apyzofhk
Advertisement
PARTNER SERWISU
zitgwckw
golpio5

golpio5

Ostatnie 10 wpisów
"Miło" mi poinformować że otrzymałem dziś na maila operat szacunkowy działki zabezpieczającej obligacje serii D. Wartość pokrywa ok. 40% zobowiązań.

Nowość w sprawie obligacji serii D.
Secus AM przekazał informację Komornika o terminie zakończenia opisu i oszacowania nieruchomości (12. listopada). Szykuje się chwila prawdy...

Jak dotąd nie otrzymałem żadnego wezwania - seria D.

Wiecie od czego to zależy?

Otrzymaliście list od Secusa?

Cytat:
[...] Mnie tu zainteresowały same szczegóły tego procesu, a mianowicie myślałem że administrator do każdego wysyłał dokumenty a tu okazuje się że nie, domyślać się mogę że wysyłał tylko do tych którzy zgłosili się do nich i poinformowali o tym że wysłali wypowiedzenia do Religi. Dalej mogę się domyślać ze np. po licytacji kiedy przyjdzie pora na podział środków to napewno administrator będzie musiał wiedzieć kto ma ile obligacji , więc chyba jakiś kontakt na linii obligatariusz-administrator będzie konieczny, może też świadectwo depozytowe być potrzebne wtedy.
[...]
Jednak napewno co do szczegółów najlepiej zasięgnąć informacji u źródła czyli u administratora hipoteki.

Dzięki wielkie za informacje Pray
Skontaktowałem się z Secusem.
Nie uwzględnili mnie po prostu dlatego że nie mieli o mnie informacji. Nie zajmują się poberaniem aktualnej informacji o obligatariacie z KDPW. Dziś dostanę maila z dokumentami i jak najszybciej wysyłam je do Katowic. Ponoć nawet nie jest wymagane świadectwo depozytowe.
Od razu mi lepiej hello1

Cytat:
A to ciekawe że nie dostałeś nic od administratora, to były pełnomocnictwa dla nich i trzeba tam było tez określić kwotę swoich roszczeń, napewno trudno sobie wyobrazić żebyś nie był objęty działaniami administratora skoro wszystkie serie są w stanie wymagalnośći W każdym razie napewno dobrze by było żebyś zadzwonił do administratora i tak na wszelki wypadek upewnił się

Jaką masz serię? wypowiedzenie obligacji do Religi wysyłałeś?

Więc posiadam obligacje bodaj serii D (REL1113). Nie wysyłałem wypowiedzenia bo zrozumiałem, że w razie upadłości i tak będzie to bez znaczenia, bo i tak mnie odnajdą. Mam więc wysyłać?

Cytat:
Nie musisz nic pisać ani zgłaszać do syndyka , administrator robi tą robotę za nas. Tylko tak dla ścisłości muszę dodać: oczywiście odesłałeś już te dokumenty które administrator przysyłał obligatariuszom i trzeba było je wypełnić i odesłać.

Nie dostałem żadnych dokumentów Anxious
Może mieć na to wpływ fakt, że kupiłem obligacje po lipcu z myślą o wrześniowym kuponie.
Chyba więc powinienem się kwalifikować....

Witam ponownie
Chciałem zapytać czy w związku z ogłoszoną upadłością muszę coś pisać lub gdzieś się zgłaszać, czy po prostu czekać cierpliwie? Czy kontakt z Administratorem hipoteki coś zmienia czy to tylko dla informacji?

Czy jest tutaj ktoś ze Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych? Zdaje się, że oni mogą zajmować się takimi sprawami... sądzę, że takie "plecy" mogłyby znacznie przyspieszyć naszą sprawę :)

To ja proponuję by zamiast na PW udostępnić wzór tego pisma publicznie Whistle
Chciałem zapytać czy do tego pisma potrzebny jest jeszcze jakiś załącznik - zaświadczenie z DM czy z KDPW czy cokolwiek? Think

dentysta1 napisał(a):
Hmmmm, ale cisza na forum, jest tu jeszcze jakiś posiadacz feralnych papierów?

Wygląda na to, że obligatariusze są najzwyczajniej na wakacjach. Kto będzie więcej wiedział napisze na pewno. Być może również i mnie uda się uzyskać niedługo więcej info. Zobaczymy.

Pozdrawiam życząc wszystkim miłego wypoczynku ;)

krishic napisał(a):
[...] Przecież gdyby Religa lub wakpil chcieli takiego scenariusza to wystarczyloby kupic po odwieszeniu notowan 1 szt z danej serii i przedstawic do egzekucji. Nie byloby w tej sprawie zadnej dyskusji na forum. [...]

To ja w tym miejscu muszę zadać pytanie, które zadałem już na 3. stronie:
Czy skoro kupiłem obligację już po feralnym 2. lipca, przysługuje mi również prawo żądania natychmiastowej wypłacalności (jako posiadaczowi "skażonych" obligacji), czy dotyczy ono wyłącznie tych, którzy posiadali na dzień przyznania prawa do odsetek?

Chciałem jeszcze zapytać jak rozumieć zwrot:
Cytat:
zostało złożone oświadczenie woli w celu ustanowienia hipoteki na rzecz Administratora Hipoteki

Czy to znaczy, że nieruchomość jest obciążona hipoteką (obniżona wartość do dyspozycji obligatariuszy o wspomnianą kwotę) w takim sensie jak kredyt hipoteczny? A jeśli tak to rozumieć też mam, że obligatariusze mają o ową kwotę mniejsze "odszkodowanie"?

Zawiłość prawa trochę mnie teraz zaskakuje

I jeszcze: czy w spłacaniu na podstawie żądań liczy się zasada "kto pierwszy ten lepszy" czy zbierane są przez jakiś czas wszystkie żądania?

Już się zrobiło "ciekawie". Rozmowy:
Cytat:
dla zapewnienia sobie bezpieczeństwa finansowego.

Mało to optymistycznie wygląda....

tomm072 napisał(a):
Obligacje są na okaziciela więc powinien wystarczyć wyciąg z rachunku maklerskiego iż jestem posiadaczem obligacji

Tutaj chodzi o dzień nabycia prawa do kuponu... jeśli na ten dzień posiadałeś obligacje to to jest podstawa do jakichkolwiek roszczeń.

SirHoe napisał(a):
Raczej nie możesz, bo nie ma zobowiązania wobec Ciebie. Jak uzasadnisz w takim wypadku żądanie wykupu?

Zakładam, że ta odpowiedź była do mnie, nie do Tomma (lepiej cytować komu odpowiadasz) ;)
Może rzeczywiście.... a szkoda, wywęszyłem ciekawą okazję na szybki zarobek Shhh

Ustawa o obligacjach, art. 24:
Cytat:
2. Jeżeli emitent nie wypełni w terminie, w całości lub w części, zobowiązań wynikających
z obligacji, obligacje podlegają, na żądanie obligatariusza, natychmiastowemu
wykupowi w części, w jakiej przewidują świadczenie pieniężne.

Wygląda na to, że owszem, możesz domagać się przedterminowego wykupu obligacji.

I jeszcze moja kwestia: kupiłem obligacje już po owym feralnym kuponie. Czy mogę więc domagać się natychmiastowego wykupu, mimo że owo zobowiązanie nie dotyczy bezpośrednio mnie a odkupionej obligacji?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 6 grudnia 2013 18:23:17
Liczba wpisów: 18
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,312 sek.

mvxfogxr
mtbsaqhp
tufywybt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgubtqty
syhsfcsi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat