Temat:
GOBARTO
tmuchowski napisał(a):kuzi napisał(a):tmuchowski napisał(a):kuzi napisał(a):A jednak to DT rządzi za wcześnie wyciągać takie wnioski dokupiłem po 0,72 niech to posłuży za komentarz :) no jeszcze parenaście miesięcy i możliwe ze do 1,1 dojdzie kurs :) Powodzenia Piszę bardziej dla siebie, żeby po czasie zweryfikować słuszność: każdy robi jakieś założenia, mniej lub bardziej poważne, ja oparłem swoją strategię na 4 głównych założeniach: 1. to dobry moment, żeby kupować, bo mamy do czynienia z apogeum kryzysu o czym świadczy agenda setting w mediach 2. przy zakupie należy wziąć pod uwagę nawet horyzont 24-36 m-cy tzn. nie inwestować środków, które zamierzam wydać w ciągu najbl. 24 m-cy 3. należy obowiązkowo dywersyfikować portfel 4. należy wybierać przecenione aktywa z branży spożywczej i energetycznej dlatego w lutym 2009 kupiłem DUD, RFK, MAK, JTZ, LTS, PEP każdą z tych spółek zamierzam trzymać do kolejnej hossy i dokupować w miarę możliwości liczę na 500% zysku na DUD w ciągu 24-36 m-cy i 200-300% średnio na całości i to mnie zadowoli Założenia były słuszne. Opłaci się być konsekwentnym. Prawdziwe pieniądze zarabia się kupując w czasie paniki i to mi się tym razem udało. Pozdrawiam!
|
|
Temat:
GOBARTO
tmuchowski napisał(a):adamos napisał(a):Duda to zywy trup. Juz ledwo wiaze koniec z koncem,a najgorsze czasy dla polskich firm maja dopiero nadejsc.Watpie czy jest jeszcze jakis bank,ktory udzieli im nowych kredytow. Sam sie ewakuowalem z tej tonacej lajby,jak tylko wyszedlem na maly plus. na tym trupie nieźle jeszcze da się zarobić :-) już niedługo przekonasz się o tym... ja jestem na sporym+, chociaż przygodę z DUD zacząłem od 1,09 PLN (na szczęście ostrożnie) dokupiłem później ryzykując dużo po 0,5.. , 0,7... - pisałem o tym na tym forum Podsumowując swoje dotychczasowe doświadczenia, chcę powiedzieć, że żeby zarobić na giełdzie duże pieniądze trzeba myśleć samodzielnie i nie bać się ryzyka. P.S. Radzę wykorzystać obecną dekoniunkturę i kupić DUD. Skorzystał ktoś z mojej bezpłatnej rekomendacji?
|
|
Temat:
GOBARTO
Dziękuję za ciekawą odpowiedź. Chciałem sprostować, że nie twierdzę, iż to "pewna inwestycja bez ryzyka". Nie lubię, kiedy przypisuje się komuś to, czego nie powiedział/napisał.
1. Nie dogadają się z bankami, bo banki będą chciały "zmyć z siebie odium kompromitacji"? - bardzo kiepski argument, bo bankom chodzi tylko o pieniądze, a te jak wiadomo nie śmierdzą - wynegocjują więcej zawierając układ, niż gdyby uzyskały w przypadku bankructwa i tak to przedstawią 2. Tak, to jest integracja pionowa :-) Co ma u licha E&Y albo ktoś inny do własnej hodowli świń w DUD? Jak może zaszkodzić teraz integracji pionowej w DUD i odnoszeniu z niej korzyści finansowych w dobie świńskiego dołka? Co najwyżej jakiś analityk może przypadkiem zarazić świnie grypą :-) na złość Maciejowi. 3. Istnieje szansa wejścia inwestora i niezależnie od rozwodnienia akcji zostanie to, moim zdaniem, pozytywnie odebrane przez otoczenie giełdowe
Pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
SlawekW napisał(a):tmuchowski napisał(a):
P.S. Radzę wykorzystać obecną dekoniunkturę i kupić DUD.
Podjąłbyś się przekonania mnie argumentami? Po ostatnich ruchach mam troche gotowki. Nie wykluczam, ze masz racje, ale nie znamy sie i ciezko mi sie kierowac wylacznie tym, co napisales. Oto trzy argumenty "za": 1. ryzyko, że spółka nie porozumie się z bankami jest, moim zdaniem, niewielkie - bankom bardziej opłaci się przekształcić feralne opcje w kredyty i zarabiać na odsetkach od nich, bo spółka generuje zysk operacyjny i zwiększa sprzedaż, niż dzielić i wyprzedawać w okresie dekoniunktury majątek firmy, co potrwa jak wiadomo długo; 2. spółka zainwestowała w niedalekiej przeszłości sporo pieniędzy we własną hodowlę świń, co było, biorąc pod uwagę, że pogłowie świń w Polsce jest najmniejsze od 30 lat, posunięciem trafionym i daje spółce istotną przewagę konkurencyjną - efekty dadzą wkrótce znać o sobie - to także dobry argument dla banków; 3. myślę, że istnieje duża szansa, iż w perspektywie kilku miesięcy do spółki wejdzie nowy inwestor długoterminowy, który wzmocni ją kapitałowo, do którego będzie skierowana emisja - cena akcji nie może być niższa niż 1 PLN.
|
|
Temat:
GOBARTO
adamos napisał(a):Duda to zywy trup. Juz ledwo wiaze koniec z koncem,a najgorsze czasy dla polskich firm maja dopiero nadejsc.Watpie czy jest jeszcze jakis bank,ktory udzieli im nowych kredytow. Sam sie ewakuowalem z tej tonacej lajby,jak tylko wyszedlem na maly plus. na tym trupie nieźle jeszcze da się zarobić :-) już niedługo przekonasz się o tym... ja jestem na sporym+, chociaż przygodę z DUD zacząłem od 1,09 PLN (na szczęście ostrożnie) dokupiłem później ryzykując dużo po 0,5.. , 0,7... - pisałem o tym na tym forum Podsumowując swoje dotychczasowe doświadczenia, chcę powiedzieć, że żeby zarobić na giełdzie duże pieniądze trzeba myśleć samodzielnie i nie bać się ryzyka. P.S. Radzę wykorzystać obecną dekoniunkturę i kupić DUD.
|
|
Temat:
RAFAKO
coż, chyba raczej kurs nie zamierza kierować się ku podstawie tego magicznego klina... podążając twoim tokiem myślenia, stwierdzam z całą powagą, że występuje prawdopodobieństwo zjazdu w okolice 0,01 gr :-), bo oś x na wykresie to idealna podstawa klina, trójkąta, kwadratów i innych magicznych figur i formacji - wystarczy po drodze przebić wszystkie wsparcia z drugiej strony, jeśli kurs pokona po drodze wszystkie opory, istnieje prawdopodobieństwo powstania formacji trampoliny :-) P.S. mam 1/3 portfela w RFK od poziomu 3,... kupując kierowałem się analizą fundamentalną i zdrowym rozsądkiem, którego wtedy na GPW było jak na lekarstwo
|
|
Temat:
GOBARTO
tmuchowski napisał(a):TheBlackHorse napisał(a):tmuchowski napisał(a):kuzi napisał(a):A jednak to DT rządzi za wcześnie wyciągać takie wnioski dokupiłem po 0,72 niech to posłuży za komentarz Ajjj, naprawdę współczuję  . nie ma powodu na szczęście większość w portfelu to RFK a DUD dokupiłem po 0,53 opłaciło się :-) jak tam DT?
|
|
Temat:
GOBARTO
TheBlackHorse napisał(a):tmuchowski napisał(a):kuzi napisał(a):A jednak to DT rządzi za wcześnie wyciągać takie wnioski dokupiłem po 0,72 niech to posłuży za komentarz Ajjj, naprawdę współczuję  . nie ma powodu na szczęście większość w portfelu to RFK a DUD dokupiłem po 0,53
|
|
Temat:
GOBARTO
kuzi napisał(a):tmuchowski napisał(a):kuzi napisał(a):A jednak to DT rządzi za wcześnie wyciągać takie wnioski dokupiłem po 0,72 niech to posłuży za komentarz :) no jeszcze parenaście miesięcy i możliwe ze do 1,1 dojdzie kurs :) Powodzenia Piszę bardziej dla siebie, żeby po czasie zweryfikować słuszność: każdy robi jakieś założenia, mniej lub bardziej poważne, ja oparłem swoją strategię na 4 głównych założeniach: 1. to dobry moment, żeby kupować, bo mamy do czynienia z apogeum kryzysu o czym świadczy agenda setting w mediach 2. przy zakupie należy wziąć pod uwagę nawet horyzont 24-36 m-cy tzn. nie inwestować środków, które zamierzam wydać w ciągu najbl. 24 m-cy 3. należy obowiązkowo dywersyfikować portfel 4. należy wybierać przecenione aktywa z branży spożywczej i energetycznej dlatego w lutym 2009 kupiłem DUD, RFK, MAK, JTZ, LTS, PEP każdą z tych spółek zamierzam trzymać do kolejnej hossy i dokupować w miarę możliwości liczę na 500% zysku na DUD w ciągu 24-36 m-cy i 200-300% średnio na całości i to mnie zadowoli
|
|
Temat:
GOBARTO
kuzi napisał(a):A jednak to DT rządzi za wcześnie wyciągać takie wnioski dokupiłem po 0,72 niech to posłuży za komentarz
|
|
Temat:
GOBARTO
kuzi napisał(a):tmuchowski napisał(a):kuzi napisał(a):Brałem to na DT , 3 % zabrałem i uciekłem :) zaśmiecasz to forum czym tu się chwalić więcej powodów do zadowolenia mają np. Ci którzy kupili DUD poniżej 1,1 (ja należę do tej grupy) jeśli chcesz naprawdę zarobić, kup dzisiaj korzystając ze spadków po kiepskiej sesji w USA, później kup akcje NE korzystając z PP, potrzymaj akcje i zapomnij o nich aż urosną do poziomu min. 3 zł P.S. chyba powinieneś pisać na forum bankier.pl a nie tutaj to zdecydowanie klub miłośników analizy fundamentalnej a analiza fundamentalna do DT ma się nijak hmmm przepraszam, nie wiedziałem ze tu sami miłośnicy analizy fundamentalnej Ładujcie się na dlugi termin i zastanawiajcie przez najbliższy rok dlaczego to ciągle spada.....no przeceiż powinno rosnąć?? CO się dzieje?? Ja narazie będę sobie łapał 3% dużym wkładem a ewentualne zyski inwestowal na długie lata....paliwo do gry musi być cały czas....nie zapominajmy że wciąż mamy bessę. ciekawa wymiana poglądów; może jakiś zakład? ja kupiłem DUD 02.02.2008 po 1,08.
|
|
Temat:
GOBARTO
kuzi napisał(a):Brałem to na DT , 3 % zabrałem i uciekłem :) zaśmiecasz to forum czym tu się chwalić więcej powodów do zadowolenia mają np. Ci którzy kupili DUD poniżej 1,1 (ja należę do tej grupy) jeśli chcesz naprawdę zarobić, kup dzisiaj korzystając ze spadków po kiepskiej sesji w USA, później kup akcje NE korzystając z PP, potrzymaj akcje i zapomnij o nich aż urosną do poziomu min. 3 zł P.S. chyba powinieneś pisać na forum bankier.pl a nie tutaj to zdecydowanie klub miłośników analizy fundamentalnej a analiza fundamentalna do DT ma się nijak
|
|
Temat:
PEP
JAG napisał(a):Ładne wybicie na PEPie. Duzi skupują az miło, plany spółka ma super ciekawe czy wystarczy im kasy na wszystkie inwestycje. Myślę, że to stwierdzenie odnośnie wybicia jest przesadzone - mam od niedawna akcje PEP, ale proponuję więcej obiektywizmu. Argumentuję to między innymi tym, że obroty na PEP są znikome, co paradoksalnie w obecnej sytuacji rynkowej nie jest złe. Plany planami - dla mnie ważne jest i będzie to, że to jedyna spółka na gpw realizująca obecnie projekty związane z energią odnawialną. BBI Zeneris nic ciekawego nie zrobił i już chyba nic dobrego jego akcjonariuszy nie spotka. Branże przyszłości i kandydaci do kolejnej bańki spekulacyjnej: energia odnawialna+ogniwa wodorowe dla przemysłu motoryzacyjnego, oczyszczanie wody i generalnie wszystko co ma wiązek z uzyskiwaniem wody pitnej (np. odsalanie wody morskiej), utylizacja odpadów, rekultywacja terenów itd.; no i oczywiście nanotechnologie nie widzę firm z tych sektorów na gpw, co napawa pesymizmem - jeśli mylę się, proszę o przykłady. Będę naprawdę wdzięczny.
|
|