Temat:
SERINUS
Mnie bardzo podobalo sie wystapienie, rzeczowe, bez zadnych cukrowanych tekstow,co w mojej ocenie jest bardzo pozytywne dla inwestora dlugoterminowego, rozmumiem ze jest tutaj grupa graczy ktorzy oczekuja szybkiego wzrostu akcji w krotkim czasie , obawiam sie na to trzeba bedzie jeszcze sporo poczekac natomiast ja mam czas i ciesze sie ze dobieram akcje spolki ktora w mojej ocenie dlugoterminowo ma duza szanse na osiagniecie sukcesu.Ciesze sie ze Pan Korczak udziela sie na forum dzieki czemu mozemy dowiedziec sie wielu informacji ktore systematycznie nam dostarcza. Czytam i widze ze wielu z was widzi wzrosty na petrolinvest a na naszym walorze juz nie, jezeli rozpatrujecie spolki na podstawie krotkoterminowego wzrostu a procenty na wykresie przeslaniaja wam fundamenty oraz potencjal to moze faktycznie dobrym rozwiazaniem by bylo abyscie opucili nasz akcjonariat i probowali szczescia na innych spolkach czego wam zycze. Mnie osobiscie podobaja sie rowniez wystapienia Pana Jana Kulczyka ktory w swoich wystapieniach oprocz sytuacji na kov czesto nawiazuje do globalnej gospodarki oraz to co bedzie sie sie dzialo za 10, 20, 30 lat i w jakim kierunku bedzie podazal rynek i na podstawie tego stara sie inwestowac w te galezie ktore w przyszlosci w jego ocenie beda przynosic spore zyski, rowniez to ze inwestycje jego skupiaja sie na roznych obszarach co zmniejsza ryzyko poniesienia calkowitej kleski w razie np jakiegos konfliktu zbrojnego. W mojej ocenie rowniez bardzo dobra taktyka inwestycyjna jest to ze Pan Kulczyk potrafi sie dzielic swoimi inwestycjami z innymi wplywowymi osobami ktore sporo maja do powiedzenia w kwestii wydobycia na ich terytoriach. Zgoda i zaufanie buduje a sukcesem nalezy sie dzielic Duzo cierpliwosci zycze a uwazam ze zarobimy na tym wszyscy :) Pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
A mnie sie wydaje ze kurs jest celowo trzymany, mysle ze kov jeszcze sporo bedzie potrzebowal pieniedzy na finansowanie inwestycji i najprawdopodobiniej pozyska ja z gieldy, nie jestem pewien ale nos mi mowi:) ze bedzie emisja ale posredniej cenie z ostatnich kilku miesiecy i dlatego kurs jest mocno trzymany na stosunkowo niskim poziomie tak aby cala emisja z wielka checia sie przyjela przez rozne instytucje a jednoczesnie aby drobni nie stracili. Co do dzisiejszego dnia uwazam ze info rano bylo podane pod jutrzejsza sprzedaz bo zawsze sie jakis znajdzie.. :) Jednoczesnie info o natrafieniu na wode tez nie bylo przypadkowe bo pojawilo sie w momencie duzego popytu i przebiciu poziomow 2 zl. wg mnie informacja o wodzie nie byla istotna poniewaz bardzo czesto na pewnych poziomach pojawia sie w wierceniach i nie musi negowac niczego lecz co najwyzej lekko opoznic prace, ale nie sa to az tak istotne wiadomosci aby rynek sie o nich dowiadywal, podawanie tej informacji mialo swoj cel :)
|
|
hmmm...czyli juz wiem na czym polega inwestowanie:)
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Anty teresa napisala :) "Estymowane przychody z działalności GOG, to 2 miechy w raporcie 1,5 miliona * 6 = 10 milionów złotych. Być może się poprawi, z uwagi na 2 półrocze i nowe gry, ale ja zawsze wole konserwatywne wyceny. Zysk z tego segmentu zakładając rentowność niecałe 9% jak w SF rachunku segmentowym daje 1 milion zysku" Link do artykulu. www.forbes.pl/artykuly/sekcje/..."Nic więc dziwnego, że tegoroczny plan Gog.com, zakładający sprzedanie około miliona gier, w tym około połowy w USA, jest na wyciągnięcie ręki. Powinno to przysporzyć firmie ok. 7,5 mln dol. przychodów, z czego połowa wpływu zostanie oddana w postaci tantiem, a pozostała część pozostanie w CD Projekcie. Przyniesie to około 10 mln zł zysku, czyli inwestycja w Gog.com zwróci się już w pierwszym roku" Dlaczego rentownosc uwazasz za niecale 9proc? Czy w jakikolwiek sposób próbowałeś weryfikować tę tezę, czy tylko tak sobie piszesz co Ci ślina na język przyniesie?
|
|
Temat:
CIGAMES
WatchDog napisał(a):Posprzątałem wątek, bo istotnie nasze forumowe "tarcia" nic nie obchodzą ludzi, którzy przyszli poczytać o City i o branży gier. Ale pewnie nie przeniosles watku do optimusa co ?
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Tak wlasnie sie dzieje jak artykuly pisza chlopcy przegladajace fora o wyksztalceniu dziennikarskim a nie powazni inwestorzy gieldowi....
|
|
ZAWARCIE ANEKSU DO UMOWY ZNACZĄCEJ
Raport bieżący nr 64/2010
Zarząd Spółki pod firmą Optimus Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie (03-301) przy ul. Jagiellońskiej 74 (dalej jako „Spółka” lub „Optimus”) informuje, iż w dniu 30 września 2010 roku został podpisany aneks („Aneks”) do Umowy Inwestycyjnej zawartej dnia 14 września 2010 roku („Umowa Inwestycyjna”) pomiędzy Spółką a Zbigniewem Jakubasem, Multico-Press Sp. z o.o., Michałem Kicińskim ,Marcinem Iwińskim, Piotrem Nielubowiczem oraz Adamem Kicińskim, o której Spółka informowała w Raporcie Bieżącym nr 55/2010 z dnia 14 września 2010 roku. Na mocy zawartego Aneksu, Strony postanowiły zmienić uzgodniony w Umowie Inwestycyjnej termin udzielenia przez Akcjonariuszy Optimus (tj. Pana Marcina Iwińskiego, Pana Michała Kicińskiego, Pana Piotra Nielubowicza oraz Pana Adama Kicińskiego) pożyczek na potrzeby finansowania bieżącej działalności Optimus lub grupy kapitałowej Optimus w całkowitej kwocie 6.210.000 złotych („Pożyczka Przyszła”). Część Pożyczki Przyszłej, w łącznej kwocie 3.450.000 złotych zostanie przekazana do dyspozycji Optimus niezwłocznie po zbyciu na warunkach określonych w Umowie Inwestycyjnej przez Akcjonariuszy Optimus Akcji Serii D Spółki, natomiast pozostała część Pożyczki Przyszłej tj. 2.760.000 złotych, zostanie postawiona do dyspozycji Optimus niezwłocznie po podjęciu przez Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy zwołane na dzień 14 października 2010 roku, uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zawieranie przez Optimus oraz podmioty z grupy kapitałowej Optimus umów pożyczek z członkami zarządu, rady nadzorczej oraz prokurentami Spółki do łącznej kwoty nie przekraczającej 20.000.000,00 złotych. Pozostałe warunki umowy nie ulegają zmianie. Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, że powyższa zmiana postanowień Umowy Inwestycyjnej, spowodowana była koniecznością uzyskania zgody Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy na zawarcie umów pożyczek w łącznej wysokości przekraczającej 5.000.000 zł z Akcjonariuszami Spółki będącymi jednocześnie członkami jej organów statutowych lub prokurentami, zgodnie z wymaganiami Kodeksu Spółek Handlowych oraz dotychczasowymi uchwałami Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy.
Data sporządzenia: 2010-09-30 System: ESPI
|
|
Witam :)
Nie wiem ale z tego co pamietam to CD Project wydajac wiedzmina w pewnym momencie mial bardzo duzo zwrotow od wydawcow, rowniez i z zagranicy. Nie wiem jak ich umowy dokladnie wygladaly ale Pan Kicinski na konferencji wiosennej mowil ze przez to duzo stracili ale zostali postrzegani jako bardzo wiarygodna firma. Mysle ze mniejszy procent z dystrybucji moze wlasnie wynikac z tego wczesniejszego faktu.
Chcialbym zwrocic uwage na naszego gog-a Nie wiem czy widzieliscie konferencje wiossenna oraz ostatnie doniesiesienia z gog-a
Podczas wiosennej konferencji przedstawiajac swoja krotka historie dzialalnosci ktora trwala 18 miesiecy goog wygenerowal zysk 5 mln zl. Firma wtedy wspolpracowala 30 wydawcami, majac w swoim dorobku 200 gier.
Co sie zmienilo od tamtego czasu chyba dokladnie od marca? Obecnie goog wspolpracuje juz z 40 wydawcami oraz ma juz 300 gier.
Ciekawe jak to sumowy z wydawcami.?ie przelozy na zyski napewno poniesli spore koszty zwiazane z modernizacja googa oraz dokladnie nie wiadomo jak byly podpisywane umowy. Mysle ze mimo wszystko taki szybki rozwoj goog-a robi wrazenie.!!
Zastanawiam sie jak dokaldnie bylo z wiedzminem 1 , wiadomo ze koszty produkcji to 27 mln ale spotykam sie z przecznymi informacjami poniewaz w niektorych artykulach mowi sie ze zarobil 9 mln a w jednym z wywiadow na TVNCNBC Pan Kicinski powiedzial ze zarobili 2mln, faktycznie wywiad byl chyba 8 miesiecy temu ale watpie zeby teraz wiele osob kupowalo Wiedzmina?
Gra jest bardzo dobra i chyba kazdy sie z tym zgodzi ale koszty produkcji 27 mln oraz informacje plynace ze spolki ze kolejny wiedzmin bedzie drozszy ma sie nijak do kosztow snajpera ktory kosztowal tylko 3mln.
Niech ktos mnie sprostuje jak sie myle....
|
|