Temat:
MNI
WatchDog, ja bardzo sceptycznie podchodzę do forumowych guru i dobrych wujków. Na takiego tutaj chcesz sie wylansować nie wiedząc za wiele o spółce. Niewykluczone, że napisze conieco. Poczekam jednak na więcej złotych myśli w Twoim wykonaniu.
|
Temat:
MNI
"A oto zwięzła ocena fundamentalna." - LOL.
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać - to największy debilizm jaki przeczytałem ostatnio o MNI. Najbardziej podoba mi się ton w jakim utrzymano ten post. Jest złota myśl, jest tabelka, zwięzła analiza i wnioski. To naprawdę pomoże w podjęciu trafnych decyzji inwestycyjnych.
A tak na poważnie, za dużo sprzeczności i cytatów w stylu "fachury" rodem z dokumentu "Usterka". Powyżej, wklejono tabelkę, potem okazuje się że nie można porownać tychże spółek, a następnie jednak autor odnosię się do porównań wskaźników w relacji z konkurentami. Najlepszy rodzynek to: "Gdyby była bardziej zyskowna, można by ją mocniej zadłużyć". No ku.wa eureka. Łała łi ła jak mawiał Borat. Dokonano porównania spółki, która połowę przychodów osiąga z działalności medialnej. Działalność telekomunikacyjna generuje 500 tys. zł. A więc jeszcze gorzej niż sobie wyliczyłes w swojej tabelce. Jednak ci sami klienci generują zyski z dzialaności medialnej. I tu jest ten myk. Ponadto MNI Telecom jest regionalnym operatorem, który całkiem nieźle sobie radzi na terenie, którym operuje. Trzeba otworzyć ślipia. mamy 2008 rok a MNI Telecom bez problemów konkuruje z gigantami, których raczyłeś tu wymienić. I ktoś chciał przejąć cześć telco, a więc jest to łakomy kąsek.
Działalność medialna - no cóż. Są liderem w branży z ok 33 procentowym udziałem w rynku. Odnośnie przychodów - to chyba oczywiste - rozwiązali mało rentowne umowy. Podano to do publicznej wiadomości. To że dobrze postąpiono, widać po fakcie - wracają do rozmów z dawnymi partnerami na lepszych warunkach.
Tak naprawdę, dopiero teraz rusza z kopyta rynek, na którym działa ta spółka. Mam na myśli usługi dodane. Powoli, mozolnie wchodzi do tego zacofanego kraju telefonia 3G.
Pozdrawiam,
|