PARTNER SERWISU
tnlkkszn
Lucio

Lucio

Ostatnie 10 wpisów
Hej, mam już w tym roku wypracowany spory zysk i zastanawiam się czy będzie możliwe obniżenie podatku od zysków kapitałowych poprzez zaksięgowanie straty w następujący sposób.

Otóż mam w portfelu również otwartą sporą stratną pozycję na walorach mało płynnej spółki. Pomimo tego nie chcę się pozbywać tych akcji, gdyż wierzę w odbicie :) Najlepiej byłoby je sprzedać i odkupić. Jednak pozbycie się dużej ilości mało płynnych akcji, a następnie ich odkupienie z rynku będzie mało optymalne. Więc zastanawiam się czy w tej sytuacji dobrym rozwiązaniem byłoby wystawienie zlecenia kupna na taką samą ilość akcji jaką posiadam, a następnie szybka (aby ktoś się w tym czasie nie wbił) sprzedaż akcji posiadanych. W efekcie kupiłbym akcje sam od siebie, jednak w KDPW byłaby to już inna pozycja? Strata zostałaby zaksięgowana, operacja nie spowodowałaby żadnego wahania kursu.

Zlecenia zostałaby wykonane z samego rachunku maklerskiego. Koszty prowizji do pominięcia.

Proszę o opinie czy opisany pomysł ma sens.

Norweski fundusz majątkowy ujawnił się akcjonariacie na poziomie 5%: www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

O, racja... Nie doczytałem d'oh! To by wyjaśniało dlaczego ta informacja przeszła bez echa :)
Dzięki za sprostowanie! Niestety nie mogę edytować oryginalnego posta.

Dostałem dzisiaj maila:

Cytat:

...
Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A. ("DM BOŚ S.A.") uprzejmie informuje, że:
...
z dniem 1 lipca 2021 r. wprowadza się zmiany do "Tabeli opłat i prowizji maklerskich Domu Maklerskiego Banku Ochrony Środowiska S.A. - rynek kasowy" ("Tabela opłat i prowizji").
...
Zmiany w Tabeli opłat i prowizji zostały wprowadzone na podstawie § 109 ust. 3 pkt 1 Regulaminu kasowego, tj. w związku ze wzrostem kosztów obsługi rachunku papierów wartościowych lub rachunku pieniężnego i dotyczą zmiany wysokości opłat pobieranych od osób prawnych:

* opłaty za otwarcie rachunku papierów wartościowych i rachunku pieniężnego (pkt 1 Tabeli nr 2) z bezpłatnej na opłatę w wysokości odpowiednio 100 zł dla krajowych osób prawnych i 200 zł dla zagranicznych osób prawnych,
* opłaty za prowadzenie internetowego rachunku papierów wartościowych i rachunku pieniężnego z pełnym aktywnym dostępem do serwisu internetowego (pkt 3 Tabeli nr 2) z bezpłatnej na opłatę w wysokości odpowiednio 20 zł miesięcznie dla krajowych osób prawnych i 50 zł miesięcznie dla zagranicznych osób prawnych, ze wskazaniem, że powyższe opłaty pobierane będą z dołu, do 10-tego dnia następnego miesiąca kalendarzowego,
* opłaty za prowadzenie tradycyjnego i internetowego rachunku papierów wartościowych i rachunku pieniężnego bez pełnego aktywnego dostępu do serwisu internetowego (pkt 3a Tabeli nr 2) z opłaty w wysokości 5 zł miesięcznie na opłatę w wysokości odpowiednio 20 zł miesięcznie dla krajowych osób prawnych i 50 zł miesięcznie dla zagranicznych osób prawnych, ze wskazaniem, że powyższe opłaty pobierane będą z dołu, do 10-tego dnia następnego miesiąca kalendarzowego.
...

Info akurat w dniu podania informacji o słabych wynikach kwartalnych BOŚ. Czyżby miało zatrzeć słaby wydźwięk raportu?

Cytat:

Samuel Goodacre, analityk JP Morgana, podniósł rekomendację dla akcji PZU z neutralnie do przeważaj.

Cena docelowa to 40,65 zł.

www.pb.pl/rekomendacja-dla-pzu...

Kochany mBank. Zlecenia wiszą niezrealizowane, PKC częściowo zrealizowane, teraz podgląd w ogóle padł. Przegięcie.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Czym może być spowodowany ostatni zjazd? Raport kwartalny był raczej ok...

Pytanie zadałem ze względu na to, że mój DM (nazwy nie zdradzę, aby go nie pogrążać, ale można się domyśleć ;-) ) w swoim serwisie transakcyjnym w sekcji "Kalkulator zysków i strat" jako cenę nabycia podaje cenę sprzed scalenia, zaś porównuje ją z ceną D-1... Chciałem się upewnić, że jest to po prostu ewidentny bug tylko w tym miejscu, zaś przy wystawianiu PIT ceny zostaną poprawnie przeliczone.

Witam,

Czy w przypadku sprzedaży akcji zakupionych przed scaleniem (na przykładzie Herkulesa, scalenie miało miejsce w stosunku 5:1) biuro maklerskie przy wystawianiu PIT bez problemu obliczy rzeczywisty zysk netto? Pytam dlatego, że odejmując po prostu cenę zakupu od ceny sprzedaży (bez uwzględniania zmiany ilości akcji) wychodzi teoretycznie spora różnica, a więc i podatek do zapłacenia.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 29 listopada 2024 18:35:01
Liczba wpisów: 9
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,238 sek.

vkquatsf
svzfppbf
hsybhzoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rqivvrch
llmziovf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat