Temat:
CAPITEA
PU to nie PPU to jasne, inne tryby, procedury; co do aktu art. 777 kpc i dobrowolnego poddania się egzekucji - to po prostu inny dokument który pozwala na egzekucję roszczeń, jakbyś nie miał aktu to czekałaby Cię klasyczna sprawa sądowa z Getback celem uzyskania nakazu czy wyroku;
|
|
Temat:
CAPITEA
akt notarialny to jeden z tytułów egzekucyjnych takich jak nakaz, wyrok, postanowienie, etc. Akt służy temu że nie musisz występować z pozwem do sądu i udowadniać swoich racji tylko Twój dłużnik (Getback) poddaje się z aktu dobrowolnej egzekucji w sytuacjach określonych w kacie - więc od razu idziesz do sądu po klauzulę. Sory za język prawniczy ale inaczej się nie da Reasumując - dobrowolne poddanie się egzekucji z art. 777 kpc zastępuje długi i kosztowny proces sądowy;
|
|
Temat:
CAPITEA
art. 259 prawa restrukturyzacyjnego (dalej PrRest) precyzyjnie wskazuje co się wówczas dzieje - z chwilą otwarcia przez sąd przyspieszonego postępowania układowego (dalej PPU) co do zasady wszystkie postępowania egzekucyjne (obejmujące wierzytelności objęte układem) będą zawieszone z mocy prawa, a nowych spraw egzekucyjnych nie możesz wszcząć obojętnie czy to będzie sądowy nakaz zapłaty, wyrok czy akt notarialny z art. 777 kpc. Mógłbyś prowadzić egzekucję względem Getback w razie, najoględniej powiem, posiadania zabezpieczenia rzeczowego na aktywach Getback (np. hipoteka, zastaw), wówczas z przedmiotu zabezpieczenia możesz egzekwować swoje roszczenia. Dodam, iż aby egzekwować z aktu notarialnego i tak musisz wystąpić wcześniej do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności (art. 781 i 783 kpc). W okolicznościach gdy Getback złożył wniosek i zakładając że sąd im to szybko "klepnie" raczej nie masz szans na egzekucję swoich roszczeń; Reasumując, nawet jak masz akt not. z art 777 kpc po otwarciu PPU twoje roszczenie objęte jest postępowaniem restrukturyzacyjnym i regulacjami PrRest;
|
|
Temat:
PZU
co tu mówić P. Grad wyciął numer akcjonariuszom, w TVN CNBC usłyszałem wypowiedź P. Ministra, że nie planuje sprzedaży dalszych akcji - nie planuje w chwili obecnej; Kto wie czy potrzeby budżetowe nie będą rzutowały na zachowanie negatywne kursu PZU, szkoda
|
|
doświadczony nie jestem ale powiem Ci, że trzymam MIL na dłuższy okres, liczę że "ktoś" kupi bank,jak nie to mam nadzieję że w 2011 pokaże ładne wyniki czytaj wartość akcji wzrośnie
|
|
Temat:
TRAKCJA
pozostaje być cierpliwym i ... czekać na wzrosty, ot tyle
|
|
Temat:
TRAKCJA
witam, mam nadzieję, że 4,70 to początek, propozycja dywidendy a w szczególności "TA" umowa może wywinduje kurs powyżej 5,00 zł
|
|
trochę niepewna branża jak na te czasy, casus Glinika, aczkolwiek wygląda ciekawie, zwłaszcza te usługi finansowe i obrót wierzytelnościami, co sądzicie?
|
|
tych spółek w których WDM "siedzi" to ostatnio przybyło, takie mam wrażenie, a co myślicie o tej spółce, długoterminowo winno być dobrze???, na razie trzyma się 0,70 - 0,75 zł
|
|
Temat:
TRAKCJA
akcje Trakcji to długoterminowa inwestycja (mam nadzieję że dobra inwestycja), obserwuję i kupuję od X ub.r., wygląda że powoli będzie rosło i co ważne raczej bez "emocji" jak Petrolinvest
|
|
ja spółek R.K. nie dotykam, sparzyłem się na Biotku i Petrolu, co do ropy myślę jak koledzy podobnie nie ma i nie będzie, a bankrut jeszcze jest w grze
|
|
zgadzam się z przedmówcą, mam wrażenie że inwestorów mają gdzieś, informacje ze spółki to ogólniki, fundy wskazane przez nich to "widma", ja wyszedłem w piątek 15-go i nie mam zamiaru wchodzić ponownie, acha i węgla ani brykietu w Ciechanowie ani w W-wie też nie widziałem
|
|
szczęśliwie wyskoczyłem z psw w piątek, obawiam się że ten tydzień zakończą pod dużą kreską, a te FUNDY to moim zdaniem lewizna po polsku
|
|
witam, a ja trochę z innej beczki, gdy zaczęło rosnąć na PSW rzuciłem okiem na ich siedzibę, i co ... okazało się że na Rzymowskiego to wirtualne biuro wynajmowane od obcej firmy, mam wrażenie że z tego PSW może być niezłe .....
|
|
Temat:
TECHMEX
|
|
Temat:
HBPOLSKA
macjous napisał(a):dajcie spokój, sprzedałem po 3.03 i papier po chwili pod 3.16...
spoko, spoko koledzy, HB już po 3,30 PLN, ja dokupiłem wczoraj znaczną ilość i czekam, czekam
|
|
Temat:
TECHMEX
KrzysztofJerzy napisał(a):To mamy mały wzrost do góry, co z pewnością cieszy wszystkich obecnych na tym forum. Jednoczesnie proszę o wybaczenie, że nie udzielam się merytorycznie, ale obiecuje, ze jak bedę miał coś mądrego to powiedzenia, z pewnością to uczynie. Post ów jest jedynie podyktowany radością i potrzebą przynależności do wspólnoty Techmeksowej w tak ciężkich i trudnych dla niej czasach ;) witam "techmexowców", dzwoniłem przed chwilą do sądu w Bielsku i cisza, Pani rzekła że nie ma orzeczenia sądu w znanej wszystkim kwestii
|
|