Beep. catarsis za nami? Poly Gangs tak jak i Election Town spory przyrost community po Demo. Tribe Q3 2023. Wczoraj Espi o grach edukacyjnych. Coś tam się jednak dzieje
|
|
Temat:
XTB
Krewa może przydałoby się nowe spojrzenie od strony AT?
|
|
Temat:
XTB
Wczoraj 15:20 Jankesi zrzucili z 18,50 na 15,50 Dzisiaj 15:20 Jankesi kupują od 18:50 Ciekawe
|
|
Temat:
XTB
Nanako napisał(a):Nie bardzo rozumiem tego, że jeśli mam racje to nie mam pisać na forum...
Jednak ciężko się nie unieść kiedy ktoś próbuje budować na analizie technicznej zasięgi w momencie kiedy tego zrobić się nie da jest zupełnie nowa sytuacja na tej spółce, a kierunek pokaże tak naprawdę najbliższe kilka kwartałów. Rysowanie kresek? Spoko, ale to jest jedynie Twoja wyobraźnia, tak jakbyś dochodził do wzgórza na którym nigdy nie byłeś i próbował na siłę sprzedawać co jest za nim... a za nim może być wszystko.
Nie zgadzam się. Zniesienia fibo, z doświadczenia, dobrze pokazują zasięgi dla akcji, których kurs wybił np. powyżej historycznego szczytu. To co mnie poróżniło z krewą w danej analizie to ich mnożnik a nie sama zasadność. Co do zasadności nie mam żadnych uwag. Vide 4Mass casus z początku lipca do teraz. Idealnie chodził po zniesieniach i albo chcesz się z tym bić, albo z tego korzystać.
|
|
Temat:
XTB
Nanako napisał(a):krewa napisał(a):Nanako napisał(a):Nie wiedzę tej analizy ale co chcesz chłopie analizować jak kurs jest na historycznych maksach? Wszystko zalezy od tego co pokażą w raporcie. Słyszałeś o technice wyznaczania poziomów docelowych w przypadkach, gdy kurs kreśli ATH? Chłopie? Słyszałem, o smokach i jednorożcach też słyszałem. Każdy wierzy w co chce, ja należę do grupy wierzących w fundamenty, Ty rysujesz te swoje kreski - bo na tym zarabiasz - nie na kreskach, tylko na naiwnych, którzy wierzą, że na Twoich kreskach sami zarobią i chcą za nie płacić. Bo skoro działają - po co tracić czas na malowanie ich tutaj? Kwestia roku i nie masz co robić z pieniążkami, a chyba nie działają skoro cały czas je wklejasz w różnych wątkach. Chłopie :-) Trzymajmy poziom. Analogicznie, @Nanako, jeśli racja leży po Twojej stronie, po co tracisz czas na wpisy tutaj? Kwestia roku i leżysz w złocie i nie musisz przejmować się niczym, a tymbardziej pisać na forum. Krewa został poproszony o AT i zrobił. I nie rozumiem późniejszych wywodów. Bez sensu i pożytku.
|
|
Temat:
XTB
a jak dodamy fibo 3; 3,618; 4; 4,618? Analogicznie, AT i określone ryzyko na 2 dni przed wynikami merkatora również rekomendowałoby skrócenie pozycji. Rynek ustawia się pod oczekiwania za q2. Nic więcej, nic mniej. A co będzie dalej i do ilu mnożników fibo pójdziemy (bądź spadniemy) zależy od wyników. Analiza ok, AT nie patrzy w fundamenty. Stąd moje zdziwienie, że mówimy o jakimś wskaźniku ryzyka/zysku, gdzie zysk bazuje na zawężonym mnożniku fibo osoby przygotowującej analizę.
|
|
Temat:
XTB
No cóż, przyznam, że mnie również zadziwiła lakoniczność i trochę bezcelowość tej analizy. Event driven - do wyników granie pod powtarzalność z lekkim dyskontem jednorazowości. Po wynikach AT nie ma zupełnie żadnego znaczenia. Same poziomy Fibo nie będą miały większego znaczenia, zresztą i tak wyznaczone w bardzo wąskim zakresie. Dodatkowo, odważne stwierdzenie @Krewa, że zbyt duże ryzyko otwierania nowych pozycji - skąd takie przekonanie?
|
|
Temat:
GETIN
Jutrzejsza konferencja UOKiK o 11 ma przynieść pierwszą decyzję w ramach podmiotu oferującego obligację GetBack. Zakładając, że dotyczy to Idea Banku, jaki scenariusz jest prawdopodobny?
|
|
Temat:
TSGAMES
Sensor tower wskazuje na dość mocny spadek w category rankings dla Fishing Clash, więc utrzymanie tendencji przyrostu może być założeniem na wyrost. Oczywiście nie musi to mówić o revenue, bo tu spadek może być mniejszy albo niezauważalny, ale na wzrosty bym osobiście nie liczył.
Zastanawiające jest pominięcie Wild Hunt w raporcie. Mieli akcję marketingową na przełomie października/listopada i to jest zauważalne w ilości opinii. Tutaj bym liczył na jakiś znaczący % wzrost, ale na ilościowy ($) już nie za bardzo nadal jest to okruszek tego co zarabia FC.
Przełożenie MiniGolfa, i zaprzestanie Fishing Battle to raczej słabe informacje. Dodatkowo spółka nie ma zdefiniowanej jeszcze apki na roadmapie po MiniGolfie więc przy sprawdzeniu się scenariusza, że FC przestaje zarabiać, spółka może być przewartościowana.
|
|
Temat:
EFH
Z ciekawości zacząłem szperać po opiniach o hotelach, z których można się sporo dowiedzieć... Pierwszy z brzegu odnośnie Hotelu Łeba: www.holidaycheck.pl/detail-opi...Cytat:Hotel bardzo blisko plaży, do centrum 10 min piechotą. Lobby, restauracja przyjemne, ale idąc pierwszy raz na piętro do pokoju nic nie widziałam, bo korytarz nie był oświetlony. Przekazałam informację w recepcji, ale na Pani nie zrobiło to wrażenia. Notoryczny brak ręczników - przyjechaliśmy przed godz. 20 i w pokoju brak było ręczników! Po zagadaniu do pani pokojowej (bardzo sympatyczna Kobietka) usłyszeliśmy że to norma, bo musi starczyć w pokojach i na basen, a właściciel nie dokupi. Basen i spa fajne. Nasz pokój nie był najnowszy, dla nas zbyt miękkie materace.
Mimo że w sezonie letnim było pełne obłożenie, nie odczuwa się strasznego natłoku gości, Martwi odnośnie tych ręczników, skoro nawet na to pieniędzy nie ma, ale z drugiej strony to obłożenie to ciekawa sprawa.
|
|
Temat:
EFH
a czy ktoś jest w stanie nakreślić sytuację EFH, pomijając już brak kontaktu spółki z akcjonariuszami i całym tym brakiem informacji? Chodzi mi o te zaplanowane budowy i aktualną kondycję spółki?
|
|
Temat:
EFH
coraz niższe poziomy zaliczamy, ze spółki nie płyną żadne informację, strona efh nie jest aktualizowana... Sam nie wiem co o tym myśleć, dodatkową zagadką jest dzisiejsza huśtawka i przewalanie batonów ze strony kupujących na sprzedających i tak w koło Macieja. Ma ktoś jakieś dodatkowe obserwacje?
|
|
Wg mnie to tylko odbicie korekcyjne, akcję załapały się na jedną z większych przecen podczas jesiennego rajdu w dół i teraz nadrabia. Jutro mocno będę obserwował 0,64zł, czuję że trzeba jutro wychodzić z papieru
|
|
Bo nie ma czegoś takiego jak uniknięcie podatku. Dla mnie różnica pomiędzy uniknąć, a odroczyć jest zasadnicza. Osobiście to nawet wolę zapłacić go jak mam z czego, a nie jak idzie gorzej.
|
|
Cytat:Jasne że wchodzić w PP, chociażby ze względu na fiskusa. Chyba że lubicie płacić podatki O matko! A cóż to za twór i dziwne tezy tu głosisz. Odroczysz płacenie podatku jeśli obejmiesz nową emisję i nie sprzedasz jej do 28 grudnia tego roku.
|
|
Jest emisja  Scenariusz prawie domknięty (za mała emisja w stosunku do sprzedaży z lutego). Może jeszcze jedna, nieco większa w kwietniu i systematyczne zwiększanie udziałów będzie faktem.
|
|
Ryśku milionerze trzymam tą samą stronę, ale wobec zupełnie innych argumentów. Trochę przesadnie jest mówić kilka razy o wielkiej ropie w rękach Petrola tylko dlatego, że wiercą poniżej 4km głębokości. Tak na dobrą sprawę mogą wiercić nawet 400km w dół, ale jeśli nie w tym miejscu, co trzeba to nic z tego nie będzie.
Nie będę nty raz mówił, dlaczego wierzę w sukces. Natomiast obrałem scenariusz, który konsekwentnie się realizuje. Został jeszcze jeden ważny element mojej układanki - Petrol musi wyemitować ostatnią, sporą il. akji, które obejmie Prokom za pieniądze z ostatniej 5mlnowej sprzedaży.
|
|
irfy napisał(a):Jakiś czas temu chyba mathu (ale jeśli nie on, proszę mnie poprawić, mogę się mylić) wyliczył, że w przypadku znalezienia ropy fundamentalnie może wzrosnąć do 50 PLN i ani grosza więcej A czy czasem fundamentalnie Optimus nie powinien kosztować poniżej 1zł za akcję? Jeśli porównywać wartość księgową do wyceny i nazywać to fundamentalną wyceną to petrol mamy troszkę niedowartościowany? Chyba, że o inną fundamentalność chodzi w przypadku wyceny ropy?
|
|
Jakby tak prześledzić ostatni rok na Petrolu to czy kiedykolwiek był wystrzał sam z siebie? Nie przypominam sobie, żeby taki był. Zawsze powiązane było z jakimś infem bądź artykułem na pudelku biznesu.
Trochę za szybko i za grubo dzisiaj poszło do góry. Wolumen w żadnym przypadku nie świadczący o drobnicy i spekulacji ulicy. Jeśli można coś wyczuwać i coś obstawiać to obstawiam sukces, a stopa stawiam na hist. dołku.
|
|
macgregor napisał(a):Trochę mnie zastanowiła korelacja ze Skotanem. Skotan dostał dofinansowanie: www.parkiet.com/artykul/7,1025...Oil też ma w projektach przetwarzanie odpadów na ropę. Czyżby to był jakiś wspólny projekt? Powiem Ci, że nie tylko to... Dzisiejszy wyskok też jest powiązany z wypowiedzią prezydenta Wenezueli - Chaveza o przyjaźni z Kadafim i wczorajsza manifestacja narodowców w centrum Wrocławia ( którzy ponoć żądają polskiej ropy :) ). Dzisiejsza pogoda ponoć sprzyja szybszemu kręceniu się wiertła i może po części też przez to, bo w żadnym przypadku to nie efekt wczorajszego raportu i ogólnej sytuacji spółki!
|
|
Cytat:A co sądzicie o tej wartości:
Wartość księgowa na jedna akcję (w PLN/EUR) 18,90
Dlaczego atrakcyjne C/WK - na poziomie 0.5 nie jest odbierane przez akcjonariat oraz przyszłych inwestorów pozytywnie !
Z AF można wyczytać że ta spółka ma perspektywy ! No bez przesady z tym hura optymizmem. Trzeba pamiętać, że pomimo zmniejszenia strat to ciągle w raporcie mamy magiczny znaczek "-", który świadczy o stracie. Akurat co do perspektyw to są o ile znajdą ropę (w co wierzę i w ten sposób odczytuje ostatnie zakrętki z emisjami). Ale widać, że ludzie już nie biorą ich komunikatów na poważnie, niezależnie czy są prawdziwe czy też nie. Zastanawia mnie inna rzecz, która może świadczyć o tym, że spółka wierzy w tą ropę. Gdyby porzucili poszukiwanie ropy, sprzedali koncesję, zwolnili ludzi i zostawili tylko działalność handlową gazem i ropą to spółka generowałaby niezłe przychody. A dlaczego tego nie robią? Heh...
|
|
Cytat:I tak w kolko Madof do piet nie dorosl panu rysiowi :) tylko problemem jest to ze Madof walil obcych w bambuko zarabiajac na tym a pan Rysiu wali sam siebie kupujac marzenia.
To tak samo jak z hazardem przegrywasz i wciaz chcesz sie odkuc sprzedajac co masz jak ci sie skonczy majatek to pozyczasz u lichwiarzy na koncu zostaje ci rosyjska ruletka no chyba ze bedziesz tym nielicznym i sie odkujesz ale szanse zawsze sa marne :) Bardzo ciężko się z tym zgodzić. Rysiek nie jest żółtodziobem, żeby robił za wariata i grał jak w kasynie. Wątpisz chyba, że byłby w stanie poświęcić Bioton, Polnord, Prokom i wszystkie jego ciemne interesy, bo komuś obiecał (albo sobie), że na tym zarobi. Jeśli by na tym nie widział szansy zwrotu z nawiązką to nie pakowałby tam kolejnych pieniędzy. Z grania poniżej 5% można też wysnuć inny wniosek... informacyjny. Powyżej 5% trzeba się ujawnić. Może być Twoja wersja Taurus, że mogą sprzedawać na rynku, ale może za tym skupowaniem kryje się jakiś słup Krauzego, jego żona, dziecko, kucharz. Nie może? Mylę się? Jeśli są blisko być/nie być i nakłady potrzebne do określenia czy mają ropę nie są ogromne (15mln zł) to po co sprzedawać papier o wartości 40 mln? To jest dla mnie zastanawiąjące i to o wiele bardziej niż ewentualna choroba psychiczna i jej oznaki głównego sternika tego u-bota.
|
|
Dałbym sobie rękę uciąć, że tak prezes mówił w TVN CNBC w ostatnim wywiadzie, że jeden dzień wiercenia kosztuje ich 70k $. Jeśli zostało powiedzmy 60 dni to 60*70k = 4,2mln $ Panie i Panowie 4,2 mln $ czyli około 15mln zł... Czyżby to czasem 15mln zł jakoś na początku lutego Prokom nie przelał na Petrol? I druga sprawa. 4 km wiercenia zrobili w 2 miesiące. 100 m będą robić kolejne 2? To się kupy nie trzyma
|
|
Pięknym sposobem Rysiu sukcesywnie zmniejsza mój udział w EWENTUALNYM sukcesie Petrola. Drukują, sprzedają, drukują, sprzedają. Gdyby tak ten ktoś chciał kupić 5mln akcji z rynku to kurs byłby 100% wyższy od obecnego poziomu. Dlatego uważam, że ten ktoś to ktoś z ich bliskiego otoczenia. Tu nie chodzi o finansowanie końcówki wiercenia, bo Prezio mówił, że na to kasę mają. Ciekawe ile jeszcze takich zagrywek, dodrukowywania akcji, zwiększania swojego udziału (wliczając osoby skupujące), zmniejszania procentowego mojego udziału, zanim będzie ta rozstrzygająca informacja. Chociaż teraz te 5 baniek jest na tyle pokaźne, że to może już tuż tuż...
|
|
Cytat:Te 2 mln akcji po 7,50 trzeba było opchnąć drobnym, więc przez cały dzień sterowano kursem tak, aby się udało (dziś przez GPW przewaliło się ponad 7 mln akcji OIL) Rynek to nie okręt, w którym chcąc sprzedać akcję można od tak wywindować kurs. Trzeba by zainwestować w kupno (duże pieniądze) i później na górce sprzedać to co się kupiło plus to co się pierwotnie chciało sprzedać. A po wolumenie widać, że takich rzeczy dzisiaj nie było. To nie to, przynajmniej nie na to wygląda.
|
|
Cytat:Coż Ty tak obgadujesz tego Petrola. Tu każdy wie i widzi co to za spółka i wie w co gra. No właśnie o to chodzi. Czemu niektórych tak Petrol boli? Zostawmy to co wszyscy wiemy i dopuśćmy normalną dyskusję, która opiera się na aktualnych wydarzeniach spółki. Po ilości obserwujących wątek wnioskuję, że duża grupa ludzi jest tym zainteresowana. Tak swoją drogą czy ktoś ma pomysł na to, co się dzisiaj stało? Ładna tęcza na dziennym nam wyszła. Zacząłem doklejać do tego hipotezę o handlu tymi sprzedanymi akcjami (sprzedaży i kupnie tego samego dnia). Tylko wtedy dzienny powinien być chyba do góry nogami, w kształcie U?
|
|
Zgadzam się, że spółka sama sobie zapracowała na takie zdanie inwestorów. Wiem, że od początku nie grali czysto, a system komunikacji to spółka zaczerpnęła z poprzedniego ustoju.
Zgadzam się, że spółka Petrolinvest nigdy nie miała na celu zaspokajanie potrzeb swojego akcjonariatu, przynajmniej tego o mniejszych udziałach. Podejrzewam, że od początku strategia tej spółki (początkowa cena) była nastawiona na przerzucenie całego finansowania i odpowiedzialności na inwestorów, którzy w zamian mogą tylko czekać i trzymać kciuki w totalnym chaosie informacyjnym.
W 100% potwierdzam to, że istnieje ryzyko inwestycyjne o granicznym zasięgu strat (bankructwa, wartości akcji 0zł).
Ale nie to wszystko biorę pod uwagę. Skoro od spółki nie dowiem się niczego, co spółka mogłaby, ale nie musiała, mi powiedzieć to szczegółowo analizuję to co spółka przekazać mi musi.
Są tylko dwie możliwości. Albo ropy nie ma albo jest. Albo stracę 10% portfela, albo pomnożę jego wartość. A widząc przebieranie nóżkami zarządu, poruszenie i zamaskowane transakcje to staram się płynąć razem z nim, świadomy możliwości porażki.
|
|
Cytat:Spółka zamiast puszczać emisje z prawem poboru dla wszystkich albo ogólnie na rynek po cenie uczciwej czyli np. ze średniej ważonej ceny z ostatniego tygodnia/miesiąca robi emisje konkretnie pod spółki Pana Krauze. Spółki Pana Krauze przy pomocy manipulacji informacją w Pulsie Biznesu (nie boję się tego sformułowania w stosunku do artykułu, który co godzinę ma inną treść poprzez jego edytowanie zamiast dopisywanie aktualizacji, w ten sposób nie wiadomo co było napisane wcześniej) robi dystrybucję otrzymanych akcji po abstrakcyjnych cenach na górkach wywołanych lub wspieranych informacją/zaangażowaniem spółek zainteresowanych lub powiązanych z zainteresowanymi. Wiadomo o tym nie od dziś. Ten sam komentarz przewija się co dwa dni, kompletnie nic nie zmienia. Podejrzewam w tym formę płaczu ludzi, którzy weszli na górce. Ktoś bawiąc się w Petrol doskonale wie na co się piszę. Teraz przed ostatnim wystrzałem był mega pesymizm, po artykule i wystrzale mega optymizm, znowu ktoś udupił pieniądze, znowu pesymizm, znowu lament i grożenie sądem, linczem, egzekucją blah blah blah. Nie wydaję mi się, żeby to cokolwiek wnosiło do dyskusji. Założę się o dobrą wódkę, że nawet jeśli znajdą ropę i będzie winda w górę to znajdzie się gro ludzi, którzy utopią znowu na Petrolu i dalej będą lamentować. Tak mi się nasuwa... Co jeśli znaleźli by tę ropę w przeciągu następnych 2 miesięcy, i jak w tym kontekście będziemy oceniać sławetny artykuł o płuczce w Pulsie Biznesu? Każde posunięcie Petrola teraz ocenić będzie można za jakiś czas. Nieokreślony.
|
|
wkm3 Jeśli możesz to proszę przedstaw po krótce co to formacja frogga. Pytałem googla, ale on nic nie wie
|
|
Cytat:Podobna sytuacja miała miejsce pod koniec stycznia. Sprzedali wówczas 1,8 mln akcji po 10 zł, a kurs skoczył do 13 zł. Dziś sprzedają po 7,50 i część po 10, czyli analogicznie do tej sytuacji matematyczne prawdopodobieństwo, że kurs skoczy na 7,79 wynosi 100% (bo 2,4 mln akcji kosztowało nabywców średnio 7,79), na ponad 7,79 83,3%, a na ponad 10 zł 16,7%.
o matko... a skąd to? Średnia z cen objęcia i sprzedaży? Prawdopodobieństwa osiągnięcia średniej objęcia i sprzedaży? Wyższa matematyka. Jeśli można to proszę o wyjaśnienie. Cytat:Prokom ma 0,5 mln akcji mniej, i zamienia je na gotówkę wyższą niż kurs runkowy plus extra 70% potencjalnego zysku. To prawie tak, jakby miał 70% sprzedanych 2 mln akcji, ale ich nie mając. A więc fizycznie ma 0,5 mln akcji mniej (-2mln + 1,5 mln), ale na umowie ma zagwarantowane zyski z 1,4 mln sprzedanych 2 mln akcji. Wynik = 1,4 - 0,5 = 0,9 mln akcji wiecej. Załóżmy, że Prokom i ta spółka, która od Prokomu kupiła 2mln akcji sprzedają swoje pakiety za cenę 10zł, to dla Prokomu zyski: 1,5mln * 10zł= 15mln zł 2mln*(10zł-7,50zł)*0,7= 3,5mln zł Łącznie 18,5mln zł gdyby nie sprzedali 2mln akcji i nie objęli nowych to: 2mln*10zł= 20 mln zł Więc 0,9mln akcji więcej? Jeśli sprzedadzą cokolwiek poniżej 11,67zł to zawsze będą na minusie. Czyli wnioskuję, że Prokom oczekuje wzrostu kursu powyżej 11,67zł Kto normalny kupuje akcję i godzi się oddać 70% zysku. Kiedy może się zgodzić na tak małą stopę zwrotu? Tylko gdy nie ma ryzyka. Uważam, że to ktoś z otoczenia R.Krauze'go. Czyli co robią sprzedając i obejmując akcje? Za darmo zwiększają udziały w spółce. Tak się rozdrabnia udział drobnicy w ewentualnym sukcesie, o którym spółka już na pewno coś wie. A jeszcze potrafią zrobić tak, że połowa ludzi nie ma zielonego pojęcia co oni robią i myśli, że się wycofują, więc pojawia się podaż uciekających. Niech tylko się jeszcze pojawi info, że np. w piątek skupili pakiet akcji z rynku, albo oni, albo spółka zależna, albo spółka na Kajmanach, albo ktokolwiek, który będzie musiał zaznaczyć więcej niż 5% udziałów. Krauze to mistrz wycyckiwania. Ja dokupię mały pakiet. Gram pod ropę, bo te ostatnie dwa tygodnie wskazują na sukces.
|
|
SteV napisał(a):Czyli ustawiamy cene na sprzedaż 11,66 i uciekamy póki jeszcze można, tak? yyy... nie Jeśli moje założenia są poprawne, to wszystko poniżej 11,66zł jest atrakcyjną ceną za akcję wg spółki, która dopiero przy tym poziomie wyszłaby na zero z wczorajszych poczynań. Co nie oznacza, że powyżej będzie przewartościowaniem. To tylko sygnał, że spółka zarobi tym więcej, im wyższy będzie kurs od 11,67.
|
|
Cena minimalna przy, której opłacalność tego manewru wychodzi in plus to 11,67zł za akcję. Poniżej tej ceny, manewry są stratą.
|
|
O co chodzi z tą sprzedażą i emisją? No więc jak się tak na spokojnie usiądzie i pomyśli to jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... pieniądzę Załóżmy, że zrobiono to, aby zarobić. A na giełdzie można, kombinując, zarobić tylko przy 3 układach: a) gdy kurs maleje b) gdy stoi w miejscu c) gdy kurs rośnie Ad C) Stan obecny: sprzedali 2mln akcji po 7,50 = +15mln zł Kupili: 1,5mln akcji po 10zł = -15mln zł Bilans: -0,5mln akcji, 0mln zł Stan przyszły: kurs docelowy 75zł (dla łatwych obliczeń) 1,5mln akcji po 75zł = 112,5mln zł (75 - 7,5) * 2mln * 0,7 = 94,5mln zł (70% zysku ze sprzedanych akcji) Bilans: 207mln złGdyby nie zaszły wczoraj żadne zmiany i te 2mln akcji byłyby w rękach Prokomu, bez emitowania 1,5 mln kolejnych to: 2mln akcji po 75zł: 150mln zł Bilans: 150mln złTeraz niech sobie każdy zrobi symulację dla założenia, że kurs maleje i wyjdzie mu co Prokom i władze Petrola uważają nt. kursu/ropy/...
|
|
Temat:
BORYSZEW
Trochę, przepraszam, niedorzeczne te argumenty, że zobaczyli akcje GPW i tam przeskoczyli. Według tej zasady to wszystkie akcje oprócz gpw powinny dzisiaj tanieć.
Stawiam flachę, że gdyby nie wczorajsza konferencja to Borek by dzisiaj zjechał parę procent, a nie setne części procenta. Czemu? Bo zatwierdzenie prospektu uruchomiła lampkę kontrolną pt."realizacja zysków".
Zobaczymy, jutro stawiam na kierunek północny pod wyniki.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Skupowanie papiera w 100k w jednym zleceniu na poziomie 2.10 wróży dobrze przed przyszłotygodniowymi wynikami.
|
|
Już odcinając od linczowania słownego, które niechybnie zapoczątkowałem proponuję inną zabawę. Siadając sobie w ciepłym krześle, po pracy, przy ciepłej herbacie próbowałem powiązać kilka Petrolowych zagrań.
Przy marcowym wybiciu, na okazje informacji o umowie z Total, Rysiu doskonale wiedział jaki przedział ramowy ma w zanadrzu przed uruchomieniem wiercenia, czyli ewentualnym wytryskiem ropy. Dalej...
Kwiecień pożyczka, bardzo dziwna pożyczka miliona akcji, maj/czerwiec znowu coś takiego mi się przypomina. Dziwne przelewy na szwajcarską spółkę, dziwne machlojki z terminem zwrotu na 'za rok'. On wiedział, że do końca roku nic się nie ruszy, my nie. W rękawie Eboir, który nikt w sumie nie chce odwieszać, bo ponoć im nie trzeba ( sierpień), ale termin mija z końcem roku. Nie wyobrażam sobie większej głupoty, niż nie uruchomienie kredytowania. To gra in plus. Dalej...
Nic więcej niż Eboir bym się nie spodziewał do stycznia. In plus gra też to, że te 2 mln akcji trzeba odkupić i oddać Prokomowi. Myślę, że jest szansa na odkupienie przed informacją o odwieszeniu Eboir. Jeśli tak będzie, to znaczy, że dołek może być odnaleziony na bliskim nam obecnie poziomie... lub 4 zł niżej:)
A do disco, pomimo jego optymizmu, który lubię, trącę pretensję o to, że nie słucha, a od niesłuchania jest blog a nie forum. Tu działamy zespołowo. Miłej nocy i oby rosło.
|
|
discopolo napisał(a):To zależy co by powiedział. Pamiętajmy że odwieszenie EBOiRu byłoby jednocześnie końcem kontrowersyjnych emisji. Nie trzeba wierzyc Rysiowi żeby byc spokojnym o to że EBOiR narzuciłby porządany ład korporacyjny. Rysiowe Nihonswi nie mogą już długo czekac, bo współpraca z Total i EBOiR się zbliża, a wątpię żeby po podjęciu tej współpracy kurs był poniżej obecnych wartości. Czas na kupowanie jest już krótki.
Tak to już jest ze ścisłymi stopami. Spieszę przypomnieć, oferta Eboir aktualna do końca roku. Zegar tyka, nie spełniając warunków w trakcie roku traci się możliwość jej uruchomienia. To tak dla ubarwienia wtorkowego poruszenia.
|
|
blaszki87 - OPT
OPT Optimus ze względu na podbicia pod Witcher2 i konferencję wydawniczą CDP z Disney w październiku.
|
|
Temat:
CIGAMES
Analiza techniczna panowie, nie zakłady. Pierwsze widły (o ile takie będę) to strefa pierwszego poważnego wsparcia - 19.95. Obstawiam, że jeśli tego dotknie to spotka się z dużym popytem. Ta spółka to nie Petrol, żeby leciał 30% w dół, bo prezes chciał kupić dom. To nie ta liga.
Kolejne wsparcie 16.65
|
|
Temat:
ATM
Mamy bardzo ciekawą sytuację AT na ATM.
Konsola 10 miesięczna, mniejsza z tym. Ciekawsza jest formacja tej konsolidacji. Mierzymy się z chorągiewką, której do domknięcia brakuje około miesiąca. Wskaźniki POS, MACD dają sygnał kupna... To może w najbliższych dniach/tyg. nie znaczyć nic, ale...
|
|
plynacyzrynkiem napisał(a):to fajnie akurat nie moge ogladac ;)
napiszcie cos potem prosze
Panowie a gdzie można oglądać tą konferencję? Na stronie CDP była tylko oferta dla dziennikarzy...
|
|
Info ze strony GOG.com:
UPDATE 21.09.2010 We confirm that the official statement from GOG.com's management concerning the ongoing events will take place on Wednesday at 12 p.m. EDT (6 p.m. CET)
No to do 18...
|
|
Nie chcę się przyłączać do jakiegoś zbiorowego linczu ale... fakt. Discopolo, co się dzieje? Pamiętam marcowe przeboje i twoje uzasadnienia. Pamiętam większość tego co mówiłeś, jak tłumaczyłeś gdy spadało. Tak byłeś rozgadany, że razem z Tobą popłynęło z kilkanaście osób nie sprzedając w dobrym momencie.
Tłumaczyłem Ci jakiś czas temu czemu Ebor jeszcze nieruszony... Teraz, gdy info wyszło piszesz znowu na opak i zaczynam mieć wątpliwości czy Ty grasz i zarabiasz czy może siedzisz i trollujesz?
|
|
O tym była mowa w tamtym tygodniu, teraz to udokumentowują. W cenie.
|
|
Wow, cóż za zmiana! W końcu coś co da się przeczytać bez bólu serca. Bardzo fajna informacja! Chcą kupić coś co ropę ma, wydobywa i zarabia. Chyba się Rysiowi przydały kontakty WSI, że się rosjanie chcą podzielić... Fajnie, że dywersyfikują i nie oparli być/nie być na K4.
Ale to moja długoterminowa instalacja, więc nie bawi mnie jutrzejsze 15% zanadto
a i chciałbym jeszcze dodać, że teraz i Eboir może będą chcieli uruchomić. Koblandy sponsoruje Total, więc kasy się ostało. W końcu jakoś to trzeba sfinansować. Co myślicie?
|
|
Temat:
BORYSZEW
v3nom...
Po oczach bije też Macd. Jesteśmy w naprawdę poważnym momencie, opieram się na POS jesli chodzi o Borka, a ten odbił się od 0 i gna w górę. Jutro się coś wyjaśni. Trudno prorokować.
|
|
Pozostałe koncesje, wg. typa z Prokomu, zostają w kwestii perspektywicznej do momentu okazania się co z K4. Więc żadnych dodatkowych kosztów.
Ale... co prawda to prawda. Tam nigdy nie będzie normalnie.
|
|
Panowie tak odnośnie tematu EBOR...
Jakieś dwa dni temu w TVNCNBC gościł ktoś z Prokomu. Trafiłem na samą końcówkę gdy z podstawowego tematu (Bioton) przenieśli się na chwilę na poboczny (Petrol). I tam padły bardzo ciekawe informację, dziwie się, że nikt tu ich jeszcze nie napisał.
Odnośnie Ebor, ten ów ktoś powiedział, że to prawda, iż warunki kredytowania nie zostały jeszcze spełnione. Jednak nie z powodu jakiś przeszkód tylko z takich, że Petrol na tą chwilę żadnej pożyczki nie wymaga. Po prostu nie potrzebują pożyczać pieniędzy, bo wystarcza im to co mają, a dalszą pracę na K3/4 opłacają, wykonują ludzie Totala.
Stąd też w najbliższym czasie nie liczyłbym na finalizowanie kredytowania, co odczytuje za pomniejszy sukces. Drugą informacją było wiercenie. Kiedy? No więc nie teraz, i to długo 'nie teraz'... Ten rok do końca to czas dla Total na analizę 2D, wybór tego skrawka ziemi, którą będą wiercić. Ok. Jeśli chodzi o wystrzał słupa ropy, który wyniósłby cenę kursu na poziom 3-cyfrowy to sobie poczekamy. Tak z rok na pewno.
Tak dodatkowo napomniał o zwiększającym udziale w rynku LPG, dywersyfikacji przychodów, pierdu pierdu co kurs może podnieść na maks. 20zł do wspomnianego, ewentualnego dokopania się.
|
|
Temat:
SKYSTONE
Kurs bardzo opornie a stabilnie trzyma się dolnego ograniczenia kanału wzrostowego. Systematycznie, co prawda groszowo, ale systematycznie pniemy się w górę. Zapakowałem się na poziomie 1,05 i czekam na paliwo ze Skrzatusza ( otwarcie/testowanie) o czym jak sądzę poinformuje nas spółka.
Wolumen okropny co kierowałbym w stronę tego co się aktualnie dzieje na wielu sąsiednich spółkach, które zagarneły 90% obrotu mwig i swig po okresie raportów. Ale jest ogromna szansa na poprawę jeśli tylko kilku mocnych graczy wciśnie spółkę na biurko i zanalizuje ją technicznie i fundamentalnie.
Nie boję się tej spółki w ogóle, ale na short raczej nie ma co liczyć.
|
|
Co za śmieć z tej spółki, brak szacunku dla akcjonariuszy, mamy 1 września a raportu wciąż nie ma. Śmieć, nic więcej
|
|
Moim skromnym zdaniem raport jest bardzo korzystny, najważniejsze z raportu:
zysk netto 4 898,00(tys.) Zobowiązania ogółem 73 811,00 z 79 591,00 w 2009
i mój ulubiony wskaźnik:
Zysk (strata) netto na jedną akcję zwykłą (w zł) 0,10
Spin, Kolastyna jako taka już znika, ze względu na markę, która została/zostanie sprzedana.
Podsumowując, wg. mnie przed nami wzrosty
|
|
Temat:
BUDOPOL
czysta biała świeca, jutro test oporu na 1,88-92. Na razie to ładnie wygląda wiec zostaje na pokładzie.
|
|
WD proszę o moderację tego spamu nic nie wnoszącego do dyskusji.
Wg mnie to info wnosi dwie nowe rzeczy. To potwierdza spełnianie kryteriów EBOiR, które obwarowują umowę kredytowania, która swoją drogą nie jest jeszcze podpisana. Czyli w najbliższym czasie należy spodziewać się podpisania umowy z EBOiR, której wzmianka była powodem wystrzału z marca.
Druga, ta niekorzystna, to informacja o kolejnym rozwadnianiu. Czy tu nie ma mowy czasem o kolejnych 3mln ?
Podsumowując spodziewam się powrotu w okolice 20zł w najbliższym czasie.
|
|
Tydzień temu wypłynęły obwarownia Ebor-u, dotyczące kredytowania. Wszyscy zadawali mnóstwo pytań skąd Prokom zgromadzi fundusze na te 130mln zabezpieczenia kredytu. Teraz gdy mamy odpowiedź w jaki sposób Prokom zbiera na to kasę ( pożyczając, sprzedając), nikt już o tych pytaniach nie pamięta.
Faktem jest, że zainwestowali w ten biznes ogromne pieniądze, ale musieli dostarczyć kolejne na kredytowanie. Logicznie wszystko trzyma się kupy. Sprzedaż pakietu zarządu, pożyczki, to dojenie rynku i drobnicy. Ale z drugiej strony, jeśli wszystko będzie już uzbierane, spełnione warunki Ebor-u, to skończy się ten cyrk. Nie będzie kolejnych emisji.
Mam nadzieję, że chodzi właśnie o te pieniądze. Mam nadzieję, że po spełnieniu warunków dostaniemy szybkie info i umowa wejdzie w życie. To nie jest papier na najbliższe miesiące. To papier na rok, co najmniej. Emba shyrak i koblandy to nie jest fikcja.
|
|
fidelio77 napisał(a):blaszki87 napisał(a):Zdecydowali się na Total. Ok, 50% haraczu za pomoc (70mln) brzmi bardzo negatywnie. Ale spójrzmy inaczej na to. W komunikacie jest jasno określony jeden aspekt tej współpracy. Oni nie dostali tych 70mln usd na kredyt, oni dostali taki rachunek od Total za odwierty, które Total zrobi za nich:
Wszystko fajnie, wytłumacz mi tylko dlaczego Total w Kazachstanie siedzi 20 lat i jeszcze niczego tam nie wydobył? Zatem ja mam wątpliwości czy oni akurat w warunkach tamtejszych są tacy super i wszystko Petrolowi zrobią na poczekaniu. Moim zdaniem to raczej scenariusz z kolejnego snu inwestora. Być może to sen. Być może też, że struktura K4 różni się znacząco od Total-owskiej. Wytłumaczenie mam takie, że Petrol doskonale wiedział ile i dlaczego Total siedzi w Kazachstanie i nic nie wydobywa. Wniosek z tego co mówisz jest jeden, że Petrol upadając chwycił brzytwę (Totala), którym się jeszcze bardziej potnie. No bo jak nazwać fakt, że oddaje się 50% koncesji partnerowi, który nie będzie w stanie tego zrobić. Więc musieliby podnająć jeszcze kogoś. Może Shell? A takie myślenie już zakrawa na bzdurę. Nie zapominajmy, że Ebor wsiadł na pokład. Chyba, że Ebor też upada? Może wszyscy upadają i pakują w ruletkę 'Petrol'? Krauze też upada, obejmując, chcąc nie chcąc, akcję za kolejne miliony niedawno?
|
|
Na moje niewprawione (!) naftowo oko i po dłuższej rozprawie z tym co Petrol miał nam do powiedzenia, wnioskuję że stanęli przed wyborem - albo 100% z niczego, albo 50% z ropy, która teoretycznie (na papierze) należy do niej.
Przedstawie wariant, sami oceńcie jak bliski może być prawdy.
Zdobyli koncesję, rozpoczęli pracę wiertniczo-poszukiwawczą. ŁUP. Coś jest. Pierwotnie zapowiedź wydobycia ustalono na 2009. Tylko wydaję mi się, że tu kluczową rolę odegrał ekspert.
Przekształcenie perspektywicznych w potwierdzone musi wymagać czegoś więcej niż tylko białej kartki, długopisu i uścisków rąk. Czego? Nie wiem, know how? Techniki określającej obfitość złoża? To są tak techniczne sprawy, że sam nie wiem co mogło się tam znaleźć ( geologia, specjalne odwierty?). Ale wiem tylko, że Petrol tego nie miał, natomiast miał nóż na gardle.
Zdecydowali się na Total. Ok, 50% haraczu za pomoc (70mln) brzmi bardzo negatywnie. Ale spójrzmy inaczej na to. W komunikacie jest jasno określony jeden aspekt tej współpracy. Oni nie dostali tych 70mln usd na kredyt, oni dostali taki rachunek od Total za odwierty, które Total zrobi za nich:
Na podstawie Umowy Total zobowiązał się do sfinansowania prac na terenie Koncesji OTG w kwocie 70 milionów USD, które obejmują między innymi wiercenie odwiertu Koblandy-4 na strukturze Koblandy ("Koszty")
Sam nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie co w takim razie ma robić teraz Petrol? Ma być jak dziecko, które patrzy na ręce taty i się uczy? CHYBA TAK! I czarno na białym dalej w komunikacie jest o tym mowa, może nie wprost. Ale dotyczy to następngo etapu (tak, już następnego) 2 odwiertów po potwierdzeniu złóż. Najogólniej odczytuję to tak: jak się Petrol nauczy to zostajemy przy podziale fifty/fifty, jak nie to robimy drugą robótkę i zgarniamy kolejne 30%.
Więc petrol zostanie tylko z 20% zysku. Ha! I to nie jest źle. Czemu? Bo nic już w to kasy nie włożą, tylko wyciągną. (Nie liczę kosztów wydobycia, które grubych milionów nie pochłoną). Na dobrą sprawę ta robótka, którą Total wycenił sobie na 70mln usd, Petrol mógł zrobić ( z efektem bądź bez) za wielokrotnie więcej. To jest wróbel w garści, a nie gołąb...
2mld usd to 100% x usd - 20% x=400mln usd z K4
Zostaje Shyrak dla Petrola.
Co nie zmienia faktu, że tu można poczekać, długo poczekać. A może i lepiej mieć pieniądzę chociażby w MCI. Ale z tą spółką (petrol) nigdy nic nie wiadomo, bo może dowiemy się za 5 lat, że coś tam jest, albo za 5 dni, że ktoś zainwestował w Petrol.
|
|
#fidelio
Trochę więcej optymizmu teraz! Ten punkt był najważniejszym w umowie! Wszystko inne to FORMALNOŚĆ.
Umowa została zawarta z zastrzeżeniem następujących warunków zawieszających:
1. uzyskanie zgody kazachskiego MEMR na realizację umowy oraz zgody MEMR na przedłużenie okresu poszukiwawczego Koncesji OTG o minimum 3 lata, dla zapewnienia właściwej oceny odkrytych złóż, ze zobowiązaniem do poniesienia wydatków w wysokości do 60 milionów USD, które będą obejmowały wykonanie odwiertu Koblandy-4 na strukturze Koblandy, 2. podpisanie przez OTG i Total aneksu do umowy koncesyjnej dotyczącej Koncesji OTG, 3. rozwiązanie umowy Spółki z PGNIG S.A., o której Spółka poinformowała w raporcie bieżącym 105/2009 z dnia 25 listopada 2009 r., w zakresie dotyczącym Koncesji OTG, 4. uzyskanie odpowiednich zgód banków finansujących Spółkę i OTG oraz zwolnienie zastawu na Koncesji OTG, 5. zawarcie umowy zobowiązującej do ustanowienia na rzecz Total zastawu na 50% udziale w Koncesji OTG należącym do OTG, 6. udzielenie przez Spółkę gwarancji wykonania przez OTG niektórych zobowiązań wynikających z Umowy, 7. uzyskanie innych niezbędnych zgód, w tym otrzymanie potwierdzających to dokumentów, oraz dostarczenie Total wskazanej w Umowie dokumentacji.
Wg. mnie szykujmy się na info o podpisaniu umowy, rychłym podpisaniu
|
|
Przeczytałem umowę raz jeszcze na spokojnie... Przypomnę, że obowiązująca koncesja na OTG trwa do końca 2011, a tu nagle w umowie: (pierwszy warunek)
1. uzyskanie zgody kazachskiego MEMR na realizację umowy oraz zgody MEMR na przedłużenie okresu poszukiwawczego Koncesji OTG o minimum 3 lata, dla zapewnienia właściwej oceny odkrytych złóż, ze zobowiązaniem do poniesienia wydatków w wysokości do 60 milionów USD, które będą obejmowały wykonanie odwiertu Koblandy-4 na strukturze Koblandy,
|
|
Zgadnijcie kto został dzisiejszą spółką dnia...
Kurs spółki ostro korygował wcześniejszą zwyŜkę i aktualnie znajduje się w rejonie waŜnych krótkoterminowych wsparć na 19,79 i 20,13. Mam wraŜenie, iŜ te poziomy winny być bronione przez kupujących w oczekiwaniu na kolejną silną falę wzrostową, która winna poprawić maksimum na 42,90.
W analizie spółki uwagę przykuwają niezwykle wysokie wolumeny, które wskazują na istotną wymianę akcjonariatu. Papier w dalszym ciągu znajduje się w rejonie swoich minimów, w związku z czym obroty te interpretowałbym jako fazę akumulacji. NajbliŜszy opór znajduje się na 26,30, a w razie jego przebicia podaŜ winna ujawnić się na 29,20 lub teŜ 31,80. Przełamanie 34,50 będzie potwierdzało aspiracje wzrostowe spółki i będzie zwiększało prawdopodobieństwo testu 42,90.
NajbliŜsze wsparcie to 20,13, a sygnałem słabości będzie przebicie 19,79. Kluczowe wsparcie znajduje się na 15,20, a jego przełamanie będzie sugerowało testdołka na 12,91. Interpretacja wykresu: POZYTYWNA
Opracowanie: Tomasz Jerzyk Analityk DM BZ WBK
|
|
Ponieważ widzę co się dzieje na tym wątku, i niejako zauważam totalne zboczenie z kursu i idei tego forum, chciałbym zwrócić uwagę, że oprócz waszej 4-ro osobowej gromadki misiów gagadków, zarobionych na petrolu, jeżdżących po tych którzy utopili, znajduje się tu mnóstwo innych inwestorów.
Tak, zostałem z papierem. Tak, to było moje najkretylniejsze z możliwych zagrań. Tak, nie śpie. Ale uwierzcie dość mam czytania waszego przemądrałego wywodu, które totalnie nic nie wnosi. Ludzie, którzy są MOCNO zaangażowani teraz w temat ( a takich jest mnóstwo, wystarczy sprawdzić na dole online) boją się cokolwiek napisać, bo cwaniaki spłodzili mądrą tezę.
Czy obchodzi mnie Rysiek? Tak, jest ważny. KNF również. Pożyczka akcji to ewidentne inside, pożyczyli 1mln akcji. To mówicie wszyscy. Gratuluje. Tylko dlaczego na tym temat pada? Ok.
Już tłumaczę. Rysiu omijając prawo wyprowadził pakiet z akcjonariatu. Czemu? Żeby zarobić. Przed info pożyczył, trafiło na rynek, generowalo zysk itd. I to, co interesuje Petrolowiczów, to co dalej.
Żeby generowało zysk, musiała być transakcja sfinalizowana. Sprzedaż. Ale z natury słowo pożyczka znaczy coś o czym nikt jeszcze nie wspomniał. O tym, że trzeba tą bańkę akcji oddać...
To co mnie interesuje na teraz to jak kurs się zachowa dzisiaj, jutro, za tydzień. Jaki Rysiu jest już wiem, wszyscy wiedzą. Skończmy ten temat proszę:)
|
|
Temat:
ATM
Przychody roczne Atm to okolice 300mln zł, zysk to kilkanaście mln, firma się rozwija, w zeszłym tygodniu uzyskała ogromne dofinansowanie na budowę Centrum innowacyjne, wczoraj zdobyła największy kontrakt w swojej historii, podnosząc przychody r/r o 160%, wybudowała już samym tym swoją aktualną pozycję lidera a wy ciągle piszecie o zarządzaniu, polityce firmy itd. Czekam tylko na starą śpiewkę o trupach w szafie, dodatkowej emisji w celu pokrycia zobowiązań bla bla bla. Nie udzielam się na forum ale teraz już nie wytrzymałem. P.s Przy 2% Pkb rosnącym teleinf to pewniak, a to że gpw to jest nieobliczalny psychol to swoją drogą...
|
|
Temat:
TECHMEX
wiecie gdzie może pojawić się info o ewentualnym wyniku?
|
|