Panie Michale,
Dla mnie najwazniejsze, zebym przez API mial taki sam dostep do danych jak przez NOLa. Inaczej jestem na jedno oko slepy. Trudno mi wyobrazic sobie powodzenie tego projektu bez takich funkcjonalnosci jak np. pelny arkusz. Rzucanie zlecen PKC, nie wiedzac co sie dzieje za najlepsza oferta, przyzna Pan pewnie, ze nie jest najmadrzejsze...
Natomiast, co do "wolnych interpretacji" i "rzekomych obietnic", to temat byl wielokrotnie poruszany z pracownikami Bosia na wewnetrznym forum. Mysle, ze kazdy moze tam zajrzec i wyrobic sobie wlasna opinie.
Pozdrawiam i zycze powodzenia z tym unikalnym na skale krajowa projektem.
|
Witam,
Od samego poczatku BossaAPI byla rozwiazaniem niepelnym, bo np. w przeciwienstwie do handlu przez NOLa, przez BossaAPI nie mozna pobrac calego arkusza zlecen ( w zaleznosci od uprawnien konta oczywiscie), a jedynie najlepsze Bid i Ask. Bossa miala szybko wprawadzic ten oczywisty update z ulepszona oferta, a tymczasem ani widu ani slychu, a minely juz prawie 2 lata. W miedzyczasie byly obietnice, ze juz niedlugo, tym razem naprawde bedzie nowy 'release'. Uzytkownicy chyba maja prawo poczuc sie sfrustrowani postawa Bossy?
Kiedy w koncu mozna sie spodziewac update'u do interfejsu bossaAPI?
|
Mam konta w BOS i XTB. Jestem 'internetowcem' i to skupionym bardziej na GPW, wiec pod tym wzgledem oceniam ich oferty. Obie uwazam za jedne z najlepszych na rynku. Kilka uwag:
1. XTB jest najtanszy na rynku. Bossa jest drozsza, ale maja znizki dla czlonkow SSI (0.29%). 4bp znowu nie robi takiej wielkiej roznicy.
2. Oba sa podobnie awaryjne i rownie czesta 'gubia' polaczenia.
3. W BOSiu dostep do 5 ofert jest darmowy przy 30 tys. obrotow miesiecznie, w XTB to az 250tys. 4. IMHO Bossa (NOL) ma ladniejszy arkusz zlecen, Sidoma jest bardziej funkcjonalna.
5. Bossa wprowadzila opcje modyfikacji zlecen. Nareszcie!
6. Male rzeczy a ciesza: Bossa ma opcje informowania na mejla o wykonanym zleceniu, za to Sidoma pozwala ustawic kwote za jaka chce sie kupic papiery.
7. Bossa jest nastawiona na klienta indywidualnego i to widac. Sa liderem na rynku i widocznie zalezy im na utrzymaniu pozycji. Wprowadzili ostatnio Forex jako pierwszy z bankowych domow maklerskich i udostepnili API. Maklerzy prowadza blogi i sa aktywni na forum. Milo ze sa frontem do klienta. Chociaz o ofiercie XTB tez nie moge zlego slowa powiedziec.
Podsumowujac: Remis ze wskazaniem na BOSia.
|