ze NWZA przesunieto, sam sie wprowadzilem w blad, sorki w takim razie.

NWZA przesunieto do 30 listopada.Do konca listopada maja sfinalizowac przejecie polkomtelu, wg mnie specjalnie przesunieto te NWZA i czeka nas jeszcze informacja o podpisaniu 2 umow w tym miesiacu,jedna o rozwoju infrastruktury i jedna korzystanie z sieci LTE. Beda chcieli wywindowac kurs jak najwyzej w gore i zrobic emisje by sie powiodla. Pytanie brzmi czy akcje zakupi spekula czy inwestorzy, ktorzy beda chcieli wejsc w nowa emisje...

Onochi przeczytaj to uwaznie i zauwazysz szybko, ktore wypowiedzi sa Kulczyka, a ktore redaktora ;-) Wypowiedzi Kulczyka jest doslownie kilka zdan i nie nalezy do nich cytat, ktory podales :).

Mnie zadowala fakt, ze testowanie trwalo tak krotko, nie mam pojecia jak jest to robione. Moze ktos po krotce da rade wyjasnic czy wystarczy jednorazowo wpuscic te wode z piachem do odwiertu, czy ta maszynka do wpuszczania wody pod cisnieniem musi tam stacjonowac na okraglo ?( moze niektorym wyda sie glupie te pytanie ale ja nie mam o tym szczelinowaniu zielonego pojecia...)

Termin z OML40 minal i byl brak info, nie uwazacie, ze gdyby info bylo negatywne to informacje ze spolki, ktora miala wykupic udzialy by poszlo ?

Spolka, ktora zrezygnowala z udzialu bo nie dostala statutu operatora poinformowala o tym, podobnie jak Krzysiek9 uwazam, ze spolki ktore podpisaly kontrakty maja obowiazek siedzec cicho az do zakonczenia wszystkich transakcji, mysle ze jest to wymog ustalony w kontrakcie. Natomiast brak info o przedluzeniu negocjacji moze byc spowodowane tym, ze negocjacji juz nie ma, byc moze negocjuja tylko w sprawie OML30, z ktorym KOV nie ma nic wspolnego... Jesli chodzi o decyzje rzadu, to mysle ze ta rowniez bedzie dotyczyc wszystkich koncesji, a nie bedzie rozpatrywana kazda pojedynczo...

Ja nie bardzo rozumiem czemu wszyscy tutaj czepiaja sie tak terminow...Jesli debiut na AIM bedzie w przyszlym roku a nie w tym to co to zmieni ? Sa tu ludzie ktorzy trzymaja akcje od debiutu na GPW i mysle ze im roznica 2msc nie robi duzej roznicy.Ja rozumiem, ze kazdy stracil kupe kasy ( ja rowniez) ale trzeba zdawac sobie sprawe, ze w naszym zyciu codziennym wszystko zawsze sie opoznia, gdzie sytuacja nie jest tak skomplikowana jak podczas wiercen i szczegolowych badan. Kazdy czeka na pozytywne info i mysle, ze jesli info o Nigeri pojawi sie negatywne to z kursem bedzie ciezko...

Wracajac do terminow, niech kazdy zada sobie pytanie ile czasu potrzeba by bylo na przejechanie z Warszawy do Krakowa i czy zawsze taki dystans pokonamy w zakladanym czasie :-). Jesli chodzi o wydobycie to zalozenia KOV na ten rok praktycznie sa wykonane, wywiazuja sie z tego co mowia i nie puszczaja sciemy jak inna znana spolka z GPW :). Lepiej niech tych komunikatow bedzie mniej, a beda konkretne anizeli pelna sciema... Trzeba tez docenic Redface za udzielanie sie na forum, chociazby za to, ze w przypaku gdy czegos nie zrozumiemy on jest nam w stanie to wytlumaczyc.Ale nie ma co na faceta naciskac bo i tak nie powie nam czegos co jest utajnione... Tak jak powiedzial wszystkiego dowiemy sie w odpowiednim czasie ;-).

Ja mam pewne pytanko do ludzi, ktorzy obserwuja te spolke od dluzszego czasu. Mianowicie, wiem ze KOV bedzie posiadal 9% z wydobycia w Nigeri( jesli dojdzie do zawarcia kontraktu). Mnie natomiast isteresuje to czy KOV bedzie musial zaplacic za cala koncesje OML42 czy pokryc tylko jakas jej czesc ? Wiemy, ze KI wylozy na to pieniadze i KOV z emisji na AIM bedzie musial te pieniadze zwrocic.Podobnie jak Krzysiek9 uwazam, ze umowa juz dawno jest klepnieta i czeka na to az wszyscy sie juz dogadaja. Nigeryjczykom, na pewno nie jest po drodze oddawac wlasne zloza ale nie stac ich na eksploatacje, co za tym idzie gotowka sie krecic nie bedzie.To, ze chcieli zostac w roli operatora to calkiem normalna rzecz, chca decydowac o ich wlasnych zlozach, a to jest tylko biznes i chodzi o pieniadze, a Nigeria tych pieniedzy nie posiada, posiada za to zloza i sa zmuszeni do tego by zawierac kontrakty z zachodnimi firmami, wiec mysle ze rzad wyrazi zgode na transakcje. Ktos wczesniej pisal, ze po jakims czasie wygodnia zachodnie firmy i sami beda wydobywac, to jest afryka i tam dalej jest korupca i rzadzic beda tak jak beda chcieli, jednak gdyby wyrzucili wszystkich na pysk to raczej ciezko by im bylo zdobyc odbiorcow czy w przyszlosci wspolpracownikow... A chyba wszyscy zdajemy sobie sprawe, ze majac najwieksze zloza na swiecie a nie majac na nich odbiorcow skazani beda na zastoj...

Teraz jesli ktos moglby mi wytlumaczyc jak bedzie wygladal podzial kosztow poniesionych za wykup koncesji?Bylbym bardzo wdzieczny :).

Jesli chodzi o aneks do umowy, to mysle ze wladze KOVu to ludzie biznesu z doradcami znajacymi sie na rzeczy, ktorzy przewidzieli taka sytuacje, kazdy rozsadny czlowiek zyjacy w dzisiejszych czasach zdaje sobie sprawe z tego, ze wiele rzeczy nie zalezy od nas samych, a co za tym idzie terminy zadko ktore sa dotrzymywane...

Jesli ktos udzieli mi odpowiedzi na zadane przezemnie pytania bede bardzo wdzieczny. Z gory dziekuje :).

Ostatnio powiedzialbym, ze na KOVie ta wyprzedarz sie "wstrzymala" wszystko polecialo, a my od trzech sesji mamy niewielkie obroty i stoimy w miejscu, wiec chyba wiele osob czeka...

Znana nam spolka przestanie nam bruzdzic, gdy KOV zacznie zarabiac wiecej niz wydaje:). Gazu wydobywaja coraz wiecej wiec i nie dlugo zaczna odnotowywac pokazniejszy zyski :).

Jesli nie klepna nigeri, to fakt, kurs zleci i spokla poniesie strate jesli chodzi o przygotowanie do wejscia na AIM. Plusem tego bedzie jednak to co zauwazyl onochi, brak rozwodnienia i inne koszty poniesione z "rozruchem" Nigeri... Mysle, ze przy braku przejecia ujzymy dno, duzo jednak zalezy od tego co politycy wymysla w niedziele, bo nie oszukujmy sie ale przeogromne znaczenie ma w tej chwili polityka UE. Rok 2011 KOV zakonczy na minusie, jednak mysle ze 2012 rok przyniesie zyski dla KOVu( nie wiem czy dla akcjonariuszy). Uwazam, ze KOV powinien skupic sie na Ukrainie i tam wiercic dziury tak by byla jedna na drugiej, bo tam maja pewnosc, ze ten gaz jednak jest i tego powinni sie trzymac, do puki nie beda w stanie sami sie finansowac co nastapi zapewne juz w przyszlym roku;-).

Czasy sa takie jakie sa, poplynelismy jak wszyscy, ktorzy trzymali akcje...Fakty sa takie, ze mamy O-12 wierca O-8 i kolo 15 nastepnego miesiaca bedziemy mieli wyniki wiercenia O-8. Czekamy na Nigerie, ktorej termin rowniez zbiega sie z 15 listopada. Mi rowniez nie jest wesolo jak spojrze na stan konta...

Z tego co ja tu zrozumialem, to nie zycza sobie trucia ich zycia ani przez shella ani innego wydobywcy... Moglem jednak zle to zrozumiec bo znam tylko podstawy tego jezyka :P.

wartosc maja podac niby po 17stym, wiec jeszcze tydzien, na razie ludzie kupuja bo jedna akcja kosztuje nieco ponad 70gr, minimum ktore bedzie trzeba wylozyc za jedna stara akcje to 1.80zl (6x0.30) tyle midas potrzebuje na Aero.Tak szybko jak teraz idzie w gore tak szybko bedzie spadac...

www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...

ciekaw jestem jak Solorzowi idzie w pozyskiwaniu inwestorow instytucjonalnych, bo chyba wszyscy zdajemy zobie sprawe ze "plotki" nie beda w stanie objac w calosci tej emisji... Ostatnia byla na 300mln i byly problemy, a ta ma byc prawie ( o ile nie ponad) dwa razy wieksza...

szatan z bankieramozecie pisac co chcecie, i tak nic to nie zmieni :) jesli chodzi o Pana Solorza to jesli "plotki" nie obejma emisji, to zrobi to sam Pan Solorz :). Faktem jest ze ten kto objal stara emisje i w pore z niej nie wyszedl jest prawie 50% do tylu :/ Jesli chodzi o brak kontraktow z innymi operatorami, to mysle ze takie sie pojawia dopiero po zawarciu kontraktu z Plusem, a to nastpai dopiero gdy UKOIK wyda zgode dla transakcji. Problemem jest pokrycie kraju jak slusznie zauwazyl Taurus.Bedzie walne zgromadzenie i tam dowiemy sie czegos wiecej :).

Wszystko zalezy tez od ceny uzyskania tej ropy, gdzies czytalem ze w Afryce koszty wydobycia sa najmniejsze, a mrozne tereny Rosji najbardziej kosztowne... Nalezy tez pamietac, ze cena minimalna dlugo sie utrzymywac nie bedzie i kiedys przyjdzie poprawa na rynkach swiatowych a ceny ropy siegaly juz 150$, wiec nie wolno tutaj patrzec tylko pesymistycznie :). No i pamietajmy ze aktualnie jest powyzej 80$ ;-).

onochi poprzedni kryzys spowodowal zejscie ponizej 40$ za barylke ;-)

Ja nie zmienilem pogladu co do Midasa i dlaej uwazam ze w okresie dlugoterminowym moze ( bo nie musi) byc dobra inwestycja. Zmienilem nieco podejscie po tym jak sie dowiedzialem o nowej emisji a zmienilem z prostego wzgledu, ze nie stac mnie niestety na nowa emisje i musze sie wsztrzymac z inwestycja niestety.

Chomiczek pozostanie na pokladzie wiaze sie z tym, ze trzeba bedzie objac nowe akcje ktorych bedzie 6x wiecej... Ale nie to jest zle, zle jest natomiast to, ze posiadajac 1000 akcji i trzymajac je do konca ( czyli nowej emisji) bedziesz musial wykupic kolejne 6000 akcji ( chyba ze po odcieciu nie wejdziesz w nowa emisje co i tak bedzie sie wiazalo na starcie ze strata, bo uczestniczyles w odcieciu). Aktualnie akcja oscyluje za okolo 0.90 zl. Aby z emisji mieli kase tylko na Aero musza sprzedac akcje za co najmniej 0.30 zl. Jesli bedziesz obejmowal nowe akcje to bedziesz musial dolozyc do biznesu uwaga 6x0.30zl=1.80 czyli dwukrotnie wiecej niz aktualnie posiadasz ( mnie na to nie stac ). Nikt natomiast nie powiedzial, ze emisja bedzie tylko na przejecie Aero, moze beda chcieli pozyskac pieniadze rowniez na infrastrukture ?Co bedzie jesli emisja jednej akcji bedzie oscylowac przy 0.60zl ?Osobiscie boje sie, ze papier znow zacznie byc wyprzedawany przed emisja...Jak to mialo miejsce ostatnio. Z tym, ze ostatnio z rynku pozyskiwali prawie 2x mniej gotowki...

no to witaj w klubie :P trzeba przed tym troche posiedziec by cokolwiek z tego zrozumiec. Mysle jednak ze soatlo to odspzedane w ten sposob by teraz Midas mgl wykupic Aero ( ktere wczesniej bylo wlascicielem Cypryjskiej spolki) nie mozna wykupic kogos kto jest naszym wlascicielem. Ja to tak rozumiem, nie wiem natomiast czy jest to prawidlowe rozumowanie....

Kastalto, przeczytaj ten artykul dobrze :). Jakie inne OML skoro jest podana nazwa firmy KI/KOV :). Inna sprawa jest to, ze sa to pismaki i moga pisac bzdury :).

onochi napisał(a):
Pozostaje czekać na jakieś oficjalne ESPI. Ta cena jest spora pamiętam że była mowa o 600M, 800M ale 1,1 miliarda chyba nie. Ale może to jest cała cena z której KI wykłada tylko część. Fajne jest to że na dzień dobry mają ropę. Sytuacja podobna jak na Ukrainie tylko, że z gazem.

Ja z tego zrozumialem, ze cena 1.1bln $ jest za 5 pol naftowych przynajmniej tak sugeruje naglowek :).

Firma finalizuje transakcję zakupu 100 proc. udziałów Aero2 i będzie świadczyć usługi telekomunikacyjne w technologii czwartej generacji – LTE. Fundusz zwołuje na 17 października walne zgromadzenie i zamierza przegłosować nową emisję akcji na ten zakup. Proponowany dzień prawa poboru to 8 grudnia 2011 r. Jedno PP będzie uprawniać do objęcia 6 akcji nowej emisji.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...

Czyli jedna akcja bedzie kosztowac kolo 30-35 groszy za sztuke tak by z emisji udalo im sie uzyckac ponad 548mln. Taurus dobrze to wyliczyl :D.

Mysle, ze oni po prostu juz maja kupca na te akcje, nie sadze by zarzad probowal robic emisje w takich czasach i po takiej cenie ;o. Kto wejdzie w nowe akcje gdy jeszcze na starych jest do tylu 25% ?:D.

Specjalista30 powiedz mi o jaka konferencje chodzi bo nigzie nie moge znalesc info o niej... Kto ma tam wystapic ?Wladze Midasa ? Solorz czy moze wladze aero2?:>No i czy bedzie transmitowana gdzies, gdzie sie odbedzie ?:> Wiadome jest cokolwiek o tej konferencji ?:)

Co do konferencji to nie mam zielonego pojecia, o ktorej bedzie natomiast wczoraj przez kilka minut ogladalem Polsat ( ogolnie bardzo malo ogladam tv mam do tego braki czasowe. Natomiast to co zobaczylem uszczesliwilo mnie :). Widzialem reklame LTE gdzie mozna nabyc ten internet za 30zl miesiecznie a w godzinach nocnych jest za free. Czy to oznacza ze CF ruszyl z oferta komercyjna?:> Ktos cos juz wie na ten temat ?:>

Jesli dogadaja sie Play i Plus miedzy soba, to potencjalnie Play moze udostepnic swoje maszty pod "moduly" do montowania na siec LTE dla Midasa, no i jesli obie sieci beda sie ze soba dogadywac to istnieje szansa na to, ze Play z Mobylandem szybciej podpisze umowe na LTE :).

Jesli na prawde zaczely, to plus tego jest takie, ze to potencjalny klijent na LTE :-). Tutaj idzie nam sie kisic i obawiam sie, ze moze byc jeszcze gorzej bo jesli,prawda jest ze Midas bedzie wlaczal aero2 to bedzie potrzebna kasa, a to sie wiaze z nowa emisja za pewne,tylko kto te akcje bedzie chcial obejmowac ?;/ No i kolejna kwestia taka, ze tych akcji bedzie juz ponad pol miliona...

My teraz czekamy na decyzje UKE w sprawie czestotliwosci i UKOiK w sprawie przeciecie plusa przez Solorza... Gdy wszystko tutaj pojdzie po naszej mysli, to mysle, ze posypie ssie lawina komunikatow i trend moze zostac odwrocony, mysle ze wtedy nawet sytuacja na szerokim rynku nie przeszkodzi w zmianie trendu. Natomiast do puki nie bedzie zadnych potwierdzen z urzedow to bedziemy tak opadac, mam jedynie nadzieje, ze firmy nadal dzialaja i montuja te nadajniki a nie zaniechaly prac. Forum jakos opustoszalo i zastanawiam sie ile osob trzyma te akcje, mam nadzieje, ze nie jestem jedyny... :d

Tez to zauwazylem, 6.7mln Euro to niewiele i rowniez zastanawiaja mnie zobowiazania, ktore przejeli... No coz, im pozniej je umieszcza w wynikach chyba tym lepiej, bo jak na razie nie sa one rentowne i zjedza troche zysku zapewne:). Ogolnie na przejecia wydali okolo 8.8mln euro, wiec jeszcze sporo gotowki im zostalo, ciekawe czy znajda jeszcze cos do przejecia w tym roku :). Obawiam sie jednak, ze im wiecej firme i oddzialow, tym trudniej bedzie tym zarzadzac ale ekspertem od tego nie jestem wiec to tylko takie moje przemyslenia :).

Na razie czekamy, na decycje UKE i UKOIK :-). Ja sie natomiast zastanawiam, czy w jakis sposob Solorz mogl uruchomic procedure montowania nowych urzadzen w nadajnikach Plusa, bo to ze przejmie on Plusa jest rzecza normalna. Jak pisal kiedys Taurus UKOIK moze jednynie postawic warunki do spelnienia i nakazac odsprzedanie, ktorejs z czestotliwosci :-).

broker_ns sadzisz, jak widzisz wyniki za drugi kwartal w grupie Midasa, dolacza te zaplate Polsatu dla Mobyladnu za GB ? Jesli tak to calkiem prawdopodobne, ze Midas pierwszy raz od kilku lat wykaze zyski, a to dodatkowo, moze zachecic do nabywania papieru przez inwestorow :). Jesli czestotliwosci zostana przy spolkach Midasa, to najblizszy rok bedzie bardzo ciekawy :).

Wykup akcji od bankow nie nastepuje po kursie aktualnych notowan, firma zastrzegla kwote X+ % odsetek ustalony przez banki, nie pamietam ile to bylo i nie chce macic.

W kazdym razie kurs akcjo moze wynosic 10zl a wykup od bankow i tak bedzie po cenie ustalonej przez obydwie strony + odsetki. A duda wykupi te akcje przed koncem 2012 , jesli tego nie zrobi banki beda mogly te akcje odsprzedac i jesli znalazlby sie inwestor to Macius stracilby firme, a na tego raczej by nie chcial :).

Ja nie bardzo rozumiem lamentu :P. Jesli produkcja wzrosla o 70% to wartosc spolki rowniez wzrosla :). Cierpliwosc zostanie wynagrodzona :-).

Z artykulu, ktory wkleil kfahoo wyglada na to, ze to nie Han Solo ma plusa a jego syn :P. Nie znam sie na prawie ale czy nie jest tak, ze jesli do syna Solorza nalezec bedzie plus, a Solorz bedzie mial Aero i Midasa ( posrednio Mobyland i Centernet) to czestotliwosci, nie naleza do jednej osoby ?

Bo wczesniej byly obawy, ze przejmujac plusa Solorz bedzie mial wszystkie czestotliwosci i tak by bylo w praktyce i teori. Ale gdy Plus nalezec bedzie do jego syna a on posiada inne podmioty to czy nie jest to tylko teoria. ( Wszystko niby zostaje w rodzinie:)) Jak to prawnie wyglada?

Solorz i jego syn to chyba dwie inne osoby :).

Ma ktos jakies swoje teorie i przemyslenia ?
Moze ktos cos wiecej o tym powiedziec ?:>

Cytat:
ciekawe czy znajdą się chętni na wszystkie pp moim zdaniem chyba nie

ciekawa teoria, normalnie to strasznie drogie sa te akcje i pewnie nie stac ludzi na emisje... :P

Pytel w jednym z wywiadow jasno mowil, ze MIDAS aby naprawde zaczal przynosic zyski potrzebuje roku i z tego co pisze vonANdrew tak wlasnie by to wygladalo. Pytel mowil tez, ze juz w tym roku powinni cos zarobic i tak bedzie, jesli moga zaksiegowac zaplate CP dla Mobylandu za GB, ktorych uzywaja do testow.

broker_ns podzielam Twoja opinie, jesli chodzi o wzrosty :).

Jesli chodzi o czasochlonnosc inwestycji, to sie tym rowniez nie przejmuje, jesli nawet przy duzych nakladach finansowych cale przedsiewziecie jest czasochlonne, to jest ono takie dla wszystkich nie tylko dla nas. Inni operatorzy sa w tyle i do puki nie beda ogloszone przetargi na inne czestotliwosci pod LTE inni rowniez pozostana w tyle. Aby cokolwiek tutaj sie ruszylo to MON musi zwolnic czestotliwosci, a pozniej musza je dac do przetargu itp. itd. wszystko to jest czasochlonne, wiec jedyna kwestia, ktora moze stac na przeszkodzie to wyrok NSA...

Mysle ze dopiero po sfinalizowaniu wszystkiego, bedziemy mogli liczyc na "fajny kurs" ale milo wiedziec ze powoli wszystko sie rozkreca, teraz czekamy na UKE a nastepnie na podpisane pierwsze kontrakty mobylandu :).

Jak wrzuci miliard zl na rozbudowe to mysle, ze wieksza czesc polski beda w stanie pokryc, tylko, tak jak pisal taurus, jesli on wlozy limiard to reszta akcjonariuszy dolozy do tortu kolo 340 mln:D. Nie bedzie wkladal sam kasy , zeby wszyscy zarabiali, raczej kolejna emisja bedzie sie szykowac :P. No chyba ze bawi sie w mikolaja :P.

broker_ns napisał(a):
bucik1986 napisał(a):

Wiec ja to widze w tej chwili tak :D.

Z wczesniejszej wypowiedzi Pani Anny Streżyńskiej wynika, ze dopuszcza PTC i przetarg bedzie powtorzony od 2giego etapu.

broker_ns na poczatku maja pisal do UKE i w odpowiedzi uzyskał, iż nie moga powtorzyć przetargu ze wzgledu na inny wyrok sadowy, ale Pani odpowiadajac mu, powiedziala iż do konca maja powinno sie wszystko wyjasnic :).
Nastepnie broker_ns dzwonil do WSA i podzielil sie z nami nastepujacymi wiadomosciami :):

"Zapomnijcie o tym, że wyrok w NSA szybko zapadnie. Raczej na pewno nie w tym roku. Dzwoniłem ostatnio do WSA i otrzymałem wiadomość, że WSA przesłała skargi kasacyjne stron do NSA dopiero 31 maja b.r. a średnia oczekiwania w NSA na wyznaczenie rozprawy i wyrok wynosi ok 1 rok !!"

Ja wnioskuje z tego,ze UKE czekało na wiadomosci o tych skargach kasacyjnych ( zlozenie skargi nie pozwala na uprawomocnienie sie wyroku).

Teraz pytanie czy Midas oficjalnym komunikatem jest zoobowiazany do poinformowania o tym, iz spolce zaleznej odebrano czestotliwosc ? Jesli tak to tutaj bedzie zwala nie z tej ziemi i nawet wiadomosci o przejeciu plusa jej nie powstrzymaja :D.

Na tej spolce fajne kwiatki wychodza :D i jakos dziwnie sie to wszystko w czasie zbiega :D.

Bucik chyba jednak trochę zapędziłeś się w swoich dociekaniach. Kolejna teoria spiskowa, którą trzeba zdławić w zarodku :-))Ale po kolei!
Pisałem do UKE odnośnie wyroku NSA z dnia 3 lutego 2011 aby dowiedzieć na jaki etapie są działania związane z unieważnieniem i ponownym przeprowadzeniem przetargu (czyli 2 etapy).

Chyba zle mnie zrozumiales badz, ja sie zle wyrazilem :). No wiec tak, ja zrozumialem z tego wszystkiego to w ten sposob:

UKE nie moglo powtorzyc przetargu ( od drugiego etapu) bo czekalo na uprawomocnienie sie wyroku z 11 lutego 2011, gdyby wyrok sie uprawomocnil musieliby powtorzyc przetarg zupelnie od nowa ;-)ale Mobyland i Centernet zlozyly skargi ( UKE podalo, ze sie nie odwolywalo od wyroku) . Skad daty, o ktorych wspomniala Ci Pani z UKE nie mam pojecia, byc moze zbieg okolicznosci, a moze takie sa procedury, ja sie na tym nie znam :).

www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?p...

Decyzja dotycząca przetargu rezerwacji częstotliwości z zakresu 1710–1730 MHz i 1805–1825 MHz.

W dniu 13 czerwca 2011 r., Prezes UKE wydał decyzję, którą unieważnił przetarg na dwie rezerwacje częstotliwości, z których każda obejmuje 49 dupleksowych kanałów radiowych z odstępem dupleksowym 95 MHz, z zakresu 1710–1730 MHz i 1805–1825 MHz, na obszarze całego kraju, do wykorzystywania w publicznej sieci telekomunikacyjnej, na okres do dnia 31 grudnia 2022 r., w zakresie dotyczącym oceny oferty Polskiej Telefonii Cyfrowej sp. z o.o. Wyniki unieważnionego przetargu były ogłoszone 2 października 2007 r.

Decyzja unieważniająca została wydana na podstawie art. 118d ust. 1 ustawy Prawo telekomunikacyjne, w związku z wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego z dnia 21 lipca 2009 r., sygn. akt VI SA/Wa 2335/08 (utrzymanym w mocy wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 3 lutego 2011 r., sygn. akt II GSK 88/10) uchylającym decyzję Prezesa UKE z dnia 29 sierpnia 2008 r. nr DZC-WAP-5174-9/07(182), którą Prezes UKE utrzymał w mocy decyzję z dnia 28 listopada 2007 r., nr DZC-WAP-5174-9/07(37), odmawiającą unieważnienia przetargu. Uchylona decyzja odmowna była wydana po rozpatrzeniu wniosków o unieważnienie tego przetargu złożonych przez Inquam Broadband GmbH, Polską Telefonię Komórkową Centertel sp. z o.o. oraz Polską Telefonię Cyfrową sp. z o.o.

Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności.

Wiec ja to widze w tej chwili tak :D.

Z wczesniejszej wypowiedzi Pani Anny Streżyńskiej wynika, ze dopuszcza PTC i przetarg bedzie powtorzony od 2giego etapu.

broker_ns na poczatku maja pisal do UKE i w odpowiedzi uzyskał, iż nie moga powtorzyć przetargu ze wzgledu na inny wyrok sadowy, ale Pani odpowiadajac mu, powiedziala iż do konca maja powinno sie wszystko wyjasnic :).
Nastepnie broker_ns dzwonil do WSA i podzielil sie z nami nastepujacymi wiadomosciami :):

"Zapomnijcie o tym, że wyrok w NSA szybko zapadnie. Raczej na pewno nie w tym roku. Dzwoniłem ostatnio do WSA i otrzymałem wiadomość, że WSA przesłała skargi kasacyjne stron do NSA dopiero 31 maja b.r. a średnia oczekiwania w NSA na wyznaczenie rozprawy i wyrok wynosi ok 1 rok !!"

Ja wnioskuje z tego,ze UKE czekało na wiadomosci o tych skargach kasacyjnych ( zlozenie skargi nie pozwala na uprawomocnienie sie wyroku).

Pytel mowil w jednym z wywiadow, ze maja pozwolenie na xxx anten( nie pamietam ile) i nie moga dostac kolejnych pozwolen ( za pewne ze wzgledu, na to iż mial byc powtorzony przetarg, a przepisy w takim wypadku nie pozwlalaja na rozwoj infrastruktury). Teraz jesli przetarg zostanie powtorzony i wynik bedzie na korzysc Mobylandu i Centernetu( jak sugerowala Pani Prezes) to myśle, ze firmy wystapia o koejne pozwolenia na budowe anten :).

Teraz prosba do Taurus80 - pisales, ze czytasz na forum o testach LTE , nie pamietam do kiedy one mialy trwac, jesli sie nie myle to do konca czerwca;-). Moglbys wkleic link z forum, o ktorym pisaleś ? Chcialbym wiedziec czy wylaczyli anteny :)?

Teraz pytanie czy Midas oficjalnym komunikatem jest zoobowiazany do poinformowania o tym, iz spolce zaleznej odebrano czestotliwosc ? Jesli tak to tutaj bedzie zwala nie z tej ziemi i nawet wiadomosci o przejeciu plusa jej nie powstrzymaja :D.

Na tej spolce fajne kwiatki wychodza :D i jakos dziwnie sie to wszystko w czasie zbiega :D.

nie chce mi sie szukac, ale kilka stron temu byl link do artykulu, w ktorym bylo nasmarowane ze posiada ponad 10% petrola teraz pisza o nie calych 7dmiu, wiec wywalal :] i sadze, ze czesc wywalil po 11 :P nie bez przypadku puscili info o ropie :P

Wiadome kto wywalal po 11pln:P

www.parkiet.com/artykul/106296...

Ma ktos konto w supermalklerze, bo chyba mi wysiadla mozlizowsc ustawienia sl.

Zaznaczam pkc i wpisuje cene w limicie aktywacji i ciagle blad mi ku... wyskakuje... :/ nie moge teraz siedziec na kompie, a wolalbym miec ustawionego sl w przypadku zwaly... :/

i jeszcze taki komunikat mi wywala: "zlecenie musi miec podany limit ceny na sesji w dniu 2011-06.13"

Z tym ze ja ten limit wpisuje ;o nie wiem o co tu biega:/ jakies pomysly ?

Bateria mi zaraz padnie :P Taurus, moglbys wrzucic linkt z tymi przepisami, bo pierwszy raz ( w mojej krotkiej karierze) widze, zeby wisialo pol godziny :/ Zazwyczaj tralo to 10-15 min :P wiec sie nad tym nie zastanawialem :)

Zadam durne pytanie, ale ile te rownowazenie moze trwac ?

Handel PDA o ktorej ruszy ? Bo u mnie wszystko sie kreci a PDA jeszcze nie handluja :P.

Glupi niech sprzedaja, po mojemu pierwsze 10 min bedzie w dol pozniej zobaczycie ze bedzie sie podnosic :D, podobnie jak z PP z tym, ze tutaj popyt bedzie :)

Midas PDA 1.85

Midas 2.44 :D gdzie tu logika ?:D Ja zaczekam ten miesiac :P

Asmech po1;

Solorz ma przynajmniej(bo to dane sprzed emisji) 60.32% ( o ile dobrze pamietam )Midasa ,bo chlop jest wlascicielem Nova :)

po2; Midas jest ( jak narazie) monopolista w LTE
po3; Mobylandowi moze zostac odebrana czestotliwosc 1800( czekamy na decyzje NSA)
po4; jesli Solorz przejmie plusa, to o wiele szybciej od Mobylandu zostana wykupywan GB a co za tym idzie, jesli konkurencja nie bedzie chciala byc w tyle podpisane umowy z innymi sieciami :)
po5: po co Solorz wlasnie odsprzedal Mobyland Midasowi, nie ma potrzeby by teraz Midas odsprzedawal Plusowi, bo gdyby mial taki zamiar, mysle ze przeczekalby ten miesiac :P

takie sa fakty i moje osobiste przemyslenia :)

Jedno jest pewne, ze spekuly pierwszego dnia w pda nie bedzie, pytanie ile osob bedzie zadowolonych z 50-70% zysku (bo przeciez nie kazdy zaplacil 1.24 za akcje, niektorzy trzymali pp i byli z emisja od marca). Mysle ze ogromnej przeceny nie bedzie :) w PDA siedza ludzie, ktorzy raczej mieli wieksze plany niz miesieczna inwestycja :). Do wyjasnienia jest zakup polkomtela i mysle, ze do jego rozstrzygniecia wiekszych ruchow nie bedzie, a pozniej albo up albo down :].

Jesli zostal tylko Apax i Solorz to mamy wiecej niz 50% szans, ze to Solo przejmie plusa... Wczesniej byly artykuly, ze nie bardzo chca oddac Plusa Apaxowi z tego wzgledu, ze on juz byl wczesniej posrednio wlascicielem i odsprzedal swoje akcje... Ciekaw jestem jaka bedzie reakcja rynku w przypadku Midasa jesli Solorz wygra ten przetarg...

Obrot wygenerowali spekulanci, czytajac inne tematy na forum widac bylo, ze czesc przezucila sie na petrolka :). No mysle, ze ten tydzien bedzie z glowy :). Moze w piatek cos sie zmieni lub ewentualnie od poniedzialku, w przyszlym tygodniu :).

Takie pytanie, jesli Solorz lub ktoras z firm z nim zwiazana nabyla akcje z nowej emisji przekraczajac przy tym 5% to bedzie musiala sie ujawnic po "scaleniu" wszystkich akcji, czy zaraz po rozpoczeciu notowan PDA ?

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

To znaczy, ze od 7go rozpoczna się notowania PDA?

Przesuniecie o jeden dzien roboczy niczego nie zmienia :P. Nie wiem skad tu takie wzrosty dzisiaj ale byly przelemane jedne widelki i dociagnelismy do drugich, szkoda, ze sie nie utrzymalo, ale nie nazekajmy zamknelismy powyzej 2.30 ;-). Jutro jesli sie utrzymamy powyzej 2.30 bede szczesliwy :). Zastanawiam sie tylko ilu ludzi bedzie sie spieszylo z wywaleniem papiera pierwszego dnia notowan PDA :/.

Pompuja pod jakies info?:P Pewnie dzisiaj podpapuja a jutro beda wywalac :P. W nastepnym tygodniu powinien sie rozstrzygnac przetarg na Plusa i powinny byc juz notowane PDA wiec ciekawie sie zapowiada :).

Gorne widelki pekly, ciekawe czy sie utrzyma do konca sesji...

ja mam w Supermaklerze jako "inne blokady" mysle ze jutro sie to zmieni :P

www.midasnfi.pl/resources/docu...

Było:
31 maja 2011 r. - Przydział Akcji serii C w ramach prawa poboru
31 maja 2011 r. - Zamknięcie Oferty Publicznej (w przypadku, gdy w ramach wykonania prawa poboru z
uwzględnieniem Zapisów Dodatkowych subskrybowane zostaną wszystkie Akcje serii C, lub w przypadku gdy nie
zostanie przeprowadzona subskrypcja uzupełniająca)
1 czerwca 2011 r. - Rozpoczęcie przyjmowania zapisów na Akcje serii C nieobjęte w ramach wykonywania prawa
poboru (w odpowiedzi na ewentualne zaproszenie Zarządu Emitenta, w przypadku gdy przeprowadzona będzie
subskrypcja uzupełniająca)
1 czerwca 2011 r. - Zakończenie przyjmowania zapisów na Akcje serii C nieobjęte w ramach wykonywania prawa
poboru (w odpowiedzi na ewentualne zaproszenie Zarządu Emitenta, w przypadku gdy przeprowadzona będzie
subskrypcja uzupełniająca)
do 2 czerwca 2011 r. - Przydział Akcji serii C nieobjętych w ramach wykonywania prawa poboru do
2 czerwca 2011 r. - Zamknięcie Oferty Publicznej (w przypadku gdy w ramach wykonania prawa poboru nie
zostaną subskrybowane wszystkie Akcje serii C i przeprowadzona zostanie subskrypcja uzupełniająca)

Po aktualizacji jest:
30 maja 2011 r. - Przyjmowanie zapisów na Akcje serii C nieobjęte w ramach wykonywania prawa poboru (w
odpowiedzi na ewentualne zaproszenie Zarządu Emitenta, w przypadku gdy przeprowadzona będzie subskrypcja
uzupełniająca)
31 maja 2011 r. - Przydział Akcji serii C
31 maja 2011 r. - Zamknięcie Oferty Publicznej
Podstawę prawną sporządzenia niniejszego raportu stanowi art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o
ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu
oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2005 r., Nr 184, poz. 1539, ze zm.).

To znaczy ze sprzedali wszystkie akcje seri C ?;o skoro zniknely daty dodatkowych zapisow ?;o

Ja to odbieram tak, ze znalezli kogos na wykup wszystkich akcji...

1 czerwca 2011 r.
Rozpoczęcie przyjmowania zapisów na Akcje serii C nieobjęte w ramach wykonywania prawa poboru (w odpowiedzi na ewentualne zaproszenie Zarządu Emitenta, w przypadku gdy przeprowadzona będzie subskrypcja uzupełniająca

PP juz nie wykorzystasz bo przepadly, ale jesli chcesz kupic akcje po 1.24 to moze sproboj zlozyc zapis 30 maja (chyba) na akcje ktorych ludzie nie chcieli wykupic, a powinno ich byc troche :P

Swoja droga zakladal ktos, ze jesli Solorzowi udaloby sie przejac Plusa, to moglby to zrobic za pomoca Midasa, czy to raczej nierealny motyw ?:P

W ciagu 2 tygodni maja podac, kto wygral, za 2 tygodnie tez wg prospektu emisyjnego zaczna notowac PDA , czysty zbieg okolicznosci ?Czy moze ktos tak planowal by wypadlo ?:P

Tak z ciekawosci pytam czy ktos o tym myslal ;-)

Tak na szybkiego looknalem na liste transakcji i o 11;39;44 ktos sobie wrzucil pakiet do kupna ponad 420 000 sztuk za 2.30 :d sprzedajacy wrzucili dwa pakiety po 55 000 jakis z37 000 jeden 25 000 i reszte kilkunastu sprzedajacych nie przekraczajaca 20 000 sztuk, akurat o tej godzinie kupywal sobie ktos kto mial 1 000 000 papierkowych zlotowekl do wydania... Nie patrzylem na reszte bo brak czasu, ale pakiety widze niewielkie wiec grubas juz kupil swoje i mysle, ze od jutra drobnica bedzie sypac papierkiem i obroty wroca do "normy" ;-) Ja sie zastanawiam czy Karkosik nie laduje sakiewki :P.

hahaha :) no fakt frajerami nie sa :) tylko powiedz mi jaki jest sens placic za cos pieniadze, ktore sie zwroca po 10-20 latach ?:) Indie chiny czy USA moga sobie na to pozwolic, maja kase, ktora albo musza wyplacic akcjonariatowi albo wydac na przejecia :) Karkosik dobrze kombinuje :) Jesli potwierdza sie ich przewidywania i Maflow zwroci sie po 3-4 latach to jest sukces i przejecie, ktore bylo tego warte :)

Chiny kupily sobie saargummie i dali za nie 100mln zamkna niektore fabryki, odbiorcy zostana , a interes przeniesie sie do chin, otworzy nowe miejsca pracy :) za wyprodukowanie zaplaci sie grosze, oplaci akcyzy i podatki w UE i czysty biznes :)

Przyklad Assecopolu :) oni gtak przejmowali i maja milion spolek, co roku wyplacaja dywidende a kurs dalej stoi ;-)

Romek powinien odkladac kase, za 2-3 lata moze jeszcze wczesniej przyjdzie kolejne podlamanie rynku, majac gotowke do uzytku mozna bedzie znowu cos promocyjnego kupic ;-) Niech sie zajmie impexem do poki jest cena metali na szczytach :)

Najpierw niech cos znajda, a pozniej bedziemy gdybac, bo szukaja i znalesc nie moga Taurus mial racje jesli chodzilo o przejecia :) Dobre okazje juz byly, teraz branza sie umacnia i mniej oplacalne sa przejecia bo ci wieksi duzo placa :).

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 25 listopada 2023 13:58:42
Liczba wpisów: 223
[0,05% wszystkich postów / 0,04 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,728 sek.

bkthpkjg
bhqtddnf
xlzsicpz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qzrziygr
mpaoolmb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat