Temat:
ABPL
Tym razem znacznie lepiej mimo mocnej czerwieni na szerokim rynku.
|
Temat:
ABPL
A jakże! Sam dokupiłem!
|
Sypanie trwa nadal, jak poprzednio z ukrytych i nie wiadomo kiedy się skończy. Do tego czasu lepiej zarabiać na innych papierach
|
Ostatni ruch spadkowy sprowadził kurs w 28 do dołka na 20. Rozumując najprymitywniej - dzielimy ten ruch przez 8 i badamy, dokąd kurs dotarł po odbiciu od dołka. Otóż dotarł tylko do 23. To oznacza 3/8 czyli w mamy przybliżeniu podręcznikowe 38.2% zniesienie wspomnianego ruchu spadkowego. Na więcej nie starczyło już sił popytowi. Sorry za to "mądrzenie się" po fakcie, ale nawet gdy kurs przebywał na 23 było za wcześnie mówić o odwróceniu trendu. Dopiero powrót na 26 oznaczałby powrót do przebitej linii średnioterminowego trendu wzrostowego poprowadzonej przez dołki listopadowy i grudniowy. PS Te dołki zostały pogłębione, więc nie wiem czy wspomniana linia trendu ma jeszcze jakikolwiek sens
|
investkid napisał(a):addi ale miales nosa - czyzby wszyscy inwestowali w spolki paliwowe patrzac na trend na brent oil? Pozwolę sobie być sceptycznym. Na naszej giełdzie "grają" gł. fw20. Orlen należy do wig5 i służy do ustawiania indeksu wig20 w którym "waży" ok. 12%. Proszę nałożyć wykres orlenu na wykres wig20. Wnioski nasuwają się same
|
Temat:
STALPROD
Witam serdecznie WD i wszystkich użytkowników :) Spółka, którą zainteresowałem się niedawno to stalprodukt. Akcje są w trendzie spadkowym, od początku grudnia ub. r. kurs spadł prawie 30%. Niemniej obserwując przebieg sesji w dniu 21 stycznia doszedłem do wniosku, że trend uległ wyczerpaniu. Tego dnia na tym mało płynnym papierze można było zaobserwować najpierw dolne widły, a potem mocne odbicie i z kolei górne widły. Dla mnie to oznaczało, że ktoś znaczny od pewnego czasu pozbywał się akcji i w/w dnia skończył. Zachowanie kursu na bardzo słabej sesji w czwartek było już dość mocne (w porównaniu z resztą rynku), w piątek także. Wygląda to na okres stabilizacji przed (oby!) przynajmniej odreagowaniem ostatniej fali spadkowej. Jest to eksporter, zatem można mieć obawy, czy też, wzorem innych naszych firm, nie są uwikłani w osławione opcje. Na razie nie znalazłem nigdzie potwierdzenia tych obaw. Przejrzałem ostatni raport kwartalny i wszystko wydało mi się przyzwoite. Znaczny spadek przepływów operacyjnych w stos. do poprzedniego roku, niemniej chyba nic niepokojącego tam nie ma. W sprawozdaniu z przepływów środków pieniężnych jest nabycie aktywów finansowych, ale forwardy u eksportera to chyba nic dziwnego. Uprzejmie proszę, jakie są Wasze opinie o stp? Pozdrawiam
|