Temat:
BIOTON
I to mnie nie dziwi bo od lat Biotonowi "wiatr tylko w oczy wieje". Chociaż o ile pamiętam to Krauze się chwalił, że ich prace nad analogiem już prawie mają się ku końcowi ale on jak zawsze tylko jęzorem miele a potem okazuje się, że nic z tego nie ma w realu i tylko kolejne straty generują się.
|
|
Temat:
BIOTON
A co z zapasami gotowych wyrobów o wartości na koniec 2009 r. 9.562 tyś. zł? /wchodzą one w te 80 d.baniek czy Bio sobie je zostawił?/ rysio
|
|
Temat:
BIOTON
Do "soczo81"
Ja Ci nie będę radził bo sam jestem na Bio zapakowany po 0.30 i spokojnie sobie czekam na rozwój wydarzeń. Sadzę, że w tym roku poziom ten będzie przebity do góry ale kiedy nie wiadomo. Gotówka jest zagrożona ciągłymi spadkami do 0.17 i cholera wie czy nie niżej i zamrożona na długie już tygodnie i miesiące. Cóż więc taki "Spec" może Ci poradzić Może ktoś inny się odezwie. rysio
|
|
Temat:
BIOTON
konris napisał(a):Zaciekawiłeś mnie swymi wyliczeniami, ale czy mógłbys wskazać źródła, na jakich się oparłeś? Nie podważam Twych wyliczeń, ale chciałbym sie upewnić, czy nie jest tu zbyt ryzykownie pomieszana historia z prognozami (real z wirtualem). No i mam wątpliwości, czy aby nie rozliczałeś także wydatków wczesniejszych niż z 2009 (Macierzysz, Indar).
Jesli więc mógłbyś - wskaż te źródła i przybliż nieco metodologię swych wyliczeń. Materiały źródłowe to, m.in.: 1. Skonsolidowany "rozszerzony" raport kwartalny za IV kwartał 2009 - Grupa Kapitałowa Bioton SA, 2. Informacje dodatkowe do skonsolidowanego "rozszerzonego raportu kwartalnego Bioton SA za IV kwartał 2009r. 3. List do akcjonariuszy Biotonu - Warszawa, 01.marca 2010, 4. raport bieżący nr 10/2010 z 1.03.2010 wydany przez Bioton dot. zawarcia umowy w spr. antybiotykowej części przedsiębiorstwa Bioton SA /komunikat ESPI z 1.03.2010/, 5. Prognoza wyników finansowych grupy Kapitałowej Bioton SA na rok 2010, 6. wywiad z Dyrektorem Finansowym Biotonu Adamem Aleksandrowiczem z 2.03.2010. Sporządzając tę "analizę" już wyjaśniałem, że przyjąłem za bazowe wykonanie z roku 2009 ale bez uwzględniania "odpisów", gdyż to były działania jednorazowe, które nie powtórzą się w 2010. Uwzględniłem też czasowo te części majątku Bio, które "pracowały w 2009 i częściowo tylko w br. ze względu na ich sprzedaż. Inwestycja w Macierzyszu jest rozpoczęta i będzie kontynuowana przez 3 lata co uwzględniłem a dodatkowe zakupy akcji Indaru to zamiary na 2010 Przewodniczącego RN R.Krauze. Poprzedni zakup akcji, te 21 % a potem 8,16%, to sprawa z marca 2006 r. i nie jest "wplątana" w moje zestawienie. Ja nie uwzględniłem zapowiedzianego na br. przez kierownictwo Bio wzrostu sprzedaży insuliny na nasz rynek wewnętrzny, bo taki wzrost był już wcześniej zapowiadany ale nigdy nie zrealizowany w pełni. Oczywiście, że różnice mogą być np w zakresie obsługi zadłużenia jeżeli Bio je szybko zmniejszy co zapowiadał lub też sprzyjających w przyszłości kursów twardej waluty. to tyle jako wyjaśnienia. rysio
|
|
Temat:
BIOTON
Niektórzy uważają w tym analitycy, że Bio to wschodząca gwiazda wig-20 w br. Ja temu nie zaprzeczę ale co bedzie za rok jak już nie bedzie co sprzedawać? a poniżej moje przemyślenia w tym zakresie.
W tym celu m.in. przeanalizowałem publikowane sprawozdanie za 2009r. oraz wszystkie oficjalne enuncjacje prasowe i telewizyjne przedstawicieli kierownictwa Bio. Skrót wyliczeń. W oparciu o uzyskane wyniki za 2009 wszystkich segmentów Biotonu oszacowałem prawdopodobne wpływy w br. I tak:
I. Bioton SA sprzedał insulinę za kwotę 77,8 mln zł, przy kosztach sprzedaży 23 mln (uwaga. w zestawieniu nie wymieniono kosztów ogólnego zarządu /płace, podróże służbowe,podatki, koszty biurowe itp/, które rachunkowo można określić na kwotę 8,8 mln zł i w takim właśnie stopniu obciążają one wykazany zysk tego segmentu) wykazując zysk na tej działalności w wys. 23 mln zł. W segmencie antybiotyków jego przychody wyniosły 63,7, przy kosztach sprzedaży 18 mln /koszty zarządu - 0 /wykazałem je przy insulinie/ co wygenerowało zysk w wys.6,7 mln zł. W roku 2010 z tego zestawienia po I Q "wypadną" antybiotyki co spowoduje ,że zysk na tej działalności wyniesie tylko 1,5 mln zł. Razem zysk na tej działalności za 2010 wynieść może ok 25 mln zł. II. Bioton Trade. W 2009 osiągnął zysk w wys. 10,1 mln zł i podobny może wykazać w roku bieżącym. III. Grupa SciGen osiągnęła wynik 19,7 przy kosztach sprzedaży 9,0 i kosztach ogólnego zarządu 24,3 generując stratę w wys. 13,3 mln zł. IV. Grupa Biopartners: przychody 1,7, koszty zarządu 5,3 -strata 3,6 mln zł, V. Medipolis: przychody 0,178, koszty 6,1 -strata 5,9, VI. MJ Bio Pharm: wynik 5,5, koszty 3,2, zysk 2,3 VII. Fisiopharma: wynik 2,7, koszty 1,8, zysk 0,9 a w związku z jej planowaną sprzedażą za pół roku zysk 0,45 VIII. Pharmatex: wynik 2,9, koszty 2,2, zysk /tak jak i powyżej licząc/ 0,35 XI. MJ Bioton Life Science wynik 0
Wyniki razem - 15,2 mln zł xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Powyższy dodatni wynik zostanie obniżony z uwagi na: 1. straty na różnicach kursowych - 12 mln zł, 2. długookresowe zobowiązania z tytułu kredytów, pożyczek i innych instrumentów dłużnych - 19,6 mln zł, 3. podatek dochodowy - 8 mln zł, 4. koszty już zrealizowanych i planowanych inwestycji na 2010, a mianowicie: - rozbudowa mocy produkcyjnych zakładu wytwórczego insuliny w Macierzyszu - 77 mln, - realizacja umowy z firmą ze Szczecina w celu produkcji własnych wstrzykiwaczy insuliny /peny/ - ok 10 mln zł, - zakup ok. 20% akcji INDAR-u na Ukrainie, tak aby dysponować ich większością 51% za ok 30 mln zł. Koszty pow. wydatków ogółem wyniosą ok. 156,6 mln zł xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bilans zysków/strat - 156,6 minus 15,2 = strata w wys. 141,4 mln zł
Taki byłby wynik Biotonu w 2010, gdyby nie przewidywane zdarzenia jednorazowe /niepowtarzalne/ będące wynikiem sprzedaży jego majątku lub praw a mianowicie: 1. sprzedaż dla Polpharmy częci antybiotykowej przedsiębiorstwa oraz dwóch spółek włoskich za - 80 mln zł, 2. spodziewane zamkniecie sprzedaży Wostok ZAO za kwotę 28 mln euro /według aktualnego kursu tej waluty 3,88 stanowi to kwotę108 mln zł/, 3. spodziewane zaksięgowanie 2 rat od Bayeru za przekazanie praw wyłączności do sprzedaży insuliny Bio na terenie Chin - 2 razy po 25 mln zł z ogólnej należności 125 mln zł. Suma tych wpływów może wynieść kwotę - 238 mln zł. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Szacowany ogólny wynik finansowy Bio uwzględniający powyższe jednorazowe przychody na koniec 2010 może wynieść kwotę /zysk/ 96,6 mln zł. W analizowanych wyliczeniach dotychczas nie uwzględniłem ewentualnego przychodu i zysku z rozpoczęcia dostaw insuliny do Bayeru w br. Prezes Krauze stwierdził, że wartość jej wyniesie w 2010 ok. 50 mln zł. Jaki z tego Bio osiągnie zysk? Gdyby to była sprzedaż na dotychczasowych warunkach to prawdopodobnie byłaby to kwota 14 mln zł. Ponieważ to będzie sprzedaż przez pośrednika zysk na marży spadnie o połowę ale też zmniejszą się znacznie koszty sprzedaży stą przyjąłem, że sprawy te się zbilansują i zysk Bio może być z tego powodu na poziomie 14 mln zł jak obecnie.
Uwzględniwszy ten element ogólny wynik Bio można szacować na 96,66 + 14 = 110,6 mln zł co jest wielkością porównywalną do ogłoszonej oficjalnie prognozy /zysk z działalności operacyjnej 134 mln zł/ ale jednocześnie niższą o 23,4 mln zł /czyżby kierownictwo Bio przeszacowało swoje wpływy?/
Ale co będzie w 2011 roku bez tych jednorazowych należności w wys. 238 mln zł ????????? Tragedia czy powolne wspinanie się do góry? piesek spadkowy rysio
|
|
Temat:
BIOTON
Analizowałem ostatnio możliwości Bio pełnej realizacji kontraktu podpisanego z Bayerem w zakresie produkcji insuliny w latach 2010 i 2011 pod ten kontrakt i proszę mi uwierzyć , że możliwości produkcyjne Bio zbilansowały się z ogłoszonymi potrzebami dla planowanej wielkości sprzedaży, uwzględniając istniejące, aktualnie modernizowane i planowane do uzyskania moce produkcyjne /Polska,Indie/. Sam bylem tym zaskoczony. Czyżby szło ku normalności? A trend to uwzględnia?
|
|
Temat:
BIOTON
Jak wiemy Bioton pomimo ogłoszonych strat za 2009 r. w wys. 519.000.000 zł przez kilka ostatnich dni "rośnie" i jego notowania z 0.17 podniosły się do poziomu 0.22.
Czym należy sobie to wytłumaczyć? Sam sobie zadaję to pytanie i z kilku możliwości odpowiedzi wybieram następującą:
- prognoza wyników finansowych Grupy Kapitałowej BIOTON S.A. na rok 2010 : - przychody ze sprzedaży - 363 - EBITDA - 159 - zysk z działalności operacyjnej - 134 - zysk netto - 94
Ludzie chyba w nią uwierzyli? Czyżby to była zmiana trendu?
|
|
Temat:
BIOTON
Logiczne, dzięki.
|
|
Temat:
BIOTON
Do "Discopolo". A ja się zastanawiam, czy brać po 0.17 czy też poczekać aż będzie taniej. Sadzę, że 0.15 wkrótce.
|
|
Temat:
BIOTON
Do "Wazar". To samo zauważyłem i tak samo jestem zdziwiony. Mamy "sprawę kropelek" gdzie ukryta jest odmowa Urzędu ... na oczekiwaną transakcję dot. antybiotyków i co dalej? Czy od tej decyzji istnieje droga odwoławcza?.
|
|
Temat:
BIOTON
Discopolo. Twoje twierdzenie cyt. "Natomiast Bioton ze swoją nową strategią aliansów z Bayerem zamiast samodzielnej, niezwykle kosztownej walki o nowe rynki wyjdzie na prostą najdalej za rok." należałoby nieznacznie zmodyfikować aby było bliższe prawdy. A mianowicie, "Natomiast Bioton ze ..... ma teoretycznie szansę wyjścia na prostą najdalej za rok". Ma tylko taką szansę jeśli nie zostanie ona zaprzepaszczona takimi zdarzeniami ,o których niechcący wspomniał Krauze w swoim ostatnim publicznym wystąpieniu /4 ro miesięczne opóźnienia w realizacji kontraktu z Bayerem spowodowane błędami w ulotce skierowanej do władz chińskich, kilkumiesięczną zwłoka w realizacji sprzedaży Wostoku, itp/. Zakładając, że zyski pojawią się dopiero za 10 miesięcy najwcześniej, to co do tej pory stanie się z kursem tej spółki? Jak inwestorzy zareagują na 4 ro-krotne kwartalne informacje o kolejnych stratach? Kurs może spaść do 0.05 zł za taki papier - to są moje przewidywania. Ponadto do tego czasu Krauze "wyprodukuje", co nawiasem mówiąc najlepiej mu wychodzi, dalszy miliard lub półtora nowych akcji, weźmie w końcu tę pożyczkę od GEM i być może wyda mega emisję dla Staraka, który dołączy do akcjonariatu BIO. Kupno wtedy tych akcji po 0.05 to dopiero byłby dobry interes. Ale pod warunkiem, że do tego czasu ta spółka nie "zapadnie się w głąb" jak rozdęta i wypalona gwiazda olbrzym a kontrakt z Bayerem wykona ale już ktoś inny, może powstały na gruzach Bio. A my z nic nie wartymi papierami na kontach znowu zostaniemy wydymani. Grubasy zaś dogadają się poza parkietem a pozostałą gotówkę i aktywa przemycą na lewo. Ich zaś rozliczenia wzajemne ukryte w tajnych operacjach finansowych np. na Kajmanach nie będą ujawnione nigdy pospólstwu. I to będzie koniec tej bajki pt. Bioton - firma nadziei i zaprzepaszczonych przedsięwzięć. Pierwszy Wielki Bankrut z WIG-20.
|
|
Temat:
BIOTON
Kraul. Widzę, że masz dużo wolnego czasu i lubisz eksperymentować. A gdyby i do Ciebie skierowali emisję serii "Z" po 0.20 to byś kupił?
Coś Wam dorzucę. Co Wy na to?
niestety
wkrótce to się zmieni - będzie emisja dla Staraka - megaemisja!
po której
wasze akcje będą warte ... 10gr ?
Starak będzie miał antybiotyki (za grosze), Krauze puści za grosze SciGen tajemniczej spółce z cypru ... (w której będzie miał nie bezpośrednie udziały ) a wam zostanie Bioton i miliardy akcji (na jedną szopę i znak firmowy od którego dostaje się bólu głowy )
Krauze zarobi na kontrakcie z chinami a wy .... nie zarobicie
Krazue ma kolegeSoloża a wiecie jak Solo zagrał na elektrimie ? Wykupił akcje od ludzi po kilka zł po wielomiesięcznym zaniżaniu kursu a sam w raportach pokazywał 25zł na akcję. Teraz pewno szykują podobny przekręt z Biotkiem - sami zgarną wkrótce dochodową część czyli Scigen, antybiotyki dla staraka (zysk z antybiotyków idzie na budowę fabryki w chinach - ta w maciezyszu nigdy nie będzie zakończona - scigen będzie miał swoją!)
Dlatego kurs spada - akcje są praktycznie nic nie warte. Ta zasłyszana teoria coraz bardziej mi tu pasuje. Dodałbym jeszcze że .... aaa po co mieszać. I tak jest już bardzo źle.
|
|
Temat:
BIOTON
Torent. Masz rację zmiana trendu jest najszybszą wskazówką o ile nie jest wygenerowany fałszywy sygnał kupna. Na Bio przy skakaniu o 1 grosz /nieraz 2 grosze/ takich niby sygnałów jest dużo a tego właściwego nie ma od długich tygodni - no bo nie może być bez pomocy spekuły.
|
|
Temat:
BIOTON
Niestety Drogi Torent. Zaszło małe nieporozumienie interpretacyjne. To Ty napisałeś 17.01, że "możliwe jest wybicie trendu DOWN". Ja zastanawiałem się nad tym co to znaczy i zinterpretowałem to niejasne twierdzenie, że nastąpi dalszy spadek - wybicie w dół /down/. Było to przy kursie 0.23. W następnych dniach notowania Bio faktycznie spadły aż do 0.20 a więc zgodnie z moimi przewidywaniami. Ponadto zakładam, że te spadki będą kontynuowane aż do poziomu 0.18 - 0.15 i dopiero wtedy będzie możliwy powrót indeksu do góry, jeżeli Rysio R. rzuci jakąś pozytywną informację masom na pożarcie. Jeśli zaś tego nie uczyni to spadki mogą się pogłębiać nadal. Twój entuzjazm jest więc za emocjonalny i nie uzasadniony bieżącą sytuacją. Oczywiście, że każdy naprawdę istotny i dobry news może pchnąć indeks do góry, jak np. wiadomość o rejestracji "czegoś" na kraje EU, wyjaśnienie sprawy z Indarem, podpisanie w końcu tych wcześniej zapowiadanych kontraktów na Rosję i Indie, ale osobiście nie wierzę w realność takich faktów w najbliższym czasie. Raczej niestety trzeba odświeżyć "czarne scenariusze" rozwoju dalszych wypadków. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
BIOTON
kraul napisał(a):I jak Bioentuzjaści???? Świetna wiadomość co? Idziemy na dno !!!!!!!! Cena ma swoje plusy. Teraz nawet dziecko może być współwłaścicielem tej polskiej myśli farmakologicznej. Drogi Kraulu. Nie idziemy na samo dno. Spadamy na razie tylko na 0.15, to po pierwsze. Po drugie alians z Polpharmą może przy sprzyjających okolicznościach spowodować zwrot w sytuacji Bio ale także - a contrario -jego wypadnięcie z GPW. Po trzecie, przyszły rok to zapowiadane zyski z Chin./ponoć/ Po czwarte, jaka to polska myśl farmakologiczna, gdy sposób wytwarzania /licencję/ tej zrekombinowanej insuliny na samym początku odkupiono od jakiejś / jej nazwy już nie pamiętam/ firmy amerykańskiej. To tyle uwag na gorąco. ps. Trzeba było uwzględnić moje skromne rady na forum "Bankiera" i ostatnio "stać obok rynku" a nie kierować się chęcią spekulacyjnego zysku na DT. Ja zacznę zakupy dopiero przy 0.15. Powodzenia w przyszłych inwestycjach.
|
|
Temat:
BIOTON
Koto57. Możemy sobie rękę podać bo jesteśmy w identycznej sytuacji. Trzymam ten papier kupiony po tej samej cenie co i ty zrobiłeś. Teraz można by uśredniać cenę zakupu dokupując akcje po np. 0.22 ale nie mam pewności czy nie spadnie niżej. Zyski dopiero na początku 2011, ten cały rok na straty. No nie wiadomo co z tą zapowiedzią wyprzedaży antybiotyków dla Polpharmy lub też połączenia się z nią to po pierwsze. Po drugie może wreszcie otrzyma gotówkę za Wostok, może też coś się wyjaśni z zatrzymaną inwestycją w Indar na Ukrainie,może w co nie wierzę ruszy się coś z nowymi rejestracjami lub sprzedaż na USA, Rosję, Indie - cholera wie co z tego może wreszcie być zrealizowane. Wtedy byłaby nadzieje na jakieś wzrosty o ile znowu ze Starakiem nic się nie zawali a wtedy tylko kolejne dodruki akcji w tym dla GEM także i spadek kursu do kilku groszy. To też możliwe. Reasumując zainwestowane w Bio pieniądze należy traktować jako prawie że utracone chyba że jesteś niepoprawnym optymistą i liczysz na ruchy spekulacyjne po jakichś zwariowanych infach. Ryzyko oceniam na 80% i to niezależnie od koniunktury na GPW. Pozdro.
|
|
Temat:
BIOTON
MrCairo napisał(a): ten tydzień może się skończyć na tych wróżonych 0,15:3 some: Obyś miał rację. Po 0.15 kupuję.
|
|
Temat:
BIOTON
torent napisał(a):. mozliwe wykonczenie trendu DOWN ...
torent Co te stwierdzenie ma znaczyć? Czyżbyś miał na myśli, że zakończenie trendu spadkowego nastąpi poprzez nagłe wykształcenie się nowego dołka "down" na poziomie np. 0.18 - 0.15 i następnie równie nagłe odbicie się - up - formacja "V" ? To by była interesująca koncepcja ale brakuje mi do jej wykształcenia się jakiegoś "odpowiedniego" impulsu. Co nim mogłoby być? Jak myślisz? Coś silnie negatywnego ale jednocześnie kontrowersyjnego jak np. niesprawdzona a później oficjalnie zdementowana pogłoska, że Bio wypada z giełdy, po połączeniu z Polpharmą lub coś podobnego.
|
|
Temat:
BIOTON
Zgadzam się z Tobą. Ja też widzę to "ale" w swojej argumentacji. A przy wystąpieniu Twojej bardziej optymistycznej wersji wydarzeń też będę zadowolony, bo moje straty się samoistnie zmniejszą i to bez konieczności /ratunkowego/ dodatkowego angażowania się w tę spółkę. Więc spokojnie poczekajmy na odsłonięcie kolejnych kart przez RK w tym pasjansie. A może jednak też dojdzie coś nowego z mariażu Bio - Polpharma? Kto to wie. Ryszard
|
|
Temat:
BIOTON
Tylko jedna mała uwaga. cyt. "Sadzisz, ze wciągu roku przy dobrych infach i wynikach to niemozliwe? I do tego na biotonie?"
Niestety tak. Przynajmniej przez okres 6-9 miesięcy 2010 r jest to niemożliwe, i to z prostej przyczyny, bo w tym okresie Bioton nie może zaprezentować dobrych wyników. Skąd one mogą się wziąć? Jedynie z realizacji kontraktu z Bayerem, tj. znaczącej sprzedaży insuliny na kierunku chińskim. Aby to nastąpiło musi pozytywnie zakończyć się tam /na chińskim rynku/ cały proces administracyjnej rejestracji tych produktów /opakowań i kto tam wie jeszcze czego - to przecież są Chiny, ze swoją mandaryńską administracją/ a w tym zakresie brak jest jakichkolwiek bliższych informacji tak ze strony Biotonu jak i SciGen. Ponadto moce produkcyjne sztandarowego zakładu w Macierzyszu muszą zostać odpowiednio rozbudowane /potrojone !!!/, tak aby dysponować odpowiednią ilością tego produktu na rynek chiński. Prace w wytwórni krajowej prawdopodobnie już trwają. Jak przebiegają? Kiedy zostaną zakończone? Ile ta inwestycja pochłonie środków? To są pytania bez odpowiedzi jak na razie. Optymistycznie rzecz traktując powinny one zostać zrealizowane w okresie do 3 kwartału br. A więc od tego terminu Bio będzie mógł sprostać przyjętym zobowiązaniom wobec Bayera i otworzą się przed nim możliwości realnego zarabiania na tym kontrakcie. Jakie Bioton będzie osiągał zyski z tej działalności to też jest niewiadoma, bo nie podano akcjonariuszom w jaki sposób podzielono się przyszłą marżą z Bayerem. Może fifty - fifty? Nie wiadomo ale jest pewne, że ta produkcja nie będzie tak zyskowną jak dotychczas, gdy Bio sprzedawał swoje produkty samodzielnie i inkasował 100 % tej marży.
Reasumując, znaczące przychody w Biotonie z tego segmentu działalności mogą pojawić się dopiero pod koniec 2010 roku. Do tego zaś czasu kolejne kwartały najprawdopodobniej zakończą się jak dotąd stratami na działalności - chyba, że zaksięguje się jakieś jednorazowe i nadzwyczajne przychody /np. zamrożone należności za wyłączność od Bayeru./ A co będzie z kursem do tego okresu? Jeśli nie zajdzie nic nadzwyczajnego jak np. pozytywne rejestracje w UE nowo opracowywanych leków lub też jakiegoś innego rodzaju cud, to kurs po kolejnych czarnych odsłonach prawdy o finansach Bio /straty kwartalne, nowe emisje ratunkowe/ spadnie na kolejny niższy poziom a ten będzie oscylował w zakresie 0.18 - 0.15 i ja wtedy dopiero podejmę decyzję o ewentualnym zakupie. Pozdrawiam. Ryszard
|
|
Temat:
BIOTON
Konris. Piszesz, że cyt."kurs Biotonu raczej nie będzie już groszowy (najdalej za rok). Czyli przewidujesz w tym roku wzrost kursu z 0.23 do co najmniej 1.00 zł za akcję tej spółki. To w procentach wyniosłoby 434 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nieźle. /dla porównania analitycy przewidują w 2010 wzrost indeksu WIG20 tylko o 10 %/ Ponadto: .....
Dla jasności obrazu napisz jeszcze jakie jest twoim zdaniem prawdopodobieństwo rozwoju takiej sytuacji.
Dodam, że cenię sobie bardzo wysoko twoją opinię, gdyż zaprezentowane przez ciebie analizy tak fundamentalne jak i techniczne są na wysokim merytorycznie poziomie a w praktyce inwestycyjnej, jak sam zaznaczyłeś, osiągnąłeś w ubiegłym roku znaczące zyski.
Natomiast ustosunkowując się do powyższego, moim skromnym zdaniem, taki wzrost kursu w 2010 jest rzeczą całkowicie niemożliwą i to z kilku zasadniczych powodów. /o tym potem/ Ryszard
|
|
Temat:
BIOTON
Polecane strony przeczytałem. Fajna przypowiastka o czarnym łabędziu. Obecnie sam mam 90 % na lokatach bankowych /5,65 % bez pod. belki w Noble Banku/ a tylko 10 % w akcjach i liczę na pojawienie się tego czarnego ptaka aby odzyskać stracone nadzieje. Ty do inwestowania podchodzisz bardziej profesjonalnie niż ja. W Bio "wpadłem" po analizie fundamentalnej a raczej zauroczony planami na przyszłość i mirażami roztaczanymi przez Zarząd. Teraz tylko pozostaje mi czekać na przylot tego łabędzia i to zwiastującego wzloty a nie krach w najbliższym czasie /pół roku, rok/. Wiem, że teoretycznie i praktycznie jest to możliwe. Rozdmuchanie bańki inwestycyjnej wśród inwestorów szerokiego spektrum jest do realizacji przy odrobinie szczęścia i koniunktury dla tej spółki. Szczerze oceniam prawdopodobieństwo takiego scenariusza na 50 % lecz w takim samym stopniu w perspektywie widzę totalną klęskę. A najgorsze, że ta waga zaczyna przechylać się w tę "czarną" stronę. Na jednej szali są m.in.techniczne argumenty, które niedawno wymieniałeś poparte wiarą i nadzieją, zaś na drugiej wciąż przybywa tych kompletnie przeciwstawnych. Zmiany Prezesów jako emanacja "wewnętrznych pęknięć i napięć" w spółce wskutek apodyktycznego stanowiska RK, polityka informacyjna swoistego rodzaju, zapoczątkowana przez Wilczęgę i twórczo kontynuowana przez następców, kochająca zwłaszcza "poślizgi czasowe" w realizacji zamierzeń,niedokładności / ukrywanie rzeczywistej sytuacji finansowej i zamiatanie strat pod dywan/ a zwłaszcza rysująca świetlane wizje przyszłości, mamiące wysokimi dochodami i zyskami nadzwyczajnymi. Pracownicy skarżą się zaś na nepotyzm kadry kierowniczej, wewnętrzny bałagan,wątki kryminalne - ot. Dyrektor Oddziału w Rosji powoduje wypadek, zabija człowieka i ucieka przed wymiarem sprawiedliwości a służby specjalne aresztują go na lotnisku. /Kto za to wszystko zapłacił?/ A tak na marginesie tego wątku bo czegoś tu nie rozumiem. Bioton wybudował fabrykę insuliny w Rosji, która rozpoczęła produkcję, sprzedał ją i teraz planuje na ten rynek wejść ze swoją insuliną wytworzoną w Polsce? A co będzie robiła ta fabryka w Rosji? Przecież Rosjanie dumni z jej posiadania od niej w pierwszej kolejności zakupią insulinę pod swoje potrzeby a nie od Biotonu. Stąd też prawdopodobnie takie trudności z podpisaniem kontraktu na ten kierunek sprzedaży. A sprawa miała być zamknięta do końca 2009 r. A nie jest. Co ze środkami za sprzedany Wostok? Kiedy Bio je otrzyma i spożytkuje? A to nie 500 zł tylko ponad 100 milionów, którymi można by zniwelować zadłużenie długoterminowe w bankach i zmniejszyć koszty jego obsługi, co przy dramatycznie malejącej sprzedaży może mieć istotne znaczenie. Itd. Itd. Ryszard
|
|
Temat:
BIOTON
mathu napisał(a):[quote=konris]
A to jest klasyczne "ja ci pomogę, ty mi pomożesz". Tobie Krauze nie pomoże. Mathu. Bardzo ładnie "zakończyłeś" swój wywód. To święta prawda, że Nam Krauze nie pomoże a z Solorzem się ułoży i dogada choćby i na innym polu swojej działalności. Konris przedstawił swoje argumenty "za". Nadal wierzy jak tysiące innych drobnych inwestorów w przyszłość Bio. I przy kursie 0.21 gotów jest zaryzykować swoje duże pieniądze. Tak jak inni. Free float to ponad 60 % wolumenu. Czyli Bio trzyma się na "drobnych", "leszczach" - ogólnie na psychologii i nadziejach. To jest jakiś fenomen swoistego rodzaju. Już o tym tutaj pisano. Ta wiara trwa od 3 lat pomimo tego co dzieje się w tym czasie z kursem i zyskami spółki. I niech trwa bo przez to zabawa na giełdzie jest ciekawsza. Panowie a czy możliwe jest fiasko umowy z Bayerem i co wtedy wróżycie dla Bio?.
|
|
Temat:
BIOTON
Konris. Jak zapewne wiesz 21.05.2008 kontrolowany przez Zygmunta Solorza Żaka Polaris Finance B.V. kupił 305.978.426 akcji Bio za 193 mln. zł, w tym 119.349.426 akcje od Prokom Investments po 0.63 zł i 186.628.735 szt. poza rynkiem regulowanym. Solorz w wywiadzie stwierdził, że "chce zostać akcjonariuszem na kilkanaście miesięcy." Od tamtego czasu upłynęło ok 20 miesięcy i co? Już w lipcu 2008 kurs Bio spadł do 0.36 a Solorz stracił ok. 70 milionów. Akcje trzymał jednak zgodnie z danym słowem nadal. Dzisiaj ten jego pakiet wart jest tylko ok.70 mln, czyli, że strata wzrosła do 123 mln. Akcji ma dokładnie 322.978.426 bo dokupił ok.17 mln szt więcej, oczywiście już taniej. I co on ma robić? Machnąć ręką na te 123 mln zł i ten cały swój pakiet sprzedać? Pytanie komu i za ile? Co wtedy stanie się z kursem Bio? Reasumując, on też jest w sytuacji patowej i czeka tak jak my licząc na cud chyba, bo to głupio by było tak stracić te 120 mln zł bez walki. Rad nierad będzie dalej zmuszony dokupywać je ale już po te 0.20 zł aby nagle nie stracić twarzy i robić nadal dobrą minę do złej gry, w którą wpuścił go Krauze. Tak myślę i chętnie bym to z Nim przedyskutował.
|
|
Temat:
BIOTON
Konris. Masz nadzieję, że takie dezinformacyjne działania Krauzego nie powtórzą się w 2010 roku?. Ok. Wszyscy możemy mieć taką nadzieję, lecz samej natury Krauzego nie zmienimy. On umoczył już tyle kasy na swoich spółkach, w tym i na Bio, że teraz nie liczy się z niczym i nikim starając się wygrzebać z tego błota. Będzie nadal dosypywał akcji na ich stos aby choć okresowo ratować sytuację finansową tych spółek i liczyć że nastąpi jakiś cud. Stąd też ta persona już niczym godzącym w inwestorów indywidualnych nie jest w stanie mnie zaskoczyć. No chyba że się zapije na śmierć albo uczyni innego rodzaju podobne głupstwo, bo majątek swój już w dużej części zmarnował i on o tym wie.
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
|
|
Temat:
BIOTON
Do Dapi. Gratuluję wiedzy. /wierzę na słowo bo płacić nie zamierzam/
|
|
Temat:
BIOTON
kraul napisał(a):P kupiłem po 0,25. .........spółka padnie.
Do Kraula. 1. Nie martw się chłopie. Ja chciałbym być na twoim miejscu lecz mam te "śmieci" po 31 i mam nadzieję , że kurs na ten poziom jeszcze powróci. 2. Moim zdaniem nie dojdzie do najgorszego, gdyż zbyt na insulinę jest zapewniony poprzez kontrakt z Bayerem i musi to dać konkretne zyski od II połowy 2010. Najprawdopodobniej to będzie za mało aby pokryć wszystkie niezbędne wydatki inwestycyjne Biotonu /SciGen i BioPartners/, stąd albo się je ograniczy albo znowu zadłuży spółkę albo być może Starak w to faktycznie wejdzie i sypnie groszem. Faktycznie dużo jest tego - być może - ale to przecież Bioton Krauzego a nie KGHM czy PKN Orlen. No a gdyby tak chociaż ze 2 rejestracje nowych leków się powiodły na Europę to ... . Stąd patrząc trzeźwo widzę jeszcze nadzieję. Brak Bio to brak dobrej pożywki dla spekulacji, pod warunkiem, że kurs poskacze troszkę w górę i w dół co pozwoli kontynuować tę groszową zabawę i poprawi humory towarzystwu. Moim zdaniem teraz Bio wytyczy sobie nowy dołek gdzieś na poziomie 15 - 18 groszy po czym 3 dobre infa pociągną go w górę. Gdy ten proces będzie już widoczny, ryzykując można uśrednić swoje akcje aby szybciej z nich uciec. Ja podtrzymuję swoje zdanie, że zaplecze badawcze Bio jest zbyt słabe aby pchać go do przodu. Jak na razie to go ono tylko dołuje./przez 4 lata brak choćby jednej rejestracji czy nowego opracowania/. No ale może coś się zmieni w tym zakresie. A jak nie to Krauze straci swój majątek na Bio i Petrolu a przy nim i wielu innych poniesie także niepowetowane straty. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
BIOTON
Sorry. o czymś zapomniałem. Ja jestem już zmęczony ale może teraz ktoś inny obliczy ile od momentu zakupu BioPartners Bioton do dnia dzisiejszego umoczył tam kasy? Że piszę dość trywialnie? To trudno ale chyba jasno. /poprawka/ Data zakupu BioPartners winna być 9.03.2007r. W tym czasie kurs akcji Bio wynosił 2.25 zł. Zatem wartość akcji przekazanych jako zapłata za BioPartners dla Merchant Banking Partners /DLJ/ wyniosła ok. 183.350.000 zł /całościowa zapłata obejmuje jeszcze spłatę w/w pożyczki dolarowej - 47.300.000 zł/. Dzisiaj rano dodatkowo ustaliłem, że: - w 2007 Grupa Kapitałowa BioPartners Holdings AG na inwestycje w rzeczowe aktywa trwałe i wartości niematerialne a w tym głównie na prace rozwojowe poniosła nakłady w wys. 51.662 tyś. zł W tym celu Bioton udzielił jej pożyczki na kwotę 34.466.780 USD. - w 2008 Grupa Kapitałowa BioPartners H AG na ten sam cel poniosła nakłady w wys. 71.880 tyś. zł co sfinansowała z kolejnych pożyczek od Bio w wys. 24.500.000 USD co łącznie daje kwotę 58.966.780 USD, - w 2009 / za 3 kwartały/ z raportu wynika, że BioPartners poniósł straty na działalności operacyjnej w wys. 4.974 tyś. zł. Reasumując powyższe, można stwierdzić, że Bioton władował w tę spółkę stanowiącą jego zaplecze badawcze kwotę ok. 164.000.000 zł. Łącznie więc wraz z kosztami zakupu tej spółki cała ta inwestycja kosztuje Bioton 347.000.000 zł. Stawiam pytanie, czy to dobry business?
|
|
Temat:
BIOTON
Panie Dapi. Ponieważ nie odpowiedział Pan wprost na nasze pytania lecz wskazał nam tylko link do BioPartners z ciekawością tam zajrzałem i oto co się dowiedziałem w interesującym nas zakresie.
Bioton nabył w całości tę szwajcarską spółkę BioPartnes GmbH w dniu 09.03.2007r. za 81.489.729 specjalnie wyemitowanych w tym celu swoich akcji po nominalnej cenie 0.20 zł oraz spłacił długi tego podmiotu wynoszące 15.766.780 USD na dzień 9.03.2007r. Razem więc zakup ten kosztował go /dolar licząc po 3 zł/63.598.285 zł. Nabywca mógł akcje wprowadzić do obrotu po 6 miesiącach. Jaki był wtedy kurs Bio? /pomijam to/. Co w chwili zakupu BioPartners miał na składzie?
Jeden lek Valtropin - sztuczny hormon wzrostu, zamiennik istniejącego już na rynku identycznego prawie leku o nazwie Humatrope /tzw. lek referencyjny/ zawierający tę samą substancję czynną Somatotropinę. Lek ten Komisja Europejska dopuściła do obrotu w dniu 24.04.2006r. Uwaga - a więc wcześniej niż analizowany okres trzyletni. Ponadto BioPartners w okresie tym miała bądź to w początkowych lub bardziej zaawansowanych badaniach inne leki przygotowywane do ich rejestracji w celu obrotu jak: Valtropin SR -rhGH, Ravanex, Biferonex, Alpheon i EPO /Erytropoetyna/. Przewidywano wtedy, że Ravanex i Biferonex wejdzie najwcześniej, po pozytywnym procesie rejestracji, do sprzedaży w 2008r. Dzisiaj, w grudniu 2009r., po 3 latach co się stało? Co zrealizowano z wcześniejszych zamiarów? Ano nic. Żaden z w/w leków nie zarejestrowano, nie mówiąc w ogóle o ich obrocie i zyskach. Nic też nowego nie opracowano przez ten okres. To jasno wynika z prezentowanych oficjalnie informacji. A więc sytuacja jest taka właśnie jak wcześniej podejrzewałem. "Zero" Panowie i Panie. Jaka więc jest rzeczywista wartość tego zaplecza badawczego Biotonu? No bo bym zapomniał. CHMP /Komitet ds. Produktów Leczniczych Stosowanych u Ludzi/ odrzucił wniosek i całość dokumentacji medycznej sławnego Biferonexu, który miał być hitem na rynku. Jak się poprawią to spróbują ponownie podejść do tego sprawdzianu. Ze strony Bio nieoficjalnie wskazuje się na winnego tej sytuacji jako na m.in. konkurencję, która czuje się zagrożona. Czym? Czyżby przez Bioton? Śmiechu warte.!!! Wiele bajek przedstawiciele Bio w przeszłości produkowali, aż ich szefa Wilczęgę nawet za to ukarali a karawana posuwa się dalej. Piramida finansowa rośnie a widmo bankructwa pół roku temu już prawie widoczne przekuwa się znowu we wspaniałe perspektywy. I ludzie to kupują jak na razie. Pozdrawiam wytrwałych w czytaniu tego elaboratu.
|
|
Temat:
BIOTON
Sieko. Dziękuję za Twój post. Też oczekuję czy Dapi się merytorycznie odezwie.
|
|
Temat:
BIOTON
Też dobre choć fotomontaż. O ile pamiętam to Tow. Wiesław obiecywał swojej "Klasie Robotniczy" szybki krok do przodu w sytuacji stania nad przepaścią. I on ten krok sam zrobił /polecając strzelać do robotników/ ale naród nie dał się ogłupić. Prawda, Gierkowi to się początkowo udało ale potem szybko nadeszło opamiętanie. Narodu nie jest tak łatwo na dłużej ocyganić. Krauze winien o tym pamiętać. Bo jak wszyscy inwestorzy odwrócą się od niego to co mu zostanie z Biotonu oprócz tej góry śmiecia akcyjnego? Bo prędzej czy później każda "piramida finansowa" musi się zawalić pod swoim własnym ciężarem./patrz za Wielką Wodę/
|
|
Temat:
BIOTON
siekoo napisał(a): tresc podstron w wiekszosci porusza tematyke jak w anegdocie o studencie co przygotowal sie na pytanie o dzdzownicy, a dostal pytanie o slonia - 'slon ma traba podobna do dzdzownicy, a dzdzownica...'
Brawo za tę anegdotkę. Zaprawdę uśmiałem się serdecznie. A uwagi na temat strony internetowej Bio bardzo celne.
|
|
Temat:
BIOTON
Dapi napisał(a):[quote]
Nie kojarzę firmy w Polsce {i po polskim właścicielstwie} farmaceutycznej która takie jak Bioton zaplecze posiada... Ja w swojej opinii co do wartości zaplecza badawczego Bio oparłem się na stwierdzeniach nie cioci ale profesjonalnych analityków giełdowych. Natomiast link podany przez Dapi wskazuje na reklamówkę propagandową BIO, której podstawowym zadaniem jest spowodowanie u czytającego "kolorowego zawrotu głowy" i zachwytu nad wspaniałością tej spółki. A tak nawiasem mówiąc, może mi Pan podpowie ile nowych leków w tym zapleczu badawczym Biotonu opracowano, przebadano, zarejestrowano, a następnie wdrożono do produkcji i wprowadzono do sprzedaży na rynku w ciągu 3 lat? Bo ja wiem, że "0" i liczba ta jest najlepszą oceną jakości tego wspaniałego zaplecza badawczego. Pomijam w tych dywagacjach prawdy głoszone w przeszłości przez Pana Wilczęgę i spółkę tego typu, że już, już prawie opracowano coś cudownego i wspaniałego i już niedługo, za miesiąc, 3, lub 6 albo za roczek będzie wielkie "Bum" i Bioton na ustach wszystkich. I jest, patrz na wszystkich forach jak go oceniają.
|
|
Temat:
BIOTON
dariuszsmajek napisał(a):Bioton spadnie bo w tej spółce nic sie nie dzieje I masz rację. Już niedługo ogłoszą drukowanie akcji dla GEM w wys. może 600.000.000 aby pozapychać najpilniejsze dziury finansowe a następnie w perspektywie połączenia z Polpharmą za którą BIO zapłaci tylko akcjami ok. 2 lub 3.000.000.000 nowych akcji dla Staraka. Co będzie wtedy z kursem Bio jak już teraz szoruje on po 0.23? Ktoś powie, że przecież ta wymiana akcji za udziały Polpharmy będzie miała charakter zrównoważony. Bio dwu lub trzykrotnie powiększy swój majątek a Polpharma znajdzie się poprzez jego pośrednictwo na GPW. To w normalnych warunkach winno skutkować wzrostem kursu. Tak, w normalnych warunkach. Ale BIO to nie jest normalna spółka. Świadczy o tym jego historia. Początkowo pęczniał jak balon gdyż inwestorzy wierzyli w obietnice jego kierownictwa i spodziewali się zysków z inwestycji, gdy tymczasem inwestycje okazały się nietrafione a spółka od lat generuje tylko straty. Aby uniknąć bankructwa drukowano nowe akcje na kwotę 1.100.000.000 zł. I teraz ratunku Pan Krauze szuka w sojuszu z Panem Starakiem. A Pan Starak bojąc się, że sam będzie musiał płacić grożącą mu karę 300.000.000 euro szuka pomocy u tego pierwszego. Bio jak spełni przepowiednie co do zwiększonej sprzedaży insuliny na Chiny, Rosję czy Indie to zysków nie odnotuje wcześniej niż w końcówce 2010 r. A co do tego czasu? Czwarty kwartał br. na stratach. I i II kwartał 2010 także na minusie. Sławna premia od Byera pozostanie zamrożona jeszcze przez 3 kw, dochód za sprzedaną fabrykę w Rosji pójdzie jak obiecano na redukcję zadłużenia długookresowego i to wszystko. Nowych leków w tym okresie prawdopodobnie nie zarejestrują bo BIO nie dysponuje odpowiednią bazą badawczą /w tym jest jego strukturalna słabość/ a gdyby nawet to skąd pieniądze na nowe zakłady produkcyjne. Znowu z drukowania nowych akcji? A jaki wtedy będzie kurs tej spółki. Ponadto, tak na poważnie, to bardzo wątpię aby doszło do zapowiadanej fuzji. Starak w tym zakresie to zatwardziały recydywista i za swoje kunktatorstwo może słono zapłacić. A jaki rzeczywiście ma układ z Panem Krauze to tylko oni dwaj wiedzą i trzymają to w głębokiej tajemnicy. Kto z Was chce inwestować w to ich niejasne przedsięwzięcie w ciemno? Jeszcze zanim zostaną wyłożone karty na stół? Bo ja nie, chociaż w przeszłości zrobiłem ten błąd i ubrałem się nieźle w te papiery. Uśrednianie w dół - to głupota, przy tak długim trendzie spadkowym jaki notuje Bioton.
|
|
Temat:
BIOTON
Do sdfsdf.Jak wygląda sytuacja. Ty uważasz, że w najbliższym czasie notowania BIO wyskoczą w górę a ja przeciwnie, że ukształtuje się nowy najniższy dołek na poziomie 0.15 zł. Kto ma rację teraz tego nie rozstrzygniemy. Stąd zawieszam swoje uwagi kierowane do Ciebie i zamieszczane na tym forum aż do czasu, gdy rzeczywistość pokaże, kto z nas miał rację. Robię to dlatego, że Ty jesteś całkowicie odporny na moje argumenty i sposób rozumowania a ja nie zmienię swojego racjonalnego nastawienia do tej spółki, jakie mają i inni, na Twój huraoptymizm. Zaś co będzie za 2, 3 lata to teraz dla mnie nie jest istotne. Tak długiego horyzontu czasowego nie biorę pod rozwagę przy inwestowaniu. A Bioton będzie wtedy albo wielki i złamie ten swój kilkuletni trend spadkowy albo w takiej samej lub gorszej kondycji. Na dwoje babka wróżyła. Pewniaków w tej zabawie nie ma.Zwłaszcza,że kadra managerska w tej firmie jest wybitnie złotousta.
|
|
Temat:
BIOTON
sdfsdf napisał(a):otórz panie dutesxx ludzie czasami odchodzą bo muszą zrobić miejsce na człowieka np z Bayera - który chciałby mieć wpływ na spółkę z którą zawarł tak dużą (nieostatnią!) umowę
takie podstawowe rzeczy mam wyjaśniać ?
Panie sdfsdf. Wielkie dzięki za tę odpowiedź. Pozwolę sobie zauważyć, że w sprawie odejścia Adama Allehanda ze stanowisk w SciGen, a mianowicie: Chairman of the Board and Chief Executive Officer napisałeś w dniu 26.listopada br., że cyt." był z teamu Guya to odszedł,... to nic nie znaczący trybik". Przyznasz, że teraz oceniasz ten fakt zupełnie inaczej. Podajesz, że Buyer sobie tej zmiany zażyczył aby mieć swojego człowieka w tej spółce. Być może. Oficjalnie takich informacji nigdzie nie opublikowano. Ale nie wykluczam, że Ty masz dobre dojście do źródła. Więc nie był to uciekający szczur z pokładu tonącego okrętu? Być może. Nie jestem jednak całkowicie przekonany że masz rację, bo ktoś na forum podawał, że sam R.Krauze zajął tę pozycję. Po drugie zgadzam się z 95147, że teraz jest dobra pora aby zaczaić się z małym pakietem akcji BIO /20% jego kapitału/ przy kursie 0.22-0.24. Jak spadnie do 0.20 to bym jednak je wywalił zwłaszcza w sytuacji, gdy Bio ogłosi nową potężną emisję dla Staraka proporcjonalną do wartości Polpharmy, a to może być ze 2 miliardy zł. Co wtedy będzie z kursem Bio? Gdzie się zatrzyma? Po trzecie Ty w zasadzie masz rację. Dołek na akcjach Bio albo jest na poziomie plus minus 0.2 zł jeśli inwestor jest optymistą albo dopiero się wykształci niżej jeśli znowu właściciele Bio będą myśleli tylko i wyłącznie o sobie a nie o drobnych inwestorach. Dla nich to żadna różnica czy jest 0.2 czy będzie 0.10 - 0.15. Oni liczą i tak na odrodzenie się firmy w długiej perspektywie 2, 3 lat. Mają przecież dostęp do wyprzedzających rynek informacji. Znają rzeczywiste swoje zagrożenia, słabości i aktywa. Mają duży kapitał. Mogą go stopniowo wycofywać i ograniczać straty. Ale to inna bajka. Dla nas jednakże 0.2 a 0.15 to ogromna różnica i potencjalnie strata nie do zaakceptowania. A zagrożeń przed Bio i niewiadomych dla inwestorów bez liku. Oczywiście, kto wierzy, że spółka wszystko co najgorsze ma za sobą niech ryzykuje, jego prawo i wola. Moim jednak zdaniem poczekać należy do ujawnienia tej nowej emisji dla Polpharmy a może i GEM, rozstrzygnięć co do arbitrażu, w który uwikłana jest Polpharma. Ale najpierw poczekajmy na tę Rosję, Ukrainę, Indie, USA i wyniki za 2 najbliższe kwartały. Czy sądzisz, że do tego czasu Bio będzie zwyżkował? Jak wybuchnie spekulacyjny zryw to tak ale może się po 2 dniach równie szybko skierować ku dołowi, jak ludziska na spokojnie zaczną myśleć co robią. To tyle polemicznie. /Pewnie napiszesz, że to bzdury. Być może./
|
|
Temat:
BIOTON
sdfsdf napisał(a):panie dutesxx weź pan nie siej propagandy
Panie sdfsdf. Wylał Pan beczkę miodu na moje i innych inwestorów obawy co do dalszego losu Bio. Pana optymizm jest bezgraniczny, Pan kocha tę spółkę i wierzy w jej świetlaną przyszłość, wbrew ogólnym ocenom zwykłych ludzi i opiniom analityków giełdowych. Patrzcie dlaczego te Fundy są takie głupie, że nie rzucają się na taką perełkę, która wg Pana już niedługo wzleci w górę tak, że jej wykres przebije górną ramkę ekranu naszych komputerów. Oby. Pożyjemy zobaczymy. Ja wbrew sobie trzymam pakiet Bio od kilku miesięcy i jest mi już obojętne , że fundusze te zostały zjedzone przez takie wizje jak Pana m.in. Za głupotę trzeba zapłacić. Jak Pan tak dobrze jest zorientowany to proszę nam rzucić promyk światła na sprawę kolejnej rezygnacji doświadczonego w spółce managera -szefa SciGen i odpowiedzieć dlaczego zmyka z okrętu jak szczur, okrętu który już wypływa na spokojne wody? Nie chce patrzeć jak Bio zalewa rynki swoją insuliną, rejestruje nowe leki o 3 lata wyprzedzające konkurencję /kto to stwierdził?/i chwali się zyskami a jego kurs ...... . Pewnie jest głupi i nie czytał Pana postów. Poprzedni Dyrektor Generalny dostał 2.500.000 USD odszkodowania od bogatego BIO i ciekawe ile ten załapie na otarcie łez. Wg mnie BIO może tylko podnieść z letargu silny ruch spekulacyjny na jego akcjach ale co go pobudzić może, może Pan da trafną prognozę? A z Panem sieko zgadzam się w pełni. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
BIOTON
taffarel napisał(a): Normalnie aż człowiek się cieszy, że taka spółka istnieje :D
Obserwuj sobie BIO do woli ale radzę ci Taffarel niech cię ręka boska broni abyś nie zainwestował czasem w tą ciekawostkę giełdową. /no chyba, że wyczujesz dołek/. Życzliwy.
|
|
Temat:
BIOTON
Jeżeli rozumiem prawidłowo powyższe dywagacje dot. ewentualnego połączenia Bio i Polpharmy to Starak ma otrzymać znaczący pakiet nowych akcji Bio, który znowu zostanie wyemitowany bez pp dla pozostałych akcjonariuszy. O jego wielkości można tylko spekulować ale sądzę, że byłaby to wielkość może i powyżej 1 miliarda akcji. Stąd pytanie. O ile rozwodniłoby to aktualną wartość 1 akcji? /O około 25%?/ Czyli kurs winien z tego powodu odpowiednio spaść do 0.18 zł /6 gr to 25% z 0.24 zł/, co będzie wartością bazową w tej przewidywanej przyszłości. Na nią nałożą się ruchy spekulacyjne wywołane emocjami związanymi z tym połączeniem. Czy Bio zacznie przynosić zyski ze swojej podstawowej działalności? Sądzę, że dopóki nie zarejestruje i nie rozpocznie sprzedaży nowo opracowanych leków to nie. Sama zwiększająca się sprzedaż insuliny, o ile do takiego procesu dojdzie w 2010r., przy dzieleniu się uzyskaną marżą z Bayerem, nie zapewni zysków na poziomie pokrywającym w pełni ponoszone koszty, w tym niezbędnych inwestycji, badań i rejestracji. A jeśli pod uwagę wziąć groźbę wiszącą nad Polpharmą w postaci ewentualnie przegranego procesu o straty wynikłe z zerwania umowy o połączeniu się z wiadomą firmą węgierską żądającą 300 mln Euro odszkodowania, to świetlana przyszłość Bio staje się zupełnie niewesoła. Bo gdyby takiego rzędu kwotę Bio wspólnie z Polpharmą miał rzeczywiście zapisać w straty, to tylko widmo bankructwa przed nimi majaczy. No może tak wysokiego odszkodowania sąd arbitrażowy nie zasądzi. Ta spółka to powinna w nazwie mieć określenie "katolicka", bo tak dużo wiary w swoje odrodzenie od nas wymaga.
|
|
Temat:
BIOTON
Kraul. Masz rację zauważając, że Bio pomimo tylu dobrych info idzie w dół. Sam to boleśnie odczuwam nie pozbywszy się jego akcji. Zaakceptować stratę w wys. 30%? A contrario mogę sobie pozwolić jeszcze poczekać te pół roku a być może sytuacja zmieni się na lepsze. Tego całkowicie wykluczyć nie można /jak wreszcie ruszy w 2010r. ta obiecana sprzedaż na Chiny czy być może rejestracja nowych leków lub też integracja z Polpharmą/ A ponadto jak kurs spadnie poniżej 0.2 to nęcące będzie dokupienie akcji taniej, niż otrzymują je dzisiaj w prezencie kolesie Krauzego. Na to liczę. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
BIOTON
Kraul. Ostatnie twoje zdanie o Biotonie bardzo mi się podoba bo jest tak trafne jak cholera. Bawmy się więc dalej tymi klockami a może coś z nich Rysiu faktycznie ułoży.
|
|
Temat:
BIOTON
Jeśli to faktycznie GEM "miesza" na Biotonie a oficjalnie przyznano się do pożyczenia komuś tylko 25 milionów akcji to moim zdaniem musiano ich pożyczyć po cichu więcej, a jeśli tak, to niedługo będzie info o finansowaniu się z tego źródła, co też prawdopodobnie dobije zaufanie inwestorów i nie pchnie kursu do góry. A co do psychoanalityka to może tak od razu po psychiatrę posłać? Tylko nie wiem dla kogo.
|
|
Temat:
BIOTON
Kilka dni temu była informacja o pożyczeniu akcji Biotonu. A jeśli otrzymał je GEM i teraz sprzedaje w przedziale 0.23 - 0.27 aby oddać je potem otrzymane po niższej cenie? Czy to możliwe?
|
|
Temat:
BIOTON
A ja się z Dapim zgadzam.A dlaczego kurs nie rośnie? W czasie sesji wystrzelił te 12% a pytanie jest - dlaczego tak szybko zdechł. Myślę, że zachował się podobnie jak Wig20 tego samego dnia. Może poważni inwestorzy nie włączyli się w zakupy a grali tylko jak zwykle na Biotonie daytraderzy kasując ten przysłowiowy grosz. Nieufność jest zbyt wielka a komentarze analityków chłodne /wskazują na utrzymujące się trudności finansowe skutkujące rozwadnianiem wartości akcji/.Tak to sobie tłumaczę.
|
|
Temat:
BIOTON
Klipperek pisze, że ma być przyspieszony proces restrukturyzacji - czyżby Gay temu się sprzeciwiał? i był hamulcowym?.To chyba to jest nielogiczne rozumowanie patrząc chociażby na jego enuncjacje prasowe. Po drugie ostatnia decyzja o kolejnym dodruku akcji była podpisana przez b. prezesa a nie przez niego i to jest dość zadziwiające posunięcie. Być może Gay temu się sprzeciwiał i dlatego powstał pomiędzy nim a Wilczęgą konflikt i stąd jego rezygnacja. Odeszli także jego ludzie za spółki co wcześniej podano. Mnie martwi jeszcze te zadłużenie spółki. Długoterminowe zobowiązanie głównie wobec banków jest sukcesywnie redukowane, to pozytywny objaw ale krótkoterminowe - wynoszące na koniec 3Q aż 460 milionów jest ogromne i to ono zagraża płynności finansowej spółki. Pozytywne zaś infa jak to o sprzedaży "Wostok" już nie powodują wzrostu wartości notowań akcji. Cóż więc w najbliższym czasie mogłoby wywrzeć pozytywne wrażenie na inwestorach? Sam nie mam pojęcia. Czyżby szykował się nowy dołek na wykresie poniżej 0.17?
|
|
Temat:
BIOTON
Gay zrezygnował. I co dalej?
|
|