Temat:
ORGANIC
W piątek spółka opublikowała raport miesięczny. Podała informację o przejęciu kolejnego sklepu - w podwarszawskim Józefowie. Nowy sklep będzie działał pod marką Organic Zielone Oko (drugi sklep w tym formacie). Spółka podała też wielkość sprzedaży skonsolidowanej za maj - 6,15 mln PLN (wzrost o 22,3% rok do roku). W kwietniu sprzedaż wyniosła 7,2 mln PLN (+22% r/r). Łącznie w dwa miesiące 13,35 mln. Realne wydaje się więc że sprzedaż w całym drugim kwartale przekroczy 19 mln (19,96 mln w pierwszym kwartale). Poniżej wykres przychodów ze sprzedaży w ujęciu skonsolidowanym:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
ORGANIC
Co do tego która spółka bardziej skorzysta na koniunkturze na eko żywność to na tę chwilę nie mam zdania. Może być tak że lepiej mieć akcje Bio Planet. Ja jednak liczę że Organic w końcu zacznie regularnie zarabiać na poziomie netto. Powinno temu sprzyjać przejęcie 10 sklepów sieci Tradycyjne Jadło w ubiegłym roku. Dodatkowo w sprawozdaniu skonsolidowanym Organic pokazuje wyniki łącznie ze swoją spółką Eko Wital (Organic ma 100% akcji tej spółki), która również notuje duży wzrost sprzedaży. Tymczasem koszty rosną wolniej niż sprzedaż - poniżej wklejam wskaźnik kosztów sprzedaży i ogólnego zarządu w ujęciu skonsolidowanym (koszty sprzedaży pomniejszone o wartość sprzedanych towarów i materiałów oraz o amortyzację podzielone przez wartość przychodów) - dane skonsolidowane od 4 kwartału 2011 r:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
ORGANIC
Spółce bardzo dynamicznie rośnie sprzedaż. Poniżej zamieszczam wykres przedstawiający przychody ze sprzedaży w ujęciu jednostkowym:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Drugi kwartał bieżącego roku był dla spółki bardzo dobry jeśli chodzi o sprzedaż (i to produktów - nie chodzi bynajmniej o księgowanie wydatków związanych z produkcją nowych gier) - wyniosła ona 360 tys. PLN (a więc ponad 100 tys. USD) oraz na poziomie zysku operacyjnego (ok. 60 tys. PLN). Niestety na wynik netto podobnie jak w czwartym kwartale 2013 r. wpłynęły odpisy na trwałą utratę wartości udziałów w innych podmiotach. Mimo to wynik netto był dodatni i wyniósł ok. 2 tys. PLN. Tak więc na poziomie operacyjnym spółka zalicza trzeci z rzędu bardzo udany kwartał. Poniżej wklejam wykres wyniku operacyjnego od początku obecności spółki na NC.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
COMPERIA
Prezes Comperii w wywiadzie dla PAP podał mnóstwo ciekawych i dobrych informacji o rozwoju biznesu Comperii w tym roku:
spółka Comperia Ubezpieczenia była w 1kw był pod kreską ale w 2kw będzie blisko zera i od 3kw spodziewany jest zysk,
także wyniki samej Comperii powinny w tym roku się poprawiać,
Tak więc wyniki ogółem w całym 2014 r. powinny być bardzo dobre,
Comperia Ubezpieczenia pozyskała już 40 agentów ubezpieczeniowych plany do końca roku to 100 agentów,
Sprzedaż licencji na aplikację Comperia Agent - do końca roku powinno być aktywnych ponad 1000 licencji, łącznie spółka ma już dwie umowy ramowe, na ok. 3000 licencji,
Spółka prowadzi rozmowy o kolejnej akwizycji,
Spółka może wypłacić dywidendę już z wyników za 2014 r.
|
|
Kilka dni temu Comperia podala informacje o przejeciu za kwote 2.55 mln PLN portalu Telepolis.pl
Informacja ta jest zgodna zjednym z celow wymienionych w prospekcie emisyjnym spolki przygotowanym w zwiazku z emisja akcji przeprowadzona w biezacym roku tj stworzeniem porownywarki ofert telefonii komorkowej.
|
|
W gazecie Parkiet 29 maja ukazal sie artykul przedstawiajacy plany spolki na lata 2014 i 2015. Prezes zapowiada 30 mln przychodu i 3 mln zysku netto skonsolidowanego w 2015 r. Sadzi tez ze takie wyniki powinny wystarczyc by kapitalizacja gieldowa wzrosla do poziomu 50 mln co pozwoli na przejscie na GPW.
Takie zalozenia sa zgodne z zapisami umow jakie spolka zawarla we wrzesniu 2012 z czlonkami zarzadu. Zgodnie tymi umowami prezes otrzyma po cenie nominalnej 2 proc akcji jesli srednia kapitalizacja w okresie do konca 2015 przekroczy w okresie conajmniej 3 miesiecy 50 mln natomiast drugi czlonek zarzdu gdy przychody i zysk netto beda w 2015 na poziomach o ktorych mowa powyzej.
Obecna kapitalizacja to niespelna 11 mln.
|
|
Kilka dni temu Comperia podala bardzo dobra informacje -z aplikacji Comperia Agent beda korzystac agenci ubezpieczeniowi pracujacy dla Lubuskiej Grupy Kapitalowej - docelowo 2.5 tys. agentow. Szacunkowa wartosc umowy wyniesie ok. 8.7 mln PLN w ciagu 5 lat.
To oznacza ze miesieczne przychody wyniosa 145 tys. PLN a kwartalne 435 tys. PLN. Oczywiscie wartosc przychodow bedzie rosla stopniowo w miare podlaczania do aplikacji kolejnych agentow.
Moim zdaniem informacja bardzo pozytywna - warto podkreslic ze kwartalna kwota jest bliska roznicy miedzy wynikami jednostkowymi a kwartalnymi (wynika z kosztow jakie ponosi spolka zalezna Comperia Ubezpieczenia) tak wiec jest szansa ze pomoze ja zniwelowac i nie bedzie konieczne czekanie az spolka zalezna osiagnie prog rentownosci.
|
|
Temat:
FARM51
Scarry napisał(a): dla mnie Farma jest w tej samej kategorii co Nicolas Games, Bloober Team i Foreven: czyli całkowity brak umiejętności zrobienia ładnego produktu i ciągłe liczenie na jakiegoś mitycznego fuksa ala Sniper 1. Wszystkie te firmy potrafią mamić akcjonariuszy, potrafią wykazywać papierowe zyski z jakiejś wirtualnej działalności i wszystkie skończą podobnie.
Scarry, O ile rzeczywiście wszystkie cztery spółki (NGS, BLO, FOR, F51) łączy to, że słabo sobie radzą z wykazywaniem zysków to powyższe zdanie jest nieprawdziwe w odniesieniu do Forevera w tym sensie, że ta spółka nigdy nie stawiała na duże produkcje. FOR stara się wydawać małe gry i w sumie ma już ich ponad dziesięć w portfelu. A to czy są ładne to rzecz gustu. Takie gry z Misiem Uszatkiem są moim zdaniem proste ale ładne i zupełnie udane. Najnowsze produkcje też do najgorszych nie należą (Iesabel, Millie, Violett). W przeszłości natomiast FOR zupełnie nie umiał sprzedawać swoich produktów a co gorsza zupełnie leżało zarządzanie kosztami (tak to tutaj ujmijmy ;) W tym sensie więc również ta część zdania o wykazywaniu papierowych zysków jest w odniesieniu do FOR nieprawdziwa bo ta spółka do niedawna zysków nie wykazywała ;) Jednak w 4kw 2013 i 1kw 2014 wykazała już zupełnie realne zyski na działalności podstawowej (zysk w 3kw 2013 był na sprzedaży akcji spółki zależnej).
|
|
Poproszę o przeniesienie wątku do spółek notowanych na GPW bo spółka nie jest już notowana na New Connect.
|
|
21 maja br. Spółka podała informację o zawarciu porozumienia w wyniku którego Forever Entertainment (FOR) dokona przejęcia spółki Madman Theory Games SA (MTG). Okazuje się jednak że obie spółki były już w przeszłości powiązane kapitałowo.
Otóż w dniu 10 maja 2012 FOR podał do wiadomości że wziął udział w emisji założycielskiej MTG obejmując 500 tys. akcji serii A MTG co stanowiło 50% udział w kapitale MTG. Cena jednej akcji była równa wartości nominalnej i wyniosła 10 groszy. FOR wydał więc kwotę 50 tys. zł.
11 września 2013 FOR podał do wiadomości że sprzedał 412 tys. akcji MTG za łączną kwotę 206 tys. czyli po 50 groszy za sztukę.
Ze sprawozdania rocznego za 2013 r. FOR można się dowiedzieć że Spółka nie była na koniec 2013 r. akcjonariuszem MTG a dokładna analiza sprawozdania ujawnia, że pozostałe 88 tys. akcji zostało sprzedane po 20 groszy za sztukę a więc za łączną kwotę 17,6 tys. zł.
|
|
Moje przewidywania się sprawdziły - rentowność netto w 1 kwartale była nawet wyższa niż w 4 kwartale i wyniosła prawie 28% a zysk netto sięgnął 951 tys. zł. W celu ilustracji osiągnięć spółki w 1 kwartale br. poniżej wklejam wykres przedstawiający zysk netto Comperii w ujęciu jednostkowym.  kliknij, aby powiększyćNiestety koszty ponoszone na rozwój spółki zależnej - Comperia Agent spowodowały że zysk w ujęciu skonsolidowanym był niższy i wyniósł 486 tys. wobec 443 tys. rok wcześniej
|
|
Dodatkowo Forever dystrybuuje swoje gry w następujących sklepach: Desura.com, Gamersrgate.com, Macgamestore.com, Amazon.com, Bigfishgames.com
|
|
W tej chwili spółka wydaje na kolejne platformy swoją nową grę Frederic Evil Strikes Back i zapowiedziała wydanie kolejnej gry - Merchants of Kaidan. Natomiast w związku z przejęciem MTG ujawniono że MTG pracuje nad nową grą w stylu FPS.
|
|
Niedawno pisałem że Forever pozyskał z emisji akcji ok. 6 mln zł. Poniżej wklejam zestawienie gier jakie udało się im wyprodukować wraz z aktualnymi cenami. Pominąłem kilka pierwszych gier, które są w tej chwili do pobrania na apple app store za darmo (m.in. jedna z gier z serii Teddy Floppy Ear czyli Miś Uszatek).  kliknij, aby powiększyć
|
|
Moim zdaniem przejęcie MTG to dobry ruch, ale trzeba pamiętać że to oznacza niemal podwojenie liczby akcji Forever - za akcje MTG Forever wyemituje ok. 9 mln akcji więc łącznie za kilka miesięcy będzie ich 19 mln. 9 mln akcji Forever oznacza wycenę MTG na ok. 3 mln zł. W zamian za to Forever przejmie producenta wydawanych przez siebie gier. Tutaj jest ciekawy wywiad o MTG: wywiad o MTG
|
|
Spółka podała wyniki za 1 kwartał 2014 r. Trzeci kwartał z rzędu zanotowała zysk netto. Poniżej wklejam wykres zysku netto w kolejnych kwartałach od początku istnienia spółki tj. od 4 kw. 2010 r.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Sare opublikowało wyniki za 1 kwartał 2014. Według mnie są rewelacyjne. Na poziomie skonsolidowanym w porównaniu z kwartałem sprzed roku przychody wzrosły o 94% (z 3,175 mln zł do 6,169 mln zł). Wynik operacyjny wzrósł 5-cio krotnie (z 239 tys. zł do 1 210 tys. zł) a wynik netto prawie 6-cio krotnie (z 139 tys. zł do 821 tys. zł).
|
|
Uzupełniam spis emisji jakie miały miejsce w spółce o zakończoną w październiku 2013 emisję serii K. Wartość nominalna jednaj akcji to 40 groszy. Poniżej historia emisji (seria, ilość akcji, cena emisyjna) A, 375 tys. 0,40 zł B, 47 tys. 6,67 zł C, 5 tys. ,0,40 zł. D, 108 tys. 8,15 zł (emisja prywatna przed wejściem na NC) E, 3 750 tys. 0,40 zł (emisja z prawem poboru) F, 2 571 tys. 0,40 zł (prawo poboru) G, 73 tys. 3 zł. H, 98 tys. 0,40 zł I, 303 tys. 1,4 zł J, 1 167 tys. 0,70 zł K, 1 500 tys. 0,40 zł
Łącznie spółka wyemitowała 10 mln akcji i pozyskała ok. 6 mln złotych. Obecna kapitalizacja to 3,3 mln zł.
|
|
Temat:
COMPERIA
Od wejścia do obrotu akcji nowej emisji obróciło się ok. 21 tys. akcji czyli 10% tego co kupili indywidualni. Małe obroty na spółce nie pozwalają niecierpliwym wyjść z akcji bez dużych strat. Z drugiej strony spółka dynamicznie zwiększa przychody - w 1 kw. wzrosły o 133% w porównaniu z 1 kw 2013. Jeśli zostanie zachowana rentowność z 4kw. (ok. 25%) to wynik netto może być prawie 2 razy wyższy niż rok temu (ok. 870 tys. wobec 450 tys. rok temu).
|
|
Spółka miała w 4 kw zysk w wysokości 33 tys. Obecna kapitalizacja to tylko 3 mln zł. (10 mln akcji po 30 groszy), wystarczy więc zysk 100 tys. zł. by zysk na akcję wynosił 1 gr. a wówczas wskaźnik C/Z będzie wynosił 30. Tanio ? Drogo? Obecna kapitalizacja spółek z sektora: CDR: 1386 mln CIG: 153 mln VVD: 109 mln F51: 22 mln 11B: 25 mln BLO: 11 mln NGS: 8 mln FOR: 3 mln
|
|
Jak dotąd spółka pozyskała z emisji 8,5 mln akcji ponad 5 mln zł. Wartość nominalna jednaj akcji to 40 groszy. Poniżej historia emisji (seria, ilość akcji, cena emisyjna): A, 375 tys. 0,40 zł B, 47 tys. 6,67 zł C, 5 tys. ,0,40 zł. D, 108 tys. 8,15 zł (emisja prywatna przed wejściem na NC) E, 3 750 tys. 0,40 zł (emisja z prawem poboru) F, 2 571 tys. 0,40 zł (prawo poboru) G, 73 tys. 3 zł. H, 98 tys. 0,40 zł I, 303 tys. 1,4 zł J, 1 167 tys. 0,70 zł
|
|
Scarry napisał(a):ee ostatni zysk netto spółki -1,49 mln przy kapitalizacji spółki 1,19 mln i przychodach 1,09 mln./..... jak tu nie kochać NC.... no właśnie, kapitalizacja w końcu dorównała do przychodów ;) to rzadkość na NC ;)
|
|
piotrch napisał(a):Od kiedy to niska kapitalizacja jest przesłanką ogłoszenia upadłości? I czego ma dowodzić? Ok, spadło. Ale czy to znaczy, że wzrośnie? przesłanką nie jest a czy wzrośnie ? dotychczasowe produkcje nie były w stanie pokryć kosztów więc zapowiedz nowej "dużej" jest szansą na jakiś przełom. Odpowiedz na pytanie zależy od tego kiedy gra się ukaże i jak się sprzeda. Jednak niska kapitalizacja wskazuje że oczekiwania rynku są małe więc jest możliwa niespodzianka.
|
|
odgrzewam wątek bo wycena spółki bardzo spadła Na początek proponuję zestawienie kapitalizacji producentów gier: CDR 902 mln CIA 212 mln F51 22 mln 11B 21 mln VVD 18 mln BLO 11 mln NGS 8 mln FOR 1,2 mln więc albo spółka za chwilę ogłosi upadłość, albo ... dodam że spółka zapowiadała wydanie w bieżącym kwartale wydanie największej jak dotąd gry pt: Iesabel: steamcommunity.com/sharedfiles...
|
|
Temat:
11BIT
znam prognozę ale póki co zastanawiam się nad ewentualnym wpływem Anomaly2 na wyniki a trudno mi zakładać że sprzeda się jej dajmy na to pół miliona kopii.
|
|
Temat:
11BIT
to może tak:
200 tys. kopii Anomaly2 razy średnia cena 10 USD razy 30% rentowność netto = 600 ty. USD zysku netto.
Do tego jakiś zysk netto z ewentualnych innych produktów i spółka może pokazać 2 mln zł. zysku netto za 2013 r. co oznaczałoby 50% wzrost w stosunku do 2012 r.
Marzenia?
Jak rynek wyceniłby taką spółkę tzn. jaki byłby współczynnik Cena/Zysk?
|
|
Temat:
SATIS
Od siebie dodam, że prognoza wyniku netto SMT na 2013 r. to 7,6 mln zł, ale to już w stu procentach pójdzie na konto rachunku skonsolidowanego Grupy ADV.
|
|
Temat:
SATIS
Są wyniki za 4 kwartał 2012. Spółka nie zawiodła - wynik netto kwartału to prawie 3 mln zł. Za cały 2012 rok wynik netto wyniósł ponad 5,7 mln zł (czyli nawet lekko przekroczyli prognozę - 5,5 mln.
Niestety to może być już ostatni ich raport bo do maja spółka zniknie z NewConnect - zostanie w całości wchłonięta przez Grupę ADV notowaną na parkiecie głównym. Trochę szkoda bo w mojej opinii SMT jest najlepszą spółką z NC. Proszę spojrzeć na wyniki netto za ostatnie 5 lat:
2008 rok: 0,9 mln 2009 rok: 1,4 mln 2010 rok: 2,8 mln 2011 rok: 4,1 mln 2012 rok: 5,7 mln
Żegnaj SMT :)
|
|
Temat:
11BIT
Spółka prognozowała na ten rok 1,327 mln pln zysku netto. W 1 półroczu zarobiła 326 tys. więc na 2 półrocze zostało do zrobienia 1 mln. W drugim kwartale rentownosć netto wyniosła 40% więc do zrobienia 1 mln zysku netto konieczne byłoby uzyskanie 2,5 mln przychodu podczas gdy w drugim kwartale przychody wyniosły 958 tys. Jak dla mnie nie powinno być problemów z realizacją prognoz. Tym bardziej że złoty się mocno osłabia. Spółka zakładała w prognozie nast. kursy: USD/PLN 2,6 i EUR/PLN 3,8
|
|
ok. dzięki za odpowiedż. Ale jak się patrzy na stopy zwrotu z akcji kupowanych w pp to statystycznie szanse na aż tak duże stopy zwrotu są niewielkie. Zresztą z innych inwestycji również. Tym niemniej Twoja idea jest mi bliska i stąd pytanie.
|
|
Frogu, A jak jest Twoja definicja "złotego strzału" tzn. ile procent zysku ma przynieść ?
|
|
Temat:
APOLONIA
a ja poproszę firmę o trochę więcej informacji o kontrakcie: o jakie województwo chodzi i na wyniki których kwartałów ta umowa będzie miała wpływ?
|
|
widzę słabość do IPO i do ukraińskich spółek. Westa - może być mocny zjazd jak i mocny wzrost.
|
|
30 tys. część z tych prawie 100 tys. to podatek dochodowy a nie wyższe koszty. Ale spółka powinna się z tego wytłumaczyć. Dodatkowo spółka ma u mnie minus za niechlujnie sporządzony raport roczny - mam na myśli przede wszystkim to że część tabel z danymi jest nieczytelna (format liczb !!!)
|
|
Dziękuję za odpowiedż. A kiedy linia Modernity będzie w sprzedaży? Pytam bo na stronie Apolonii brakuje jeszcze galerii zdjęć tej linii. Czy można również prosić o lepsze naświetlenie charakteru poszczególnych linii produktowych (do jakich odbiorców są skierowane). Z tego co państwo napisali dzisiaj to linia ta nie jest najtańszą w ofercie spółki (cytat: "Modernity plasuje się bowiem pomiędzy meblami z segmentu super premium - linia Exclusive, a linią Fusion") czyli najtańsza jest linia Fusion. A co z linią Aseptic?
|
|
A ja proszę Apolonię o zadbanie o czytelność raportów kwartalnych (i rocznego !) - mam na myśli nie sformatowane liczby w tabelkach prezentujacych elementy rachunku wyników i bilansu. Czy naprawdę muszę liczyć cyfry by się dowiedzieć czy (podaję przykład) należnosci krótkoterminowe wynoszą 859 000 zł czy też 85 900 zł ?
|
|
Temat:
11BIT
Exar napisał(a):Tak więc może być tak: beta - finisz w maju, certyfikacja czerwiec (?), w istore lipiec - sierpień może? Kto będzie pamiętał wtedy co to za gra w ogóle i że miała 8/10 a nie 3.1415 lub 69. Ogólnie czuje się dymanym przez perełkę. Mylisz się - w przypadku wersji gier na iPhone, iPad wersja gotowa do dystrybucji powinna powstać w około dwa miesiące po wersji alfa. Co więcej wersja alfa powinna mieć już za sobą proces certyfikacji.
|
|
Temat:
I3D
przypominam że przy wycenie akcji w pp oferujący weźmie pod uwagę nie tyle zyski za 2010 ale prognozę na 2011. W ubiegłym roku Go Advisers wprowadziło na NC spółkę Analizy Online po cenie, która dawała wycenę tej spółki na poziomie C/Z za 2009r równym 81 ale przy C/Z uwzgl. prognozę na 2010 było to tylko 11. I co więcej kupno tych akcji w pp okazało się trafną inwestycją
|
|
Temat:
I3D
przeszukując internet można się dowiedzieć że społka jak dotąd wyemitowała 7,89 mln akcji oraz że z nowej emisji planuje pozyskać ponad 3 mln zł. Zakładam że nowa emisja wyniesie max. 10% starej czyli 0,78 mln akcji. Jeśli wiec podzielimy 3 mln zł przez 0,78 mln akcji to cena emisyjna wyniesie 3,80 zł. Sami oceńcie czy to byłoby dużo czy mało.
|
|
Witaj Frogu na wątku. Wydaje mi się że w linku, który podała Apolonia masz sporo informacji na temat o który pytasz.
|
|
Mam nadzieję że raport roczny będzie zawierał dużo informacji o działalności Spółki a nie tylko obowiązkowe sprawozdania i noty. Mam namyśli np informacje o strukturze przychodów ze sprzedaży (prywatne placówki służby zdrowia, publiczne, podział geograficzny, podział na linie produktowe), dodatkowy komentarz zarządu na temat działalności w 2010 r i perspektyw na 2011 r. Informacje o sieci sprzedaży (ilu reprezentantów handlowych) i jej wynikach. Informacje o zatrudnieniu. Sami Państwo wiecie lepiej co będzie istotne.
Mam też nadzieję że szata graficzna raportu będzie lepsza niż dotychczasowych raportów kwartalnych.
Jako wzór do naśladowania (zarówno zawartość merytoryczna jak i szata graficzna) polecam raport za 2010 r. nootwanej na NewConnect spółki SMT Software.
Proszę go porównać z zawartoscią i wyglądem raprotu spółki Suntech.
Mam nadzieję że widzą Państwo różnice i oby raport roczny Apolonii był podobny do raportu SMT a nie Suntecha.
|
|
Wątek założyłem z sympatii do spółki. Cieszy inicjatywa emitenta. Nic jednak tak nie poprawi humoru akcjonariuszom jak oficjalna informacja o nowych dużych  kontraktach. Liczę że już wkrótce
|
|
Temat:
ATONHT
na spadek zobowiązań i na wzrost zapasów.
|
|
Temat:
11BIT
Frog, masz już akcje na rachunku?
|
|
Temat:
APOLONIA
Zaczynam wątek tej niewątpliwie ciekawej społeczki. Spółka nisko wyceniona - niewiele powyżej wartości księgowej a i wskaźnik C/Z też nie pownien być za wysoki po wynikach 4 kwartału (jest szansa że poniżej 20)
|
|