Temat:
HERKULES
Straszna rzecz dla drobnych te uchwały (z 19 kwietnia 2010 r.). Proszę mnie poprawić jeśli błądzę ale z treści uchwał wynika, że: Zarząd może wypuścić do 100.000 obligacji po 100 zł każda - na okres od 36 miesięcy latki (razem 10 mln zł). Jak nie będzie kasy na ich wykup to zarząd może dać obligatariuszom w zamian akcje kolejnej serii (G), o wartości nominalnej 0,40 zł (czterdzieści groszy), których warunkową emisję uchwała przepowiada (od 10 mln zł do 25 mln zł). Stosunek wymiany zostanie określony uchwałą Zarządu ale max będzie to 100 zł - za 100 zł, czyli założenie że 1 obligacja o wartości 100 zł daje jedną akcję o wartości 100 zł. (§ 7 ust. 3 uchwały) Wszystko zatem zależy od uchwały Zarządu bo jeżeli ten zadecyduje, że 1 akcja jest warta 1 zł to w zamian za 1 obligację obligatariusz otrzyma 100 akcji. A teraz najlepsze: § 8 uchwały - W przypadku zmiany wartości nominalnej akcji Spółki zamiana odbędzie się na następującej zasadzie: 1 zł wartości nominalnej obligacji (100 zł) = 1 zł wartości nominalnej akcji (0,40 zł).
A teraz przykład: Kupuję (ktoś kupuje) 10 obligacji po 100 (łącznie wydaję 1000 zł). Zamieniam na akcje (100 / 0,40 = 250). Zatem za 10 obligacji mam 2.500 akcji. Sprzedaję je na giełdzie (dajmy na to po kursie 1.90) i oto mam nagle (ktoś ma) 4.750 zł (2.500 szt x 1,90 zł). Czarno widzę taką przekładnię dla dotychczasowych akcjonariuszy, a może ktoś ma jaśniejsze spojrzenie na te uchwały? PS. Uchwały podejmowało 27 % akcjonariatu.
|
|
Dzisiaj wysoko do góry. Zastanawiające, tym bardziej, że od jutra sypać będą mogli beneficjenci Programu Opcji Pracowniczych. Łatwy zysk więc chociaz część osób co do części posiadanych akcji powinno się skusić na sprzedaż. Nie jutro, to później - zobaczymy jak zareagują na pierwszą obsuwę na szerokim rynku. Widzę jeszcze drugi powód, poza niecierpliwością, dla spadków. Jeżeli będzie emisja z pp. to chętni będą potrzebować kapitału, uzyskają go przez częściową sprzedaż łatwo nabytych akcji Żurawi.
|
|
Na Kolatynie zrobił się ciekawy film. Członek Zarządu na dwóch fuchach  , chciwy fundusz, zagrywający na problemach Spółki  , tajemniczy Inwestor w konszachtach z tym funduszem  , czarne charaktery byłych właścicieli  . A wtym wszystkim JA, skromny Inwestor Giełdowy, który na przemian wytrzeszcza gały  , łapie się za głowę  , ciągle się zastanawia kto gra pierwsze  i czy przygoda z tą Spółką skończy się dla niego ostrym  czy tylko lekkim  . Pozdrawiam!!!
|
|
Wniosek o dopuszczenie do obrotu giełdowego tych akcji Spółka złożyła 11 lutego br. Nie wiem ile czasu ma Zarząd Giełdy na rozpatrzenie takiego wniosku ale w domyśle (za KPA) 7, 14 lub 30 dni.
|
|
Niedługo ciekawe wydarzenia na Spółce: 1. Koniec Programu Opcji Pracowniczych (już nastąpił) i dopuszczenie ich do obrotu (tuż, tuż) - miom zdaniem zwiększenie podaży obniży kurs spółki (każda z akcji Spółki z tego programu była po 0,40 zł). 2. Emisja akcji o wartości 50 do 100 mln - to ogromna ilość jak na Żurawie i w moim odczuciu wpłynie negatywnie na kurs (czynnikiem ryzyka i niewiadomą jest sposób emisji). 3. Połączenie z Gastelem wywróci bilans Spółki do góry nogami, zwłaszcza podstawowe elementy: c/wk, przychody, zysk - tu jest możliwość dużej dynamiki zmian kursu "up" "down" - myślę jednak, że w sumie te wartości będą klarować się "in plus" wraz z upływającym czasem.
|
|
Temat:
HUTMEN
KGHM ma 1,5 mld na inwestycje w tym roku. Może jakąś z tych inwestycji zkooperuje z Hutmenem? Byłoby miło i dwucyfrówka na kursie w zasięgu wzroku. Ale to tylko gdybanie. Pewnie wyda na jakieś kopalnie w Afryce.
|
|
Temat:
HUTMEN
Coś mi się wydaje, ze Karkosik sprzedał trochę Impexmetalu, żeby nie być skrępowanym obowiązkowym wezwaniem jak zacznie kolejny etap skupowania Hutmenu. Jak myślicie? Jednocześnie sprzedał tyle akcji, że może z powodzeniem zakupić cały pakiet HTM oferowany przez Skarb Państwa, bez konieczności wezwania. Co nie zmienia faktu, że HTM jest słabo komentowany  , no ale też Spółka z akcentem i zacięciem spekuluacyjnym a nie fundamentalnym. A propos spejkulacji - 20 stycznia 2010 kolejna rozprawa w sprawie Szopienic. PZdrawiam
|
|
11 stycznia 2010 NWZA o kolejnym podwyższeniu Kapitału Zakładowego. Przy czym projekt uchwały jest bardzo elastyczny. O wysokości emisji decyduje Zarząd - KZ może zwiększyć aż o 15 mln zł (obecny KZ 45 mln zł) i będzie miał na to aż 3 lata. Równiez Zarząd zdecyduje czy pozbawić dotychczasowych akcjonariuszy praw poboru oraz czy akcje będą za wkłady pieniężne czy niepieniężne. Zatem, szachów i niewiadomych ciąg dalszy - ale z tym zastrzeżeniem (i niech mnie ktoś poprawi jeśli to mylne wnioski), że spółka będzie ratowana (nawet ze szkodą dla Drobnych) przed bankructwem i uniknie upadłości. Pzdr!
|
|
Jak myślicie - czy 15 stycznia 2010r. jako termin wykupu obligacji wyemitowanych w listopadzie 2009r. oznacza, iż do tego czasu sfinalizowane zostanie podwyższenie kapitału zakładowego i na ten wykup Zarząd przeznaczy pieniądze pozyskane z emisji? Może jest jeszcze jakiś ratunek dla Spółki skoro Grzegorzewski przedłużył aneksem termin zwrotu pożyczki udzielonej Koli w 2008r. Pytam, bo staram sie wydedukować motywy działania właścicieli Kolastyny. Ale jest naprawdę bardzo niedobrze, jestem na granicy cierpliwości.
|
|
Temat:
MIRACULUM
Sytuacja fatalna. Skoro natomiat ostry zjazd jest już teraz to po publikacji słabych wyników za 3Q 2009 (4 listopada jak nie przesuną) nie powinien się już osuwać. Zastanawia mnie czy Spółkę czeka plajta i jakie jest prawdopodobieństwo, że stanie się to niebawem. Myślę, że po publikacji raportu zestawię przyrost długu krótkoterminowego z wielkoscią spodziewanego podwyższenia kapitału zakładowego. Jak nie znajdę w tym zestawieniu odpowiedzi to rzucę monetą.
|
|
Wyniki są fatalne. W drugim kwartale spadły przychody w porównaniu do pierwszego (a II kw to już początek sezonu letniego), wzrosły zobowiązania krótkoterminowe (spadły za to długoterminowe, a ogólnie zobowiąznia pozostały na mniej więcej tym samym poziomie). Spółka w sprawozdaniu zapisała, że największy obrót na handlu olejkami do opalania ma w II i III kwartale roku tymczasem w porównaniu do I półrocza roku 2008 sprzedaż kosmetyków z grupy OPALANIE spadła z 10,5 mln zł do 7,9 mln zł, jednocześnie w strukturze sprzedaży udział tej grupy (OPALANIE) wzrósł z 20% do 34%. Jedyna nadzieja (oby nie płonna), że III kwartał nadrobi sprzedaż olejków z nawiązką. Ogólnie strata na jedną akcję to 0,13zł, co obniża też wartość księgową spółki do 1,51 zł (na szczęśćie wciąż wyżej niż wycena dokonywana przez rynek). Moim zdaniem: Kurs jest mniej więcej na tym samym poziomie co przy ogłaszaniu wyników za pierwszy kwartał, a wyniki za drugi kwartał są gorsze ergo powinniśmy zatem skierować się na południe w najbliższym czasie. Z drugiej strony żywe wciąż są spekulacje na temat ewentualnego przejęcia i tajemniczego inwestora który kupuje znaczne ilości akcji, więc ja jeszcze poczekam i liczę na nagrodę za cierpliwość.
|
|
Witam zainteresowanych. Przeglądam treśc uchwały i nasunęło mi się kilka uwag, którymi się z Wami podzielę. Uchwała nr 8 § 1 - o podwyższeniu kapitału zakładowego I. "5. Każda akcja nowej emisji serii H ma wartość nominalną 1,00 zł (słownie: jeden złoty). 6. Upoważnia się Zarząd Spółki do określenia ceny emisyjnej akcji nowej emisji akcji serii H."Czy ktoś się orientuje czy Zarząd ma prawo ustalić cenę emisyjną niższą niż nominalna? II. 9. Akcje nowej emisji będą uczestniczyły w dywidendzie za rok 2009 to jest od dnia 1 stycznia 2009 roku. 10. Umowa o objęciu akcji nowej emisji serii H zostanie zawarta przez Spółkę w terminie 6 miesięcy od dnia powzięcia uchwały. Z treści ww. wynika, że nabywca w lutym 2010r. kupi sobie akcje kolastyny i położy łapę na pieniądzach wypracowanych w 2009r. (pewnie gro z zysku będzie pochodziło z okresu sprzed uchwały). Moim zdaniem ten zapis nadaje się do uchylenia przez sąd, chociaz z drugiej strony cieszy fakt, że właściciel wie (wierzy) że za 2009r wyjdzie na +. Nie cieszy, że zawczasu kombinuje jak schować do swojej kieszeni pieniądze przed akcjonariuszami. Uchwała nr 12 - powołanie członka Rady Nadzorczej (...) powołuje do składu Rady Nadzorczej Panią Urszulę Grzegorzewską , (...) na okres kolejnej 5-letniej kadencji, tj. do dnia 27 sierpnia 2014 roku.. . No nie, znowu ona.  O! Widzę, że Sylwię Grzegorzewską też powołali.  - Grzegorzewscy banda A swoją drogą - do powzięcia uchwał wystarczyło 16,5% kapitału zakładowego (7,5 mln akcji). Dużo biernego (utajnionego) akcjonariatu.
|
|
Witam. W mojej ocenie - życzeniowo, obliczeniowej - idzie na 1,64 - 1,65 i tam zrobi przystanek. Może to wykonać "za jednym zamachem", że tak powiem (napiszę) ale niekoniecznie już jutro. Czy ktoś wie ile jeszcze akcji w ramach programu opcji pracowniczych czeka na wejście na giełdę? Z prospektu emisyjnego wynika, iż programem objęte jest 1.633.000 akcji (326.600 x 5 (split)) Wprowadzono już 114.905. Czy były jakieś uprzednie asymilacje które przegapiłem? P.S. To mój debiutancki wpis.
|
|